Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: jakou bednu na středobas B&C 12HPL76
PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 07:18 

Kraj: ČR - Středočeský
Zdravim, potřerboval bych trošku poradit jakou bednu udělat na B&C 12HPL76? Jedná se o to že mám vejšky zvlášť, středy(středobasy) zvlášť a basy taky. Vejšky jsou B&C DE250 a basy Eminence Kappa 15 LF. Středy jsou noname a budou právě 12HPL76 (nebo radíte jiné?). Potřebuju poradit jakou na to bednu, jestli uzavřenku nebo basreflex. Používám výhybku Rane AC-23S. Díky všm za rady, v oboru jsem spíše nováčkem a dělám to jen pro vlastní radost.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: jakou bednu na středobas B&C 12HPL76
PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 07:30 

12HPL76 je moc dobrý repráček, hraje strašně moc, ale má to své mouchy:
1) Nenašel jsem nějaké slušné odladěné řešení. Na prodance něco je, ale u jednoho typu už horna ke driveru asi není k dostání, u druhého A9090 bych to nedělal. Bylo by potřeba to nechat odladit s jinou hornou, a samozřejmě postavit novou vyhybku.
2) Reproduktor je hodně citlivý, a pod 300Hz padá. Budeš muset s basovkou dělit dost vysoko, a tomu BíSíčku ještě navrch natlačit nějakejch 5db kolem 150-300Hz
Bassreflex je u takovýchto reproduktoru samozřejmostí, pokud nemáš specifické záměry (třeba mobilita a vícepásmový aparát zároveň....

I tak Tě ale od toho nechci odrazovat. Pokud máš DE250, a stačí dokoupit středobas a doladit vyhybku, bude to dost levné. Jiné alternativy se prodraží. Tedy pokud máš v plánu zůstat u jedné basovky na stranu. Pokud by byl plán basy velmi upgradovat, tak je potřeba udělat ty vršky pořádněji rovnou. To HPLko toho zajímavě víc už neutáhne.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 07:44 

Rád si nechám poradit, samozřejmě bych chtěl aby to bylo použitelné do budoucna když bych se rozhodl rozšířit třeba basovky. Nebo myslíš že by bylo dobré zkusit něco ověřeného? Třeba EM151? Že bych jen udělal EM151 s daným středem bez horny. Ta delta taky není špatná ne. Zase si myslím že je škoda dávat na středy těch 15" když. Chtěl bych aby to mělo už nějakou úroveň. Nespěchám na to, zima bude zase dlouhá 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 08:01 

Abych řekl pravdu, také radši v satelitech vidím 12" nežli 15.
EM121 ani EM151 není nic moc. Je to dělané z té prakticky nejnižší třídy trošku značkových reproduktorů, které se svými parametry dotýkají té lepší třídy neznačkových. Touhle cestou nemá cenu se vydávat. Pokud bys dával víc basovek, asi bych to řešil teď v zárodku. Kdybys to totiž měl řešit dvakrát, tak se opravdu asi už nedoplatíš. Otázkou je, co máš na ty vrchy za zesilovač. Pokud bys jednou upgradoval basy takovýmto způsobem, asi budeš potřebovat 500Watt na satelit jako minimum, spíše ještě o kousek víc.

Všechno otázka ceny a použití.
Mohlo by to začínat někde na 12NDL76 + DE400TN. Tato sestava je stejně tak citlivá, NDLko zvládá jak přirozeně, tak díky většímu Xmax i nižší frekvence, a 500-600Watt při rozumném používání bude optimum. Hraje to do široka a zvuk z této budky je na ucho velmi příjemný.
Pokračování pak vede přes ještě zatižitelnější modely 12NW76, a RCF má jistě také něco v rukávu (MB12N301,MB12N351), 1,4" driver, a takovou soustavu už bych nechal odladit custom - nic odladěného z PD se mi nelíbí tak, aby za to člověk mohl jako koníčkář dávat tak krvavě vydělané prachy :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 08:08 

Proto jsem koukal rovnou po B&C, ta Eminence bylo takové nouzové řešení. Chtěl bych aby to hrálo parádně na reprodukovanou hudbu, ale zvládlo to případně i živou. Mám zatím zaesilovače Lexcon 1x 1500XL na basovky a 2x 900XL na středy a na vejšky. Jak už jsem říkal před nima je crossover Rane stereo 3 pásma.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 08:24 

No, to bych řekl pravdu není Bůh ví co(zesilovače). To spíš vypadá na to první řešení - dokoupení něčeho k DE250, třeba i ten 12NDL76 a nechat to odladit. Je to za malé peníze, a má to tak být, protože takovým tempem (s lepšími reproduktory) by to chtělo upgrade celého apára aj se zesilovačema. Vůbec bych k tomu žádné pořádné a také mastné reproduktory nezapojoval. Beztak to v osmi ohmech nenakrmí ty silnější modely (potřebují 500W plus).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 15:13 

Kraj: ČR - Plzeňský
Petr> Nezapomeň, že při pasivních satelitech (pokud se tu bavíme o ladění pasivek) bude mít tři zesilovače. Např. 1500XL na vrchy a ty dva každý v můstku na pořádný suby, který by mohly být i 18".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 15:55 

to exxxi: teď to je tak že ta 1500xl je na basovky a jedna 900xl na středy a jedna 900xl na výšky. Ale to co říkáte bude asi lepší řešení, udělat vršky s pasivní výhybkou + basovky. Já byl vždy zastánce právě každý pásmo zvlášť + crossover. Sice pak je to zesilovač navíc ale jde to upgradovat každé zvlášť dle potřeby. Chtěl bych se tomu začít věnovat hlouběji proto jsem tu mezi odborníky a děkuji za každou radu a nápad.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 16:13 

a to bude jako nějak lepší? můstek kterej nedá ani to co ta 1500 na kanál?
nebo pokud to chceš v aktivu, dokup na vejšky nějakej kvalitnější zes resp. si nech udělat (já bych se nebál třeba JPA100SE), dost lidí říká, že je to hodně poznat kvalitní tř. A/B nahoře a ty DE250 by si to v slušný horně zasloužily. a tu jednu 900 můžeš jako bonus prodat :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 19:06 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Pokud chcete někdo řešit zesilovač LEXON,tak to co je dané v parametrech,tak je pravdivé a nebojim se tvrdit že i o něco více.Mám LEXON 2000XL jako rezervní zesilovač,ale nakonec jede na každé akci.Hraji v 8ohm,nezahřívá se ikdyž v můstku nemám zkušenost.Lze tento zesilovač použít jak vršky,tak na spodky a to že na zadní straně je přepínač na zvíraznění basu,tak pro mě o to zajímavé že nemusím nic více připojovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 19:45 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
,,vsuvka" vím že mají lexony volitelné zvýraznění ,, basů" tuším že 100-120Hz 3 dB ale co spodní ořez ? nebo si takhle jen pomáháš když nechceš brát procesor nebo vyhybku ?řeč je tuším v případě použití jen u satelitů ,tenhle zesik mě laká doporučit k satelitům ( hlavně váha a dobré reference), které budu zhotovavat pro kámoše , viz jiné téma

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 20:32 

Procesor nepoužívám,když už,tak seříznu na ekvalizéru.Je pravda že bych to moc na vršky nedoporučoval,jen proto když to má umřít,tak at to umře na basech a vršky to nějako tu danou dobu odehraje.Nakláněl bych se k zesilovači k třídě H na vršky.Dobře vím že tu je dost lidí co to dělá jen amatérský a né poloprofi a profi.Vzal jsem tento zesilovač jen proto že mám dost zesilovačů už pár let a rezerva na odehrání ok.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 20:41 
Řádný člen

je jasný že TD na vejškách asi žádná výhra , sám mam třeba G a na vejškách mi nejak nevadi , ba naopak bassy z toho lezou přenádherný i z em 151 ale musím si pohrát na procesoru , na sigmě v mtčku to má taky koule opravdu pevnej ale když je potřeba i hutnej basek ale ta vaha toroidu tyhle velikosti je smrtelná na tož pro něj když chce lehky a malý bedny proto pro nej koukam po nejakym Tdčku nebo Dčku , víc to tady nebudu OTčkovat :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 20:47 

Právě dodělávám 18cky,zítra bude dolepeno koberec a pak ti pošlu fotky nejmenší basreflexové bedny.Koukal jsem že Královehradecký kraj,proč nejdeš do C AUDIO? 5let záruka,servis a původ UK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 21:10 
Řádný člen

hele vždycky sem tam mel ustecký , možna jak me lukyss zmodřil tk kliknul vedle , opravim si to .. jaky C audio ?

edit : na fotky se těším ;o)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 21:20 

No já jsem tam měl zase Jihočeský kraj.Já mám na vršky C AUDIO třidy H. Nechci to srovnávat,ale mám na to 5let záruky a dělají to "Angláni" Cena je trochu větší ve srovnání s ostatníma H,ale zatím bezproblémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 21:51 
Řádný člen

ted mam zase olomoucký nejak to hapruje :D jeden sem měl malem tu čest koupit starý , pro toho kamoše vic jak GX 5 nebo lexon nema význam proto sem mu i vybral ekonomičtější sestavu aby mu zbylo na novej zesik..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 21:57 

No pokud to má na občasné hraní a aby si neuřízl ostudu,tak místo 1500 bych šel do 2000.Těch 600W to zahraje a jak říkam,chce se k tomu přijatelně chovat.Ono i H odrovnáš když chceš a můžeš tam mít 10ochran,ale plavat v pivu ho nenaučíš :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 22:02 

TD na výškách od AB nepoznáš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2013 22:10 

Souhlas s Martinem.Před nějakým časem jsem za poměrně slušnou cenu koupil od Petra V. FP14000 Sanway a FP10000Q Gisen a zvukově a výkonově je to za ty prachy za které to bylo paráda.Ještě když už se tady zase rozjela tak vášnivá debata o Lexonech,tak bych jen podotknul,že mi 2000XL (2ks) v létě vytrhli trn z paty,když mi vypadla FP14000 (už zase maká).Odjeli to za ní v můsku do 4R na 4ks LF18X400 a hrálo to úplně normálně,nevypínali ani se nepřehřívali,oproti FP14000 to samosebou hrálo míň,já je takhle vlastně před tím používal více jak 3 roky a nikdy nebyl problém,ale nikomu nic nedoporučuji,kupujte co uznáte za vhodné :-)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]