Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 16:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 79 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: předzesilovač pro přenosku NC430
PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 18:17 

Kraj: ČR - Liberecký
Však jsi to stejně psal ty, takže © na to máš ty.

A stejně si myslim že to takovej krumpl není :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 19:45 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Kemo:
Úroveň jakéhokoli přístroje určuje jeho nejslabší komponenta a tou je u litovelské Tesly napříč většinou novějších typů pomaluběžný synchronní motorek. Ten produkuje silné vibrace s nízkou frekvencí, takže těžko tlumitelné. U HC15, HC16 je dokonce namontovaný přímo na základně chassis, u HC42, 43, 58 je aspoň na gumových silentblocích (jejich účinnost je ale mizivá). Připočti k tomu nepříliš tuhé plechové chassis, přes které se vibrace šíří k ložisku přenoskového raménka a nic moc uložení čepu talíře, které taky vydává hluk. Viděl jsem přestavbu HC42 na stejnosměrný motorek z kazeťáku a plochý řemínek a bylo to najednou o něčem jiném. Jinak prostě všechny Tesly krom těch s elektronikou hučely jako vlak v tunelu.
Mám doma stařičký Nordmende RP1260. Je to zvrchu kousek tenkého plastu zafixovaný dole do tenkého krycího plechu, na tom jednoduchý čep, motorek direct-drive a talíř z 2mm tlustého hliníku - suma sumárum nic moc, taková hrachovina. Skoro nic to neváží. Pohon je ale naprosto tichý, má slušně ostrý rozběh a otáčky jsou stabilní do 5s po zapnutí. Při přehrávání žádné dunění a hučení. Přesto se zachovalé Tesly prodávají dráž...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 19:55 

Ano, to co říkáš zní logicky. Něco bych ještě dodal, ale znělo by to drze až vyzývavě takže radši mlčím ;) . Ale jinak souhlas, jsou to rozumné argumenty.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 20:03 
Moderátor

Dobře děláš, protože mám doma desku z tvojí NC440 :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 20:19 

A sakra ...rukojmí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 20:49 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ransom: Právě proto má třeba NC500 ten motorek uchycený na řemínku a nikde se chassis nedotýká. Imho jediný neelektronický gramofon Tesla, který za něco stojí...jednodušší stroje Pro-Ject jsou v podstatě to samý.
http://www.project-audio.com/main.php?p ... es&lang=en

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 21:30 
Moderátor

Unicorn: Proto jsem ho taky nejmenoval mezi těmi horšími a proto u něj není zabité to podařené raménko.

Ale stejně nejsem z těch synchronních motorků napájených ze sítě zrovna nadšený.
V jednom ruském gramofonu jsem kdysi objevil zajímavý pohon asynchronním motorkem. Motorek byl umístěný ve skoro půlkilovém litém rámečku a rámeček zavěšený v pavoukovi z pružinek. Převod jedním řemínkem na stejně zavěšené mezikolo a druhým řemínkem z mezikola na talíř. Jemná a kupodivu docela stabilní regulace otáček posuvným permanentním magnetem a hliníkovým kroužkem na hřídeli motorku mezi nástavci toho magnetu. Primitivní, ale fungující. Celé to vážilo asi sedm kilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 22:11 

To je jediná věc co mě štve na NC440, to zpropadené raménko. Pořád přemýšlím co s ním.... :(
Je to škoda pač je moc hezký.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 22:25 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
kemo87: Jaký máš problém s ramínkem na NC 440?
ransom: Takhle byly řešené staré Thorensy, Garrardy, Lenca, i první teslácký HiFi gramofon NC 410.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 22:27 

Já žádnej, ostatní maj problém. Každej mi tvrdí že je pitomý. Že prej rezonuje, tak přemýšlím čím by se dalo ,,vytlumit,,. Někdo tvrdil že stačí vsunout rouno. Prej vsunout, dyť byl problém tam dostat i ty kabely zpátky. A nebo je to celý blbost a všichni kecaj.... :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 zář 2013 22:42 
Řádný člen

kemo87: Který ostatní? To ramínko rozhodně žádný problém nemá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 03:11 

Za dobu čo som tu nebol sa tu toho dosť "odohralo" tak skúsim byť stručný.
-SAGITARIUS-venoval som sa návodu k vykalibrovaniu a keďže som poslúchol otca, ktorý ma predtým ako som prvý krát pustil platňu varoval, aby som nič neprestavoval, tak som teraz aj pochopil prečo-uhly na tanieri boli 00,6° vertikálne a 00,8° horizontálne, na ramienku 00,9°(meral som samozrejme s platňou na tanieri a keď sa jej ihla dotýkala) myslím, že môže byť, či?
-ELYT- neviem, aká je to vhodná stavebnica-zrovna elektrikár nie som resp. nemám skúsenosti/vedomosti nato, aby som mohol povedať, že táto stavebnica je/nie je z kvalitných súčiastok a pod. Preto prosím o nejaký konkrétny typ. Plošák aj so súčiastkami od actidampu II zoženiem do 25€ +si to ešte dopájkovať
-RANSOM- neviem čím to je, ale pohon na mojej HC43 je absolútne tichý a je takmer nemožné počuť hlučnosť pri chode/otáčaní (ak teda myslíme hluk ktorý vytvára motorček a pod. a nie brum alebo "hluk v signále" ten som nezaregistroval. Jedine fakt ten výrazný brum, ktorý som ako-tak zredukoval výmenou nového kábla ako som písal v predošlej správe.
Pofotil som troška môj kus, dúfam, že to zkonkrétni pár vecí. To, čo ste vysvetľoval pri tom nákrese s uzemneniami je zrejme to, čo je na poslednej fotke. Nie je to zrovna najzretelnejšie vidieť ale ak by bolo treba niečo konkrétnejšie odfotiť pokúsim sa o to.
-Nižšie posielam odkaz na album. Ešte raz zdôrazňujem, že gramec bol robený za otcových študenských čias zo zdrojov "co dúm dal" a je to myslím aj vidieť-preto upozorňujem, že zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy :D
http://imageshack.us/g/1/10328641/

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 07:44 
Moderátor

Kemo:
Nevím, co ti kdo nakecal, ale právě to ramínko na NC440 je jedno z nejlepších i v mezinárodním měřítku...
Laminat:
Tak to bude tím, že jsem se nedíval do střev mnoha západním gramofonům.
Flanči: Pěkné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 07:56 

No nějakcí hífísti. Četl jsem tohle na hifinádorech (ty neberu vážně), jenže potom i na avmanii tuším a na slovanetu. No a víš jak jsem důvěřivej a hned se všeho chytnu. Já tu raménko vlastně ani doopravdy nikdy neslyšel...

Flanči...proč by se měl někdo děsit? Máš to pěkné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 09:31 
Řádný člen

Flanči: Jo, je to v pohode. Chce to normálne predrátovať, urobiť ten preamp, eventuálne vymeniť prenosku a môžeš hrať.
http://avelmak.sk/index.php?lm=142&pg=det&article=6520
http://www.webareal.sk/highend-eshop/es ... NICA-AT95E
Cez ebay to vyjde lacnejšie, ale netuším, ako je na tom originalita...či sa pajcujú aj tieto vložky.
http://www.ebay.de/itm/AUDIO-TECHNICA-A ... 2328ed6b0a

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 10:14 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Flanči: ten předzesilovač podle fotek by mohl vyhovovat, i když provedení není zrovna reprezentativní. Nemusíš tudíž tvořit nějaký jiný. Pokud to bručí prohlédni veškeré zemnění jestli odpovídá přesně tomu, co v předchozím popsal Ransom.
Ransom: mám za to, že to s názorem na hluk pohonu u jmenovaných chassis Tesla přeháníš. Mám i dva gramofony Unitra, kde je pohon řešen ss motorky s velmi složitou regulací otáček a ve velikosti rušivých projevů mezi Unitrou a Teslou nevidím žádný zásadní rozdíl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 10:57 

Ohledně přenosky zkus tohle: http://stores.ebay.de/Williams-Schallplattennadel-Shop?_trksid=p2047675.l2563
Údajně je to osvědčený obchodník a například AT95ky bere ve velkém balení (100kusů) přímo od Japonců a potom prodává samostatně ve vlastních krabičkách. Případně Lubor Grigorescu (alias Renown) na Aukru, je má za 750 Kč.

Je docela zajímavé že třeba AT91 má William Thakker cca. stejně drahou jako v ČR. Proto si ríkám jak je možné že tady stojí ta AT95 kolik? Případně jak je možné že OMB5 tolik zdražila? Že by se u oblíbené přenosky prostě uměle natahovala cena? Nedivil bych se pač nenažraných lidí je tu v ČR dost.

Případně jak je možné že jsem Goldring Elan na jednom českém eshopu našel za 1500Kč a její přebrandovaná verze Music Hall Tracker stojí i Lubora 500Kč? A když půjdu ještě dál tak jak je možné že Red Ed vyjde na 15 USD. Zrovna u týhle OEM přenosky jsou ty rozdíly jasně vidět. Mě to prostě smrdí a myslim že někdo na tom chce rejžovat....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 12:38 
Řádný člen

elyt: U vyjmenovaných gramofonů Tesla je prostě zcela jasně v prázdné drážce slyšet hluk pohonu. Z tohoto pohledu jsou tišší i staré Dualy s pohonem mezikolem a velkými asynchronními motorky.
Nic proti těmto gramofonům jako vzpomínce na mládí, ale proč se věnovat složitému seřizování geometrie u NC 430, když celé ramínko lítá v uložení o milimetr-dva? V posledních týdnech jsem si pořídil krásně zachovalé:
Dual 721 (Direct drive, plnoautomat) za asi 130,- EUR
Thorens TD 115 za asi 60,- EUR
Thorens TD 105 za asi 50,- EUR.
Na žádný z těchto gramofonů nedosáhne ani NC 440.
Než mě někdo začne poplivávat za nenávist k Tesle, tak podotknu, že mám doma NC 410, 440, 450, 452, MC 400, MC 600 Q, hafo přenosných sráčů s krystalkou typu GZC 110, GEC 130 a podobných. Z nostalgických důvodů.

kemo87: Poslouchej své uši a ne hifisty, nebo tě přesvědčí, že bez "vrtného ostrova" (nádherná německá přezdívka pro highendistické gramofony typu Transrotor (http://www.transrotor.de/) a podobné) za půl mega jsi looser a nemáš právo žít.

Naposledy upravil laminat dne 24 zář 2013 13:53, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 13:04 

laminat píše:
v prázdné drážce

To je zajímavý. Bylo by zajímavé kdyby existovala jakási testovací prázdná deska, na který by byly slyšet tyhle hovadiny a případně i hluk od tření jehly s deskou. Neexistuje něco takového?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 13:54 
Řádný člen

Samozřejmě že existuje, jen se to dneska těžko shání a stojí to krvavé peníze.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 79 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]