Poslední návštěva: Právě je 28 kvě 2026 17:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 274  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zvrhlosti a další zajímavosti z oboru
PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 16:04 
Řádný člen

Kraj:
A ty ARO835 značené jako ARZ711 to je v pohodě? Pak jsem tu měl také AR0711 značený jako ARO814 ale to už si nepamatuju přesně, to bylo dávno ještě před foťákem. Prostě se to stávalo častěji než by člověk řekl. Někdy to dám všechno pěkně na hromádku.

Ty smetáky tu mám 4 kusy z jedné série ale jen na jednom je blbá nálepka. Hrají podstatně lépe než ty novější, ale to je jasně dané sílou pohonu. Ještě se je chystám porovnat s feriťáky až dorazí. Na to jsem právě zvědavý jestli mají stejnou sílu pohonu a nebo jsou ty AlNiCo silnější. Poslechnu, změřím.

Víš jak jsem tu kdysi ukazoval ten svůj miniprojektík, do kterého jsem původně chtěl dát ty smetáky se stíněným AlNiCo a pak to vzdal, jelikož ještě než jsem se do toho pustil tak mě ty repráky až tak nepřesvědčily? Tak díky těmhle starším jsem nad tím začal znovu přemýšlet protože ten rozdíl fakt praští do uší oč jsou tyhle starší lepší. A také jsem měl pro koho to dělat ale... Každopádně jeden mi chybí - musel bych jich mít pět. Možná budu mít jeden prázdný koš (když si vzpomenu kdo že mi ho slíbil) tak jsem myslel že bych tam přehodil systém z nějakého toho novějšího (pokud by se mi povedlo ho vypreparovat), ale raději bych získal neporušený originál.

viewtopic.php?f=24&t=1472&start=5

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 16:53 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
No určite to nie je v pohode. Ale ak impedancia +/- súhlasí, nehrozí z toho vyložene nebezpečenstvo, každý kto sa v tom vyzná, zbadá chybu. Horšie a neporovnateľne zákernejšie je, ak máš dva rovnaké repráky, rovnako označené, ale v skutočnosti má každý inú impedanciu - to nevidíš. Zistíš to len pri zvukovej skúške, že niečo neladí, alebo s merákom v ruke. To mi pripadá z čisto technického hľadiska škandalóznejšie. Alebo ak máš vo dvoch bedniach z jednej série namontovaný jeden 4 a druhý 8 ohmový reprák. A ešte utajené - prikryté stredovou búdkou - ako som mal v Dixi jeden ARE 467 a druhý ARE 466... Síce išlo o jednoduché kondíkové dvojpásma, ale zvuk toho s 466 bol aj tak úplne rozhodený.

Všetky tie zmetáky sú v takom excelentnom stave? Ja ich nie náhodou zaraďujem k tomu nadštandardnému, čo vyšlo z Tesly. A predsa je niečo aj na tom, že čím staršie, tým lepšie. Ak by si zohnal piaty, tak ten projekt možno len odporúčať. Jediná nevýhoda bude, že ťažko ho niekto zopakuje. Tých reprákov je už strašne málo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 17:51 
Řádný člen

Kraj:
Ano všechny jsou ve stejném stavu. Koše naleštěné, nálepky nepodrbané, membrány věkem vůbec neutrpěly. Prostě jak kdyby je vyrobili včera. Jediné co mě štve je že na každé membráně je zepředu, tj. z viditelné strany fialové razítko s výrobním kódem. To ho fakt nemohli dát normálně na koš? Kdyby byly ty repráky nějak vybledlé tak by mě to netrápilo jelikož bych je načernil, ale tyhle jsou zachovalé tak je asi černit nebudu. Na druhou stranu díky tomu víme že membrány byly vyrobeny v 6/1958, ale reproduktory jako takové až v 8/1962. To znamená že se válely někde na skladě 4 roky!!! (nu což, dalších 50 let si počkaly na použití...)

Jako ne že by to byl zvukově takový hyperluxus, ale poslouchatelné rozhodně jsou (podstatně lépe než magnetofonová verze) a po doplnění nějakým subíkem by to nebylo špatné. Zejména ta varianta kdy jsem tehdy uvažoval o tom, že bych doprostřed strčil koaxiálně ten mrňavý výškáček ND16-FA. Tehdy byly jen za 3,3€ a já vůl je nevzal. Když se podívám kolik stojí dnes... Mám doma jeho většího brášku ND20-FB a zatím spokojenost - uvidíme až jak dopadne s finální výhybkou.

Když už jsme u toho stínění - i tyhle reproduktory se vyráběly ve stíněné verzi! Magnetický systém je zcela shodný i označení je stejné, jen přes celý mag. systém je navlečený takový sundatelný docela silný přesně pasující kýblíček (mám nafoceno - vyrobeno 5/1962). Nemáš tucha kam se to montovalo?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 18:21 
Řádný člen

Fakt ako včera vyrobené. Čierniť ich by bolo trestuhodné :o ! Tie záhadné fialové razítka dávali na membrány širokáčov asi tak do roku 1967. To je tiež záhada, čo to vlastne znamená. Mám napríklad ARE 589 z roku 1965 a je tam razítko z roku 1960 - a moc sa mi nechce veriť, že by membrány len tak vylisovali, nechali ich ležať niekde päť rokov a potom by ich použili na výrobu reprákov, ktoré sa v roku 1960 možno ešte len rodili v hlavách vývojárov... Každopádne aj tie razítka na membráne patria k originálu.

Na to, že ide "len" o širokopásma, je zvuk viac ako dobrý. Aspoň u tých starých určite. Nové membrány po r. 1971 im veru neprospeli, ale dovtedy sú skvelé. Tiež mám s takým tieniacim kýblikom, ktorý sa navlečie na magnet a drží tam pomocou takého plsteného prúžku. Radikálne sa tým zmení zvuk, preto ho používam bez neho.

Čo viem tak takéto repráky sa dávali do bakelitových rádií Sputnik, Luník alebo Dunaj. Ale nie vždy s kýblikom.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 20:03 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Dunaj nie, to bolo pomerne velké rádio s kruhovým reprákom.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 21:48 
Řádný člen

Myslíš to, kde si mal ARO 567 s červeným magnetom? To bol Dunajec, nie? Dunaj má na reproduktor len takú úzku štrbinu, tam by sa kruhový reprák nevošiel. Ale pravda je, že už nebol z bakelitu, bol myslím v drevenej skrinke.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 22:01 
Řádný člen

Kraj:
Fotku Sputniku si sem dával už v minulosti a tam je bez stínění. Tesla Dunaj má ale hned tři verze:

V nejstarší Tesle 615A Dunaj je PN 632 18
http://media1.webgarden.cz/images/media ... L.STAV.JPG

Ve starší verzi Tesla 1010A "Dunaj" je už novější verze s ARZ68x
http://www.radiohistoria.sk/oldradio/ma ... C02713.JPG

V novější verzi Tesla 1010A-2 "Dunaj" je ARZ631 bez stínění
http://media0.webgarden.cz/images/media ... %20055.jpg

Zvuk se stínením tohoto typu změní proto, že se část mag. pole uzavítá tím krytem a ne skrze dolní pólík, čímž pohon ztrácí sílu. Zvuk se tak přibližuje osmičkové verzi s malým AlNiCo.

Já si myslím že je docela dobře možné že se ty membrány válely tak dlouho na skladě. Prostě se rozhodlo že se vyrobí, vyrobily se jich tisíce a pak se čaklo až budou koše, nebo se nmevyráběly protože než naběhl odbyt... V té době mi to fakt nepřijde divné. Tím spíš když jsem viděl jakési zelené ARE už s novým košem, ale ještě s AlNi magnetem. To znamená 50.leta a přitom se obecně předpokládá že tehdy nazvývaná "nová" řada reproduktorů jsou až 60 leta.

Zvuk těch nových není způsobem membránou, tam je na vině nedostatečný pohon. Kdyby se dala nová membrána do starého koše bylo by to ještě o cosi lepší na středech. Ostatně dobře jsem si to mohl porovnat na ARZ688 a 9 vyrobených v 60. letech (čedé) a 70. letech (modré) již s novou membránou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 22:25 
Řádný člen

A dokonca sa to zužuje ešte o ten gramofón... tak to je miesto ako stvorené pre zmeták. Musím sa snažiť pamätať si tie názvy aj s typovým číslom :)

To je jasné, prečo sa zvuk zmení. Neviem ako tebe, ale mne sa to viac páči bez toho kýblika.

No, asi nevypátrame, ako to bolo s dátumami na tých membránach. O tzv. novom rade nemusíme mať predpoklady, to viem presne - oficiálne sa datuje od r. 1963, ale začali sa objavovať už koncom roku 1962 - prvé lastovičky boli ARO 689, ARO 589, ARO 389 a rovnako elipťáky ARE 689, 589 a 489. Mali pritom už inú membránu, nie tú tmavú, úplne elastickú blatovú z 2AN resp. predošlého starého radu ARO/ARE. Tá novšia sa tiež časom menila - nepatrná zmena bola okolo r. 1965, potom výraznejšia zmena v r. 1968, v r. 1969 - 70 sa vlastnosti vrátili a od r. 1971 boli membrány všade nové. To už boli zmeny vlastností radikálnejšie.

Ten zelený ARE bol ARE 314, vzhľadom koša sa približoval k ARE 489, ale nebol z 50. rokov. Bol z roku 1961 a mal ešte starú elastickú membránu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 23:21 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
laminate i v dunaji je :-) svůj prbní mám z něho, konečně jsem se dočkal mít alespoň jeden. teď leží v temnu, suchu v šuplíku.

aha...to už tu bylo řečeno....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 23:46 
Řádný člen

Kraj:
Ale jistě, máme skladem v origo krabici 8-) Výroba 12/1961. Fotek mám samozřejmě víc, ale nechci tady Lukášovi zasírat databázi více než je zdrávo.

Ještě k tomu datu - Kříž mi říkal že K9 byly připravené do výroby už v 50. letech, ale reálně se dostaly do výroby až o nemálo let později v letech 60.

Moje sbírka fotografií čistě jen reproduktorů Tesla čítá 322 položek, takže se tam leccos najde i když některé položky tam jsou duplicitně.

Já jsem sice nezkoušel smeták se s tínením a bez, ale je mi celkem jasné co se tam děje. Mám li zvuk s přirovnat k ARZ689 pak se mi líbí víc zvuk bez. (To zní skoro jak porovnávat sex s kondomem a bez :mrgreen: )

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2013 00:20 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ciplox: Samozrejme si nepletiem Dunaj s Dunajcom :-P. Myslel som pôvodné samostatné rádio 615A "Dunaj". Ale je inak obdivuhodné, ako Tesla Bratislava dokázala aj relatívne obrovskú skrinku gramorádia 1010A "Dunaj" (to bol príbuzný nášho "Dunajca") zadrbať pomerne malým chassis prijímača 427A "Poézia" tak, že sa tam vošiel len zmeták.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2013 00:38 
Řádný člen

Kraj:
Přitom by stačilo prodloužit osy a šasi šoupnout o kus dál.

Další zajímavá věc - není watt jako watt:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2013 02:55 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Mazec :lol:

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2013 03:43 
Řádný člen

Kraj:
To asi protože v USA maj 110V tedy aby to hrálo stejně jak u nás, musíš krmit 40W :D
Ať žije obchodní duch ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2013 09:52 
Řádný člen

Laminat: Ja som tomu celkom rád, že sa do tých novších modelov Dunaja 1010A dostal zmeták namiesto nejakého štandardného ARO 567 alebo 589. Odvedie tam podľa mňa lepšiu prácu. A nebyť toho, mali by sme dnes zmetákov ešte menej.

Thales: Je to presne ten ARE 314, na ktorý som ťa vtedy upozornil. Ale netušil som, že bol aj s pôvodnou krabičkou... Tým lepšie. Zbierka takých krásnych nepoškodených exemplárov, to je už na zriadenie výstavy alebo múzea.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2013 20:10 

co to jako je :shock: http://www.youtube.com/watch?v=xId1ss0tR5Y

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2013 20:20 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Akustickej zkrat v praxi :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2013 21:44 

Kraj: ČR - Liberecký
Tohle je taky zkrat? Jak to vidíte?
http://www.telsat.cz/e-shop?reproduktor ... mo-r-907-r

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2013 21:46 

to je zase ozvučnice "rovná deska" to je zas o něčem jiném :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2013 22:04 

Kraj: ČR - Liberecký
Vím... Za ty prachy už by to mělo něco zahrát. Před časem se v S&V právě tady na tímhle rozplývali. Ale nelíbí se mi, nevím, jestli bych to chtěl doma. Ale dělat to jako DIY, ušetříš za dříví.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 274  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]