Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ARN_73x
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 11:26 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
-

Naposledy upravil Ciplox dne 03 říj 2013 11:56, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: ARN_73x
PříspěvekNapsal: 28 čer 2013 01:33 
Řádný člen

Kraj:
Co jsou zač ty ARS846? To je ta varianta s hadrem napevno?

Navrhuju změnit text "2AN 633 75" => "2AN 633 7x" jelikož verze 70, 71 a 75 vypadají v podstatě stejně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 čer 2013 09:37 
Řádný člen

Áno, je to v podstate niečo ako 844 s hadrem napevno podľa vzoru RKčiek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 10:48 

Mám otázku.ARN738 z modrým košom má +pól bez označenia a -pól je červená kvapka?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 črc 2013 15:36 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Červená kapka je + pól.

Naposledy upravil David dne 07 črc 2013 12:58, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 črc 2013 09:28 

Vďaka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 črc 2013 23:51 

Kraj: SR - Košický
To naozaj červené označenie je MÍNUS pól?

Ja som si vždy myslel že je to plus. Tak o mám teda blbo zapojené.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 črc 2013 10:00 

Kraj: SR - Trenčianský
tak zrejme nie si sam :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 črc 2013 10:51 

Hneď ráno som to preskúšal. 3 kusy - červené označenie mínus pól a 1 kus červené označenie plus pól.

Takže radšej si to vždy skontrolujte.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 črc 2013 12:05 

Pawlo a akou metódou to kontroluješ,kde je správny +pól?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 črc 2013 12:08 

Pri väčších reproduktoroch to nie je problém. Pripojím 4,5V baterku, a ak je správne polarizovaná cievka - membrána poskočí smerom von, ak opačne polarizovaná tak poskočí smerom dovnútra koša.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 črc 2013 13:01 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Opravil jsem to, špatně jsem si to přečetl. Červená kapka je +. Repráky + a - zkouším tužkovou baterkou (když chybí např. označení).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2013 21:17 

Kraj: ČR - Středočeský
ARN 73X - jeden z úžasných reproduktorů Tesla. Měkký, velký zdvih, nízká rezonance, 35mm cívka (tehdy na papíru), jde z páru udělat i pěkné subwoofery pro menší kapelu (2x70W, 45-100Hz, díky vyššímu Qc s citlivostí 96dB/VA.m). Je fantastické, jak mi tyto 40 let staré repráky slouží pro country kapelu a ozvuení tělocvičny (105dB špičky).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2013 13:38 
Řádný člen

Kraj:
To je kravina. Tento reproduktor se v žádném případě nehodí na PA ozvučování.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2013 10:14 

Thales píše:
To je kravina. Tento reproduktor se v žádném případě nehodí na PA ozvučování.

Byl byste překvapený jako já.

Bylo to PA pro country beat a střední tělocvičnu. Dosud hráli na RH Sound, po předvedení mého PA si ho už nepůjčují (SW Tesla, sloupy Tesla + piezo). Kdo umí, ten umí, kdo neumí, ten se diví, kdo umí dobře a levně, se tím živí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2013 11:51 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
V tom případě si ještě neslyšel pořádný PA...a piezo no comment.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2013 12:24 

Mirek píše:
V tom případě si ještě neslyšel pořádný PA...a piezo no comment.

Slyšel jsem hodně blbých PA, vč. blbě nastavených line array (česky spíš zakřivené sloupy s nesymetrickou vertikální vyzařovací charakteristikou). Hnusné překrývání 100-200Hz ze SW a satelitů, hluché a blbé zvukaře k tomu.
A co je blbé na výkonu 150W na citlivosti 96 dB/VA.m v tělocvičně? (45-100Hz - podívejte se na frekvenční rozdělení výkonu typického zvuku.) Místní bigboši na zábavách na víc nehrají. Možná ekvalizérem dohánějí výkonem nízké kmitoty, které jejich SW papírově přenášejí, ale v praxi těžko. E´ na basovce je 40Hz, C´ na "pětce nebo šestce" je 32Hz. Spousta SW v praxi naplno bere až 60Hz, špičkové kusy 50Hz.
Nepřímovyzařující elektrodynamické reproduktory je problém už z principu. Jak uchladit 1 či 1,5 palcovou cívečku v PA? Kolik jsem se jich naopravoval! Sice titanová membrána, ale od ní tepelně izolovaná cívečka o ploše 3 x 75 mm apod. Pak jim dají výhybku na 10kHz, aby to "nehořelo" a žárovku před. Skoro vše musí u dvoupásem přenášet 18´´ středobas. Pak to podle toho zní (spíš nezní). Proto piezo. Levné, sluchem objektivně nepoznáš, zničíš jen napětím přes deklarovanou mez. Při předvedení spokojenost a nevozí mi nic stále na opravu.
A zkusili jste někdo, co vám leze z počítače nad 8kHz (třeba měřicím CD). K originál signálu spousta interferencí s frekvencí vzorkování. Až mě udivilo, že to na hudbě není poznat (stejně to je jen šum činelů). Pak zatracované piezo opravdu nepoznáte!

Omlouvám se, že jsem na 2 dny vstoupil do Reprománie. Ovšem - v technických vědách se diskuzí k pravdě nedobereš. To je pole pro židovskou a steinerovskou školu - umění, obchod, politika, právo.

S pozdravem navždy Varhánky

Naposledy upravil varhánky dne 10 zář 2013 12:48, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2013 12:46 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Tohle forum se snaží pomáhat začátečníkům atd. ale když nesouhlasíš s ničím tak je to těžký.Podle toho co píšeš to vypadá že sis přečetl nějakou odbornou literaturu který si neporozuměl..Neznamená že když má někdo jiný názor je pravdivej,forum je od toho aby každej vyjádřil svůj.Já jsem taky začátečník ale tohle je na mě trochu moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2013 00:30 

Kraj: ČR - Olomoucký
Mě to nedá. Promiň Lukáši za zanášení fóra, ale to co píše pan ing brouk pytlík mě dohání k slzám. (Nevím jestli smíchy, nebo pláčem).

To, že jsi slyšel hrát hodně blbých PA ti věřím, protože každej druhej nýmand na pralesní lize hraje na omnitroniky a různé jiné bedny podobného ražení a původu ze sloního hovna a každej blbej DJ s dvěma bedýnkama a mikrofonama z alzy si říká zvukař. K nápadu dávat 40 let staré repráky, které jsou svým způsobem ojedinělé do subwooferu jakékoli kapele se radši ani nevyjadřuju. Ale to, že tady tvrdíš, že ti nějaké piezo hraje líp jak plnohodnotný driver to je už trošku moc. Dle tvého vyjadřování je vlastně celá moderní audiotechnika úplně nahovno, protože ti namyšlení konstruktéři s mnoha lety praxe, výzkumného zázemí za majetek o kterém se Tobě ani nesnilo a know-how které Ty nikdy mít nebudeš (nikdo z nás ne), si dovolí do svých beden nacpat elektrodynamické měniče. No kdo to kdy viděl. Asi bude něco špatně nemyslíš? A řekl bych, že chyba nebude na straně většiny.

Co se týče špatně hrajících systémů na koncertech...jak LA tak jiné. No v něčem s Tebou musím souhlasit. Ale přál bych Ti poslechnout si ty systémy před samotným koncertem na studiové nahrávce. Stavíme s RentalPro pódia v okolí Olomouce, nejčastěji na open air divadlo a koncerty, takže se setkávám hodně z blízka s technikou NEXO a můžu ti říct, že Nexo Alpha, Geo S a Geo D spolu s jejich kardoidními suby jsou jedny z nejlíp hrajících systémů, jaké jsem kdy slyšel. A že jsem jich slyšel dost. A slyšel jsem taky hodně zkažených produkcí na skvěle naladěný systém. Zvukařům od kapely neporučíš..a zvláště někteří už mají slávu za sebou. Nadruhou stranu, pokud jede kapela turné v kuse, tak dochází k brutální zátěži a únavě celé crew, přičemž unavený člověk má úplně jiné vnímání všeho. Další faktor je postupná únava samotného sluchu...ale to už to moc řeším.

Tvoje další tvrzení o 18" středobasech je taky lehce mimo. Věřím, že jsi se přehmátl a myslel jsi 15" středobasy, protože s 18" žádný rozumný konstruktér nedělá a obecně se dvoupásmové systémy s maximálně 15" středobsem řadí mezi levné systémy. Na vyšší úrovni se používají striktně 3p systémy, v případě LA u 2p systémů končí velikost středobasu u 10".

Žárovky u driveru se u vyspělých sestav nepoužívají. V dražších systémech se o ochranu stará obvod vyhodnocující impendanci cívky a přesně měřící průměrný příkon reproduktoru. U levnějších sestav se používá polyswitch, který při překročení proudu teplem vypne a po schládnutí opět naskočí. Tyto ochrany tam jsou hlavně kvůli tendenci narvat do bedny co nejvíc výkonu, přičemž limitace zesilovače způsobí brutální kompresi signálu a tudíž i výkonu, což vede k odpálení cívky. Je to ochrana pro zvýšení spolehlivosti ale i ta má své limity. Rozhodně se nejedná o politiku "dáme tam ten nejslabší driver a před něho ochranu aby vydržel".

S měřícím CD na nás nechoď. Je tu spousta lidí co zná dost hluboko teorie i praxi AD převodu včetně mě, takže moc dobře vím co dělá vzorkovačka 44kHz popř 48 se zvukem a co všechno se se signálem a daty děje. Dostalo se už k tobě, že existují zvukové karty se vzorkovacím kmitočtem 96 a 192kHz a taky fakt, že integrovaná zvuková karta s čipem za dolar nějak ani nemůže být etalon zvukové kvality??

Asi už mě přešla nálada Ti něco sdělovat a snažit se něco vysvětlit. Varhany děláš pěkné, tak u nich zůstaň, patlej si ty tesly do čeho chceš a nevnucuj všem své názory tak agresivně. Pak tě možná někdo bude brát vážně.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 zář 2013 11:39 
Řádný člen

Kraj:
Tento web jsem vždy považoval za zdroj, který se pokud možno snaží držet seriozních faktů. Ano, je tu řada laických dotazů a podobně, ale lidé, kteří odpovídali, se vždy snažili odpovídat rozumně. Celou diskusi se tak dařilo držet +- v mezích. Bohužel poslední dobou nám tu fórum zapleveluje důkladně duo varhanky & jezecek a mě už to vážně nebaví. Když to čtu chce se mi blejt. Někdo by to mohl vnímat třeba tak, že se něco děje, ale mě už to vážně nebaví. Ač jsem obvykle značně proti mazání, tak teď bych byl pro vzít celé fórum důkladně savem a vydezinfikovat to tu od podobných kravin jako si lze přečíst třeba v tomto threadu. Nebo ať to alespoň není v informačním threadu ke konkrétnímu reproduktoru. Pak si to někdo přečte a začne taky kravit.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]