Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nátěr membrány
PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 10:55 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Mě přijde jednodušší konstrukčně zkurvený repráky ignorovat a když chci dělat za každou cenu stylový lowend, tak místo lakovaného TVM koupit polypropylénový Tonsil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 22:36 
Řádný člen

Kraj:
Tonsil (teď STX) má v nabídce i některé potenciálně velice zajímavé kousky za dobrou cenu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2013 21:09 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
trochu vám do toho vstoupím, ano vím jak se parametry změní (negativně, narostou Qčka, zvuk bude rozpatlanější, bude to víc zkreslovat.....) ale co si budem nalhávat, u reproduktorů (basáků a širokáčů) s průměrem kolem 70 se skoro nedá hovořit o Hi-Fi a ten nátěr je téměř k nerozeznání od toho bez nátěru, samozřejmě že už to nepiplu všude, jen tam kde reproduktor vypadá mizerně a kde to už od pohledu nebude vadit, ve spotřebce je to stejně jedno hlavně ať to lítá bouchá atd. (mluvím teď o basákách) a o vyrovnanosti tam řeč téměř není...

toť můj názor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2013 08:26 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Tak ty nepřestaneš? Co kdyby sis dohledal fórum na www.mba.com nebo www.mlamodyj.info?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2013 10:30 
Řádný člen

Kraj:
Když on neví co zkratka MBA znamená :mrgreen: (Mladej Blbej Agresivní)

Tak ještě jednou zkusíme. Venouši, membrána nekmitá jen čistě pístově, to je jen zbožné přání konstruktéra. Takové materiály aby se vůbec nijak neprohýbaly a opravdu to kmitalo jen pístově bez vedlejších efektů a bylo to zaplatitelné ještě nevymysleli. Každý použitý materiál má svá negativa. Ve skutečnosti se v ní a na ní děje mnohem více věcí a proto není vyrobena jen tak z nějakého papíru, ale výrobce má své receptury na složení papíru a jeho následné využití. Proto je velmi důležitá i geometrie profilu membrány vzhledem ke tvaru, tloušťce, zavěšení, předpokládané výchylce, síle pohonu atd. Pokud reproduktor není vyrobený zrovna z toho co Venouš našel pod postelí měl by být nějakým způsobem vyváženým celkem. Je sice pravda že dnešní reproduktory jsou v tomto ohledu více optimalizované než ty staré, ale neznamená to že se to těch starých netýká vůbec. Když tu membránu něčím napatláš tak změníš její mechanické vlastnosti. Nejde jen o hmotnost, ale též ovlivňuješ i poměr pevnost/pružnost takže se ta membrána může začít chovat jinak. Mohou se tím změnit její lokální rezonanční módy, může narůst zkreslení atd. To se samozřejmě na poslechu nějak projeví. Je to jeden z důvodů proč jsem hledal tak dlouho vhodnou technologii pro černění tak jak ho provádím já protože jsem nejen koukal jak to vypadá, ale také ohmatával a poslouchal a řešil jsem též opakovatelnost výsledků. Při tom jsem bohužel absolvoval řadu slepých cest. Jenže tebe nezajímají výsledky akusticky, ty to chceš prostě nějak začernit a následně prohlásíš že je to OK a tenhle přístup se mi nelíbí. Na druhou stranu pokud to děláš jen pro sebe tak je to v pořádku, každý má právo zkurvit si to sám. Dobrým příkladem je třeba votuzing na autech. Jen potom prosím netvrď veřejně že to je OK.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2013 11:19 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Thales: Jseš si jistej, že venouš pochopí alespoň něco z toho, co mu tady rozsáhle sděluješ :mrgreen: ? On chce evidentně jen aby mu někdo potvrdil, jaký je špicový načerňovač.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 bře 2013 12:42 
Řádný člen

Kraj:
Vůbec ne, pořád lepší když má možnost se k takové informaci alespoň dostat a nepochopí to než když tu možnost nemá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2013 21:25 

Gumosafaltový přelakovatelný spray na spodky aut. Nic nepokazíte. Matná šedočerň. Ani acetonový spray papíru neubíží. Basáky dokonce lakuji záměrně - těžší membrána - nižší rezonanční kmitočet - trochu nižší citlivost. Jen odvahu!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2013 17:47 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Jako sranda dobrý... :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2013 22:30 

hmmm... no...

jen jsem se chtěl pak zeptat jaký názor by byl na tuš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2013 16:16 
Moderátor

varhánky píše:
Gumosafaltový přelakovatelný spray na spodky aut. Nic nepokazíte. Matná šedočerň. Ani acetonový spray papíru neubíží. Basáky dokonce lakuji záměrně - těžší membrána - nižší rezonanční kmitočet - trochu nižší citlivost. Jen odvahu!

Jasně. A vzduchovou mezeru bych vzal voskovým nástřikem na dutiny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2013 22:12 

jaký názor je na tuš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2013 23:44 
Řádný člen

Já tušem pár reproňů napatlal...u gumáků se technicky zásadně nic nezměnilo...a pokud jo, výrobní tolerance jsou stejně mnohem horší. Já ale nenaměřil žádnou změnu.
U ARO667 jsem dal ale víc vrstev (furt se mi to zdalo flekatý) a tím jsem je možná zničil, páč ta membrána je úplně jiná, jako předtím. Od tý doby s tím už pokusy nedělám...nerad bych zničil něco, co má nějkou hodnotu. Raději to nechávám tak, jak to je. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2013 15:41 

dobrá, tak s citem... asi tak že? jinak jsem někde vykopal starý ARE367 a tam jsem krásně zužitkoval ten můj lak na repra, který jsem už skoro přestal používat, nejvíc se krásně hodí na lepení vlnek, natrhlých membrán apod. má skvělou pojivost. slepil jsem jím roztrhané vlnky, membránu přejel jednou vrstničkou tuší a vypadá jako nový :-) jen nevím jak nahradit chybějící asi 1x1cm vlnek ale zkusím polaborovat, napadl mě vzít jednu vrstvu toaleťáku, načernit, naformovat a přetřít lakem, dalo by se?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2013 15:52 
Moderátor

Venouš: U basáků do subu úplně v pohodě, u basáků do trojpásma v podstatě v pohodě, u středobasů do dvoupásma už se barvením může zásadně změnit zvuk kolem 1kHz a výš. Někdy fixuju zvětralou papírovinu stavební disperzí, která materiál trochu zpevní a nic po zaschnutí neváží. Ale stejná poznámka jako nahoře. Vyšší frekvence to změní a nikdy předem nevíš jestli k lepšímu nebo k horšímu.
Širokopásma a papírové výškáče neupravovat vůbec, nebo z nich vyrobíš něco úplně jiného. Radši dobře hrající vyšedlý než zvukově zkažený černý.

Na ten elipťák se vykašli, na tom se víc zkazí než opraví. Nic vzácného ani vyjímečného na něm není. Když už, dá se laborovat s naředěným chemoprénem (ředit nitroředidlem). Všechny laky jsou po vyzrání moc tvrdé

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2013 22:12 

jasně, každá úprava (lakování, barvení, zpevňování atd.) reproduktoru poškodí, důležité je jak málo že..., u toho elipťáku se spíš jen tak učím a zkouším, sám o sobě není v dobrém stavu jak jsem výše popisoval. je lepší zkazit reproduktor který je nic moc, než něco lepšího, jen mě zajímá jaký názor by byl na to nadstavování závěsu, vyzkoušet a potvrdit si to můžu, ale proč když mi tu může někdo bonznout nějaký ověřený způsob. jinak lak na ty repra mám na vodu naředěný parketol a po natření za chodu otravně šumících vlnek šumění zmizí :-) na membrány jsem se už vykašlal :D teď jsem začal s tou tuší, a povrch, byť je membrána polámaná apod. je suprový a po přetření vlnek, když je to nutné, se zdá být na profi úrovni :-) tou tuší jsem to jinak natíral velmi opatrně cenťáček po cenťáčku a pořád minimálně namáčel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2013 22:43 
Řádný člen

Vendo, takhle z fleku se to určit nedá. Muselo by se to změřit. TS-ka, frekvenčka, zkreslení. A porovnat to předtím a potom. Klidně se může stát, že ten reprák bude v některých ohledech lepší....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2013 17:13 
Moderátor

Vendo, jestli jsi nerozuměl: Klidně to nastav hajzlpapírem, ale zkus ten naředěný chemoprén. Laky se na ty vlnky nehodí, protože ztvrdnou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2013 17:53 

Kraj: ČR - Liberecký
Dobrá, zamýšlím se nad tímhle. Membrána - tady platí že čím větší, tím náchylnější ke zkreslení, které vznikne tím, že ona membrána nedrží tvar, čili jak Thales píše, nechová se jako píst. Ano?
Narůstá tedy zkeslení také s tím jak otáčíme ovladač volume doprava? Ano.
No, je to možná pitomost, ale třeba Tannoy největší membrány zezadu vyztuží žebry.
Mám tu jedem noname reprák, a zkusím zezadu nalepit z balsy, nebo dýhy paprskovitě žebra, udělám to tak jako letečtí modeláři dělají žebra křídel, nalepím to tam.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2013 21:43 
Moderátor

Takhle může vypadat basák do subu, ale už ne středobas do dvoupásma a už vůbec ne širokopásmo. Vyšší frekvence jsou vyzařované jen částí membrány kolem cívky právě díky její poddajnosti.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]