Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 13:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 195  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Na čem momentálně pracujete
PříspěvekNapsal: 02 srp 2013 16:19 
Řádný člen

Kraj: ČR - Plzeňský
Poslouchej rady druhých,posuneš se o krok vpřed...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2013 16:46 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
však poslouchám, co si myslíš že dělám? o tom ladělí nepadlo nikde ani půl slova, jen vím že k tomu potřebuju parametry a pak program na výpočet atd. tak jsem to zkusil po svém, pár beden se štěrbináčem jsem už viděl a slyšel tak už jsem věděl jak to všechno zhruba vypadá... ale jelikož to nemám a nikde jsem nenašel jak by se to ladit dalo atd. tak jsem to zkusil posvém. bedna mi velká moc nepřipadá, připadá mi jako příslušná k tomu jak to hraje (to zas nevyvracím užití hornflexu apod.) ani na seriózní zvučení to není, já to vím. všechno časem! ač budu mít zaměstnání a auto tak pak teprv začnu stavět sám a úplně jinak než teď, teď mi to stačí.

P.S. to ještě nevíte jak chci udělat vrch k tomu :? :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2013 22:06 

To si jako tomu chrchláku(basáku) RAVE LAND nebo co to vůbec je dal 100 litrů čistého objemu? :shock: to čumím,protože tak velkou bednu na taky zdechlák :) raději fakt našetři peníze a kup aspoň jednu ARA9918,nebo něco od BC klidně 12'' ale lepší je 15'' a postav něco pořádného a uvidíš,jak to bude hrát ;) bedna bude podobně velká(spíš objem) a zahraje ti to mnohem lépe a nech si radit od ostatních :) já taky kdysi dělal všelijaké pokusy a stálo to za nic,škoda materiálu,peněz,času atd. věř mi ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2013 22:25 

Což o to - na neznámý reproduktor nižší třídy je pravděpodobně větší objem spíš vítán, ale to není žádná polehčující okolnost k tomu, pracovat bez měření s neznámým reproduktorem, a ještě se nad tím neurčitým výsledkem rozplývat.

venouši, nemáme nic proti začátečnickému bastlení s horším materiálem, ale uvažuj - Vždyť ze své práce nemáš žádnou reálnou zkušenost, žádné ponaučení, prostě nic. Jen jsi něco "vrhnul" s reproduktorem většího průměru, na což doma asi nejsi zvyklý. Proto nemůžem Tvou radost nijak ocenit, nebo dokonce podporovat.

Jinak zánovní B&C 12PS100 tu mám, a brzo ho dám na bazar. nějak na něj nebyl čas. Přecijen ty 12" v malé budce nejsou nadoma to pravé ořechové.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 srp 2013 22:45 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Vendo. Stačí pustit do repráku generovaný signál a měřit změny impedance. Je to sice nepřesné, ale rozhodně přesnější než metoda pokus - omyl. Potřebuješ počítač se zvukovkou, jakýkoli zesilovač, multimetr a jakýkoli odpor kolem 47 až 150 Ohm pro zatížení aspoň 4W.
1) Připoj reprák v uzavřené bedně k zesilovači přes výše uvedený odpor. Paralelně k repráku připoj multimetr přepnutý na rozsah střídavého napětí.
2) Na PC spusť jakýkoli program pro generování harmonického tónu, třeba http://www.ringbell.co.uk/software/audio.htm
3) Prolaďuj frekvenci v rozsahu cca 30-150Hz a sleduj údaj multimetru. V místě, kde je napětí na repráku největší, odečteš na generátoru skutečný rezonanční kmitočet v dané ozvučnici.
4) Zvol si požadovaný rezonanční kmitočet basreflexu - měl by být cca 0,6 až 0,7 násobkem toho změřeného (pokud změříš 50Hz, bude rezonance basreflexu kolem 30 až 35Hz). Čím blíž bude ladění ke změřenému kmitočtu, tím výraznější (a dunivější) bude odezva.
5) Ze známého objemu bedny a požadovaného kmitočtu rezonátoru dopočítej rozměry nátrubku nebo štěrbiny (vzorec).
6) Poté do téže bedny instaluj nátrubek s vypočítanými rozměry. Nesmí tě mýlit, že čím tlustší trubku použiješ, tím vychází delší!

Uznávám, že to není úplně košer postup, ale je to rychlejší než měření TS parametrů a simulace. Postačí k tomu jen nejjednodušší výbava a zvládne to i naprostý blbec.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2013 10:21 

Ransom: souhlasím. Mimojiné Arta(Limp) Tohle umí samozřejmě i bez zesilovače přímo ukázat na monitor. Jen dva jacky, rezistor, a přirozeně kus drátu aby se to spojilo. Jestli si chce venouš hrát, je na čase, aby si tuhle "sodničku" vyrobil. Je to korunová položka, a užitek k nezaplacení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2013 10:46 
Řádný člen

Kraj: ČR - Plzeňský
Tak už by snad měl zvládnout. ;) Venouši,dělal jsem to samé co ty,ale začal jsem víc číst a přemýšlet,zkoušet měřit atd a vyplatilo se. Myslel jsem,že si budu stavět suby do PA ,ale po tom co jsem slyšel originály od RCF,EAW a srovnání ceny,tak se dneska dají koupit za pakatel. (jen se musí čekat). Muziku na doma si stavím jen pro radost ,v profi brandži mi toho hluku stačí dost. :)
Škoda,nabízel jsem ti 15PS76 /8 v zmenšeném BC subu se vším,za směšných 1400+pošta,sub pořád mám,už ho doma nevyužiju. je to pátý co mi zbyl ze stavby minulý rok.
Přeju hodně štěstí,snad se ti to změřit povede.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2013 10:59 
Moderátor

Petr:
Však taky tohle je primitivní postup používaný před dvaceti, třiceti roky. Je v něm minumum počítání i měření. Jedině že při něm nezjistíš všechny TS patrametry (hlavně Q). Pro jakýsi nástřel to ale postačí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2013 18:19 

matesronaldo: Nechápu. Shánět 15" reprodutkor na malé hraní, tak 15PS76 v dobrém stavu za 1400 je luxus cena, za kterou bych bral hned.

ransom: Však Ti to nijak neneguju. Jenže třikrát klepnout na "next" při instalaci a nastavení pár dropdown menu + napsat jaký referenční rezistor jsi nainstaloval je pro takového člověka mnohem jednodušší, než vzít multimetr a počítat vzorečky. On venouš stejně neudělá ani jedno, tak se tu asi dohadujem o ničem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 srp 2013 21:44 
Moderátor

Petr: Jo, každopádně souhlas. Ale jednu věc stejně vypíchnu: Při ručním měření a výpočtu člověk snáz pochopí, co se s reprákem doopravdy děje a která věc tam hraje jakou roli, než když jen bezmyšlenkovitě vepíše pár hodnot do okýnek a klepne na Další.
Já jsem vděčný za to, že jsem před třiceti lety v laboratořích měřil komplexní impedance vyvažováním můstku poskládaného z etalonových dekád a ručně kreslil fázorové diagramy složitých RLC obvodů. Dnes dám samozřejmě přednost měřáku, který to vyplivne ve zlomku sekundy.
Vlastně jsem se učil ručně dělat všechno, co se dnes jen počítačově simuluje (zkratové proudy v energetických soustavách, proudové momenty na větvených vedeních, kruhové diagramy indukčních motorů...). Jako devatenáctiletý jsem tak dovedl ve svém prvním zaměstnání samostatně udělat a vyhodnotit napěťovou část typové zkoušky 1000kVA distribučního trafa 35/0,4kV jenom pomocí kaskádového zdroje a několika měřáků. Podepsat to ale musel nadřízený, neměl jsem předepsanou praxi.

O Venouše mám podobné obavy jako Ty. Je těžké nabízet elektrický vláček děcku, co si zaujatě hraje s blátem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 srp 2013 20:26 

No já jsem v pátek na rychlo dodělal 3 pásmové PA reprosoustavy a v sobotu 3. srpna jsem hned hrál,a musím říct,že jsem stím nadmíru spokojený,nic nechybí,basy akoát,středy a výšky jsou taky super,cpal jsem do nich 400W/8R a hrál 6 hodin v kuse a bomba :).nekamenujte mě za tu síť-tu jsem sehnal v železářství za pár korun na rychlo,už mám peníze tak objednám mříž a warnex ;) pak tu dám foto kompletu ;)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 srp 2013 20:38 

Ta podlážka/stůl z žebříku mě zabije :lol: .
Tak proč ne, když si lidi toto žádají, asi není moc co zkazit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 srp 2013 23:11 

nebylo nic jiného k dispozici... ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2013 17:29 

Tak se zařídí, aby bylo. Když nebude nic k jídlu, tak umřeš hlady? :-D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2013 18:18 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ne, sní něco, co najde doma :-D. Třeba pikslu vazelíny a zapije to fermeží...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2013 22:13 
Moderátor

Laminat: Prosím tě, copak se k vazelíně hodí fermež? Ty máš nápady jako moje manželka. Ta taky zapíjí čokoládu pivem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2013 22:16 

Ransom-tvá manželka zapíjí čokoládu pivem? :D no ono to byla první ostrá akce a nechtělo se mi jít pro stůl :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 srp 2013 22:32 
Moderátor

Faldy: Jo. Já z ní rostu, ale ona si pochrochtává, jaká to je skvělá kombinace. Navíc tý čokolády sežere kvanta a vychlastá mi půlku piva, co mám doma.

Mi ten provizorní stůl zas tak strašnej nepřijde. To je podlážka z dílcového lešení? Je podivuhodně čistá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 srp 2013 07:57 

Kraj: ČR - Liberecký
Můj nebožtík děda mi vždycky říkával : Můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit.

Nechci tím samozřejmě říct že je Faldy blbej :) Holt nebyl stůl a poradil sis, to je hlavní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 srp 2013 15:10 

Petr Berka píše:
Což o to - na neznámý reproduktor nižší třídy je pravděpodobně větší objem spíš vítán, ale to není žádná polehčující okolnost k tomu, pracovat bez měření s neznámým reproduktorem, a ještě se nad tím neurčitým výsledkem rozplývat.

venouši, nemáme nic proti začátečnickému bastlení s horším materiálem, ale uvažuj - Vždyť ze své práce nemáš žádnou reálnou zkušenost, žádné ponaučení, prostě nic. Jen jsi něco "vrhnul" s reproduktorem většího průměru, na což doma asi nejsi zvyklý. Proto nemůžem Tvou radost nijak ocenit, nebo dokonce podporovat

a tak jsem to myslel :-) jinak jsem se chtěl jen pochlubit co jsem tvořil, jak jsem psal výš tak jsem psal že vím o tom že to není bůhvíjak něco nejlepšího, vždyť to není ani plnohodnotný subáč.
Jinak dík za tip, zkusím.

a to si myslíš že neudělám 8-) jen jsem na to před tím zapoměl, za pár hodin jsem doma a pak jen budu zkoušet a zkoušet. :-)

matesronaldo: cosi už jsem si přečetl, a už vím co a jak, zatím jen tak bastlím atd....

ransome: proč o mě máš obavy? jestli vás mé příspěvky pohoršují tak je tu dávat nebudu, jen díky za ty tipy.

toto je ode mne pro tuto chvíli vše, časem a hlavně jak budu mít řidičák, auto a stálý přísun nějakých peněz tak se budu zabývat naprosto něčím jiným než těmto nehorázným bastlům! jak dojdu domů tak prozkouším ty dva vzorce.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3884 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 195  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]