Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 79 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: předzesilovač pro přenosku NC430
PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 14:09 

Kraj: ČR - Liberecký
Krvavý peníze mi neva, co s nima? Zejtra mě přežvejkne autobus a na co mi to bylo?
Není tohle hluché místo náhodou na těch kaliračních deskách tuším že od supraphonu? Já měl vždycky za to, že tam je jen zkouška kanálů a pak nějaká testovací muzika.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 14:17 

Kraj:
http://www.discogs.com/No-Artist-Testov ... ter/318261

Pak mám doma ještě jednu na testování Quad - SQ LPs..

Kemo, já si koupil Teslu a zjistil, že to prostě není ono. Nech si poradit, ušetříš.. Obecný názor na Teslu v mém případě je, že dělali co mohli, ale světoví rozhodně nebyli. Neznám Thorens, ale asi to bude jak píše laminat, já prodal Teslu, koupil Denon a jsem spokojen i když člověk vlastně není nikdy spokojen :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 14:25 

Kraj: ČR - Liberecký
Ale já věřím tomu že jednou se k zahraniční produkci dostanu. Pomalu ale ano. Teď vlastně jako hlavní gramo mám NC470. Vydržela mi pár měsíců, něco jsem se naučil, potunil a život jde dál. Teď je na řadě NC440 (s patentovaným motorkem M302), s tím že u ní si chci vyzkoušet zda jsem chopen gramo částečně zrepasovat a vyrobit nový sokl. Možná mě pak opět přestane bavit a posunu se jinam. Právě ale to poznávání mě prostě baví.

A jestli si nějakou teslu nechám tak určitě mojí ložnicovou MC600Q , pač ten stroj mě fascinuje. A budu jí klidně opravovat do nekonečna pokud to bude nutné a vzdorovat všem nepřátelům tohohle grama :mrgreen:

Jinak tuhle testovací jsem viděl nedávno za 500Kč. Když jsem dal 1100,- za Dead Can Dance tak tohle mi zas tak hrozný nepřijde, asi jí pořídim.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 16:05 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Když už jsme u starých Tesel: Neleží vám někomu doma nějaká funkční NC420 nebo něco podobného? Já bych to chtěl směnit s mladýma za NC440, kterou zbůhdarma týrají na chalupě, a která jim potvora nedrží otáčky při 10°C. Myslím, že na Michala Davida nebo Křemílka s Vochomůrkou jim stačí něco jednoduššího. Navíc je zlobí, že jim u tý 440 nefunguje koncové vypínání :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 16:17 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Tyhle srá... totiž předměty nostalgické ceny jsem už dávno rozprodal/rozdal/rozebral. Ale měl bych levnýho plnoautomatickýho direktovýho Duala s krystalem ,ten by jim asi na chalupě posloužil až moc dobře (já si pořídil lepšího).
Jinak pozor, NC 420 nemá koncové vypínání, jen zvednutí ramínka, koncové vypínání má až NC 430.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 16:45 
Moderátor

Vím, ale zvednutí furt lepší než nic.
Napíšu ti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 20:52 

Kraj: SR - Trenčianský
Tak to ste ma dosť šokovali, že je to vraj pekné :shock: Ale s5 k veci:
dnes som hodnú chvíľu lamentoval nad tým nákresom a popisom a akosi mám z toho guláš. Pofotil som to detailnejšie a z káblu z prednosky mi ide až 5 vodičov- predpokladám, že L,R, 2x Zem a piaty netuším čo je. Posielam dve fotky jednu s "vysvetlivkami" (sorry za tú prasarinu nemal som čas brblať sa s tým tak som to spravil v Skicáry) Mám to všetko dobre poprepájané ako je na tom nákrese alebo nie? :? potrebujem si to troška upratať, lebo neviem začleniť čo je ktorý kábel na nákrese a v reáli. BTW: jediný kábel čo mi ide do predzosilňovača zo šasi (samozrejme okrem sieťového (ktorý ide Z preampu a nie do) je ten, kde je L+Z, R+Z (tie dve zemáky sú na preampe zmotané do jedného ako vidíte na včerajších snímkoch)

http://imageshack.us/a/img138/2483/ikza.jpg
http://imageshack.us/a/img29/7559/xh4k.jpg

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 23:41 
Řádný člen

Nie som nejaký špičkový odborník cez gramce, ale myslím si, že ten piaty je zemnenie ramienka. To má byť spojené s tými ostatnými. Ale "zeme" prenosky by s tým spojené nemali byť.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 10:17 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Tak jsem se podíval na své Lenco s chassis HC43 a vývody z přenosky jsou zapojeny tak, jak to máš ty. Bílý-levý kanal, rudý-pravý kanál, zelený, modrý a další bílý, který je v hlavici kloubu spojen s trubkou raménka, dohromady na střední zemnící vývod. Zemnící vývod je pak spojený krátkým vodičem s kostrou chassis. Ty silné bílé vodiče, které je vidět na tvém fotu vyhoď pryč. Z fotek není vidět výstupní konektor, ale jestli je tam pětikolík, nesmí v něm být propojený kolík č.2 (signálová zem) s kostrou konektoru.
Pokud není bručení způsobeno vadnou filtrací v napájení předzesilovače, tak zbývá jen to nevhodné zemnění někde u předzesilovače.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 10:54 

Ak mám vyhodiť obidve tie biele uzemnenia, ako to mám potom ináč uzemniť? Na tých fotkách je to možno zle vidieť, ale na tom strednom vývode sú tie tri zemáky a na to sú naletované tie dva biele (ktoré mám vyhodiť a neviem prečo, keď sú obidva spojené s kostrou chassis (presne ako vy píšete) Dva sú možno preto, aby to bolo "poistené" (lepšie?) :D
Ako je na popise ten čierny ide do predzosilňovača (vstup) a z neho ako je na fotkách v albume viď. http://imageshack.us/f/196/vmw9.jpg/ a výstupy sú jeden (ten biely na ľavo) je phono signál s 5kolíkom a ten čierny (ktorý momentálne používam a menil som) je už zosilený stereo signál a na konci sú dva cinche. Pomohlo by mi keby ten phono odletujem preč? lebo ako je vidieť na fotke viď. http://imageshack.us/f/801/92cn.jpg/ tak tie 3 phono žily sú priamo prepojené s tými čo idú z chassis.
BTW: je možné, že aj ie filtračné kondenzátory už vyschli. Možno by to bolo vhodné povymieňať, veď to sú rádovo centy (len by mi muselo byť povedané, ktoré sú to konkrétne).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 11:44 
Řádný člen

Nie je podstatné, ako to niekto kde spravil, podtstné je to, ako to má byť správne. Spätné (zemniace) prívody k vložke prenosky rozhodne nemajú byť spojené s kostrou grama. Že to tak niekto v tesle niekedy spravil je síce pekné, ale už z princípu somarina. Zemniaci drát ramienka a ostatné kovové diely chassis majú byť spojené v jednom bode. Túto zem potom vyvedieš na samostatnú svorku a jednoduchým drátom sa to prepojí so zemniacou svorkou (kostrou) zosilňovača. 4 signálové dráty z vložky prenosky sa potom pripoja na odizolované cinche (odizolované od chassis). Biely a červený ako živé vodiče, modrý a zelený ako spätný (zemniaci) prívod (na prepojovacích vodičoch gramo-predzosilňovač budú ako tieniace).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 13:18 

Sorry ale teraz som už ale úplne domotaný :shock: :shock: :shock: :oops:
asi nesprávne chápem pojmy ako chassis a kostra grama. Pre mňa je šasi "celá tá čierna vec pokope" aj s tými hliníkovými časťami zo spodu. Alebo to je ináč? lebo z tohto mi to vyplýva tak, že jeden mi radí to a druhý hovorí opak, že to tak nesmie byť a nemám to zemniť o šasi.
-neviem čo to je presne "vyviesť na samostatnú svorku" resp. kde sa nachádza a kde sa nachádza takáto svorka (kostrou) na zosilňovači.
- "4 signálové dráty z vložky prenosky sa potom pripoja na odizolované cinche (odizolované od chassis)" nikde žiadne cinche nemám (ani neviem ako môžu byť odizolované), okrem tých čo sú na konci kábla čo vyúsťuje z gramcu a pripojujem ich do vstupu na zosíku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 14:01 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Myslená je kostra v elektrickom zmysle. Fyzicky je to práve to chassis.
Ak to máš ukostrené na troch rôznych miestach ("pre istotu" :D ), tak si koleduješ o brum zo zemnej slučky.
Ideálne riešenie je toto:
Dva dvojžilové tienené káble V jednom vedieš živé aj spätné vedenie od ľavého výstupu prenosky (biely + modrý výstup prenosky), v druhom od pravého výstupu (červený a zelený výstup), tienenie máš spojené na strane gramofónu s kostrou gramofónu. Na druhej strane vnútorné žily jedného kábla na jeden cinch (biely stred cincha, modrý obal cincha), druhého kábla na druhý cinch (červený stred cincha, zelený obal cincha), tienenie na samostaný káblik s vidličkou, zapojený na svorku "GND" zosilňovača. Ak máš zosilňovač bez phono vstupu (predpokladám podľa vstavaného predzosilňovača v gramofóne), pripojíš tento káblik na neajkú skrutku na kovovej časti skrine zosilňovača.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 16:38 

Kostra a zem chassis je totéž, další pojem je "signálová zem". V tom tvém i nakonec v mém chassis je signálová zem spojená se základním plechem chassis tím kratičkým drátkem ze středního vývodu signálové země na zemnící svorku. Tak to Tesla dělala, snad jen s výjimkou vývozních provedení, kde býval vyvedený samostatný zemnící vodič. Často se samostatný zemnící vodič vyskytuje i u dovozních gramofonů, kde je tím striktně oddělená signálová zem od kostry zařízení.
V našem případě, kde je signálová zem spojená s kostrou přímo, je nutno dbát, aby se již nikde jinde celou cestou do zesilovače nedotkla kostry. To zn., že i plechová krabička ve které máš předzesilovač musí být spojená vodivě s kostrou grama, ale stíněné signálové vodiče se cestou nikde nesmí této kostry (chassis) dotýkat. Pokud tomu tak bude, musí být brumu konec.
Také se stává, že se přeruší vinutí ve vložce, což rovněž pak způsobí brum.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 16:40 

Tak teraz som už tak zmotaný, že sa asi idem vyspať a možno zajtra tomupochopím :D :D :D
-Načo dva dvojžilové? Veď jeden dvojžilový má dve žily a každý má tienenie (myslím takýto http://www.inkom.sk/images/catalog-main ... enenie.jpg)
Ja som to pochopil následovne:
V jednom pôjde signál L (biely z prenosky pripájkujem na jeden "zub" na tom "trojzubci" a aj žltý (na obrázku) a modrý na tienenie (stred "trojzubca").
V druhom pôjde signál R (červený z prenosky pripájkujem k fialovému a tiež ten istý postup len samozrejme na iný zub) a zelený na tienenie aj s tým modrým.
Ďalej už mám chaos "tienenie máš spojené na strane gramofónu s kostrou gramofónu" Neviem čo konkrétne myslíš stranou gramofónu.
Potom nechápem načo a kde tie cinche. Ja nemám preamp spravený, tak, že má vstupy na cinche. Pre istotu posielam znova link ako vyzerá: http://imageshack.us/g/1/10328641/
A phono vstup na zosíku samozrejme mám, ale načo ho používať, keď mám zosilený a kvalitnejší z predzosilňovača?
Už fakt mám z toho guláš tak sorry za ten chaos :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 17:14 
Moderátor

Koukám, že z toho začíná být pěkný zmatek.

Od přenosky jde pět vodičů:

Červený - živý konec pravého kanálu
Zelený - studený konec pravého kanálu
Bílý - živý konec levého kanálu
Modrý - studený konec levého kanálu
Černý nebo jakýkoli - kostra raménka.

Ty jsou zapojené na sběrnici se zkratovacími kontakty. Zelený, modrý a černý jsou zapojené společně na zem a ta je spojená s kostrou gramofonu. To je ŠPATNĚ, přesto, že to tak Tesla dělala!

Pokud máš v gramofonu předzesilovač:

1) Odpoj od zkratovací sběrnice černý vodič od přenosky a propojku na kostru gramofonu. Toto místo NESMÍ být spojeno nikde s kostrou!!!!
2) Zkontroluj, že modrý a zelený vodič jsou připojené ke stínění vodičů, co vedou k předzesilovači a že stínění je u vstupu připojeno na zem předzesilovače.
3) Zkontroluj, že červený a bílý vodič pokračují stíněným lankem do vstupů předzesilovače.
4) Černý od kostření raménka spoj pomocí nějakého izolovaného lanka s kostrou gramofonového chassis a s plechovým deklem na spodku soklu. Někde tam pro to budou šroubky s očky.
5) Kostru chassis spoj lankem s minus pólem toho jednoho velkého kondenzátoru na desce předzesilovače - je to společný bod napájení předzesilovače.
6) Stínění výstupního kablíku už nikde nespojuj s kostrou. Bude spojeno jen na zem u předzesilovače a na zem výstupního konektoru, tedy na pin 2, pokud to je DIN konektor, nebo na vnější obroučky, pokud tam jsou CINCH konektory.

Chlapi, když tak to někdo přetlumočte do slovenštiny. Kdysi bych to snad napsal i po vašem, ale nechci ze sebe radši dělat vola.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 17:23 

Znovu jsem prohlížel fotky. I když je máš velmi dobré nezjistil jsem:
1) na co tam máš ten bílý stíněný vodič na vstupu předzesilovače ze strany spojů?
2) je někde s kostrou gramofonu propojená ta plechová krabička?
Na samotném chassis, pokud odstraníš ty přidané dva bílé dráty, pak bude vše jak má být. Plechovou krabičku, pokud není připojená jinak, spoj vodičem na zemnící svorku právě tam, kam teď vedou ty dva bílé dráty.
Dále: nelíbí se mi napájení. Pro tento účel by stačila dioda s kapacitou a vhodný srážecí odpor. Na fotkách je k vidění stabilizátor MA7812, dále nějaký varikap s KF 517. Je to nějaké překombinované. Kolik voltů to dává?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 20:34 

RANSOM
1. check
2. check
3. check
4. ten "čierny" som spojil s jedným z tých bielych čo som odpojil od skratovej zbernice (na obrázku žltá 1 Zem.) http://imageshack.us/a/img29/7559/xh4k.jpg
neviem čo je plechový dekel na spodku soklu (resp. neviem čo je ten sokl/sokel)
5. z akého bodu mám spájať kostru šasi? Môžem si vybrať inú "pruženú nohu", ktorú som použil v bode 4.?
-Máte na mysli ten veľký kondík s hliníkovým plášťom,na ktorom je iba značka +? Ak áno, je jedno kde tento kábel pripájkujem? (či na uzol zo spodnej strany plošáku alebo z hornej na tom ohnutom kúsku vývodu?) http://imageshack.us/f/196/vmw9.jpg/
6. To už tak je teraz, viď. čierny kábel http://imageshack.us/f/801/92cn.jpg/ použíté sú cinche.

ELYT
1. Ak myslíte ten biely celkom na ľavo, kde zo zeme smeruje do prava červený drôt, tak to je výstupný phono kábel (na konci DIN) http://imageshack.us/f/801/92cn.jpg/ Zároveň aj moja otázka- môžem ho dať preč? Phono singál nie je kvalitný. Či? Na zosíku mám síce Phono vstup ale viac verím tomu čiernemu, ktorý som teraz menil (ten v cca strede plošáku na tej istej fotke).
2. plechová krabička nieje žiadno spojená s kostrou. Môžem ten kábel z kostry priletovať hocikde na plechovku? Zemniaca svorka je skratová zbernica? Tj. stredný vývod kde doteraz išli zelený, modrý a čierny?
-Koľko voltov to dáva skutočne netuším. Je to robené otcom pred cca 35rokmi :) Asi vtedy to čo píšete nebolo k mání, tak použil tieto. Fakt neviem. Môžem vymeniť ak by bolo treba...(a bude ochota pomôcť)

už v tom mám troška poriadok, myslím, že sa blížime úspešne do konca! :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 zář 2013 20:47 
Řádný člen

Takto by to malo vyzerať:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2013 10:50 

Bílý stíněný vodič nemůže být v žádném případě výstup, jelikož tam má předzesilovač vstup a ze strany součástek tam správně vede stíněný kabel od výstupu raménka s hnědou a bílou žílou. Pokud to máš jako výstup, tak by se tento kabel musel připojit do zesilovače (receiveru), který má korekční zesilovač vestavěný. Výstup je v tvém případě ta černá dvojilinka s modrým a zeleným vodičem, takže ten bílý stíněný vodič tam nemá co dělat.
Kam tedy připojuješ tu černou dvojlinku z výstupu?
Jinak to co v předchozím poslal The.. je sice zcela správně ale ne pro tento případ.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 79 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]