Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nátěr membrány
PříspěvekNapsal: 14 zář 2013 22:25 

Kraj: ČR - Liberecký
A nebo je to tak, že vyšší kmitočty nevyzařuje celá membrána díky tomu, že s vyšší vzdáleností od středu její schopnost je vyzářit klesá, právě díky deformování?
Já si teď připadám možná jako Cimrman...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2013 07:54 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ne, velká membrána prostě nebude při vyšších kmitočtech kmitat pístově celou plochou. Musela by být nekonečně tuhá a přitom nekonečně lehká, vyrobená z nějakého unobtainia. Konstrukce membrány tak je vždycky kompromis mezi velikostí x dostatečnou tuhostí x dostatečnou poddajností. Akorát čistokrevný subwooferový basák, který se provozuje maximálně do 100Hz může mít membránu totálně tuhou a třeba i těžkou (dožene se to magnetem a příkonem). A malinké 2-3" širokopásmové repráčky mají lehounkou hliníkovou membránu ve tvaru mělké mističky - ta je schopná ještě relativně pístově kmitat i při 10kHz. Ale zase nezahraje spodek.

No ale hrej si, třeba něco vymyslíš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2013 13:56 

Já už jsem si něco přečetl - a máš pravdu. My jsme se tu, nebo někdo tu řešil zkreslení. Takže mě šlo o tohle. Když jsou bedny potichu, žádné zkreslení, nebo relativně žádné slyšitelné zkreslení, a pokud přidávám hlasitost, vlastní parazitní kmity membrány způsobují zkreslení. Tak mne jen napadlo, že když udělám něco, aby se materiál membrány nedeformoval, mohlo by to přispět k její tuhosti, a čitelnějšímu - subjektivně - zvuku.
Tady. http://www.extrem-audio.cz/scan--speak/ ... 31g00.1301 Tím samosebou netvrdím, že z Téveemka udělám Scan-speak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2013 14:46 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
S tím zvýšením tuhosti ale obvykle zvýšíš i hmotnost kmitacího systému...aby si pak nezhoršil ostatní parametry, budeš muset minimálně ještě zlepšit motor. Ideálně výměnou magnetickýho systému...tedy usazením kmitacího systému do jinýho koše s výkonnějším motorem. Tyhle domácký úpravy mají smysl jen v případě, že víš, co děláš a máš možnost si ověřit výsledek. Tzn. proměřit znovu TS-ka, amplitudovku a zkreslení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 01:46 
Řádný člen

Kraj:
Zkus si nastudovat jak se chovají třeba kevlarové membrány. Ty se prohýbají, ale KONTROLOVANĚ. Jinak řečeno nikdo se nesnaží o maximální pevnost, ale o vyvážený poměr všech faktorů tak, aby zkreslení bylo co nejmenší. Něco podobného se děje i v tom papíru, jen to není tolik vidět. Však stačí si porovnat projev 2AN6370, respektive starých ARO711 a novějkší provedení, které se dělalo od druhé poloviny 60. let. Ten reprák je mechanicky stejný až na membránu a hraje přitom úplně jinak. Totéž když si porovnjáš tyhle dvě verze s novou ARO7904 - zas to hraje jinak a zas jen kvůli membráně. Je to zajímavý studijní materiál. Podobné porovnání si můžeš udělat s ARO667 různého data výroby až po ARO6604/ARZ6604. Víceméně je to pořád ten samý reprák a přeci dost odlišný. Všechny tyhle výzkumy mě přivedly na způsob, jak černím repráky já.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 01:47 

Kraj: ČR - Olomoucký
Kluci, je tady někdo ochotný poradit a pomoct, jak se o membránu reproduktoru opravdu postarat ? Nejlépe preventivně proti UV záření, také kvůli sjednocení barevnosti ve vícepásm ua podobně. Perfektně jsem ošetřil gumové závěsy ..... bavíme se o reproduktorech ARN 6618, ARN 5618 a ARN 130-20 ..... rád bych pro membránu něco udělal. Jendá se buď o nové, nebo částečně hrané kousky. Nyní, než je dám do bedny mám prostor pro jejich péči ... je někdo schopný a ochotný poradit ?

Díky za každou radu
Vojta Prostějov

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 10:47 
Moderátor

Pošli to Thalesovi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2013 14:06 

To jsem samozřejmě udělal jako první .... toto je ta druhá možnost .... :-(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 lis 2013 11:04 
Moderátor

Pokud to není absolutně nezbytné, vykašli se na to a radši udělej před repráky rámeček s průzvučnou tkaninou. Chrání před vyblednutím a prachem i před pozorností dětí a jiných zvířat. A u retro záležitostí to patří ke stylu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2013 23:28 
Řádný člen

Kraj:
No jo, ale tys to nechtěl poslat, tys chtěl abych ti vysvětlil jak to dělám. Pošli mi to a já ti ty repráky udělám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2013 13:56 

Ale jo, Thalesi, už to neřeš ... však jsem Ti to vysvětlil v SZ. Chtěl jsem jen poradit ... mě jde o to, udělat si na mém kinu vše - od naprostého začátku až po konec .... abych si na konci řekl, dokázal jsem to sám. Proto se vydám raději cestou pokus/omyl a provedu si svůj výzkum, abych přišel na dobrý výsledek .... a pak zvážím, zda to má pro m cenu, nebo ne. Každopádně díky za vše ....

Vojta

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2013 16:38 

Kraj: ČR - Ústecký
Nechci zakládat nové téma, ale asi to i sem patří.
Konečně budu mít čas na renovaci AKR 153, rád bych se poradil ohledně ARO 931. v kině kde byly nainstalovaný se moc nepárali zakrytím při malování a membrána je pocákaná zřejmě vápnem, jak nejlépe postupovat ? Jinak box budu brousit a následně natírat.

Ps.: vypadá to úplně stejně jako http://www.repromania.net/tesla/ruzne-r ... kr-153.php

kde se dá sehnat prozvučné plátno ještě tmavší

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2013 18:20 

Já dával průzvučnou tkaninu, podlě mě jí bude mít i lukyss na reproobchodu. Basák už ani nevím, jestli je očištěnej, protože jsem tu tkaninu dával i přes ty mříže :) Ale já debil ho nechal přemotat u Husáka, takže to nemusí sedět na původní výhybku, čert ví, ale líbí se mě je poslouchat :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2013 04:30 
Řádný člen

Kraj:
Očistit se to nedá nebo jen hrubě. Každopádně je třeba postupovat opatrně jelikož tyto staré membrány se velmi snadno poškodí. Po výměne kmitacího systému reproduktor hraje dost odlišně, nedá se pak mluvit o originálu. Dá se to však uspokojivě načernit. Příští týden bych měl mít k dispozici fotografie právě takto černěných zahnojených kiňáků. Zatím nepříliš kvalitní pracovní fotka z černění ARN932, který se leta válel někde ve stodole. Až tady dodělám nějaké věci tak se ti na to můžu také podívat. Hlavně na to nedávat žádnou barvu ani lak! Tím se membrána nevratně zničí!

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 lis 2015 12:15 

Tak pánové bastlíři, vědci atd... Na spodní stranu membrány jsem nalepil žebra z tužší dýhy, jejichž hmotnost je velmi malá. Je to vidět na fotce, natřel jsem je pak barvou, aby eventuelně neměly tendenci brát vlhkost ze vzduchu, a nějak se kroutit, a podobně. Podle zakřivení membrány jsem vystřihnul jedno žebro, pak to překreslil a vystříhal zbytek. Jejich hrany jsem pak potřel disperzí D3, aby ve vlhkém prostředí nebyl problém, pak je v pravém úhlu nalepil zezadu na membránu. Po zaschnutí jsem je v místě lepení přejel štětečkem namočeným v disperzi, abych spoj pojistil, a pak přetřel barvou.
No, co to přineslo. Mám tu skladby, kde je výrazná basová linka, které prostě zněly zkresleně. To co je teď je značný posun, basy se nemažou, a zkreslení jsem se nedočkal, ani při volume hodně doprava. Nedočkal, Je to ohromný rozdíl.
Změřené to není, nemám jak, nechci shánět všechny ty krámy k tomu, stejně bych to měl blbě, atd, pa, nashle, mějte se, pište, zkuste to někdo. Je to práce s tím reprákem na půl hodiny, ani ne. Jestli máte doma odpadní basáček, zkuste to a změřte.A vykašlete se na nátěr membrány, tohle je lepší.
Já tohle aplikoval na 25cm basáky, které pro Akai dělal Videoton, někdo přede mnou už měnil membrány a závěsy, logicky, nebyly původní.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 lis 2015 12:51 
Moderátor

Ale jo, tohle se někdy dělá třeba u autosubwooferů. Někdy je membrána profilovaná, někdy žebrovaná.
Těch pár gramů navíc trochu zvýší hmotnost systému, trochu sníží rezonanční kmitočet a citlivost. Začne se to prostě chovat jako jiný reprák. Ale každopádně to změní chování na vyšších kmitočtech, takže kdoví jestli to pak bude ještě použitelné v trojpásmu. U subwooferu co hraje do 100Hz bych se toho třeba nebál. Ale jestli z toho máš radost, to je oč tu běží.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2015 23:40 

Takže lepší, už jsem si stihnul poslechnout pár věcí, je to fakt rozdíl.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]