Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 17:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: PA na domácí poslech, proč?
PříspěvekNapsal: 11 čer 2013 13:51 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jednu věc zatím nikdo z vás nezmínil. PA basáky nejdou moc dolů. Mají to, čemu se říká "přesné" basy, dají opravdu velký akusický tlak při rozumném příkonu, ale dole končí zpravidla někde kolem 80Hz nebo i výš. Opravdový PA subbas, co by zahrál od 30Hz se do většiny obýváků nevejde. Běžné HiFi reprobedny s nějakým 10" se dají při troše dobré vůle udělat v podstatě rovné až ke 40Hz a případné subwoofery taky nejsou jak maringotka.

Druhá věc je, že se PA dobře poslouchají na větší vzdálenost ve velkém prostoru.

Další věc je, že PA většinou nebývají tak pečlivě laděné, protože se u nich stejně předpokládá použití ekvalizace a procesoru podle ozvučovaného prostoru - řeší se pak všechny nerovnoměrnosti naráz, včetně nerovnoměrností samotných beden. To se samozřejmě nejvíc projeví kolem dělicího kmitočtu plus všechny nerovnosti samotných repráků.

Takže je to něco za něco.

Já myslím, že to je v první řadě otázka osobního vkusu. Někdo je na svíčkovou a někdo na ostrý guláš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2013 21:31 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
ano je to o vkusu , ale kdyz je hifi bedna rovna až ke 40 hz , jak moc si nechá nandat od zesiku než , zase ty nizke frekvence začnou ztrácet a prehřávat je střed s výškou ,ale je to jen filosofovaní , až si jednou budu dělat zvuk do vlastního bytu tk budu přemýšlet nad něčím jako má petr a to PA reproduktuory ( 12G401 a DE 250) ale v hifi kabátku

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 čer 2013 12:56 

Kraj: ČR - Středočeský
Ransome promiň, ale píšeš šílené nesmyly. PAčkové basáky dole více padají, to ano, je tím že jsou hodně citlivé a dole už takovou citlivost nemají. Citlivost mají hlavně díky lehkým membránám, což má i jiné výhody, některé řekněme "extrémní" subasové repáky jako třeba řada SW od BC, mají membrány těžší, tam je charka vyrovnanější. Těžší membrána má za následek nižší citlivost ve vyšším pásmu a charka tedy na pohled působí vyrovnaněji. Je zcela běžné že, se signál upravuje digitálním procesorem, tedy dorovná se nižší citlivost na nižších basech. Není až tak velký problém udělat basovku hrající od nějakých 40Hz i něco níž rovně a to vcelku kompaktní bedně, počítám samozřejmě s nějakou ekvalizací. Například moje SB1080 jede od nějakých 37Hz -3dB s citlivostí 100,5dB a jde vcelku kompaktní bednu (na PA poměry).
Od 80Hz (bez EQ na spodku) hrají satelity s 12" ne basovky. Je třeba si uvědomit, že satelit má trochu jiný úkol než-li jsou basy a to převěším co nejlepší reprodukce pásma od 100Hz nahoru a s co největší citlivostí. Satelit s 15" je na tom už podstatně líp a může hrát od nižších frekvencí a je tedy lépe použitelný samostatně bez basovky, než-li satelit s 12".
Co se týká odladění PA boxů, tak rozhodně není pravdou, že by odladění bylo méně pečlivé, v mnohých případech bych klidně tvrdil že i pečlivější. Velmi pečlivě odladěné pasivní výhybky má například EAW. Nicméně je pravdou, že čím dál více se používá elektronická úprava signálu, kde je více možností než-li v pasivu a využívání bi-ampu či tri-apu je vcelku bežné, není nic neobvyklého že celý PA systém je dělený aktivně. Digitální procesor je dneska už standart i v těch nejmenších PA systémech.
Osobně bych na zvučení nepoužil PA systém na kterém bych nebyl ochotný poslouchat hudbu doma. Samozřejmě myslím po zvukové stránce, něco jiného je vzhled případně velikost (u LA a velkých basovek).
Použití PA reproduktorů v hifi bedně je trošku něco jiného, díky tomu že reproduktory jsou stavěné na velké zatížení, ke kterému doma nedojde, tak můžeme využít jejich specifických vlastností trochu jinak než-li v klasickém PA. Například drivery (výškáče) můžeme dělit vcelku hodně nízko, za předpokladu vhodně zvoleného zvukovodu. Není problém jít s dělením i pod 1kHz, i v PA se takto nízko dělí velké výkoné drivery, zde si to můžeme dovolit i s nějakým méně výkonným. Se spoustu hifi kaloťáků si není možné dovolit ani ty 2kHz. Mě osobně zvuk driveru je příjemnější, především ve vyšších hlasitostech, kdy kaloťák pro mne začíná být nesnesitelný. A nižší dělení mám zvukově taky raději. Co se týká basáku pro tento účel, tak je třeba dobře vybírat, není problém udělat bednu s 12" -15" hrající od 30-35Hz, třeba i těch 25Hz, samozřejmě s ekvalizací a ono je úplně nejlepší to udělat celé aktivně dělené. Je především třeba vybírat modely s vyšším Qts a Qms, pokud jsou nízká, tam potom takový reprák v přímo vyzařující bedně nechce moc hrát dole. Vzhledem k limitům těchto repráků, a že je zdaleka nevyužijeme, naplno ani na půlku, můžeme ekvalizovat opravdu hodně a potom není problém udělat bednu přijatelných rozměrů a hrající pěkně od spoda. I s tou 10" by se dala udělat bedna hrající pěkně od spoda, jen je třeba správně vybral model, protože opravdu ne všechny jsou na to vhodné, což platí i u těch 12" a 15".

Jen bych podotkl, že je to cesta spíš pro toho kdo si rád připlatí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 čer 2013 07:56 

Kraj: SR - Košický
Martin S. Pekne popísane.. Prosto PA má dobre rezervy a tak je možnost sa pohrat ak sa má jednat o PA-HIFI

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 čer 2013 17:14 
Moderátor

Martin:
Já mám ale dojem, že jsi z těch mých nesmyslů v podstatě nic nevyvrátil, jenom jsi je hlouběji rozebral.
Já jsem pouze psal pouze o odlišnostech PA od toho, na co je běžně zvyklý konzervativní HiFista. Nebylo tam vůbec nic o tom, že by to bylo nepoužitelné nebo špatné. Nepopírám to, co jsi napsal o driverech, ba mám dost dobrý důvod tomu věřit. Nezavrhoval jsem použití PA doma. Jasně že se to dnes běžně používá s procesorem - to ale znamená, že když doma, tak celou aparaturu, ne jenom bedny a zesilovač, jak jsme zvyklí používat HiFi zesilovač s HiFi bednami. Jde jen o to, že co se u Hifi beden dosáhne vyladěním, toho se u PA dosahuje pečlivou ekvalizací, fázováním a zpožďováním. Jsou to jenom dvě odlišné cesty k výslednému poslechu.
Vlastně vůbec nechápu, proč jsi tak nastartoval...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 čer 2013 16:08 

Myslím, že to s tou citlivostí na spodku pásma se vyjádřil dost jasně, a také myslím, že není nastartovaný. Každopádně nejsem jeho máma :-)

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 02:21 

Nesmysl č. 1) PA basáky nejdou moc dolů
Nesmysl č. 2) Velikost
Nesmysl č. 3) pečlivost v ladění

Tvoje představa o PA zapadá tak do 80. let. To opravdu moc odspoda nehráli, což ale také bylo způsobeno používanými konstrukcemi a kvalita zvuku také moc daleko nebyla, za což částečně také mohli používané konstrukce, které dnes už najdeme tak v muzeu a u technařů. Nastartovaný nejsem a jestli máš takový pocit, tak sorry. To jak jdou či nejdou PA basáky dolů jsem myslím rozebral dostatečně. Není problém si pro domácí použití udělat bednu s 15" i s 12" hrající od těch 30Hz a nemusí jít o nikterak velkou pixlu, 100l objemu úplně stačí. Pro PA použití už taková bedna moc vhodná nebude, vzhledem k nižší citlivosti, což na doma nevadí. Nepředpokládám, že by někdo chtěl používat doma PA bedny, to se přeci jen do interiéru vzhledově moc nehodí.Musí se s tím pracovat trochu jinak než s hifi basáky, u kterých se ti může zdát že hrají níž, což je ale způsobeno nižší citlivostí a celkově potom působí rovněji. Při použití PA to je třeba více vyrovnat vzhledem k vyšší citlivosti směrem k vyšším frekvencím. Něco jde udělat pasivně. Já upřednostňuji elektroniku.
Ad odladění: Jak už jsem psal pečlivě odladěné pasivní výhybky mají i PAčkové bedny, klasicky EAW je má velmi pečlivě odladěné. Procesor avšak nabízí více možností a to platí i pro Hifi a nějaký ten procesing u hifi subwooferů je také vcelku běžný. Mimo to je při použití digitálního procesingu možné využít bi-amp/tri-amp, což má svůj dobrý význam. Běžně mají bedny pasivní výhybku ale je možné přepnout na bi-amp tedy s procesorem. Případně jsou k dispozici i presety k provozu s pasivní výhybkou, kde se doladí ještě nějaké detaily.
A toto je prosím nesmysl všech nesmyslů:
ransom píše:
Další věc je, že PA většinou nebývají tak pečlivě laděné, protože se u nich stejně předpokládá použití ekvalizace a procesoru podle ozvučovaného prostoru - řeší se pak všechny nerovnoměrnosti naráz, včetně nerovnoměrností samotných beden. To se samozřejmě nejvíc projeví kolem dělicího kmitočtu plus všechny nerovnosti samotných repráků.

Při ozvučování se samozřejmě ekvalizuje podle prostoru, nicméně řeší tím co se zvukem udělá prostor a ne co kurví bedna. Preset pro bednu je již dávno pečlivě odladěn od výrobce, takže dělení je dávno vyřešeno a veškeré nerovnosti reproduktorů také - samozřejmě bavíme se o kvalitním PA. Ladění presetu je otázka několika hodin či dní, ne několika minut, při zvukové zkoušce. Nehledě na to, že většina zvukařů nebude mít na odladění presetu vybavení a znalosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 08:37 

Kraj: ČR - Liberecký
Já bych to asi zamknul tady. Tohle handrkování nemá smysl a navíc já se už to co jsem chtěl vědět dozvěděl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 09:08 

Já žádné handrkování nevidím, jen diskuze na technické úrovni a doufám že Ransom to vidí stejně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 09:22 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Já to vidím stejně jako MartinS. Ransom je chytrej chlap, přístupnej novým poznatkům a tato diskuse je pro něj určitě přínosem. Já do té diskuse po technické stránce vstupovat vůbec nebudu, protože o PA nevím vůbec nic a moje vědomosti o HiFi jsou spíše z 80. a 90. let. I když jsem se v tomto oboru pohyboval až do roku 2008, po roce 2000 to bylo spíše už jen zklamání a zhnusení z toho, kam se dnešní hifina ubírá. Ale na rozdíl od většiny diskutérů to nemám za zlé výrobcům - ti uvádějí na trh to, co si zákaznici přejí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 10:18 

Tak já bych jen nerad kdyby se tady strhl nějakej flamewar kvůli mýmu dotazu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 13:34 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zajímavé je jak téma, tak obsah diskuze, já bych to nechal být - taky se ubírám směrem PA doma, takže je to pro mě celkem podstatné počteníčko. :-)

Ostatní: Denon DVD 3910, TU-1500AE, DCD 715, DRM 540, Dual CT 1462

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 19:37 
Řádný člen

Kraj: ČR - Vysočina
Od doby co mi v malém pokoji hraje velké apáro bych už nešel jinou cestou než PAdoma protože ten pocit když před tebou hraje obrovská plocha a každý beat je cítit i při malé hlasitosti ti prostě hi-fi moc nenabídne..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 20:33 

Ale to jsme tedy zpátky u toho že taky záleží co člověk poslouchá. Já odkojenej progres rockem asi těžko ocenim ten ,,beat,,. Navíc delším poslechem rovnějších sluchátek jsem se tak nějak odnaučil soudit zvuk podle basu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 čer 2013 21:16 
Řádný člen

Vždycky záleží na tom co člověk poslouchá.. jinak já nejsem nějakej magor do beatů, ale mám zkrátka rád ten pocit "jako na koncertu" a přijde mi relevantní to sem zmínit jako plus pro PA..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2013 18:30 
Moderátor

Jo, všecko beru, nehádám se a ani jsem to neměl v úmyslu. Jsem zkostnatělý konzervativec a nikterak nepopírám, že vycházím z techniky dřívějška. Vlastně jsem rád, že se k tomu někdo nechal vyprovokovat a že se za příznivce PA vyjádřil takhle detailně. A dodnes jsem nepotkal osobně nikoho, kdo by slušnou PA doma používal a předvedl mi ji - kromě velkých ale laciných pleček v garáži, co se absolutně nedaly poslouchat. Nemám s tím tudíž nižádnou osobní zkušenost. Nadhodil jsem své domněnky a doufal, že na ně někdo odpoví. Takže dík.

Ale budu se ptát dál: Jak jsme tedy na tom s výslednou velikostí, s rozměry potřebného poslechového prostoru, s pořizovacími náklady, s tichým pokojovým poslechem dejme tomu jazzu nebo akustické hudby?

Osobně si moc nedovedu představit vybavení domácnosti běžných rozměrů (pokoj do 20m2) PA aparaturou pořizovanou za účelem výhradně domácího poslechu. A s jejím rozebíráním a stěhováním na akce se mi zase v představách spojují jiné potíže.

Ptám se, abych se to dozvěděl, ne abych provokoval. Doufám, že právě k tomu má diskuze sloužit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2013 19:36 

Ano Tome, slouží. Já jsem to nazáčátku právě zdůražnoval, protože jsem čekal že by to mohlo vypadat jako provokace ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 čer 2013 23:49 
Řádný člen

Přiznávám že mít v pokoji 3x3m bedny 15"+1"(emi delta15+b&c de12, zes Kenwood KA-3500) je trochu šílenost je to vlastně pokoj "postel+reprobedny" (většinu času bydlím jinde) a neříkám v žádném případě že je to nějaký ideál ale i další repro co budu mít doma bude PA jen asi budu vycházet z něčeho co je na to trošku víc navržené.. víš ono jde i o to že to jsou bedny s kusem mojí práce většina lidí to asi nepochopí ale nadruhou stranu já taky nechápu lidi co jen leží u televize nebo dají večer 20 piv v hospodě.. bylo by hezké kdyby se vyjádřil někdo kdo má naposlouchané kvalitní hi-fi i PA, ale já myslím že tam rozdíl nebude..
Edit: právě teď poslouchám hudbu po delší době na sluchátkách (dobrých) protože bedny hrajou někde na akci a jak mě ty suby nelechtají tak to prostě není ono..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 čer 2013 16:32 

Ano, tohle já slavnostně řeším už déle než rok, a s trochou štěstí se tento rok k něčemu dopracuju.
Nedělejte si iluze, člověk vždy bojuje hned s několika fatálními kompromisy, takže to není nikdy dokonalé. Z toho důvodu jsem se rozhodl pro 2.1

Satelity menší, 8" + 1", aby to fungovalo i near-field, a přiznám se, že směrové vrchy už moc nemusím, takže kraťoučká horna na výškovém driveru a takto malý středobas. Po popohnání to zvládne jít při lidském poslechu kousek pod 60Hz, kde (63) mám hnusnou rezonanci místnosti, takže ocením správné rozmístění DVOU středobasových reproduktorů, které to spolu s tlumením nábytkem a dalšími pomůckami trošku rozbijou. Když se zadaří, podělím to někde na té rezonancí, už do toho bude mít co říci i basovka, a už na ní naskáčou reproduktory tedy hned tři. Zpět k satelitům...
Takové reproduktory se vejdou a zahrajou co potřebuju. Plocha dvou 8" na středech je pro PA naprostý minimální základ. Přiznám se, že bych snesl spíš 2x8" nebo 10", protože ta plocha a dynamika nějakého lepšího silnějšího modelu trošku chybět bude, ale kompromisů je příliš. Velikost zvítězila, a holt to bude méně než PA. Veskutečnosti pak bude spíš problém sehnat dost dynamickou hudbu.

Basový box už je trochu větší, ale pod custom stůl se pěkně vejde. V cca 100l bassreflexové budce bude BC 15PS100, laděný na 38-40Hz. 95db na 50Hz, kde je majorita všeho basu, 85db na 30Hz při výkrmu hodně poctivých 400W prostě dostatečné je. Aktivní dělení a EQ zařídí, že to může jet do těch 30Hz opravdu rovně. Otázkou je, co na to řekne místnost. To se nedá všechno odladit jen při stavbě jako takové. Viz Martin... Na 33-35Hz mám v místnosti zas rezonanci, a tu už nemám jak odbourat. Navíc se přiznám, že se mi po hříchu líbí. Pod 30Hz už neslyším vůbec nic. Jen to hýbe žaludkem, což je sice cool, ale při normálním poslechu nakonec člověk rovnou frekvenční charakteristiku nechce, věřte mi. :-)

Sakumprásk plno kompromisů, více než rok práce a myšlení, kolem 30+ litrů investice, a ne zas tak velkej zázrak. To byste v ruce museli mít mega, a vlastnit asi čtyři různé aparáty na čtyři různé situace, aby nešlo o kompromis. Nic nám není echt, ale dobře že tak. Kdoví, co bysme dělali, kdybysme se nerýpali v té elektrice a elektro-akustice. Někde se válet po knajpách a mlátit cikány, to není ono.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 čer 2013 20:32 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
takhle to vypadá u mě v pokoji :lol:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]