Poslední návštěva: Právě je 28 kvě 2026 19:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 274  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Zvrhlosti a další zajímavosti z oboru
PříspěvekNapsal: 31 říj 2013 22:23 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zesilovač třídy A o výkonu 100W má klidovou spotřebu 200W... Malý topení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2013 22:35 
Řádný člen

Kraj:
Kdyby jen 200W. To by měl účinnost 50%, což by bylo ještě pěkné. Realita je taková že dle topologie může být účinnost také klidně jen 15%.

Komplikace jsem myslel obecně - velký příkon, malý výkon, nutnost brutálního chlazení, složitější a dražší zdroj (buď strašné kapacity nebo stabilizovaný zdroj, který dále účinnost snižuje), velká hmotnost... To jsou faktory nezávislé na topologii, ale jen na třídě. Uměl bych si třeba představit nějajké Ačko v systému s aktivním dělením pro přenos výšek. Nebo jako takové hrátky - pokusy pro radost že se to dá dělat také jinak. Jinak mi to přijde poněkud zbytečné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2013 23:20 

Kraj:
Pravděpodobně většina lidí zná "neduhy" v třídě A, jako je účinnost, spotřeba.. Ale psal jsi o problémech. Pokud si to koupím v shopu, tak jako jediný problém vidím i při kilowattové spotřebě a hmotnosti 50kg, pouze ve výměně lamp. Hm?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2013 08:31 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Si kup tranzistorový áčko a nebudeš muset měnit lampy.

Online Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2013 19:02 
Řádný člen

Kraj:
tak třeba je docela problém dosáhnout větších výkonů. dělají se i takové konce, ale je to dost drahá sranda. Pořizovací cena nového komerčního kusu může klidně dosáhnout ceny levnějšího auta. To asi nebude případ většiny z nás, takže pokud si to neubastlíš sám (což vyjde stále na násobek ceny slušného ABčka), tak se musíš s mířit s malým výkonem. A když máš malý výkon a nechce poslouchat jak o dušičkách a nebo mít ten zvuk zkreslený, tak musíš mít také citlivé bedny. Citlivé bedny = velké bedny, protrože jinak na basech citlivosti dosáhnout nelze. Nebo se těch basů musíš vzdát. Takže buď budeš mít doma almary, které se také běžně neprodávají (a nebo za nehorázné ceny - viz staré Pioneery, Klipsche a podobně), a nebo zase zakysneš z cenových a prostorových důvodů na něčem malém bez basů. Také ty staré bedny obvykle nemívají tak vyladěný zvuk jako bedny dělané dle dnešních znalostí. Nebo si to musíš ubastlit sám, což každý neumí nebo to dělat nechce. Ne, to není vůbec omezení ani problém že?

Jinak řečeno jde to, ale cesta je to trnitá a plná nástrah. Snad jediné oblast, ve které by se to dalo realizovat nějak rozumně a bez potíží je poslech v blízkém poli. Bedny pro tento účel sice mají malou citlivost, ale také se poslouchají hodně zblízka, což by ten problém mohlo částečně kompenzovat. Jenom je to zase komplikované mechanicky protože ten zesilovač se pak nevleze na stůl. Úplně bez problému opak vychází zesilovače pro sluchátka, jelikož tam se jedná o tak malé výkony že to nikoho netrápí v jaké třídě to pracuje pokud to nemá být přenosné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2013 19:33 

Kraj:
Mám pocit, že mi tu něco podsouváš. Objemné repro k vůli velké citlivosti z nedostatku výkonu?

Modelová situace: Byt 4+1, Zesilovač JJ322 od východních sousedů, 2x20W /240W nominal/ - výkon dostačující. Repro? Jakékoliv..

Problémy? Jaké problémy? Nedostatek místa na zesílovač? heh, krasavec musí být přece vidět..

Nebo se pletu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2013 20:16 

To povídej manželkám kolegů tady :-)
Dnes je trend takový, že to má hodně, a samozřejmě hezky hrát, a nejlépe nebýt vůbec vidět. Krásný stroj je super, ale jen do jisté míry a doby. Na kvalitní dynamickou hudbu může být 20Watt opravdu někdy málo.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 00:18 

Kraj: ČR - Liberecký
Trošku OT, ale musim pač mě to pobavilo.

http://www.youtube.com/watch?v=OWoQpzdB5gs&feature=share

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 00:33 

Ale ne, zvrhlost je to dobrá. Kdo nezná, pobaví se. V praxi to tak opravdu je. Tedy nemyslím, že by bylo možné za letu dělat takovéhle zázraky, ale lidi doslova čarujou, a vypasený manažerstvo vůbec nemá potuchy, jakej skill to vyžaduje, a jaký zásluhy šikovný lidi vůbec mají.
Mám něco na podobnej způsob:
http://www.rouming.cz/roumingShow.php?f ... n_by__.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 08:26 
Moderátor

To je dobrý... Budu to muset přeložit pro přátele neznalé engeleš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 13:59 
Řádný člen

Kraj:
jezecek píše:
Mám pocit, že mi tu něco podsouváš.

Ne, to jsou fakta

jezecek píše:
Objemné repro k vůli velké citlivosti z nedostatku výkonu?

Přesně tak. Pro rozumný výsledek s HiFi bednami s dnes běžnou citlivostí (dejme tomu 84-87dB reálně) to chce tak těch 100W aby to hrálo rozumně i při vyšších hlasitostech a s patřičnou dynamikou.

jezecek píše:
Modelová situace: Byt 4+1, Zesilovač JJ322 od východních sousedů, 2x20W /240W nominal/ - výkon dostačující. Repro? Jakékoliv..

Těch 240W si myslel asi příkon že? No to je krása když zesilovač sežere 6x víc než z něj vyleze. Navíc to žere pořád maximum bez ohledu na to jestli zrovna hraje nebo nehraje na rozdíl od ABčka, které vyjma ztrát klidovým proudem konců a to co žere předek protopí jen tolik, kolik zrovna hraje. Když si uvědomím že mám pod schody 300W přímotop, kterým si přitápím v době, kdy nejede plynový kotel a úplně mi to stačí, tak to je celkem sranda.

Jakékoliv repro k tomu sice připojit můžeš, ale nebude to hrát adekvátně. To že elektronky mají limitaci měkčí a tedy víc maskovanou neznamená že tam není. Sám mám zesilovač 2x25W s kvalitní fyziologickou regulací hlasitosti připojený na regálovky u PC s citlivostí nijak nevybočující z dnešního normálu 84dB (jako tato, jen jiná výhybka http://www.humblehomemadehifi.com/downl ... I_copy.pdf) a je to s tímto zesilovačem fakt jen na hraní u PC. Při větší hlasitosti je slyšet jasná degradace zvuku a není to vinou beden. Vím moc dobře jak ty bedny hrají když se připojí na pořádný 200W zesilovač a je to fakt nějkde jinde. A tím nemluvím o hlasitosti, ale o dynamice a čistotě zvuku.

jezecek píše:
Problémy? Jaké problémy? Nedostatek místa na zesílovač? heh, krasavec musí být přece vidět..

Tak nějaké místo na zesilovač se najde, v tom není problém (jen je třeba koukat aby ti to netopilo třeba do dřevěného nábytku a nepoškozovalo ho to), ale je problém umístit ty citlivé almary co k tomu musíš připojit aby to hrálo nahlas a s neořezanou dynamikou. Ty navíc vyjdou draho pokud si je nevyrobíš sám. Čemu na tom nerozumíš? Leda že bys hrál potichu nebo ti nevadila limitace.

jezecek píše:
Nebo se pletu?

Tak trochu 8-)

EDIT:
Ještě mě tak napadlo - ten zesilovač váží už tak 42Kg, kolik by asi vážil kdyby byl tranzistorový a musela by na něm být velká masa hliníku aby se to uchladilo. Na elektronky se žádný chladič dávat nemusí, ale zase správně by měly být zakrytované kvůli vysoké teplotě a možnosti rozbití (je v nich vysoké napětí). Takže tam vyvstává další problém pokud jsou v domácnosti děti nebo zvířata.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 17:03 
Moderátor

Děti NEBO zvířata? Já myslel, že to je totéž.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 17:06 

To ne, Děti za to nemůžou. Nebohé zvíře můžeš sesekat za to, jakou škodu Ti napáchalo :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 17:23 

Kraj:
Jejda, no pokud říkáš problémy tomu, že:
1. ti děcka/pes nebo papoušek poničí lampy nebo se to nehodí manželce do krámu :D
2. spotřebu 300W, při délce poslechnu několika hodin v týdnu / 14ti dnů - mimo jiné pokud tvé dítko bude hrát nějakou graf. slušnou hru, tak spotřeba pc bude jinde a určitě i délka používání
3. k tv mám staré bedny od Acoustic Energy, jejich citlivost je dle papíru 90.5dB, nejsou nijak velké - nejsou to ale regálovky a umí zahrát relativně slušně i s AZS 100L :) , tak nevidím problém s 2x20W
4. podle tebe asi výrobce počítá pouze s tím, že tím zesilovačem budeš krmit jedině něco kolem 100dB? Je to tak?

Takže reálný problém z tvých uvedených, více méně to jsou pro obyčejného člověka banality, já vidím pouze citlivost repro, nemohu to objektivně posoudit - budu věřit a nebo mohu posunout diskuzi jinde: proč se bavit o 2x20W, proč se nebavit o 2x60W+? Spotřeba bude odpovídat zatíženému pecéčku, výkon dostatečný? Doufám že ano.. Tak jaký problém to bude teď? 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 17:55 

Budeš se ježečku divit, ale někde je první bod opravdu fatálním problémem. Bezesrandy.
Dvojku až na bezpečnost taky považuju za hloupost, ve trojce 2x20W považuju jako za nedostatečné. 4 s čím počítá výrobce si hlavu nedělám. Každý kdo si navrhuje audio by měl počítat se svou potřebou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 18:30 

Kraj:
ok, takže se posunem trochu dopředu.

1. jak jsem psal, pro mě to není problém
2. vyřešeno
3. v případě 2x20W budiž
4. s čím počítá Sencor se automaticky nerovná tomu, s čím počítá např. JJ, Macintosh

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 20:42 
Řádný člen

Kraj:
U Sencora platí jiné fyzikální zákony než u JJ nebo Mcintoshe? Nebo jak si to mám vykládat? Hlavně Sencor by v životě nemohl vyrábět zesilovače v A třídě jelikož tam se to nedá ojebat na drahých věcech jako je třeba chlazení jako u ABčka a spoléhat se na to že to nějakou dobu vydrží když to uživatel nebude moc hulit.

Mě doma nikdo nic nezničí, jelikož zvířarta mám vychovaná, přítelkyně jsem měl vždy také a děti nevlastním, ale z řady osobních zkušeností mých známých vím že to není až taková zvláštnost jak by se mohlo zdát. K nehodám prostě dochází a až ti dítě zabije zdroj anodového napětí poté, co rozmlátí nějakou tu elektronku tak and tímbudeš přemýšlet.

Těm tvým 90,5dB prostě nevěřím. To jde jen za předpokladu že po tom nechceš basy. Pokud ano tak zapomeň na regálovky. To je fyzika a tu nevochčiješ.

U TV používám malý zesilovač cca 2x10W. Mám na to připojené bedny s citlivostí cca 92dB (ne na basech, tam to letí dolů) a také to na ty kraviny v TV stačí, ale na hudbu už by to bylo slabší a když jsem tam připojil ty Seasy, o kterých jsem psal výše, tak to bylo slabé i na tu TV mnohdy. Sorry mě nepřesvědčíš. Holt hraješ potichu nebo ti nevadí ten horší projev. Něco z toho. Pokud ti to stačí tak OK, také znám lidi co jim stačí bedny za tři kila a nemají potřebu řešit nic lepšího.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 22:22 

Kraj:
Sencor vs JJ, byla reakce na P. Berku "4 s čím počítá výrobce si hlavu nedělám. Každý kdo si navrhuje audio by měl počítat se svou potřebou."

Politika firmy Sencor a nebo např. JJ se bude určitě lišit. Sencor, jehož portfolio je obrovské, si může do světa vypustit něco, co můžeme nazývat šrot. Na straně druhé, např. JJ, kde dělají pár kusů něčeho, co nestojí málo, asi nebudou chtít riskovat to, že majitel po připojení na tebou zmiňované regálovky bude mírně řečeno rozladěn a bude se muset poohlídnout po velikosti AKR. Takže s tebou mohu, jak jsem výše psal, částečně souhlasit, ale pochybnosti právě z tohoto důvodů mám.

Dále, nesnažím se tě přesvědčit, vznesl jsem dotaz na tvou reakci, co je špatné na třídě A.
A ty, jelikož jsi napsal něco, nebudu psát bezhlavě, ale něco, na co jsi pravděpodobně nepředpokládal, že se někdo zeptá, tak momentálně přesvědčuješ ty mě, že máš pravdu.

Abych to tu nezasíral, tak to ještě upřesním. Co je špatné na třídě A v 2x60W, kromě toho, že ti to parchanti možná rozšlapou, starka při utírání prachu omylem sundá krycí koš, vylomí triodu, pořeže si ruku a budeš s ní muset jet do nemocnice nebo v kombinaci s plazmou tv odhlásíš teplo a teplou vodu? / záměrně jsem nepsal 2x20W /

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 22:56 

Ne, nemusí to být špatné. Jde o to, že to v porovnání nemá důvod být lepší. Opravdu z mé pozice mi nenapadá jediný důvod. Pokud máš jinou pozici a napadá Tě, pak se prostě jen neshodnem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 lis 2013 23:09 

Kraj:
Petr Berka píše:
Ne, nemusí to být špatné. Jde o to, že to v porovnání nemá důvod být lepší. Opravdu z mé pozice mi nenapadá jediný důvod. Pokud máš jinou pozici a napadá Tě, pak se prostě jen neshodnem.

Netvrdím, že to je lepší, takže se asi shodnem..

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5476 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132 ... 274  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]