Poslední návštěva: Právě je 13 kvě 2026 22:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: repas zesilovače TW 40?
PříspěvekNapsal: 27 zář 2012 20:16 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ach jo.
Omezený čas máme všichni a víc, než by se nám líbilo. Jen na to tak moc rádi zapomínáme, když nic nebolí...
Sinclaire, drž se.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2012 14:26 

Kraj: ČR - Plzeňský
:-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2013 12:19 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Zdravím všechny,
přitáhl jsem ze sběráku velice pěkný TW 40 a rozhodl se, že ho zachovám příštím generacím a to
nejen po stránce vzhledové, ale i po stránce funkčnosti.
Bylo nutné vyměnit kondy ve zdroji a také jsem vyměnil všechny hovňáky.
Zesilovač hraje v pohodě, ale když jsem ho v testu připojil na osciloskop, tak při vytáčení výškového
pot. doprava se na vrcholu horní poloviny sin. začal objevovat takový "zub" a to i při malých vstupních
úrovních signálu a čím víc vpravo, tím větší zoubek.
Zjistl jsem, že to dělá předzesilovač a co je nejhorší, že to dělají oba kanály úplně stejně.
Prosím proto Vás všechny zkušené o radu, nebo aspoň nasměrování, kde problém hledat a také předem všem děkuji za odpovědi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2013 19:15 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Takže jsi to našel kde? Na výstupu předzesilovače?
Není možné, že už to leze po signálu dovnitř a tím, že přidáváš výšky, se to jenom zviditelní? Je totiž hodně zvláštní, že by to dělaly oba kanály přesně stejně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 bře 2013 22:36 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
To dělají korekce...muselo by se to zapojení prostě poupravit, aby se to nedělo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2013 05:49 

Kraj: ČR - Zlínský
Je nezbytně potřeba v korekcích u druhého "korekčního" tranzistoru zvětšit kompenzační kapacitu mezi bází a kolektorem, plus k tomu připojit keramický kondenzátor asi 100pF k emitorovému odporu vstupního emitorového sledovače. Z vlastních zkušeností vím, že někteří ke "korekčnímu" tranzistoru kompenzační kondenzátor vůbec nedávali a výsledek potom dopadl takto. Je potřeba si uvědomit, že TW40 má korekce dělané ještě "postaru", to znamená s velkým potlačením i zdůrazněním /až +/-16dB/ a v takovém případě není k rozkmitání daleko. Prostě vem dva keramické kondíky 100pF a připoj je na místa, kam jsem Ti řek. A ještě jednu věc. Ten "korekční", tedy druhý tranzistor v korekcích by neměl mít větší betu než asi 300 a platí to i pro vstupní emitorový sledovač. V době konstrukce TW40 byly KCčka něčím novým a do prodeje se dostávaly kusy jen s podobnou betou, tak Pan Janda prostě posadil ostatní hodnoty v korekcích na tehdy dostupný materiál. Pokud to někdo stavěl o dost později, mohl natrefit na KC509 s betou až 700-900, což je samozřejmě špatně. On to Janda v návodu nikde sice neuvádí, ale já jsem repasoval - troufám si hodnověrně odhadnout - už stovky TW40 a tento jev mám vypozorovaný, stejně, jako konstrukční chyby /v té době nemusely být/ u originálního koncáku TW120. U TW120 je ten problém, že pokud koncové tranzistory nemají betu aspoň 80-100, ale například běžně koupené v obchodě s betou okolo 40, tak s danými odpory v kolektoru budiče /270R/ nešel ten konec vybudit na více, než 40W/4ohm, což je vzhledem k velikosti a dimenzování zdroje samozřejmě škoda, ten konec je schopen s příslušně vybranými tranzistory dávat až 2x70W/4ohm.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2013 09:52 

Kraj: ČR - Zlínský
Pane Pavlík /gom556/, ty smajlíky jsou vcelku zbytečné. Já si dobře uvědomuju, že jsme spolu měli jakousi anabázi, ale dopadlo to tak, že jste do Vašeho zesilovače dostal to nejlepší, co je zde a u Farnella dosažitelné. Řeknu Vám na rovinu, že já bych takový zesilovač ve stavu, v jakém jsem Vám ho odevzdával, také chtěl - připojil bych si k němu preamp C163 a to by mi do konce života stačilo. Když jsem Váš zesilovač vezl na měření do Mesitu Uh.Hradiště, kde mají moji známí měřicí sestavu Audio Precision, ani já, ani oni nevěřili vlastním očím, jaké to má parametry.
Bohužel na takovou sestavu nemám a tak poslouchám na špičkový receiver AIWA AX-7800 s přidanými symetrickými výstupy, kterými napájím dva rozhlasové studiové monitory ARS641. Na můj vkus to hraje dobře, upravené zesilovače v ARS641 mají 100W sinus a to mi musí stačit.
Ty smajlíky nic neřeší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 bře 2013 18:33 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Děkuji moc za odpovědi! Hned jak budu mít volno, upravím podle návodu Sinclaira, proměrím
a dám vědět. Přeji všem hezký víkend a ještě jednou díky!

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 28 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]