Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: kondíky
PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 17:45 

Kraj: ČR - Ústecký
Zdar hi-fisti, jsem total amatér, stejně se s tím chci poprat. Potřeboval bych seznam kondenzátorů do zesilovače Transiwat 140 Studio. Jsou tam ještě původní a jistě vyschlé, nebo popraskané. Mám schéma zapojení, ale tam je jen číselné označení, kapacita kondíku se nevyčte. Jde mi o toto: všechny je nakoupím a naráz vyměním.
Děkuji

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: kondíky
PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 17:48 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Já bych tam neměnil všechno...na blink jen zeleninu a hovňáky...tedy takový eliptický stojatý (obvykle zelený, šedý nebo oranžový) a ty válcový hnědý, co jsou zase naležato. Ty ostatní svitky a elyty řady TE98x bych nechal tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 lis 2013 20:38 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ve schematu TW140, které se dá různě po netu najít jsou hodnoty všech součástek vždy uvedené, ale pouze v levém kanále, pravý je bez hodnot.
Jinak vidím, že skutečně už jsou téměř všichni zblblí tím, že si co chvíli někde přečtou, že v případě závady jim pomůže bezhlavá výměna kondenzátorů. Většinou se k takovým "opravám" uchylují lidé bez jakýchkoliv hlubších vědomostí a zcela určitě i s malou praxí v letování pájkou. Jak potom vypadá po této "opravě" plošný spoj - raději nevidět.
Zrovna nedávno jsem měl v ruce dva TW 40 a v jednom z nich byly i po těch letech v normě všechny růžové elyty (i ty 200M poblíž topících odporů) s výjimkou elytu 1G ve zdroji. V druhém je bylo nutno měnit + ještě tři kousky 5M. V obou byly vyměněny i všechny hnědé svitky. Po těchto minimálních zásazích jsou opět v kondici. Je jasné, že pokud by si zadavatel přál hlubší repasi, tak by bylo práce více, ale zde šlo jen o uvedení do provozního stavu.
Z tohoto malého příkladu jest vidno, že je lepší přístroj svěřit někomu, kdo má možnost změřit vše potřebné a provede jen nezbytně nutný zásah. Bylo by škoda takový TW140 nevratně poškodit laickým zásahem, jelikož jde v dnešní době o dosti ceněný přístroj.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 lis 2013 13:14 
Řádný člen

Kraj:
Neřekl bych že by byl TW nějak zvlášť ceněný. To tvrdí hlavně překupníci co rejžujou na starých krámech a téměř všechno co prodávají bylo kdysi buď highend, vysoko postavený model, exkluzivní model a nebo to byl alespoň výrobek, jaký už nebude. Nepopírám však že TW140 může dobře sloužit tomu, kdo chce lepší zvuk než je ta nejlevnější spotřebka, ale přitom nechce rvát prachy do mnohem dražších věcí. Podmínka je samozřejmě dobrý technický stav.

Ne všichni zblblí nejsou z výměny kondenzátorů, ani si nemyslí že je to všelék, ale je fakt že u řady přístrojů obecně jsou na vině nedobré funkčnosti právě kondenzátory. Minimálně se je vyplatí zkontrolovat a to nejen na kapacitu, ale i na ESR (kontroluješ ESR?). Je také dost důležité co si majitel přístroje přeje - jestli jen nejnutnější opravu a nebo jestli chce stroj uvést do perfektního a z hlediska dlouhodobé životnosti stabilního stavu. Ono stejně se to zkontrolovat musí a ta kontrola a případné doformování zabere kolikrát víc času než prostá výměna za 100% zdravý kus a čas jsou peníze. Krom toho jak mám mít dobrý pocit z práce když vím, že tam jsou součástky, které jsou sice ještě v tolerancích, ale už vykazují jistý stupeň degradace (některé elektrolyty - ještě drží kapacitu ale už roste ESR) nebo jsou to součástky, o nichž je obecně známo že jsou průserové a mohou kdykoliv selhat? Typickým příkladem jsou notoricky známé TC18x, TE00x, TC235.

Když to shrnu tak to, že někdo vymění valnou část kondenzátorů neznamená nutně bezhlavý přístup. Také nemám rád pojem "nezbytně nutný zásah", raději mám komplexnější přístup.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2013 13:37 

Za oba názory děkuji. Nicméně degradace kondenzátorů je celkem slyšitelná v poklesu basů, docela ubývají. Asi taky někde docela dlouho ležel bez užitku, takže ESR roste. V prvním názoru je evidentní arogance vůči někomu, kdo se chce učit něco, co ještě neumí. Učený z nebe nespadl a i on se svůj um musel někde a na něčem naučit. V druhém názoru ve vidět snaha pomoci a poradit. Jak jsem psal, děkuji za oba.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 lis 2013 12:33 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Z mého příspěvku snad lze zjistit náznak arogance, ale je to jen vůči "opravářům" kteří nic neví a ani nemají snahu se hlouběji ponořit do problému. Každý se nějak vyučit a naučit musí, ovšem trendem dnešní doby je opak - pokud možno se nic neučit, nejít do hloubky, ale jen získat radu a čas který je takto ušetřen je pak možno věnovat třeba dementnímu hraní her.
Proto jsem alergický na rady typu "vyměň kondenzátory", protože jak jsem již psal, opravář-výměnkář je nejhorší případ. Chci-li takovéto zařízení kvalifikovaně opravit, musím mít znalosti a přístrojové vybavení. Tím neříkám, že výměna všech kondenzátorů je hloupost, ale to se odvíjí již od konkrétního požadavku a stavu přístroje.
I já třeba budu měnit v zesilovači AZS 218, který mám teď na stole, téměř všechny kondenzátory, jelikož po změření ESR metrem jsem zjistil, že 80% je jich v předzesilovači vadných a ty zbývající dobré nemají zřejmě naději na delší život. Pokud bych nic neměřil, tak v tomto případě by třeba rada "vyměň kondenzátory" mohla být použitá, ale ve většině jiných případů by šlo jen o vyhozaené peníze a ztracený čas. Zkušený technik již při prvním pohledu na v historickém přístroji použité součástky odhadne, co jej bude při opravě čekat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 lis 2013 21:14 

Vím, respektuji. Není mi už ani 40let. Styl, hrrr mám za sebou. Trpělivost, měřáky a čas mám. O peníze nejde. Jen jsem chtěl zjistit, zda se konkrétní kusy dají ještě sehnat. Přece jen je to starý kus a ND se hodnotově už vyrábět nemusejí. Komunita na tomto fóru by mohla být schopna popsat, jaké náhrady použít a možná i celý seznam. Toť vše. Ale děkuji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2013 11:09 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Seznam nemám, ale čistě obecně:
Doporučuje se vyměnit pro klid duše všechny MP kondenzátory - většinou jsou v hnědém polystyrénovém obalu, typu TC180. Někdy ve světle modrém. Když se mluví o "Hovňákách", jsou to právě tyto. Nahradit jakýmkoli typem polyesterových svitků (TC205, TC206, ISKRA, MKT, východoněmecké TGL), pokud možno s axiálními vývody. Odlišnost vyráběných řad nevadí - není problém místo starého 2M použít 2u2, místo 5M dát 4u7 a tak podobně.
Svitky polyesterové není důvod měnit, pokud nejsou proražené/přerušené. Jejich životnost je prakticky neomezená (bývají jenom v signálové cestě, v korekcích a podobně). Nanejvýš bych je zkontroloval, pokud jsou použité v usměrňovači.
Elektrolyty - pokud jsou použité ty v plastovém oválném obalu s radiálními vývody, tak vyházet bez přemýšlení. Dají se bez problémů zaměnit novými radiálními typy, které jsou vždycky menší, takže není problém s místem.
Ostatní podle kontroly a rozvahy. Na zkoušení v tomto případě postačí jednoduchý ESR tester za pětikilo - hodí se i do budoucnosti. Kde jsou použité jako vazební, hlavně tam, kde mají na druhém konci potenciometr a oddělují od něj SS složku, bych snad radši použil i svitky, nebo dal elyty nové, nějaké kvalitnější. Kde jsou zapojeny jako emitorové nebo filtrační v RC členu, tak pokud jsou v pořádku, snad bych je i nechal. Jinak se dají vyměnit taky, aby měl člověk sichr do budoucnosti. Použít typy na stejné nebo vyšší napětí, blízké hodnoty ke staré řadě (viz výše). většinou postačí použít radiální a vývody natvarovat nebo nastavit. Kvalitní axiální typy se blbě shánějí.
Ve zdroji to je největší prekérka - viděl jsem Teslácké kondy TE925, které byly i po letech v naprostém pořádku. Pokud by se přeci měnily, je to největší darda - kvalitní budou stát víc než všechny ostatní dohromady. Předem bych tedy doufal, že to nebude třeba.
Stačí aspoň takhle obecně?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2013 08:42 
Řádný člen

Kraj:
Jenže v TW140 libovolné verze jsou ve zdroji použité kondentátory TE678 a ne TE925. Jsou tam po čtyřech kusech, ale s trochou šikovnosti se dají další 4 kusy vyskládat do dalšího patra, což tomu prospěje. Jinak je filtrace se jmenovitou jkapacitou 4mF (4x1mF) na zesilovač 2x50W dost málo. Takto je kapacita větší než 8mF. Platí to pokud chceš člověk použít originální materiál. Pokud ne dají se použít po úpravě i snap-in moderní radiální kondenzátory a kapacitu tak navýšit ještě více.

V ostatních bodech souhlas s Ransomem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2013 09:26 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Šak jsem je taky viděl v jiných přístrojích, šťouro :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2013 22:23 

Skvělé, děkuji.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]