Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stárnutí a repase reprosoustavy
PříspěvekNapsal: 12 pro 2013 22:38 

Kraj: ČR - Plzeňský
Zdravím a prosím o názor na stárnutí reprosoustav, resp. asi hlavně výhybky (?). Mám už přes 15 let regálová Dynaudia a protože mám delší dobu nějaké problémy se zvukem (už po krátkém poslechu mám pocit, že mi z toho zvoní v uších), tak mne napadlo jestli v reprácích "neodešly" kondenzátory (nevím jestli tam jsou použity elektrolyty, rozebírat to zatím nechci - nahlídnul jsem, ale musel bych vytahat tlumicí materiál a tak jsem to nechal). Nemám možnost zkusit jiný zesík, tak je možné, že problém v bedýnkách není a zestárnul spíš zesík.

Má smysl se tím u takto starých repro zabývat a případně výhybku repasovat nebo nahradit ?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Stárnutí a repase reprosoustavy
PříspěvekNapsal: 13 pro 2013 00:27 
Řádný člen

Kraj:
Určitě má smysl to zkontrolovat a kondenzátory přeměřit na kapacitu, ESR a svod pokud tam jsou elektrolytické. Jedině měření ti řekne zda má smysl je měnit či nikoliv. Pokud tam jsou svitkové tak ty vyrobené v době, o které se bavíme, odchází jen zřídkakdy. Ostatní prvky výhybek pokud nebyly nějak poddimenzovány nebo na ně neměly vliv nepředvídatelné vnější vlivy nemají tendenci k degradaci. U některých typů reproduktorů může docházet též k degradaci ferofuidu (u výškáčů a některých typů střeďáků) nebo tuhnutí gumového závěsu basáků a střeďáků. Obojí je řešitelné. Pokud jsou závěsy pěnové tak rovněž může dojít k degradaci, ale to bys poznal asi i sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 pro 2013 20:22 

Podle toho co jsem našel, je výškáč Dynaudio D28/2 (821100) s ferrofluidem ... mohlo by to skutečně způsobit zhoršení zvuku (resp. jeho popisovanou nepříjemnost ?) S tím se pak asi nedá dělat nic než vyměnit ? A jak zjistit, že skutečně k degradaci došlo ?

http://www.gattiweb.com/dynaudio.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 pro 2013 21:41 
Řádný člen

Kraj:
Nejsem schopen říci jestli je to tím, jen vím že se to řešilo a tedy jsem to uvedl jako jednu z možností. Jestli je to konkrétně tím tak to by ukázalo jen měření, ideálně srovnání s kusem, který je nepochybně v pořádku. To bych si ale nechal až na konec a nejprve zkontroloval jiné věci - třeba zriovna ty kondenzátory. Bohužel ani zbnačkovým výrobcům se nevyhýbají snahy občas ušetřit na nesprávném místě a použitíé třeba bipolárních kondenzátorů na výškách. Možná by nebylo špatné kdyby sis měl možnost ty bedny vyskoušet i s jiným zesilovačem a zdrojem signálu. V první řadě totiž nemůžeme vyloučit nic, včetně zhoršení tvého sluchu. Měl si tedy možnost zkoušení beden na jiném aparátu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 pro 2013 08:33 

Thales píše:
V první řadě totiž nemůžeme vyloučit nic, včetně zhoršení tvého sluchu.

Bohuzel ani to se neda vyloucit, ze mi piska v usich ... i kdyz poslech hudby na beznem "tranzistoraku" nebo pres bedynky u PC u mne tenhle problem nevyvolava (i kdyz to muze byt i proto, ze tam vubec vysoke frekvence nejsou obsazene). Ale spis zatim verim, ze problem je technicky.

Moznost zkousky na jinem zesiku nemam, neznam v okoli nikoho, kdo by nejaky slusny mel a mohl ho zapujcit. Uvazuju teda stejne o obmene cele sestavy, zacal jsem tim, ze jsem si v lete poridil Audiolab M-DAC. Ale tim jsem zatim skoncil a nevim jak dal - zasadni rozhodnuti je, jestli klasicky zesik a pasivni repro a nebo zkusit aktivni reseni (monitory, zajimave vypadaji Focal CMS 50/65 + SUB). Ale vzhledem k tomu ze neni moznost ruzne varianty vyzkouset, porovnat a vybrat, tak je to tezko resitelny problem. Strelba od boku je v tohle pripade zase docela drahy risk ...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]