Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Příjem internetových rádií
PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 13:03 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Vzhledem k velmi špatné úrovni VKV signálu u mně doma dávám přednost poslechu rádií přes internet. Používám PC a k němu přes sluchátkový výstup připojený kvalitní zesík a bedny. Hifisty asi urazím, ale kvalitu považuji za přijatelnou. Protože se mi nechce pořád zapínat PC, chtěl bych si pořídit internetový přijímač a brát signál přímo z modemu - přes wifi, nebo kabelem. Na netu nacházím buď chrastítka i s VKV tunerem, což nechci, a nebo síťové přehrávače od 20 do 40 litrů -ty ale mají milióny dalších funkcí, které nepotřebuju. Máte někdo zkušenosti s řešením internetového příjmu? Nebylo by lepší pořídít do (k) PC jen lepší zvukovou kartu (jakou?) a používat ho dál? Má vůbec zvuková karta vliv na kvalitu poslechu (je to přece "jen" D/A převodník, žádný hi-fi)?
Jestli máte čas a chuť, tak prosím poraďte.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Příjem internetových rádií
PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 14:33 

Kraj: ČR - Liberecký
Pokud chceš kvalitnější poslech z PC, tak bych raději popřemýšlel pořídit ,,pouze,, DAC. Ono u té zvukovky když vypneš všechny ty ,,suprový,, zlepšovátka (kurvítka) tak se nemůžeš bejt jistej že to pouze převádí digitál na analog. Myslim si, že čistě hifistické řešení je DAC. Ideálně by něl být USB aby jsi nemusel jet přes optiku ze zvukovky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 15:37 

Ha!!
To mi otevírá úplně jinou oblast, kterou jsem zatím neznal :oops: Jsem jenom prostý bača.... I sortiment zařízení vypadá hodně profi, ne jako ty křapáče na noční stolek. Díky moc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 19:40 

Jen dodám, že to byla odpověd na řešení lepšího zvuku z PC. Nefunguje to jako samostatné int. rádio.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 20:40 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
No, internetová rádia zvládají multimediální přehrávače jako Xtreamer, Ariva a kdejaké podobné. Problém je v tom, že nemají kdovíjak luxusní ovládání a menu zobrazují na televizi. Popravdě se velice dobře hodí k promítání filmů a naopak se moc nehodí k poslouchání muziky, což je otázka jednoduchého a bleskového vyhledávání ve sbírce, rychlé tvorby playlistu a podobně. Zařízení s Androidem jsou na tom líp, ale taky nic moc. Internetové rádio je pak co do použitelnosti někde mezi tím.
Takže já k poslechu muziky používám laciný low-cost netbook s odpovídajícím software ke správě sbírky a k vyhledávání a poslechu internetových rádií, který dodá nedostižný luxus co do přehlednosti a ovládání. Se zaklapnutým deklem má spotřebu kolem 8W. Zvuk pak ženu ven přes externí USB 24bit zvukovku, která zaručuje jakž takž slušnou kvalitu audia. DAC je pak kvalitativně krok výš, k internetovému rádiu asi zbytečný, ale při poslechu dejme tomu muziky ve FLACu bude lepší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 srp 2013 21:05 

Tak ona většina rádii jede stejně v bitratu 128-192 kbps. Takže taková průměrná, možná lehce podprůměrná mp3.

Třba poslech Beatu se docela dobře realizuje skrz satelit. A ani na to není potřeba zapínat televizi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 srp 2013 21:00 

Díky za rady a názory.

kemo87 píše:
Jen dodám, že to byla odpověd na řešení lepšího zvuku z PC. Nefunguje to jako samostatné int. rádio.

Jasný, to ještě chápu. A jestli chápu i další dobře, tak DAC převodník, krmenej přes USB zaručí i kvalitní přehrání CD přes v PC zabudovanou mechaniku? Ty převodníky, co jsem našel se většinou chlubily, že mají lepší parametry, než kvalitní CD přehravač. Takže bych vyřadil svůj "nižší střední".

To: Ransome
Jak jsem napsal, jsem jenom prostý bača a stahování už nezvládám, takže sbírka je jenom na vinylech a CD. Videoklipy téměř fyzicky nesnáším, takže i multimédia jdou mimo. Popravdě, studoval jsem specifikaci multimediálních center a nepochopil jsem ani co to dělá, ani účel - ve škole jsme totiž měli jenom tři předměty: jak ovce vyhánět, jak ovce zahánět a ruštinu. Zatím poslouchám přes 16 bitovou externí zvukovku, audio beru ze sluchátkovýho výstupu s neznámými parametry, takže následný zesík se zkreslením 0,003% si asi moc neužiju.

Na internetových rádiích mně navíc bere, že jsou bez reklam a stupidních řečiček. Nejvíc pak, že jsou tematická, když mám náladu na blues z delty, tak si najdu příslušnou stanici, když na současnou country, tak taky a reklamy na přípravky proti vaginálním mykózám mi tak můžou p.p. - jak zpívá Hank Williams Jr.: "Kiss my country ass".

Ale znovu díky za rady.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 srp 2013 10:50 

Převodníky jsou opět různých kvalit, to je jasné. Pokud vybereš něco rozumného tak výstup určitě bude minimálně stejně nebo i více kvalitní než výstup CD přehravače. Ty kvalitní DAC podporují 24bit a 96khz, takže můžeš přehrávat velmi kvalitní 24bitové nahrávky. Je jich pomálu, ale je to zajímavé. Nevidim ovšem do toho, jako roli v tom hraje méně kvalitní CD mechanika v PC. Dle mého selského rozumu to přeci čte jen 1 a 0, takže kvalitu by měl více ovliňovat výstup, tedy DAC. Jestli to ale tak je, ti rozhodně nejsem schopen říct na 100%, a dokonce tuším že v tom bude nějaký zádrhel. To ti řekne někdo zkušenější.
Co se týče výběru DAC, tam v podstatě nejlepší výběr je jak to tak bývá v zahraničí. Nedávno jsem viděl jeden DIY Hi-Fi e-shop a tam měli moc zajímavě vypadající DAC za příjemné ceny, akorát by se na to musela dodělat nějaká krabice. Už jsi něco vybral?

Mě se libí tohle:

http://hifimediy.com/index.php?route=product/product&path=62&product_id=87

Tenhle obchůdek odesílá z belgie, takže žádné CLO. Jinak na německém ebay se dají sehnat taky pěkné kousky od renomovaných výrobců, co se tady špatně shánějí. Opět vcelku bez potíží, stačí se nebát nakupovat v zahraničí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 srp 2013 16:06 

Kraj:
kemo87 píše:
Převodníky jsou opět různých kvalit, to je jasné. Pokud vybereš něco rozumného tak výstup určitě bude minimálně stejně nebo i více kvalitní než výstup CD přehravače. Ty kvalitní DAC podporují 24bit a 96khz, takže můžeš přehrávat velmi kvalitní 24bitové nahrávky. Je jich pomálu, ale je to zajímavé. Nevidim ovšem do toho, jako roli v tom hraje méně kvalitní CD mechanika v PC. Dle mého selského rozumu to přeci čte jen 1 a 0, takže kvalitu by měl více ovliňovat výstup, tedy DAC. Jestli to ale tak je, ti rozhodně nejsem schopen říct na 100%, a dokonce tuším že v tom bude nějaký zádrhel. To ti řekne někdo zkušenější.
Co se týče výběru DAC, tam v podstatě nejlepší výběr je jak to tak bývá v zahraničí. Nedávno jsem viděl jeden DIY Hi-Fi e-shop a tam měli moc zajímavě vypadající DAC za příjemné ceny, akorát by se na to musela dodělat nějaká krabice. Už jsi něco vybral?

Mě se libí tohle:

http://hifimediy.com/index.php?route=product/product&path=62&product_id=87

Tenhle obchůdek odesílá z belgie, takže žádné CLO. Jinak na německém ebay se dají sehnat taky pěkné kousky od renomovaných výrobců, co se tady špatně shánějí. Opět vcelku bez potíží, stačí se nebát nakupovat v zahraničí.

Z CD to pošli na SPDIF a je to. Rozdíl v kvalitě zákl. desky, CD je zanedbatelný. Jde jen o to, jak to CD čte a kvalita transportní vrstvy na SPDIF. SPDIF nemá flow control nebo podobný blábol, tak se může "něco ztratit", ale to by pravděpodobně bylo slyšet ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 srp 2013 20:16 

kemo87 píše:

Jo, to vypadá hodně dobře, musí se k tomu ale dokoupit za 20 babek ještě zdroj. Ale i tak to vychází supr. Já myslel na něco takovýhleho:
http://www.alza.cz/arcam-rpac-d417399.htm
nebo
http://www.alza.cz/pro-ject-dac-box-s-u ... 417391.htm
ale ten Pro-Ject udává pro USB vstup jenom 16/48, 24/96 jenom pro koax a optiku. Arcam to neupřesňuje, ale uvádí obě možné hodnoty, takže na tom bude asi stejně.
Kdfybych vyhrál ve sportce, tak je to jasný:
http://www.svethardware.cz/recenze-audi ... pc/37566-4

To: jezecek
nemám žádný zařízení se vstupem SPDIF.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2013 08:27 

Vcelku osvědčený DAC je také HRT Streamer II. Tady hůře sehnatelný, ale zrovna teď je někdo prodává na aukru.

http://aukro.cz/listing.php/search?sg=0&string=hrt+streamer

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 srp 2013 15:46 

kemo87 píše:
Vcelku osvědčený DAC je také HRT Streamer II. Tady hůře sehnatelný, ale zrovna teď je někdo prodává na aukru.

To vypadá hodně sympaticky, díky za upozornění, já jsem to na Aukru neviděl. Vygooglil jsem na to spoustu hodnocení, vesměs kladný, některý hodně nadšený. Lidi to tahali přes E-bay, tihle hoši tvrdí, že jsou zástupci, tak uvidíme. Zkusím z nich vyrazit nějakou "zaváděcí" slevu :P

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]