OBNOVA Z PRACOVNÍ KOPIE MÉHO PŘÍSPĚVKU, není 100% identické
Odpověď Robo06
Basy a výšky jsem popisoval proto, že se o tom diskutovalo. Testovali jsme to asi jen 20 minut, nezaměřoval jsem se na podání hlasu, jednotlivých nástrojů a pod. to by chtělo víc času. Za nejdůležitější stejně považuji ten první dojem:
nečekal jsem, že budou tak dobré. To, že jsem si nevšiml ničeho dalšího znamená, že
nic nechybí a nic nepřebývá a tak to má být.
Nic z projektů VMA jsem neslyšel, takže na to nemohu přímo odpovědět. Pokud ale myslíte ty VMAII s Tang-Band W5-704D a Vifa BC25SC06-04 tak z fyzikálních důvodů nemohou mít srovnatelné hloubky jako 10" repro v 60 litrech, pokud projektant těch 10" něco nezmrví (což u Totemu nehrozí). Obejít se to nijak nedá, zvuk bude sotva lepší než regálovky T+A Triton R130, které mám a výrobce asi nebude úplné ořezávátko, když 2x vyhrál EISA (sice v kategorii High End reproduktory...). Hloubek je tam dost, ale není slyšet pořádně zvuk kopáku nebo velkého bubnu (kotle), splývá to do něčeho, co sice ještě není dunění ale nějaký neurčitý buben. Ty Tritony R130 jsem s Totemem 100 nesrovnával, nebylo by to vůči nim seriózní, Totem 100 je vyšší "váhová kategorie" a pochopitelně má hloubky lepší.
Pokud pod repro dáte subwoofer, tak konečný zvuk bude víc záležet na tom, co máte a jak si to nastavíte.
Na středech a výškách by možná mohla něco říct srovnání Totemu se 4 pásmem HECO, které má 5" Heco 130 (asi ve 3 litrech) pro pásmo 315-1000 Hz, velkou kalotu 50 mm pro 1000-3500 Hz a další kalotu 25 mm nad 3500 Hz (vše Heco). Pod tím byl velký 12" basový reproduktor Heco TC 300, u nich jsem ještě neopravil závěsy a různě experimentuji s náhradami. Popsaná kombinace středo-výšek má asi "průraznější" zvuk, než Totem a odpovídá německému pojetí HiFi zvuku 70-80 let - nazývanému též Taunus Sound. Podle vnuka je to už agresivní, mě to celkem vyhovuje, u pár nahrávek ale musím trochu stáhnout výšky. Tuto cestu později v Německu opustili a zaměřili se na vyrovnanou charakteristiku.
Jak bude hrát na středech reprobox s repro velikosti 2 pásma VMAII bude záležet na návrhu. Mělo by to jít vyprojektovat "průrazněji" i "vyrovnaně", je nutné si to poslechnout.
Já když jsem hledal potencionální alternativu k 4 pásmu Heco, tak jsem se v závěrečné fázi rozhodoval mezi Totem 100 a VMAII 3 pásmo. Předem jsem to ale chtěl slyšet. Nakonec jsem se rozhodl jet si poslechnout Totem 100, i když je to ode mě dále. Proč jsem se takto rozhodl nebudu příliš rozvádět, nechci se dostat do nic neřešících diskusí.
Poslouchali jsme to na mých Yamaha AX-492 (2x120 W DIN) + Denon DCD-725 a pak na krásném starším Hitachi p. Kosiny, který má trochu slabší konce. Na té Yamaze to znělo snad trochu razantněji, ale shodně jsme konstatovali, že mít zavázané oči, tak rozdíl nepoznáme. Testováno např. na CD John Mayall & friends: Along For The Ride, Eagle Records 2001, YO YO MAN, ukázka:
http://www.youtube.com/watch?v=S46j3WAt-kM Ukázka je poslouchatelná, ale např. hloubky jsou proti CD méně důrazné.
Upozornění: jakou verzi nastavení Totemu jsme slyšeli nevím - to ví p. Kosina. Jak se zvukově liší verze A a B jsem podrobněji nezkoumal, to by měl říct p. MaBat. Možná to někde ve vláknu je, ale to už je tak dlouhé, že než ho dočtu do konce, tak zapomenu, co bylo na začátku (jsem už "HiFi veterán").
Osobně by měl pomohlo, kdyby někde bylo vlákno s odkazy na srovnání či poslechové testy reprosoustav, rozdělené třeba podle ceny pořízení všech komponent (bez beden) na kategorie do 10 tis. Kč a nad. Pokud si myslíte, že by to bylo účelné, tak takové vlákno pro kategorii do 10 tis. Kč klidně založím.---------------------------------------
Z NAVAZUJÍCÍ DISKUSE (jak si to pamatuji):
Na můj dotaz, zda někdo neví o stavebnících s 1/2 pásmem, mě jeden laskavý čtenář (jméno jsem jako obvykle už zapomněl ) upozornil na projekt TWR. To jsem našel jednak na Audiowebu a pak přímo na
http://www.repro-hobby.cz/ . Vypadá zajímavě, ale 80 l je na regálovky už opravdu moc. Regálové Totemy o rozměrech 350x560x400 mm ve tvaru dle
http://www.picfront.org/d/8DkK jsem schopen umístit.