Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hybrydní OB-Closed ozvučnice z domácích zbytků Tesla
PříspěvekNapsal: 08 lis 2013 16:08 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Dobrý den, doma si bastlím a bastlím a v práci čtu a čtu Vaše fóra. Jsem asi staromilec, a tak se mi nechce nic co ještě může pracovat, vyhodit. Takto jsem se dostal k několika kouskům ARN 664, ARO 6604 a nějaké ty ARV 161. Fascinován typy ozvučení na celém internetu, jsem se nechal strhnout OB systémem pro ARO 6604. Nicméně basy byly taky potřeba a výšky taky. Vznikla z desky do skříně ozvučnice hybridní. OB(120x70x2cm) pro ARO a ARV a uzavřenka 30l pro ARN. Mám technické vzdělání jiného typu a tak jsem v elektronice zatím absolutní ucho(doufám, že nějaké to vědění časem pochytím), takže zatím dělám pokusy jen s jednotlivýmy součástkami výhybek, tak abych to vše pochopil. Můj hybrid je zatím bez plnohodnotné výhybky. ARV 161 mám na kondíku(paralelně sletované foliové kondíky-teď nevím hodnoty), Basák ARN 664 bez ničeho, a pak, o několik decibel silnější ARO 6604, pouze na žárovku tesla 24V-nesmějte se, z nutnosti nějak ten reprák utlumit jsem sáhl i na tuto žárovku. Nekamenujte. Poslechově je to to nejlepší co jsem z toho dostal. Ale pojem "poslechově", je tak relativní, že bych rád, kdyby mi někdo poradil, jakou vyhybku tam osadit, aby to hrálo jak nejlíp může.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Hybrydní OB-Closed ozvučnice z domácích zbytků Tesla
PříspěvekNapsal: 08 lis 2013 16:30 
Řádný člen

Kraj:
V zásadě se mi tahle myšlenka líbí, ale hodně záleží co s tím chceš dělat dál. Škoda že si ten výškáč nedal nad střeďák a nedal je blíže k sobě. Pak by se na to dala spáchat i rozumná výhybka. Pokud ale seriozně navrženou výhybku nechceš a chceš si tam s tím jen tak nějak bastlit, tak je to asi jedno. Škoda že si se neporadil předem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 10:52 

No abych řekl pravdu, tak jsem byl prostě nedočkavý a aby mi doma přítulka neřvala(woman acceptable factor), tak jsem to rozhodil tak nějak aby to dávalo symetrie a nějak se to vešlo. Že má být výškáč se středy co nejblíž vím(původně to mělo být koaxiálně řešeno jako u ARS 944 atd.) a myslel jsem že tohle není tak daleko. Nicméně kdyby se z toho dalo vytřískat co nejvíc pomocí odladěné výhybky, tak super. Výškáč má nejlepší za sebou, mám doma ještě nějaké oválné a nějaké china plasťáky. Kdybych díru po ARV zadělal, dal to koaxiálně nebo blíž, tak by s tím něco šlo? Jinakptal jste se co dál s tím? No zabírá to mooc místa, navíc bych rád měl 2 soustavy, takže se to asi nevejde. Jednu teď tvořím z Philips 6" (155mm) 4W AD7060/M4 Full Range / Whizzer Cone(1968) ozvučnici TQWT. A druhou bych chtěl udělat nějakou kopii právě ARS 944( mám ARNka, ARO689, ARO 6604 a pak nějaké ty výškáče), nebo sehnat ARS 1054(mám doma ještě 1PF 067 67-ale nevím jestli není horší a zatím jsem repasi ani neřešil-taky bych bral radu).Tohle Hybridní byl čistě pokus vykrystalizovaný kvůli stránkám o konstrukcích beden, ale protože mi to teď zní dobře(22m2, koberec, gauč, nízký nábytek), tak tuším velký potenciál s výhybkou a poladěnou akustikou místnosti(Zadní stěna knihovna, těžké závěsy). Nicméně s kopií ARS 944 budu mít stejný problém. Tam hlavně v tom, jestli mám dát širokopásmo ARO6604, nebo ARO 689 a následně jakou výhybku.

Shrnutí: Ano pokud by se přesunul výškáč, moc rád si nechám poradit co s tím dál. I když u mě doma asi nezůstanou. Pak jesli má cenu dělat kopii ARS 944/8 s tím co doma mám. A nakonec jesli se dá něco vylepšit na vyhybce u 1PF067 67(kondy nemyslím). Se mi to trochu rozjelo.

Díky, zapálený začátečník čeká na jakékoli odpovědi.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 10:57 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Prosím Tě, vyhoď ten papírový nesmysl do pryč a dej tam nějakou rozumnou výšku. Náklady na nějakou slušnou Vifu Ti stejně vrátí náklady na výhybku.
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=3665
A proč proboha stavět ARS944? Ve vedlejším vláknu jsem udělal měření a jesně napsal, že ta bedna je blbá a tomu koaxu se raději vyhnout. Když jsem pak ukázal výhybku, která z toho vytříská maximum, tak se každý chytnul za hlavu a dál to ani nekomentoval, páč si rychle spočítal ta čísla. Stavět to je ztracený čas a vyhozené peníze.
viewtopic.php?f=9&t=5206

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 12:12 

Kraj: ČR - Liberecký
Taky bych chtěl mít místo na takovýhle pokusy s OB. Nikdy jsem vlastně pořádný OB neslyšel, když teda nepočítám elipťák v krytu gramofonu co jsem kdysi jako malej kluk měl, a neuvěřitelně mě to láká a ani nevim proč. Líbí se mi ten basák v uzavřence. Máš to pěkný, jen tak dál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 12:31 

Nechám si určitě poradit. Asi jsem zbytečně rozebral víc "projektů", než jsem původně chtěl. Snad to není proti stanovám fóra. Máte pravdu, že ve Vašem threadu je 944 řešená. Úplně jsem na to zapomněl. Viselo mi v hlavě jen, že v některých fórech zas dle soudů pisatelů jsou to moc dobře hrající bedny a mě se líbily. Asi to tedy nechám být. Pokusím se zrepasovat 1PF 067 67. Pokud mi to tu teda někdo posvětí. Ty jsou po otci a jsem na jejich barvy zvyklý. Co v nich řešit? Jen kondy a závěsy basáku? Známý by mi poskytl i ARS1054. Tam asi také to samé. Nebo je obecně platné, že vyhybky by dnes byly dělány trochu jinak?

Nicméně zpět k hybridu. Výškáč taky řešit jiný? Né od Tesly? Pak to trochu ztratí tu podstatu, dát Teslám znovu život. Ale pokud by z toho vyšla slušná bedna, tak to za to stojí. Myslím. Jsem dítě paneláku a bohužel nemohu svou hyperaktivitu upotřebit třeba na zahradě, takže bych pořád dělal nejaké bastlířské pokusy, samozřejmě s co nejlepším výsledkem.

Někde na fóru jsem také četl že je ARZ669 nedostatkové a dobré zboží. Ten doma mám, ale jen jeden, druhý asi někomu spadl a je nefunkční(rozbitý magnet, trochu pomuchlaná cívka, rozlepený mag. systém). Třeba výměnou za nějaké vhodné výškáče?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 12:53 

to kemo 87:

právě, mě to taky přišlo tak nějak sexy. Ve světě tam cpou repra za několikatisíce, ale mě když sem slyšel tenhle českej reprák do rozhlasu natvrdo zapojenej, tak sem si řek, že to musí jít taky. A basy dole k tomu. Dokonce jsem kamarádovi dělal "LEGRAKOMBO" na kytaru ze dvou ARO6604 a zesilovače od repráčků k PC. A tam, ačkoli prasárna nehorázná, tak to hraje jak z praku. Je polootevřené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 14:44 
Řádný člen

Tak ono buď chce člověk retro, nebo opravdu solidně hrající bedny. Protože v případě Tesly je tohle slučitelný jen za poměrně vysokou cenu - ačkoli to tak nevypadá, protože solidní velká bedna s čistým tesla osazením bude jedině 4-pásmo. Náklady na takovou bednu jsou ale opravdu dost velké. Pokud hledáš solidní zvuk za relativně slušný peníz a chceš využít nějaký tesly, pak musíš alespoň na místě výšek tu teslu oželet a nahradit něčím jiným. No a taky si budeš muset najít někoho, kdo Ti to změří a odladí na to výhybku. Nebo se to naučit a změřit sám...pokud ani to, ani to, tak Ti to napíšu rovnou - nech to tak, jak to je i s tím ARV a spočítej si nějako výhybku ze vzorečku.
Add. 1PF06767...solidní tuning by zase spočíval v nové, měřené výhybce. Pokud ale vím, výhybka pro danou kombinaci repro vychází složitá jak malá jaderná elektrárna (kdysi psal tuším godz) a nevyplatí se to. Takže bych tam vyměnil kondíky (a i to bych určitě nekupoval nic drahýho), ošetŕil závěsy u basáku, naleštil skŕíně a nazdar. ARS1054 to samý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 17:22 
Řádný člen

Kraj:
To je otázka jestli se to vyplatí. Já bych do toho šel, protože mnoha lidem výsledná kvalita vyhoví, největší brzda proč se to poslouchá blbě jsou ty dobové výhybky. Pokud to Godz měřil a odladil na to výhybku tak by mě to určitě zajímalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 17:54 
Řádný člen

Myslím, že se na to nakonec vykašlal...předpokládám, že to bylo stejně složitý, jako to, co jsem nasimuloval k ARS944. Bylo by třeba se ho zeptat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 19:50 
Řádný člen

Kraj:
Kdybych neměl v úmyslu do těch ARS944 dát jiný výškáč tak bych to tam klidně napáchal. Já se na to nedívám pouze z ekonomického hlediska, chci aby jediným limitem té konstrukce byly vlastní reproduktory. To sice zrovna u ARS944 dodržet nejde, jelikož tam je to dáno částečně i vlastní ozvučnicí a konstrukčním uspořádáním, ale i tak. Takže výhybku jsem si uschoval a třeba někdy... Možná i vím o někom kdo by do toho šel, tak bychom to pak mohli porovnat. Nedělal si to tedy zbytečně. Podotýkám že je to můj názor, každý ať si to přebere sám za sebe.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]