Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 152 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: reprobedny s 4xARO689
PříspěvekNapsal: 04 říj 2013 21:52 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
chtěl bych se zeptat jaký by byl ideální obsah pro tyto reproduktory, 4 kousky v jedné bedně, bylo by to na přenos až nižších středů, výškáče co mám už asi nemusím komentovat, tak bych prosím sehnal nějaké schúdné řešení kdyby chyběly nějaké frekvence těsně pod výškama tak jsem ochoten tam do extra kastlíku přidat pár ARE 5808 (ano jsou to ty televizní :? ) neberte to jako vtip chci se zbavit domácích zásob a je mi jasné že to bude jeden velký kompromis. chci to na ven a ne, nebudu tam do toho rvát hektowaty ale budu to živit zesilovačem která má okolo 30W na kanál a přepnu ho na středovýšku. a hlavně mám už nějakou vizi jak by to mohlo vypadat a střašně se mi líbí bedny varáběné okolo roku 89 a v takovém duchu by se to mělo vést, je mi jasné že z toho nevytáhnu zvuk jaký je dneska u hifi samozřejmost, ale prostě ALE, tak díky za pomoc, snad to nějak dáme do kupy :-)

výškáče jsou to tyto http://www.gmisound.com/titan_tweeters.htm ty první

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: reprobedny s 4xARO689
PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 00:05 

tak ty arečka si těžko, zapoměl jsem an citlivost, tu mají malou, ale mohlo by to vypadat zajímavěji :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 10:00 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
1. Upřesnit pojem nižších středů...pokud se jedná o frekvence od 200Hz, pak pro všechny dohromady budeš potřebovat objem tak 50L plus mínus. Pokud bys to nechal hrát od 100Hz (níž to už stejně nepojede a začíná se to ARO trápit), pak zhruba dvojnásobek.

2. 4ks ARO689 v sérioparalelním zapojení budou mít citlivost přes 100dB. Těžko k nim pak můžeš dát ARE5808 s citlivostí 86dB. (tos už mimochodem napsal) To by jich tam pak muselo být min. 6ks a i tak by to úplně nesedělo kvůli impedanci...takže spíš 8 kusů a pak mírně přitlumit.

3. Vsadit mezi ARO689 a ten tweeter tu elipsu nevyřeší Tvůj problém s navázáním, páč ani ten elipťák nelze tahat moc vysoko. Dle mých zkušeností optimum tak do 3kHz. Ale měřit a stavět výhybky stejně nejdeš...

4. Tvůj problém s výškama a navázáním na 4ks ARO689 by vyřešil jen kompresní driver s hornou, kterých je na trhu celkem slušný výběr. I při levným driveru a horně však počítej s investicí tak min. 600Kč/ks. Ty prstencový tweetery prodat, koupit drivery a zvukovody.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 10:48 

asi nevim, těch 100Hz bych asi dal, jaký by byl teda oběm? nebo by se mi hodil nějaký prográmek na výpočet oběmu, to mi PC snad ještě rozjede :cry:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 11:08 
Řádný člen

Na to, abys to mohl odsimulovat bys musel mít změřený TS parametry těch repro. Pak lze použít jednoduchý program jako je amplion, nebo WinISD Pro. Tvůj PC musí bez problémů rozjet každý z nich, včetně LIMP-u pro měření impedance a TS.
Konkrétně ARO689 odsimulovaný nemám, ale mám ARO667 a takhle vypadají 4 kusy ve 120L čistýho objemu:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 11:34 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Pokud by to nevadilo z jiných důvodů, bedna může být i otevřená a vyjde pak myslím menší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 11:44 

nevim no... to bych pak chtěl prokonzultovat, nebráním se jí. Jinak koloik by chybělo s tím výškáčem co chci použít? Já bych to rád totiž zkusil :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 12:34 
Řádný člen

ransom: Jen nevím, jak to pak bude s použitelností na těch 100Hz...Tak nízko to pak asi nepůjde.

venouš: Citlivost by se dala prokousnout (pokud lze věřit parametrům tý výšky), ale dělit by to chtělo tak na 5kHz. Vyzkoušej, uvidíš. Nech si ale v bedně místo, abys tam pak místo toho mohl narvat hornu...třeba tak 170x170mm. Ten prstencový výškáč by sice měl být ideálně co njblíž těm ARO, ale vzhledem k tomu, že to je stejně celý blbě, tak je to jedno... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 14:06 

jojo místo tam nechám, určitě. já vím no... ty ARO taky nejsou bůhvíjaké repráky :-) ale proč ne když je mám zdarma, z již z půlky sbourané VSH haly ve frýdku :cry:

jinak tu dneska budu dávat vlákénko o úpravě těchto výškáčů protože si myslím že by mohly mít pro nenáročné konstrukce šanci.

jinak byl by někdo ochoten s měřením reproduktorů? ostrava, frýdek místek, šenov a okolí?

zkusit doma to můžu ale nevím co na to bude říkat moje zvukovka xear3D.
měřit naplno budu až s novou, teď by z toho vycházely nesmysly.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 15:41 
Řádný člen

Pro měření impedance stačí jakákoliv zvukárna. Správné změření TS parametrů jde spíš o správným postupu a dodržení nějakých pravidel. Takže pokud to celý bude mít hlavu a patu, stačí i zvukovka, kterou máš.
Ty ARO689 nejsou bůhvíco, to je pravda...ale při správným použití to ale rozhodně není ani průser.
Mám dotaz...v bedně budeš mít 4ks ARO689...co budeš mít pod nima? Nějaký sub? Potřebuješ totiž něco, co Ti zahraje ten spodek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 17:16 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
TLU : prosimtě co to je za programek z něhož je ten grafek , díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 18:54 
Řádný člen

WinISD Alpha PRO
Stáhneš třeba zde:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15618

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 19:48 
Moderátor

Jednorožec: Ale ono to vyjde. Fulrange tyhle repráky v otevřence hrají líp než v uzavřence.

Venouš si to může zkusit sám (jestli chce): Zavři jeden ARO do nějaké provizorní bedny kolem 25litrů a druhý zkus dát do desky 30x40cm a k ní přidělej ještě boky asi tak 20cm hluboké. Nemusí to být nic pěkného a pevného, jen na vyzkoušení. Porovnej si to, co se bude víc líbit. Ta otevřená vyjde pro jeden kus velká, ale pokud by se osvědčila, pro čtyři kusy už bude menší než uzavřená. Bude to míň basové, ale taky míň vlezlé. Podobně konstruovaná širokopásma podle mého nejlíp hrála v otevřených nebo polootevřených kisnách jaké měla velká elektronková rádia.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 říj 2013 22:25 

díky :-) subáč už pro to mám, bohužel jen jede, něldy bych se ho ale chtěl opravdu zbavit a jít po něčem co je lepší.

s tou uzavřenkou a otevřenou vyzkouším

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 09:13 
Moderátor

Hlavně k tomuhle už budeš potřebovat sub velkej a výkonnej. S ohledem na citlivost běžných basáků a na citlivost, jaká ti vyjde z těchhle příšer, bych počítal na sub tak pětkrát až desetkrát větší výkon než na vršek. Leda bys dělal PA sub. Ale to je asi mimo tvůj rozpočet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 09:32 

tak já počítám s tím že tenhle výplod bude takové malé PAčko (prosím nekamenujte mě :D ) a nějaký subáček bych k nim přidělal. ještě uvidím jak tu do budoucna bude.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 09:49 
Moderátor

Proč kamenovat... Já kdysi něčím podobným zvučil spratkům z venkovské ZŠ tělocvičnu. Čtyři ARO nad sebou a k tomu trochu lepší piezo. Na šišlání básniček do plastového mikrofonu jim to stačilo až až. Jestli to nerozbili, možná jim to slouží dodnes. S muzikou to ale bude trochu horší, na to se připrav.
Akorát víš co - je to pořád slepá ulička. Na sousedním vláknu dělá Unicorn podobnou pitomost, která ale vyjde ve výsledku nesrovnatelně líp. Kdybys střelil ty ARO pěkně vyčištěné na Aukru, měl bys na pár ARO711 a s tím už pořídíš víc. Tyhle ARO689 se spíš hodí jako středy do retro třípásmových soustav (černé provedení), nebo třeba jako příjemné širokopásmo do ložnice (modré a šedé provedení). Čtyři ARO po kupě budou hrát slušně jen v ose a na větší vzdálenost, takže se to nehodí zdaleka na všechno. Zkus si to pak pustit a chodit okolo, jak se mění zvuk v různých úhlech od osy.
Jak je chceš dávat do bedny? Dva a dva nad sebe? Nebo do jedné lajny na stojato?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 10:12 

říkáš jen v ose? no hele, tak dneska je v módě line array, pokud jich má dostatek :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 10:22 
Řádný člen

Ransom: Samozřejmě, že to daleko příjemněji hraje v open baffle. Akorát pak bude muset zapomenout na to 100Hz dělení. Aby to rozumně zahrálo takhle nízko vychází ta ozvučnice fakticky dost velká. Kdysi jsem to měřil, když jsem chtěl ARO689 použít jako širokopásmo doplněno supertweeterem monacor RBT-95. Zkoušel jsem desku 350x850 s krátkými bočnicemi. Pak jsem zvolil uzavřenou ozvučnici objemu 45L...dokonce jsem pro to ARO689 vyrobil phaseplug...no a nakonec po poslechu jsem se na to vykašlal a celý to předělal na 4-pásmo. :) Infinity IMG902-7298 + ARO689 + ARZ3604 + RBT-95...a to jsem ve finále stejně pod cenu prodal. :lol:
Dal bych sem to měření ARO689, ale bohužel po kolapse win a následným formátu jsem o dost měření přišel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 říj 2013 18:10 

Když otevřete knížku "Reproduktory a reproduktorové soustavy", tak je v ní popsaná soustava Elektronika 20W RS508 a 516. Byly osazené 4xARO667 nebo 666 a 4x ARV261 nebo 265. Bedna měla vnější rozměry zhruba 1160 x 300x200mm, dokonce v ní byl pokus o bassreflex - díra 60x220 mm v přední stěně, se zakulacenými bočními stranami, v laťovce 20mm silné. Jak to ale hrálo, kdo ví... :?:

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 152 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]