Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: jakou bednu na středobas B&C 12HPL76
PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 10:33 

Vyšší harmonické nejsou tou nejdůležitější vlastností reproduktoru, ale nástroje, který hraje!
A přesně ten i s jeho harmonickými chceme slyšet, a bandpass to pěkně voseká do dvou nosných sinusovek. To je panečku hudbička. Zkus si takhle v bandpassu naladit středové pásmo, určitě ti ten zvuk bude šmakovat. :twisted:

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 19:20 

Nenene, ani tak to nefunguje a to plati pre oboch :D

Nie sme na audiozdruzeni u majstra F(c), preto si treba ozrejmit, ze reproduktor nie je generator nahodnych harmonickych frekvencii a kazda harmonicka, nad ramec toho, co je v nahravke je neziaduca.
:arrow: T.j., kontrabas nam zahra D2 na 73.42Hz http://www.contrabass.com/pages/frequency.html , potom subwoofer musi hrat prave len 73.42Hz a jeho 2.harmonicku 146.84Hz uz ma hrat satelit. (resp. subwoofer ju pri Xoveri 24dB/Okt@90Hz bude hrat s poklesom cca 20dB) Nasledne dalsie harmonicke na 220.26, 293.68...atd.. , ktore nam povedia nieco o farbe nastroja a tvoria tu "hudbicku", vyzaruje uz LEN satelit.

Bandpass ozvucnica naopak orezava iba parazitne harmonicke, ktore generuje samotny reproduktor.
Hudobne harmonicke predsa orezava uz samotny LP filter a proti tomu snad nikto nebojuje, ze? :D
Ostatne, staci maly test - nastavit si LP filter napr. na 50Hz@24-48dB a pustat si rozne nahravky len cez sub...a nerozoznate, aky nastroj hra ;)
Tzn. v tomto bode naopak ozvucnica typu BP vyhrava, kedze neziaduci bordel filtruje. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 21:22 

Je fakt, že jsem zatím nepotkal takovej, co by mi zvukově sednul. Bylo to blízko, ale pořád slušnější bassreflex vyhrává (indoor). Když jsem si nějaký BP simuloval, tak mi nikdy nevyšlo tak úděsné gd, aby se to dalo označit za původce huhlání nebo jak to nejlíp připodobnit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 22:40 

1) Však tu máme nižší tóny s nižšími harmonickými, od nástrojů až k syntetice.
2) Než se rezonátor rozhoupe, trvá to třeba i tři, čtyři periody. Attack ochuzen, decay to samé. I po ořezu na 90Hz/24db jsou v signále velké změny během jediné periody, se kterými se bandpass nemá šanci správně vyrovnat. Nehledě na přesnost simulací. To že něco někam naladím neznamená, že to funguje tak jak na obrázku. Ale i tak Hodím do placu rukavici - ukaž nějakou simulaci, kde jsou vedle sebe dvě budky se stejným reproduktorem - jedna BR, druhá BP6, jejichž objem je stejný, a BP má zároveň lepší GD i větší SPL/rozsah. Maximální objem 80 litrů čistého pro 12", 120l pro 15" . Doma nikdo normální nic většího použít nemůže.
3) Každý bassreflex je velmi výkonově nelineární. Dělá to bordel ve strmosti poklesu charakteristiky, v účinnosti. Čím méně jich tam je, tím méně nelinearit.
4) Bassreflexy mají při vysokých výkonech také své provozní ruchy. Zvoněj, foukaj a prděj, a když ne, jsou velmi velké. Pokud se hraje na absolutní hodnotu SPL, nikoli pouze citlivost, není to tak snadné.
5) Ano, věřím, že se dá bandpass udělat také slušně, ale zapomeň zároveň na větší efektivitu a zároveň menší budku, a zároveň na lepší transient response/GD. A věru - takový bandpass jsem ještě neslyšel, protože nikdo normální nebude stavět větší nebo méně citlivou budku. Výsledek se vyplatí pouze, pokud jde o SPL bez té kvality. Ale co bych se s tím psal, nemálo lidí už to řešilo -

"Oh...your idea of 'superiority' is efficiency, as I would have to automaticly assume from your statement. I would not think that you actually believe that to be true though. So, of course a ported box is always preferred to a sealed, bandpass always preferred to a ported. Well then, hands down the bandpass box will win. My reference, is accounting for transient decay behaviour and LF extension. You MUST compromise. You wish to compare tone bursts responses anywhere near rolloff? The excessive ringing you just noticed is not a desirable attribute. The VERY high corner Q of the rolloff slope of the bandpass example you provide would sound and measure horribly, as far as transient decay is concerned. But if things such as sound quality are not an issue, then why bother with anything else. If you wish to reduce the gain of the bandpass box to a point of where it approaches the transient response of well designed ported alignment, then you have all of a sudden lost that efficiency that was so desirabe in the first place. Oops. Now you have a more complex, larger and more expensive box to simulate a ported box. Hey..didn't I already summarize all of this previously?"

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 23:48 

jako jasně, já to právě vždycky simuloval relativně málo citlivý a relativně velký (furt líp než BR), rozsah dolů o pisl horší, ale o tolik horší gd to právě nemělo, tomu jsem se divil.
jinak samozřejmě souhlas se závěrem výše, proč se srát s něčím, co můžu udělat jednodušejš a líp, a to i za cenu menší spl i kdybych měl zvučit...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2013 00:02 

Ta odpoved v anglictine je predpokladam na nejakeho experta, ktory to odladil na maximalny zisk a na oboch koncoch prenosoveho pasma vytvoril hrby; z toho dovodu sa tam hovori o vysokom Q a ostrom ohraniceni prenosoveho pasma.
Ano, robi to problem s tranzientami, s ukladanim; resp. zadrziavanim energie v rezonancii obvodu, problem s decay a spol....
Ano, ale opat sa dostavame do bodu - mame zly navrh :D
Preto aj BR s divokym naladenim robi problem. Samotne BR ma priebeh ako kopec a cim je kopec uzsi a spicatejsi (a teda ma vyssi zisk na svojej frekvencii) - da sa ocakavat, ze energia kumulovana je maximalna a teda dochadza k oneskoreniu voci zvysnemu frekv. spektru.
S tym sa samozrejme neda nic robit, rezonancny obvod sa tak sprava. Mozeme ho utlmit, aby mal kratsiu odozvu, ale zase stratime citlivost. Nieco za nieco.

Presnost simulacii je uplna (samozrejme nie vo WinISD), pokial zohladnuje vsetky parametre a premenne. (mne simulacie boxov sedia, takze asi ani ruky nemam lave :P )
Jedine, co sa nezohladnuje, je priestor, kde to hra.

Kazdy natrubok sa da jednoducho predstavit ako zavazie na pruzinke (s tlmicom); ked zavazie kmita ako besne a ma vela energie; ale aby sa zastavilo, chce to cas (a opacne) - to jest mechanicka analogia rezonatora.

Nie kazdy leprak je vhodny do BP6 a hladat, ktory to bude, sa mi fakt nechce :) Oboje parametre naraz lepsie ale nebudu, to je snad jasne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2013 08:14 

No však na tom se shodneme. Realitou tedy je, že obecně nikdo takto lépe řešený bandpass nestaví, protože je nakonec na svou SPL větší než bassreflex, a nebo je menší a huhlá, popřípadě je menší a také méně hraje, i když hezky.
U bassreflexu je to ale jak jsi zmínil to samé - větší q a vyšší ladění = větší SPL = huhlání. Fajn! Proto chceme u 12NDL76 ladnit níž s menším ziskem, mimojiné proti přední straně membrány - no aby to nehuhlalo. :-)
Komáre, už roky mám šeredný pocit, že se oba docela normálně shodneme, ale na papír to spolu dokupy prostě nedáme. Nevím čím to.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2013 09:20 

Jo, tak nech to da do uzavretej, aby to nehuhlalo :lol:
Proste to moje ladenie huhlat nebude a hotovo. Nie je tam take Q, aby to dokazalo. Bodka.Alebo vodka. :ugeek:

Vysoke Q (10-20) sa o.i prejavi vysokym GD, zlou impulzkou atd., takze je to odhalitelne. V tom BR nic take nehrozi, nie je tam zisk 5dB, ale stale okolo -1dB.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2013 09:57 

takže pochopil jsem to správě, že mu nakonec vnutíte satelit s 12HPL76 v BP6? :twisted: :lol:

komáre, jaký má mít basák parametry, aby byl vhodný do BP?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2013 11:46 

Jak jsem psal - nikdo mi tu nenasimuluje BP6 s větším SPL/rozsahem/ menší velikostí / menším GD zároveň, proto různí lidé staví různé ozvučnice.
Zorgu, nepude to z těch důvodů co jsem psal - bude to na středech huhlat, a ještě ke všemu ten bassreflex už na vyšších frekvencích bude zvonit, hornovat, zkrátka prudit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2013 12:17 

Zorg, aby bolo mozne dosiahnut nejaky zelany zisk v BP6, Qts by malo mat medzi 0.34-0.4, Fs lepsie nizsie, cca 28-40 a Vas mensie (podla priemeru repra, napr. 30-40L pre 10", 60-80L pre 12" a pod.), inak sa zvacsuju komory.
Ked ide hore Qts, stupa GD, ked ide dole Qts nedosiahne sa zmysluplna citlivost; zase ked je Fs vysoke, nehra to nizko a znasilnovanim sa dosihane opat len vyssie GD.

BP4 ma trochu ine naroky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2013 12:55 

Kraj: ČR - Středočeský
Klucí, tak mě napadá že to není vůbec sranda :D no taková blbá otázka, když si třeba vyberu na PD odměřenou sestavu, kde je odměřená i výhybka, tak by pak mělo být jednodušší pro to postavit kysnu ne? 8-) Jinak komu se tady můžu svěřit do péče pro výrobu výhybky? Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2013 13:52 

Té otázce jsem nerozuměl. Budka se dá vyrobit na všechno, a nebývá jednodušší jí vyrábět na odměřené kombinaci. Veskutečnosti by bylo potřeba odměřovat až na hotové budce, takže když to někdo postaví jinak, než byla budka testovací, bude i výsledek trošku jiný. Vyhybky ti pěkně udělá Lukyss zde, nebo na http://reprovyhybky.cz/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2013 14:58 

Myslel jsem to tak že když je ta sestava nějak odměřená aby fungovala, měla by k ní existovat i kysna, nebo tedy alespoň objem boxu a plocha a délka BR. Nebo tomu tak není?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2013 15:21 

většinou i rozměr čela a rozmístění měničů. ale u PA se to asi tolik nehrotí. dej repro co nejníž, a lazení co potřebuješ, plochu br adekvátní proudění.
nechceš si spíš nechat udělat komplet u ms-sound?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2013 16:43 

Já bych se nebránil tomu nechat si něco vyrobit, ale jde mi o cenu, manuálně zručnej jsem, takže minimálně na práci můžu ušetřit. Kdyby někdo něco mohl dodat jako stavebnici, bylo by to pro mě nejlepší, třeba jako nabízí PD EM151, ale chtěl bych něco lepšího, třeba s B&C.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2013 20:37 

Objem a ladění bassrelfexu na výhybku vliv prakticky nemá. Mnohem důležitější je provedení přední stěny - zapuštěné / nezapuštěné reproduktory, vzdálenost mezi nimi, zapuštění přední stěny, použitá mříž. To může udělat velmi zásadní rozdíly.

Moje LC420 je za 13000Kč, osazeno neodymovými B&C, levnější nedělám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2013 21:32 

Kraj: ČR - Plzeňský
Abys to měl sehraný kolem dvouch kilohertz, tak musíš mít výškáč a basák hodně blízko, vycházelo to asi do třiceti cm v osách repráků. Takže u 15"+1" hodně natěsno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 říj 2013 22:01 

Záleží na použitý horně, nicméně je především vhodný dělit pod 2kHz, což ani se slušnějším 1" není problém, samozřejmě to chce vhodnou hornu a ne nějakýho prcka.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]