Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 21:13

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: sub s ARN930
PříspěvekNapsal: 14 dub 2013 13:01 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdarec!
Dostal jsem se k tomuto legendárnímu hifi basáku ARN930 a mám s ním jediný záměr - udělat s ním sub.
Takže nejdůležitější otázky pro mě jsou:
- do kolika litrové ozvučnice ho posadit
- jaký by byl vhodný zesilovač
?
Myslím, že pro tento účel je zbytečné nechávat reproduktor měřit, takže odpovědi volte jen podle vašeho citu pro tento reproduktor. Pokoj mám cca 4*4m, takže když to nebude 250l ozvučnice, budu rád..:) Jinak bude sloužit k doplnění basů pro arz668 - zapínat ho budu k filmům a možná k nějaké tvrší hudbě.. na folk a country bude určitě vypnutý.:)
Zesilovače tu mám s TDA7293 a pak 100W tranzistorák(http://www.zosilnovace.eu/Zosilnovac100W.htm)

Předem moc dík za názory a rady!

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: sub s ARN930
PříspěvekNapsal: 14 dub 2013 22:36 
Řádný člen

Kraj:
Mám těchto reproduktorů změřeno mnoho kusů. Parametry jsou dosti rozdílné takže konkrétní objem a ladění abys z něj vymačkl maximum neporadím. Sub je z něj však výborný. To je totiž jediný opravdu pořádný HiFi basák od Tesly, který ani dnes nedělá vůbec ostudu.

To je ten opravovaný z Aukra?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 dub 2013 22:57 

Abych přiznal barvu, tak ano.. je to ten z aukra... a obávám se, že na pana opraváře nebudu moct zanechat pozitivní hodnocení... Když membránu trochu zamáčknu, tak je cítit, že tam něco je...
Kdyby měl být rozdíl jednoho hertze v rozdílu sto litrů objemu, tak radši objetuju hloubku zvuku...
Originál ars850 nebo ars641 mají kolik litrů?
A co zmiňované zesilovače, budou vhodné?

Jinak potom, co mu udělám bednu a ukázalo by se, že fakt drhne a nedá se to zanedbat, nechal bych ho opravit u opraváře se kterým mám dobré zkušenosti a asi mu nechal udělat novou hliníkovou cívku a na 4ohmy..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2013 12:33 

Reproduktory tejto konštrukcie sa velmi zle opravujú. Je to takmer nemožné dať ho do pôvodného stavu , čo potvrdzuje aj tvoj prípad. Preto kupovať opravovaný alebo veľmi opotrebovaný je skoro vždy zlá kúpa.
Ziskal som jeden vrak ARS850 bez arn ... na ten som čakal skoro rok, ale nepoužitý a povôdný stav. Radim ti ho predať. A na budúce sa pred kúpov radšej poradiť....
Môzem vedieť na koľko ťa vyšiel?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2013 20:54 
Řádný člen

Kraj:
Na to si přišel jak cmaro? Ten reproduktor byl původně jen špatně vystředěný. pokud opravář nebyl vůl tak ho jen vystředil a nic jiného s ním nedělal, nevidím tedy důvod proč by neměl být v origo stavu. A za 1500Kč nebo za kolik se to vydražil to je za nový nepoužitý kus luxusní cena.

Prostě absolutně nesouhlasím s tím cos napsal. Koupit ARN930 je prakticky vždy výborný kup i kdyby byl ve velmi špatném stavu. I po opravě, kdyby nebyl originální je to stále výborný reproduktor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 dub 2013 21:08 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Svíťa:
Nebudu komentovat reprák, protože nevím, co s ním vlastně máš - opravitelné je každopádně téměř cokoli.
Spíš nerozumím tomu, proč bys měl sub vypínat na některé styly. Takový kontrabas používaný v country i ve folku hraje subharmonické i pod 20Hz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 dub 2013 04:52 

Obávám se, že ten reproduktor má nedosoustružený mag.systém...
když zamáčknu membránu, po krajích nikde nedře, ale když ji zamáčknu víc než cca 4mm, tak už je cítit, že začíná drhnout po celém obvodu..
Ransom: K basákům arz668, které samy zahrají dosti odspodu prostě sub ani nepotřebuju, ale jasněže, když to dám dohromady a osvědčí se to i zapojené současně, tak to budu zapojovat..:-) Uvidím, jak se to k tomu bude hodit...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 dub 2013 21:36 
Řádný člen

Kraj:
Když ho mačkáš silou tak neudržíš vystředění a opravdu začne dřít. Zejména když ho mačkáš třeba jen na dvou místech.

ARZ sice hrají celkem hluboko, ale pokud po nich chce člověk hloubku a současně vyšší hlaasitost tak se to odrazí na zkreslení. zejména v ARS744/5, kde jedou celkem vysoko a dělené jsou jen 6dB tak to je dost slyšet. Odříznutím nižších kmitočtů se jim dost zvukově pomůže.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2013 11:39 

Zdarec.
Konečně jsem dodělal sub s arn8604, který mi hraje celkem hezky, ale už se třesu na stavbu subu s arn930.
Mám tu starý regál(nesmějte se hned)... z laťovky o rozměrech 40/36/130(š,v,h).
Chtěl bych dát reproduktor do něj, protože laťovka je z nejlepších materiálů, je to hezky udělaný a bude na tom polovina práce... Vím, že tvar je trochu dixinovitý, ale hloubkou to je stejný jako ars850. Navíc mi nebude zabírat tolik místa..

Chci se tedy zeptat... kam reproduktor umístit.. nejvíc by se mi líbil středem cca 90cm od země, ale nevím, jestli to třeba zvukově nebude naškodu, když bude v obdobné výšce jako výškáče a středy domácího kina.
Reprobednu bych umístil do rohu mistrnosti(celkem jedno jestli u přední nebo zadní stěny)... tak aby vyzařoval dopředu.. v ideálním případě - když to bude hrát... Jde mi o to, jak bednu navrhnout designově... kdyby bylo lepší ji rovnou chystat tak, aby vyzařoval do boku(což je zas trochu problém s nábytkem).
Jak potom reproduktor nejlépe uchytit, když ho chci montovat zepředu a tak, že byl vidět? Nějaké hezké úchyty? (klidně bych je i udělal, když bude hezká inspirace)
V úvahu by i přicházel rámeček s prozvučnou tkaninou, když mám všechny reprobedny v tomto stylu.

Díky za všechny postřehy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 lis 2013 20:21 

Laťovku na sub bych teda rozhodně nedával. Umístění těžko říct, blíž u podlahy bys asi moh něco získat (podobně jako v rohu), to spíš jak se ti to líbí.

Jinak si neodpustím 2 poznámky:
- 1500 za tenhle starej reproň do subu?! to snad...
- zamačkávat - neřekl bych že je to pro něj (nebo jakýkoliv jiný reproň) zdravý, tím spíš o 4mm, když je rád, že má takovou xmax (0-p)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2013 07:20 
Řádný člen

Kraj:
Zorgu nezlob se, ale ukaž mi lepší v ČR běžně koupitelný reprák za dvojnásobek a pak se pobavíme o ceně jo? Ta cena prostě je dobrý - ne že ne.

Kam ten reprák v té bedně dáš je celkem jedno, pokud ti to vyhovuje dej ho tam kam si psal. V originále se montoval vždy zezadu pomocí takových pacek. Pokud ho chceš montovat zepředu tak by to chtělo vyrobit si mezikruží z nějakého dostatečně pevného materiálu a ten reprák přimačknout proti nějakému festovnímu těsnění.

Nevím jestli ten regál bude dostatečně pevný. Přeci jen na tohle stavěný nebyl.

Nestojí ti za to ten preprák přeci jen změřit než ho vrazíšn do nějaké bedny?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2013 09:39 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
To mezikruží, nebo spíš bych udělal uši jak má ARA 390, by bylo ale třeba si nechat u někoho vyříznout laserem z hrubého plechu, aby to mělo trochu smysl (udělat tak vlastně falešnou přírubu, nebo druhou přírubu, která by dosedala přesně na ten cca 4mm rantl toho ARNka). To mám pak v plánu taky nechat dělat, ale jinak to ARNko celkem v pohodě udrží 8 pacek z 2ky plechu zepředu a šrouby 8ky imbusy zkrz dvojité přední čelo... Nic nerezonuje, nefouká, jen prostě ty packy zvenčí nejsou zrovna vrcholný design. Já to tak mám víceméně jako dlouhodobější nouzovku, ale pokud máš možnost, nech si to mezikruží vyrobit rovnou, abys s ním pak mohl počítat na zapuštění do čelní desky, bude to vypadat líp...

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 lis 2013 11:25 

Thales píše:
Zorgu nezlob se, ale ukaž mi lepší v ČR běžně koupitelný reprák za dvojnásobek a pak se pobavíme o ceně jo? Ta cena prostě je dobrý - ne že ne.
Když ti najdu lepší za polovinu, prodáš mi 711? :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2013 13:24 

Mezikruží mě napadlo, ale tu možnost zatím moc nemám. Zevnitř ho taky dát nemůžu, jelikož má regál 40cm šířku, takže mi zbyde po montáži zvenku na každé straně 5mm.:)
Regál samozřejmě vyztužím, ale zdá se být pořádně udělaný..
Reproduktor zatím měřit nehodlám. Objem 150l je +- akorátní a ještě nevím, jestli bude po té předem zmiňované opravě 100% funkční...

Takže tedy nevadí, když bude tento reprák stejně vysoko jako třeba výšky a středy domácího kina? A basák v této víšce taky není naškodu?
Tohle je teď pro mě nejdůležitější otázka, abych věděl, jak to rozmístit...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2013 05:29 
Řádný člen

Kraj:
Ničemu to nevadí.

Jestli je ten objem 150 litrů akurátní nevíš bez měření.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 13:55 

Sehnal jsem ozvučnici ars641 a arnko šupnul do ni.
Při poslechu, hraje celkem hezky, basuje... ale čekal bych víc..
Předpokládám ale, že to je tím, čím ho živím - TDA7293.
Jaký výkon tento operák do 15ohmů dá?
Mám tu osazený, zatím neoživený modul 100W ze zosilnovace.eu
- bude tento zesilovač už dostatečný nebo by to chtělo něco silnějšího.
Ideálně prosím o doporučení volného projektu z těchto stránek.
Jinak při dosavadním hraní se zdá být reproduktor v pořádku - žádné pazvuky z něj nejdou.
Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 15:43 
Řádný člen

Kraj:
Vím jak v té ozvučnici ten reprák hraje bez výhybky. Nic moc. Řekl bych že málokterý kus se tam hodí jen tak bez ničeho dokonale. Ty kusy co mi prošly rukama a hodily se do uzavřenky tak chtěly větší objem a ty, které mají parametry do bassreflexu tam zase chybí ten bassreflex (krom většího objemu - opět). Navíc v origo výhybce první verze se používala i jistýá forma ekvalizae - autotransformátor a v sérii s ním navíc cívka s poměrně značným stejnosměrným odporem (4 nebo 5 ohmů - už přesně nepamatuju). Já si myslím že když už se ti dostal do rukou takový reproduktor tak si zaslouží vyrobit ozvučnici na míru podle svých parametrů abys z něj dostal to nejlepší. To znamená změřit ho.

Ten IO a nevelký výkon hrají samozřejmě také svou roli. Uvědom si že z TDA7293 můžeš tahat maximálně 100W, to znamená že do toho ARNka z něj dostaneš více jak 1/3 výkonu. To máš dejme tomu 30W. To není na 15" monstrum zrovna optimální. U tohohle repráku si nemůžeš dovolit nějakou masivnější ekvalizaci jako u moderních reproduktorů s vysokou zatížitelností. Jsi závislý čistě na ozvučnici a co pomocí ní z toho repráku vytáhneš. Z toho modulu o kterém si psal dostaneš výkon jen zanedbatelně větší, vlastnosti budou lepší určitě, ale i tak je to prostě málo. Já jsem to třeba vyřešil DPA880, kterou jsem koupil velmi levně v bazaru a se kterou to hraje fakt parádně. Netvrdím že to je povinnost, jen že se ten zesilovač na zvuku hodně podepíše a to opravdu nejen při větších hlasitostech, ale i když se hraje spíš jen tak na pohodu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 20:42 

Jak je uvedeno v titulku - reproduktor se používá jako sub. Tudíž původní výhybka není a dělení je pomocí receiveru... Momentálně na 60hz.
Reproduktor bych klidně nechal změřit, ale obávám se, že když ho víc vybudím, mohli by se objevit nějaké nelibé zvuky, protože ten reproduktor třeba není dostružený... Nechal bych ho spravit a mohli bychom měřit znovu... Proto si prvně půjčím/postavím adekvátní zesilovač a vyzkouším..
Potom by se dalo uvažovat nad měřením..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2013 21:44 
Řádný člen

Kraj:
Jak dostružený? Jako že ti kmitačka naráží do póláku nebo co?

O té půvoní výhybce jsem mluvil úmyslně ve smyslu jakési ekvalizace v té ozvučnici.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2013 08:02 

No, možná ten reproduktor bude v pořádku... ani moc nevypadá, že by s ním někdo něco dělal..
Prvně to chci ale zapojit na nějaký zesilovač, který to dokáže pořádně vybudit a potom by se kdyžtak dalo měřit...

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]