Zdravím, rád bych se zeptal na pár věcí ohledně fungování reproduktorů, které mi při "samostudiu" nebyly úplně jasné a na fóru jsem je také nevyčetl.
a) Předně je to závislost výchylky membrány reproduktoru na příkonu, řekněme ve standartní pracovní oblasti - tzn. po Xmax. Je ta závislost lineární (tzn. 2x větší příkon = 2x větší výchylka)??
b)Mám trochu hokej ve veličinách: hladina akustického tlaku a hladina akustického výkonu.
hladina výkonu se údajně počítá: 10log(výkon1/výkon-ref)
hladina tlaku: 20log(tlak1/tlak-ref)
Takže, chápu to správně, že dvojnásobný nárust akustického výkonu je +3dB, tzn. akustický tlak vzroste také dvakrát, ale o + 6dB?? Nebo je to jinak. (V diskuzích na netu a různých článcích se třeba mluví o nárustu hladiny akustického tlaku o 3dB při dvojnásobném příkonu, to pak mám pocit, že nejsem sám, kdo v tom má nepořádek

)
c) s tím souvisí známá poučka, že dva totožné reproduktory v jedné ozvučnici mají hladinu vyzářeného akustického výkonu při konstantním příkonu o 3dB vyšší než jen jeden reproduktor.
Tak toto také moc nechápu, ale je to asi tím, že neznám odpoveď na otázky a) a b).
Každopádně předem dík za objasnění.