Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: NC440 modifikace
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013 22:41 

Kraj: ČR - Liberecký
Zdravím,
dostal se mi do ruky tenhle pěknej kousek, který bych si chtěl poladit jako můj hlavní gramec. Dnes jsem udělal rozborku a jde o jednu z prvních verzi s třífázovým motorkem M302. Gramec má na čele nápis Tesla a na víku a headshellu je Supraphon. Headshell je odpojitelný. Tak a teď o co mi jde.

1/ Nepremává doutnavka. Vyměnit nebo dát diody? Mě osobně k tomu víc sedne ta doutnavka ale nevim jak je to s funkčností do budoucna.

2/ Gramec je samozřejmě vybavenej 5ti kolíkem a já bych rád cinche. Při rozboru jsem zjistil že z přenosky jdou dráty do konektoru v raménku. Z raménka přes 5ti kolík samce pravděpodobně do nějakého zkratovací obvodu přenosky a poté do zadního výstupu. Zdá se mi tam docela dost konektorů a moje otázka zní...Nebylo by lepší vytáhnout kabely z raménka rovnou do cinch samců ven a odtamtud přímo do předzesilovače? Nebo do samic a použít cinch kablík? Nebo předrátovat rovnou celé raménko?

3/ Deska řízení otáček funguje v rámci mého úsudku dobře (prostě to roztočí). Jde ale vidět že je původní a proto předpokládám že v rámci vyhnutí se problémům do budocna, bude lepší jí nechat proměřit a případně povyměnovat špatné elyty. Zvládl by to někdo odsud? Co by to koštovalo?

4/ Pokud máte nějaký rady jak gramec ještě vylepšit, tak sem s nimi ;)

Díky moc za trpělivost s začátečníkem :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: NC440 modifikace
PříspěvekNapsal: 26 čer 2013 05:56 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
K bodu 3: Zkus se obrátit na Akustu, ten dělal poměrně rozsáhlou úpravu elektroniky NC 440 a její vestavbu do NC 450.
K dalším tvým dotazům: Mně k vintage gramu jednoznačně pasuje doutnavka (mám podobný NC 440 ale stříbrný s pevným headshellem) ale má to pak nevýhodu, že se nezbavíš 230 V v gramofonu (jinak by šlo dát zdroj ven). Žehličkovou doutnavku koupíš do pětikoruny a můžeš si udělat zásobu na celý život. Ramínko jednoznačně prekabelovat celé a zkratovač vyřadit. Z dalších úprav - zatlumit plechové dno a v případě, že se vzdáš doutnavky, tak vyhnat zdroj ven z gramofonu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 čer 2013 08:18 

Díky. Dál bych se bavil na téma překáblování.

Já osobně bych asi nechal konektor na headshellu, kdybych to měl dát napevno bylo by to asi komplikované. Ale co dál? Myslim že vyřadit zkratovač 100% a asi i zrušit ten konektor co je dole v raménku a vést přímo z raménka ven z gramce a zakončit cinch samcema?
Můžeš doporučit nějaké kablíky v rámci poměru cena/výkon ? Pokud možno aby se dali koupit tady nebo na ebay? Případně i nějaké vlatní cinch samce nebo případně panelové cinche pokud myslíš že cinch samec je blbost.

Mluvíš o vytlumení plechového dna. Stačila by na to taková ta těžká tuhá nalepovací pěna co se dáva na dveře aut aby nerezonovali? Nebo je něco lepšího?

Ještě mě napadla jedna blbost a to, že bych si udělal nový ,,obal,, při použití šasí HC44. :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 čer 2013 08:33 
Řádný člen

Já bych osobně doporučil napsat si o kablíky ProJect do SEV Litovel, bo nějaké VanDenHuly jsou pekelně drahé a do NC 440 to podle mne nemá smysl.
Kablíky bych z konektoru pro headhell v ramínku vytáhl do cinch samic na panelu, protože na venkovní kabel jsou příliš slaboučké.
Plechové dno já osobně tlumím modelínou, co jsem četl, tak se to taky vylévá dentakrylem nebo tlumí nějaký tím gumoasfaltem, co se lepí do aut (jak jsi navrhoval ty).
Nový "obal" je jednoznačně pozitivní, pokud se chceš vzdát vintage vzhledu gramofonu, co já jsem nechtěl. Akusta vestavěl motorek a upravenou elektroniku z NC 440 do skříně NC 450, včetně zachování jejího koncového vypínání.
Já mám NC 440 jako vysloveně vintage, doma běžné používám Dual CS 620 Q, který jsem nedávno dostal darem (úpředtím jsem kvůli automatice používal MC 400) a šetřím na Thorens TD 126 Mk III, který ale nebude moct být v obýváku, protože není automat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 čer 2013 08:47 

Modelínu mám teď v NC470 a když zapnu zesilovač tak mi tu modelínu hezky roztopí :mrgreen:

Mě by nevadil ani vintage vzhled a ani moderní vzhled. Ohledně toho oblau nad tím uvažuju spíš kvůli zlepšení vlastností a kvůli určité ,,vyjímečnosti,,. Samozřejmě pokud bych se do toho pustil chtěl bych dělat co nejméně úprav na samotném šasí abych kdykoliv mohl šasí dát do původního obalu a nezmršil tak sběratelský kousek.

Zase to chci mít udělané pořádně pač to chci mít už na delší dobu jako hlavní strojovnu. Myslim si že je to dobrej gramofon a po pár úpravách bude výbornej. Sice jsem se po koupi dozvěděl že je na nic, ale já na to prdim už, myslim že je fajn a že je to dobrej stroj.

Co ten konektor v raménku? Zrušit teda?

OT: Proč zrovna automat do obýváku ? Já mám doma taky automat, ale ten mám v ložnici pač se dá ovládat z postele. Teď jsem ho ale přemístil, takže si budu muset vyrobit dálkový ovladač (laťka s gumou nakonci) :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 čer 2013 09:17 
Řádný člen

Protože v obýváku pouští v mé nepřítomnosti manželka dětem pohádky a vůbec nestojím o to, aby mi hrotem Shure M 97 Xe šmrdlala po desce manuálně :-). Tak je tam Dual s vložkou Ortofon OMB 5.
Konektor v ramínku nech, alespoň budeš moc experimentovat s různejma vložkama (když si seženeš headshelly).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 čer 2013 09:21 

Já myslel ten konektor co je na spodku raménku, jakoby uvnitř šasí.

Tak v tom případě automat chápu. Kolem hifi je pro ženské demarkační čára :mrgreen:

Ještě otázka. Myslíš že se z toho dá udělat slušnej gramec? Já si myslim že ano.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 čer 2013 13:25 
Řádný člen

Jo, ten rozhodně zlikvidovat.
NC 440, hlavně v té starší verzi s motorkem M 302, je velmi slušný gramofon.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 čer 2013 11:31 

Tak drátky mám objednané. V Litoveli mě odkázali na pana Zatlokala, od kterého jsem jži nějaké věci bral. Takže až přijdou drátky dám dokupy nejdřív raménko.
Sokl je hodně solidní, takže ještě popřemejšlím, možná bych ho nej přelakoval a nechal šasí zatím v původním soklu. Až pak budu mít některé věci hotové, můžu se pokusit o vlastní sokl. Cinche si taky pořešit, to není problém. Nakonec zbývá už jen ta zpropadená deska řízení otáček.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 čer 2013 12:26 

Ta jsem se dnes pustil do rozborky celého raménka. Vše mám hotové až na jednu věc. Nevim jak vyndat ten konektor na konci trubky u headshellu, viz,. foto. Bojim se do toho jít hrubší silou.

ÓÓÓÓÓ Velký Lamináte...pomoz mi :mrgreen:

Příloha:
IMG_20130629_121556.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 čer 2013 12:36 
Řádný člen

Musíš kleštěma vytáhnout ten kolíček.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 čer 2013 12:39 

Díky mistře, já věděl že nezklameš ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 čer 2013 12:53 
Řádný člen

LuKyss: Žádám o změnu nicku na Velký Laminát :-D.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 čer 2013 13:50 

Líp zní Laminát Veliký. Je to jak nějakej středověkej vládce 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 črc 2013 22:39 

Takže dneska jsem předrátnul raménko. Zkratovač jsem taky vykuchal a v současný době sháním nějakýho truhláře který neohrne nos nad microkšeftem. To bude asi největší problém.

O víkendu si chci vyřešit spodní vanu. To jsem myslel že bych dozadu vyříznul v místě původní DIN samice vyříznul obdělník s dvěma dírama. Cinche bych osadil do kuprextitové destičky a tenhle ,,panel,, pak osadil do té vyřízlé díry. Myslel jsem kvůli případné demontáží raménka pač na kablíkách od přenosky není taková vůle aby s tím šlo nějak rozumně manipulovat když budu sundávat spodní plech. No a nakonec musim vyřešit ještě to vytlumení. Tam teda nemám tucha co použít. Tlumit pouze tu spodní vanu? Nic víc? Dík.

Co tohle??

http://www.soundshop.cz/3852-vibraflex-sxp-25-midi.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2015 19:55 

Dobrý den všem. Protože jsem se ptal na audiowebu, a nedostal odpověď, zkusím to tady. Špičková, nebo alespoň velmi dobrá ramena někdy mají krom hlavního závaží ještě jedno, které je bokem, tak se chci zeptat, nakolik ovlivňuje toto funkci antiskatingu.
Napíšu důvod, který mne vede k tomuto dotazu. Koupil jsem kdysi na aukru Unitru Fonicu GS500. Normálně je závaží, nebo myslím že normálně u většiny přístrojů v ose ramene, třeba šasi HC 43.
No ale když jsem Fonicu rozebral na prvočinitele, ve snaze ji dát dohromady, protože mi jí nakonec bylo líto, všimnul jsem si, že na držáku závaží je z boku šroub, kterým se závaží dá posunout vůči ose ramene buď vlevo, nebo vpravo, a taky je tam ryska, takže když se rysky kryjí, je o dva, tři milimetry vůči ose, když se kouknu od přenosky, vlevo, směrem k talíři to závaží. Ví někdo? A jak ovlivní funkci antiskatingu? Díky moc, pokud mi usnadníte tápání, až to bude v kupě, dám na talíř skleněnou desku a budu laborovat. A napíšu, ale teď nevím, zítra překabeluji rameno, a ještě pár drobností, a pojede to. Sice shit, ale nechtěl jsem to vyhodit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2015 21:18 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
To závaží antiskating nijak neovlivní. Posun závaží mimo osu ramínka vyvažuje jen torzi. kterou vyvolává váha přenosky umístěná taky mimo osu. HC43 to nemá, protože má rameno vojebaný. Často se to řeší druhým závažím na samostatném držáku vedle uložení ramínka - podívej se na ramínko NC440.
A ta Unitra je každopádně menší shit než kterákoli Tesla.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2015 23:01 
Řádný člen

HC 43 může mít závaží v ose ramene, protože má rameno esovité. Totéž platí i pro ramena přímá. Ramena tvaru J mají boční závaží kvůli vyrovnání stranového zatížení svislých ložisek. O dotyčné Unitře jsem se dočetl, že se jedná vlastně o v Polsku vyráběný Thorens, což by samo o sobě nemělo být špatnou vizitkou.
Na antiskating to žádný vliv nemá a nezapomenu dodat, že měřit cokoli v souvislosti se skatingem a jeho kompenzací je píčovina největší, protože antiskating kompenzuje dostředivou sílu, vznikou v drážce, což u skleněné desky jaksi není. Na skleněné desce měřil leda tak HiFiKlub Brno.

Naposledy upravil laminat dne 28 úno 2015 23:04, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2015 23:03 

Co se týče konstrukce samotné, NC300 vykazuje na pocitové pouhé kroucení mezi pazoury nepoměrně vyšší tuhost než Fonica. Fonica, to je opravdu skořápka. To by chtělo nové rameno, vlastně celé šasi, ale dám sem fotky, až to předělám. Ale top to nebude ani náhodou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2015 23:43 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
NC 300 je navzdory vyšší tuhosti hlučnej krumpl stejně jako všechny Tesly, zatímco moje lehounká aušusová plastová skořápka Nordmende RP1260 (za litr z Aukra) je naprosto tichá. Hmatový dojem není všechno.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]