Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 13:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PA nebo HiFi
PříspěvekNapsal: 08 zář 2009 23:26 

Fakt nevím kam ten dotaz zařadit,tak snad tady:mám rád spíš HiFi,ale tam i přes masívní investice do 12" Beyma,Visaton,Dynaudia v 3pásmovým klasickým stereu, mi pořád nestačil tenhle "koncertní" SPL na basech,jestli mi rozumíte.Tak jsem šel poslechnout do muzikant.bazaru nějaká PAčka-prý subbasy 2x15" Eminence-tlak slušný už pro mně uspokojující ale: uřvaný a hlavně dyť tomu chybí ty nejhlubší spodky !!!. Šel jsem jinam - to samý,nějaký hornflex 1x18" tlak pekelný ale nic pro HiFistu.To je u PAček normální?? Tak šmejdím po netu našel jsem(převážně v USA) PA basy Gauss, v 15" Fs-často kolem 22 Hz,citlivosti kolem 97dB,cívky 4",vzhledově to vypadá na Hi End. Dělal jste s nima někdo něco? Popř.co by mě uspokojilo z PA repráků.Není cesta autohifi - nějaká 15",18" ??? Peníze nejsou až takový problém.Zesilovač mám Yamahu HiFi konec,poctivých 2x300 W jen na bas,crossover dbx,na basech 15" dvoucívku JBL Gti,basreflex 120 litrů a momentálně je to to zvukově "nej" co jsem měl.Díky za info
Petr

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: PA nebo HiFi
PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 01:49 
Řádný člen

Kraj:
Bohužel došel jsem ke stejnému názoru jako ty co se týká PAček. Protože doma zas až tak dramaticky nahlas nehraju došel jsem ke koncepci kterou jsem zatím nerealizoval, ale rád bych jí zkusil - 2x PA 12" (nebo ještě lépe 4x10" okud by bylo místo) do klasických tří či 4pásem a pod to nějakou velkou obludu HiFi sub. Tím by se měla skloubit dynamika PA basu s prokreslenými hloubkami velmi hlubokých basů za cenu trochu vyššího zkreslení které je PA reproduktorům vlastní. Holt něco za něco.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 02:13 

Abych řekl pravdu, pozoruju to taky, ale nevidím - respektive neslyším v tom až takový mínus. Pokud chceš z PA velkou SPL někde pod 40Hz, jediná reálná možnost je bandpass, nebo obyčejný bassreflex s 18" a hodně ekvalizovat, a hlavně stavět bednu na daný účel. Je snad logické, že bedna laděná na 45Hz na 30Hz opravdu nehraje. To je úděl ozvučnice, a nemá toho tolika společného se samotným reproduktorem.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 10:28 

Ještě k těm Gaussům,povídal mi jeden starý muzikant (chvílemi hrál i u Gotta . :D ),že lepší spodky
než z Gaussů nikdy neslyšel.Tak jestli nemáte do čeho píchnout-tak to zkuste strčit do BassBoxu,co to udělá.Tady je link na jeden http://cgi.ebay.com/Gauss-15-woofer-sub ... .m20.l1116
no a podle http://www.thiele-small.com/ to má Fs 22Hz,motor silný - BL přes 20 ,Qt 0.2,sens 97dB.Že by to nedalo nějaký měký,teplý spodek?
Petr Ostrava

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 12:58 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Jak velkou cimru budeš "zvučit"? Jestli je to rozumná poslechovka a peníze nejsou problém, co takhle postavit 2 x Peerless XLS12+pasiv http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=33 http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=35 Objem 35litrů/20Hz x 2 = teoreticky slušnej mazec nadoma IMHO :twisted:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 14:05 

Poslouchám ve větším obýváku,asi 8x4 m,sousedi neexistujou,takže když mě to veme,tak i ta Yamaha vypíná na ochranách.Jo,Perlees moc zajímavý 18 Hz,ale viděls to Mms - 166gramů,je to těžké jako kráva.Aby to nevymýšlelo basy jako nějaké "gumáky",já vím,že ideál neexistuje a s fyzikou vlastně vydrbat nejde.Beru to jako námět - díky moc.
Petr

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 14:32 

Napadají mě dvě řešení, buď PA 21", naladit lehce přes 20Hz a trošku si pohrát s EQ. Druhá možnost, která je podle mě lepší a už ji nakousl Thales. Udělat 2x12" s oddělenými komorami, jednu komoru osadit jedním klasickým profíkem, třeba RCF LF12G301, druhou osadit gumákem třeba Eminence LAB12 a dělit to tak na 50Hz. Případně použít 2x LF12G301 nebo 15", možností je spousta...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 15:12 
Řádný člen

Pokud tedy není problém ani s místem, tak souhlasím s Shotem. 21" je použitelná, např. takhle: http://www.humblehomemadehifi.com/Serious-Sub.html To už by mohlo uspokojit nároky na tlak a spodek :mrgreen: PD 2150 je v pohodě sehnatelnej u Prodance. Chtělo by to ovšem už nějaké to kvalitní krmení a dobrej preamp, nejlépe Subsenior od Leoše. Se zesilovačem určo poradí kluci, pravděpodobně některý QSC.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 16:08 

Kraj: SR - Trenčianský
Prihováram sa za velké PAčko. Mám 2x12" každý v objeme okolo 80L, ladený na 35Hz. F3 asi 33Hz. Správny 18" v správnej ozvučnici musí dať 30Hz bez problémov, pri ekvalizácií hádam aj 25. Napríklad PD.186 v 200L BR ladenom na 25Hz, delička 80Hz 12dB/okt. a parametrákom pridať na 25Hz 3dB s Q napríklad 2.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 17:49 
Řádný člen

Kraj:
Jo ale on napsal že mu spíš ve zbytku pásma vyhovuje Hifi a s 18" PAčkem to už moc HiFi nebude a PA suby mu také nešmakujou. Neboli mu Drime navrhuješ přesně to co napsal hned na začátku že nechce.

Martine já to myslel jinak. Ty dva 12" a nebo lépe 4x10" jsou na to aby to mělo patřičnou dynamiku a šťávu na vyšších basech a nebyla to ludra líná, aby to pořádně bouchlo když uhodí buben (to jest přesně to v čem PAčka excelují) a pod to jako oddělený nízko dělený (po vzoru HiFi - ne PA které se dělí vysoko) sub buď s nějakou obludou 18" HiFi a nebo ještě lépe bych se přimlouval za ten PA21". To by mohl být velice uspokojivý aparát. Celý aparát bych ale ladil v HiFi stylu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 18:17 

Ja mu navrhujem niečo úplne iné. Továrne PA suby sú väčšinou ladené nad 40Hz a pod 50Hz toho moc nezahrajú. To čo som napísal by sa mohlo na 50hz deliť...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2009 19:35 
Řádný člen

Kraj:
Jo ale tys nenapsal že ten 18 chceš jako sub. Tak jak si to napsal vyznělo jako že to chceš jako basy do třípásma což je blbost. Další problém je v tom že PAčka mají na nízkých kmitočtech takový zvláštní projev který mě třeba není zrovna moc sympatický. Proto mám raději když ty nejspodnější kmitočty hraje gumák. Leda že by to bylo opravdu velké PAčko které to dá úplně samo od sebe bez ekvalizace a s rezervou. Proto se přimlovám za ten 21".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2009 09:24 

PD.186 je docela línej basák, kterej má takovej "profound" víc hifi zvuk. Konstrukčně je ale pořád PA, závěsy dost hodně tvrdý, Fs 50Hz, takže mám obavu.... I ty 21" mají pekělně tvrdý závěsy, a Fs na 35-40Hz.
Pokud opravdu takové basy nemůže ani cejtit, zbývají jenom dvě možné varianty.
Nějaký akorátný "celohifi" sub, nebo hifi plandák dole, a PA nahoře. 2x15" v jedné ozvučnici by bylo ještě taktak do obýváku akceptovatelně veliké.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2009 12:56 

tých 50Hz je určo na nerozohratom repráku. Pozri Cms v datasheete a namerané. Po rozohraní bude mať tých 27-30Hz, ako má písané...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2009 19:48 
Řádný člen

Kraj:
jenže 21" má za prvé ekvivalentní pohon a plochu už tak velkou že pojede i pod Fs ještě slušně.

O té verzi s PAčky na basech (nikoliv subbasech) jsem už několikrát psal. Určitě ale nebrat 2x15" na basy do třípásma.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2009 23:33 

Do třípásma proboha ne, na doma rozhodně ne! myslel jsem jako oddělenou basovou jednotku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2009 07:20 

Autoabox, seš si jistý, že ten nedostatek basů je v repro? Ta 2 X 300 Yamaha je určitě Hi Fi? Pokud by to byl zes na nějaké poloprofi použití, tak v sobě může mít pevně nastavený subsonic filtr, klidně i na 45Hz. Pokud nemáš problém s penězi, tak se zaměř na zařízení, které je k Tvé potřebě určené. To znamená profi studiový zesilovač, třeba Studer, nebo Hafler a k tomu přiměřené profi studiové monitory.
Předpokládám, že posloucháš nějakou opravdu spešl muziku. Možná vážnou barokní hudbu v podání Londýnské filharmonie, kde opravdu jsou hodně basové zvuky tympánů, obřích bubnů, kontrabasů a pouštíš to z vinilů z kvalitního gramofonu. V tom případě Tvé snahy chápu a držím Ti palce k dosažení toho nejluxusnějšího zvuku. Pokud to krmíš nějakým CD drekem a pouštíš si techno...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 zář 2009 22:09 

Myslím,že problém je určitě v boxech.Celé(viz úvodní příspěvek tohohle tématu)to vzniklo tak,že jsem si postavil loni bandpas s výborným dvoucívkovým 12"(používám pro návrhy LspCad už asi 12 let) a schválně jsem ho ladil dost hluboko,abych tam dostal asi 25Hz při -3db .Když jsem pak z toho poslouchal svoje 50x oposlouchané CDéčka,byl jsem v šoku co tam toho "dole" je,i v tom obyčejným popíku,dobře nahraným rocku i country.Myslím,že tak jako se spolu se základními kmitočty se tvoří vyšší harmonické(viz např.baskytara),tak se tvoří i harmonické nižšší a určitě víte,že na to pro muzikanty existujou i udělátka-harmonizéry-no zkrátka je to tam,a je tam toho co se týká energetického obsahu hodně!!! Problém je v tom,že jak jdete při ladění bandpasu dolů,rychle klesá účinnost soustavy a dostanete se někam k citlivosti 85db.V tu ránu chybí,i přes slušný výkon zesilovače, max. dosažitelná SPL - reprák,zesák na limitu,ale... zbytek viz úvod.příspěvek.No tak jsem si myslel,že to vyřeším PAčkem a proto jsem tu napsal a byl jsem zvědav na diskuzi.
Ještě si neodpustím v reakci na předchozí příspěvek,i když je to asi diskuze někam jinam,vztah CD a vinyl.Je v tom hodně emocí,"vinylové duchařiny" a subjektivity-je mi 54 let a zažil jsem i gramce za 80.000 Kč,ale dobré CD je o mnoho lepší :mrgreen:
Zdravím všechny reprofandy

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2009 10:54 

Tím přirovnáním vinylů k dnešním CD jsem chtěl jen naznačit, že požadované basové frekvence mohou chybět už na nahrávce, či je možná není schopné snímat přehrávací zařízení. Osobně doma poslouchám muziku ( samozřejmě z CD, nepovažuji se za náročného Hi Fistu ) přes zesilovač Tesla AZS 220 z 80.let, který dává 2 X 20W a bedny k tomu mám Videoton Supermax D402E, které se u nás doma objevili někdy na přelomu 70. a 80. let. Na basy jsou v každém boxu 2ks 8´´. Obyvák mám takový dvoudílný a to 4X7,5 m ( tedy 30m čtverečných ) v přízemí a velké otevřené schodiště do podkroví, kde je prostor obdobný. Není to nijak skvělý akustický prostor, ale žádné prosklené, ani holé kamené, zdi. Spíš obložení měkkým dřevem, čalouněný nábytek... Aparatura je nahoře. Prakticky nikdy volume netočím více jak na 3 z 8 a to jen když jsem sám doma a chci poslouchat muziku v dílně na druhé straně baráku v přízemí. Na normální poslech, pokud jsem v horní části obyváku, je i 2 až až. Na 4 jde pouze můj devatenáctiletý pubertální syn a to už přes tři baráky všichni vědí, že je sám doma. Na nedostatek basů si rozhodně nestěžuji a to poslouchám krom bluesové klasiky alá Howlin Wolf, Muddy Waters.... také ostřejší věci jako The Residents, Steamboat Switzerland, nebo Lidia Lunch, kde by mi chybějící basy opravdu vadily. A to jsem takřka za 15 let zvukaření skoro nahluchlý. Kvalitní Hi Fi poslech se dá doma docílit různými způsoby, ale cesta poslechu PA beden v obyváku je slepá. To snad jen nejluxusnější PA určené pro koncertní a divadelní sály. Subbasy snad nějaké nejmenší s 12´´ od EAW, nebo třeba něco malého od Mayer Sound, např. UMS - 1P s 2 X 10´´. Asi by se něco našlo i u Renkus Heins. Ale i to jsou většinou bedny určené k ozvučení větších prostorů. Jinak bych se spíš poohlídnul po nějakých studiových monitorech, které se dělají na různé typy menších místností. Třeba oblíbené monitory od Genelec. To co tu píši není žádná teorie. Ale spousta let zkušeností. Např. Renkus Heins jsem potkal před lety v divadle ve Zlíně a na to, jak to jsou maličké bedýnky, tak hrají skvěle, Mayery jsou u nás třeba v divadle Archa v Praze, ale tam mají větší modely. EAW se díky Prodance v posledních letech hodně rozšířily. Ovšem za kvalitu se platí, tak jako všude jinde, tak i v muzice.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 zář 2009 10:35 

Mmjuzi nejméně 90% nás se tu shodne že basy se z malých repáčků prostě reprodukovat nedají. Jak říkají v Americe o motorech obsah nenahradíš, tak o basácích bych řekl plochu nanahradíš. Malé hifi basáčky se to snaží dohnat výchylkou a měkkým závešem, to že mají kvůli měkkému závěsu impulzní odezvu na dvě věci už nikdo neřeší. Basy to nějak zahraje ale rozhodě se nedá mluvit o věrné reprodukci, dobře to nazval Thales "vytlačenej bas", prostě je to takové s prominutím o hovně. Jsi už starší pán, takže jsi nejpíš zažil to jak se hifi vyvíjelo, dřívě žádné hifi nebylo, gumáky neexistovaly, byly jen textilní závěsy, z té doby se taky najde spousta beden s velkými basáky, které svým zvukem smetou celé moderní Hifi... Gumáky vznikly v době kdy bylo zapotřebí bedny zmešovat, lidé se stěhovali do menších domů či bytů, tak bylo zapotřebí zmešit i audio systémy, problém byl, že malé basáčky s textilním závesem prostě nebasovaly, tak vmysleli gumový závěs a ono to začlo nějak basovat, impulzku atd neřešili. Tohle hezky popsal Sinclair na jednom konkurenčním webu, jestli to najdu rád to sem pošlu.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]