Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 15:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Reprosústavy tesla
PříspěvekNapsal: 11 říj 2013 11:55 

Kraj: SR - Nitrianský
Dobrý deň,ja mám takú otázku na vás majitelov reprosústav Tesla ja mám taký dojem že moje reprosústavy Tesla ARS 934 osadené reproduktormi ARV 161 a velkovrchlíkovím ARN 6604 majú taký prijebaný pazvuk akoby to bolo spôsobené materialom s ktorého je ozvučnica vyrobená,predná stena je 1,8 preglejka no ostatok je úbohá 1,2 drevotrieska na poklep to znie tak že keby som do toho silnejšie jebol tak mi ruka ostane vnútry.Mal som ich aj otvorené vo vnútri bolo len trochu tlmiva z reciklovaných handier,do každej som dal 2 bavlnené pulovre tak že už bol zaplnený celí priestor zvuk sa o niečo zlepšil ale furt to neni ono.Pazvuk týchto ARS 934 som spozoroval preto lebo mám ešte jeden pár reprosústav doma robených ale s poctivej 2,2 cm laťovky osadenie podobne ARV 161,ale basák ARN 664 a toto má krajší zvuk,nemá ho taký ako by som to nazval "drevený".Aký je váš názor je to spôsobené basákmi alebo materialom bední?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Reprosústavy tesla
PříspěvekNapsal: 11 říj 2013 12:02 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
V prvom rade by som asi krotil slovník, inak si koleduješ o napomenutie. Druhá vec...ARS934 je po stránke osadenia skutočne nie celkom dobrá bedňa (ARN6604 s veľlkým vrchlíkom + ARV161 nie sú šťastnou kombináciou), ale neviem o tom, že by boli vyrobené z 12mm drevotriesky. ČO viem, tak je to 18mm. Zozadu sa Ti to možno javí inak, ale okraj je zfrézovaný, aby sa dlal lepšie zaklížiť zadná stena. Skotroloval by som tesnosť, stav výhybky a správnosť pripojenia jednotlivých repro v bedniach. Pôvodne sa myslím veľlkovrchlíkové ARN v týchto typoch ani nepoužívali, takže basák môže byť vymenený...a napr. prepólovaný.

// Petr: Dokud jde o techniku, žádný zle... Slušná mluva je samozřejmě preferovaná...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2013 16:16 

Dakujem,no tieto basaky boli zaplombované farbou takže asi originál..tesnosť ozvučníc je dobrá a prepolované niesú.A veru je to 12mm drevotrieska po oboch stranách 0,5mm dýha takže 13mm meral som to..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2013 17:24 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Barvou to mohl zakápnout kdokoli. Tyhle bedny se myslím už dávno nevyráběly, když se poprvé objevily ARN640x s velkým vrchlíkem, takže je to nejspíš výměna.
Ty basáky jsou zvukově horší než ARN664, zvlášť ve dvoupásmu. A ozvučnice je opravdu málo tuhá.
Pokud připočtu možnost, že z nich někdo mohl vybrat výhybky, někdo je mohl přepólovat a kdoví co ještě. Prostě součet několika negativních vlivů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2013 17:47 

Výhybky sú tam origináli a neni sú prepolované už som písal.Ja myslím že ten pazvuk vytvára práve ozvučnica .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2013 18:01 
Moderátor

Rozebrat, vyztužit a zkusit znovu.
A možná nějaké vhodnější tlumení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2013 23:40 
Řádný člen

Kraj:
Skutečně ARN660x s velkým vrchlíkem se v době výroby nevyráběly. S malým ano, tam bych věřil že se koncem výroby používaly, jinak bedny jsou originálně navržené pro ARN66x.

Určitě vyztužit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 říj 2013 01:21 
Řádný člen

Fakticky jsou tak velký bedny z tak tenkýho matroše? Já to teda u tohoto typu nezkoumal, ale třeba ARS844 nebo 944 tak slaboučký nejsou...předpokládal jsem tedy, že ARS34 budou ze stejnýho materiálu.
Já bych ty bedny asi prodal...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 říj 2013 15:05 
Moderátor

Vzkaz od Ciploxe (všechno je jinak a já jsem vůl):
"Nuž tak posledné série ARS 934 sa s veľkovrchlíkovými ARN 6604 naozaj VYRÁBALI, a to dokonca aj dyhované! Bolo ich síce vyrobených len málo, ale existujú. Veľkovrchlíkové ARN 660x sa datujú predsa od r. 1982 a to bol ešte pomerne skorý začiatok 80. rokov. Zase sa nikto neobťažoval prečítať si materiály, čo som tam v lete dal. Ako dobre, že som si to po sebe pozmazával. Výhybku teda nikto nemusel prepólovávať, ony tie bedne nehrajú dobre ani so staršími ARN 665, nieto ešte s ujačanými veľkovrchlíkovými 6604. Samozrejme, prechod sa udial bez akejkoľvek zmeny výhybky, čo je u "vždy lepšie hrajúcich" bední z Valašského Meziříčí obvyklé."

V takové situaci bych asi radil:

1) Vyrabovat ARN6604 a prodat je. Do dvoupásma jsou naprosto nevhodné.
2) Místo nich namontovat ARN664 nebo 665 (pozor, 665 mají opačnou polaritu).
3) Bedny důkladně uvnitř vyztužit pomocí dřevěných hranolků a vhodně vytlumit.

Tím se z nich dostane takové technické maximum, co jejich koncepce dovolí. Zázrak to nebude, ale bude to podstatně lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 říj 2013 21:48 

Tak arn 664 potom tiež majú opačnú polaritu červenú bodku som k výhybke zapojil na plus tak ako má byť,no ked som zapojil oba páry bední tak jednu musím prepolovať aby hrali rovnako.Ano vystužím ich vdaka za postrehy.Inak táto séria to je riadny nepodarok tenký materíal,menej vhodný reproduktor a to množstvo tlmiva čo tam dali ani nemuseli dávať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 09:58 
Moderátor

Ano, ARN664 je přepólovaný proti ARN6604, protože v tu dobu se používalo značení opačné. Výjimkou byl ARN665, u kterého bodka značila plus, takže byl značený vlastně stejně jako ARN6604. já psal o jeho přepólování proti ARN664, takže jsem asi způsobil zmatek. Diagnostikoval jsi to ale správně :)

Přečti si ve slovenštině Ciploxův článek o Tesla basových reproduktorech, tam je to podrobně rozebrané a pravděpodobně tam najdeš shodu s tím, co jsi slyšel.

Pro inspiraci se mrkni jak se dají bedny vyztužit. Ve tvém případě bude nutné hranolky naklížit i na stěny, nebo udělat dvě či tři výztuhy mezi boky a další mezi přední a zadní stěnu. Stačí na to odpad.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 10:36 
Řádný člen

No...není to celkem tak. Na ty tečky se nedá spolehnout u žádnýho tříčíselnýho tesla repráku. Je třeba to prostě změřit, vyzkoušet. Mám doma párek ARN665, které mají taky tečku u skutečnýho mínusu, stejně jako ARN664.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 11:09 
Řádný člen

Kraj:
Mám to zrovna tak - nedá se na to spolehnout. Srandovní jsou i repráky, které mají na jedné straně prolis, určený původně pro tečku, ale tu mají reálně na druhé straně. Každopádně je otázka jestli ve starších schematech výhybek je myšlený skutečný + pól repráku a nebo značený. Tím si nejsem jistý a tak jediná spolehlivá metoda je sluch.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 12:35 

Je tam nová "univerzálna"výhybka BS acoustik tam plus je ada skutočne plus

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 14:28 
Řádný člen

Tak pokiaľ je tam výhybka z BS-ka, tak to rozhodne nie sú originály ARS934. S tou "univerzálkou" to samozrejme musí hrať úplne zle. Okrem toho, kde je napísané na výstupe takej výhybky + a - je úplne irelevantné a vôbec to neznamená, že to bude správne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 17:06 

Tie stlpové myslím

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 17:20 
Řádný člen

Aha...ale pokiaľ tam máš basák ARN664, tak červená bodka na ňom bude pravdepodobne mínus...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2013 17:57 

Je to tak..

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]