Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 1PF 067 08-středový reproduktor.
PříspěvekNapsal: 12 bře 2013 20:44 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Dnes jsem odstrojoval reprosoustavy, abych je měl připravené na povrchvé úpravy po příchodu teplých dnů. U středového repra jsem narazil na zajímavost. Pod reproduktorem byl vyválený těsnící had z té podivné ztvrdlé hmoty, jehož průměr byl silně proměnný, takže repro někde na něj dolehlo, ale jinde vůbec (čili o utěsnění nemůže být řeč) a samotné repro bylo na distančních trubičkách, vysokých asi 6 mm. Po bližší prohlídce jsem zjistil, že tam jsou i dvoje díry na šroubky s různou roztečí.Ty co tvořily menší průměr tam byly z výroby zjevně nikdy nepoužité. Repro ARO 687 se nedalo posunout na doraz na spodní desku (proto asi ty distanční trubičky), jelikož ta má pro tento typ repra malý průměr otvoru.
Z toho jsem usoudil, že skelet mých beden byl z výroby připraven pro novější typ o něco menšího střeďáku ARO 6808 (6608), ale ten nakonec nebyl použitý. Jde asi o kousky ze závěru výroby, neboť všechna repra tam mám již v černém provedení.
Ptám se tedy, jestli někdo z restaurátorů těchto beden na takové osazení narazil, a bude-li nějaký větší rozdíl v přednesu při použítí ARO 6808.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 1PF 067 08-středový reproduktor.
PříspěvekNapsal: 12 bře 2013 22:38 
Řádný člen

Kraj:
Toto provedení jsem zatím neměl v ruce - prosím nafotit. Kvalitně!

ARO6808 má bohužel dosti odlišný charakter zvuku. Nezkoušel jsem ho sice v těchto bednách ale jeho 4ohm variantu ve 25WS/D-2 a nesedělo mi to. Možná s lepší výhybkou - kdo ví, ale nakonec jsem tam dal černé ARO689 protože tam prostě seděly zvukem lépe. Předpokládám že tady to bude podobné.

Ty ty ARO6808 máš skladem?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2013 10:05 

ARO 6808 nemám, ale jak sleduji inzerci, tak by se dalo sehnat. Uvidím jestli se tady někdo neozve, že má takto osazenou bednu už z výroby.
Jinak jsem ještě prohlížel katalog Hadexu a tam jsem našel nějakou obdobu ARO o průměru 203 mm. Sice jej nepotřebuji, protože obě ARO 687 mám v jakžtakž solidním stavu, ale přesto jej asi dnes při cestě kolem za ty necelé dvě stovky koupím, jen pro zajímavost, jaký bude mít 1PF... s tímto reproduktorem zvuk. Až po úpravě povrchu bedny poskládám, tak podám zprávu jak to dopadlo. Vím, že dost lidí nemůže ARO687 sehnat a tohle by jim mohlo ev. pomoci. Je mi jasné, že repra z distribuce Hadexu mají velmi špatnou pověst, takže se klidně může stát, že tato koupě bude k ničemu, ale ty dvě stovky mně už nezruinují.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2013 14:06 
Řádný člen

Kraj:
Ten Hadex ale bude mít dosti rozdílné vlastnosti od ARO687 na což nám navazují problémy s výhybkou atd.

Jediný kdo mě dodatečně napadá že by tam mohl mít něco jiného je Millano. Ten mi do telefonu myslím říkal že to tam někdo měnil na novější typ (myslím že říkal ARO6608). Nevím ale jestli to vůbec rozebíral, zepředu po opticky poznat nejde a taky nevím jestli to tam má originál nebo to tam skutečně někdo měnil nebo se jen domnívá že to někdo měnil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2013 20:57 

Tak jsem v Hadexu neuspěl, jelikož vybraný model už není v nabídce (vybíral jsem v loňském katalogu). Mají tam teď obdobu, ale má to menší kmitočtový rozsah (jen do 3kHz) a je samozřejmě v duchu doby o 30 Kč dražší. Zatím na ty ARO 6808 nespěchám, ale pokud bych na ně někde narazil za příznivou cenu, tak bych je chtěl vyzkoušet, jestli se v bedně něco změní k lepšímu, anebo horšímu. Po složení beden tam chci vyzkoušet i ARO 689, které mám rovněž k dispozici. Ransom někde psal, že se mu to zdálo lepší. Ze všeho nejdříve ale budu muset aspoň zešikmit hrany otvoru pro středové repro, aby tam ty reproduktory s průměrem 203 mm dosedly až dolů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2013 21:55 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
No, řekl bych to takhle: Při použití ARO689 s rezistorem 3R9 v sérii a původní výhybkou je to příjemnější. Nebudu tvrdit, že se tak získají lepší bedny. Je to výměna jedné nectnosti za jinou, ne tolik zjevnou. Není to úplně košer. Ale vcelku se to tak dá poslouchat o něco líp.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 bře 2013 22:49 
Řádný člen

Kraj:
Dneska jsem otestoval pravděpodobně finální verzi výhybky do 1PFek. Už mě tam v zásadě nic na nervy neleze (myšleno s věcmi se kterými lze potenciálně něco dělat), akorát mi při tom spadla na nohu cívka namotaná na trafojádře z AUJčka. Au.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 dub 2013 19:51 

Stále mi počasí v našem kraji nedovoluje povrchovou úpravu beden, ale jakmile ji provedu, tak se dám do skládání momentálně odstrojených beden a pro zajímavost vyzkouším místo ARO 687 i ty ARO 689, jelikož je mám k dispozici. Ještě se mi bohužel nepodařilo sehnat k vyzkoušení ty ARO 6808, když už skelet beden byl z výroby zjevně připraven pro ně.
Jakmile pak zvětším původní otvor pro některý reproduktor o průměru 203mm, tak už tam zase asi nepůjde dobře ta novější řada 200mm. Než to definitivně poskládám, tak bych skutečně chtěl navzájem porovnat všechny vyjmenované střeďáky, zda-li se budou mezi sebou poslechově lišit hodně, anebo téměř vůbec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 kvě 2013 21:17 

Repasi beden jsem dokončil a samozřejmě jak jsem zvětšil otvor středového repro tak, aby tam to ARO 687 mohlo dosednout až dolů, tak se objevily v aukci 200 mm ARO 6608. Zkusím je získat jen pro zajímavost, jestli bude pozorovatelný nějaký zásadní rozdíl v reprodukci. Mají sice ferritový magnet a jsou tudíž citlivější než originál, ale to spraví dělič. I původní ARO 687 mám napájené z děliče 2R2/22 ohmů, jelikož bez něj nebyla reprodukce středů optimální. Získal jsem nyní rovněž i ARO 666, takže bude na zkoušku rovněž osazeno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2013 02:21 
Řádný člen

Kraj:
ARO6608 mají potenciál odvést tam nejlepší možný výsledek, ale pouze za předpokladu že s tím počítá výhybka. Pokud ne tak může být výsledek naopak horší. A nejde tu jen o citlivost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2013 12:26 

Kraj: ČR - Plzeňský
Škoda, ARO6608 jsem měl 4 úplně nové kusy rozehrávané asi 20 hodin.
Před týdnem jsem se jich sbavil kvůli místu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2013 16:53 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Thales píše:
Dneska jsem otestoval pravděpodobně finální verzi výhybky do 1PFek. Už mě tam v zásadě nic na nervy neleze (myšleno s věcmi se kterými lze potenciálně něco dělat), akorát mi při tom spadla na nohu cívka namotaná na trafojádře z AUJčka. Au.

Ta odemně? :D

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 kvě 2013 21:22 
Řádný člen

Kraj:
Ta od tebe ne, to mi spadla na nohu cívka namotaný na jádře výstupáku. To je drobet horší.

Na ty ARO6608 není bohužel odladěná výhybka. Kdyby bylo možné je tam osadit a byly by běžně dostupné jistě bych navrhnul tuto úpravu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 kvě 2013 15:33 

Dodatečně, jen pro zajímavost, přidávám foto jak to vypadalo po demontáži středového ARO 687.
Je vidět nepoužité otvory rozložené na menším průměru a pak zřejmě ve výrobě dodělané otvory pro repro o průměru 203 mm.
Ty vydlabané prohlubně u výškového repro tam nejsou z výroby, ale předchozí majitel se asi rozhodl, že bedny vylepší a dal tam ty nejhorší kalotové výškáče - podle vzhledu asi z Hadexu, takže pro ně upravil otvor. Tím jsem měl zase další práci navíc s jejich zacelením.
Jelikož jsem již chtěl bedny dodělat a stále nebyl k dispozici novější model repra o průměru 200 mm, tak nakonec došlo k tomu, že jsem otvor zvětšil, aby se tam vešlo ARO starší řady.
Zatím se ještě nikdo neozval, že by měl z výroby montované novější ARO, takže nevíme, jestli poslední serie 1PF byly z výroby již takto osazované.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]