Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 1PF06708
PříspěvekNapsal: 19 led 2011 00:10 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Získal jsem pár těchto kdysi legendárních bedýnek ve stavu vhodném k repasi. Reproduktory jsou každopádně dokonale zachovalé.
Nemám mnoho času ani energie na velká kouzla, nicméně po rozebrání a prohlídce jsem dospěl k jednomu důležitému závěru: Bedna je příliš malá!!!
Ve všech dokumentacích je uváděný objem ozvučnice 35 litrů. Jenže po vyrabování jsem naměřil vnitřní rozměry 175x520x380mm, což dává hrubý objem nějakých 34,6 litrů. Po odečtení objemu kabinetu pro středotónový reproduktor (205x205x85mm) zbývá nějakých 31 litrů. A to se mi zdá pro reproduktor ARN738 opravdu málo.
Chápu, že doba s ohledem na tehdejší dostupné konstrukce zesilovačů žádala raději menší uzavřené ozvučnice, ale stejně. Na zvuku je to znát, nejde do hloubky a má výraznou nepříjemnou vysoko položenou rezonanci. Vím, že tyto bedny jsou nazývány legendárními, ale myslím, že tomu tak je navzdory docela odbyté ozvučnici. A ovšem ve spojení s nějakým dobovým AZS 217, který sice totálně degradoval fázi signálu, ale zato měl třístupňovou fyziologii, to muselo kdysi znít monumentálně.
Nejdřív jsem dumal o konstrukci úplně nové ozvučnice, ale bylo mi líto likvidovat celkem zachovalé korpusy. Do toho se vložila moje manželka, která mému koníčku docela fandí a které se původní korpusy zamlouvaly barvou i tvarem.
Zavrhl jsem možnost posunutí přední nebo zadní stěny, protože obě jsou zapuštěné do obvodového pláště a nárůst objemu by nebyl dostatečně velký. Nakonec jsem zvolil nástavbu k zadní části, která přidá k původnímu objemu ozvučnic cca 13 litrů při zachování viditelné přední strany a boků. Korpusy jsem přebrousil a natřel dvakrát lesklým bezbarvým nitrolakem. Zadní stěna je nyní proříznutá a za korpus je přidaná nadstavba z dřevotřísky potažené tenkým antracitovým kobercem, který v mém případě vzhledově naprosto vyhovuje. Objem ozvučnice tak vzrostl na cca 44 litrů, což je podle mého citu pro daný reproduktor optimum.
Z piety jsem zachoval původní výhybku se všemi mnohokráte diskutovanými nectnostmi, protože se domnívám, že vzhledem ke kvalitám letitých reproduktorů nemá velký smysl diskutovat o parazitních indukčnostech a nekvalitním dielektriku starých MP kondenzátorů. Pouze dvě kapacity, které jsou v sérii s výškovým a středovým reproduktorem jsem vyměnil za nové bipolární kondenzátory. Třeba mě sežerte, ale protože ARV168 není páskový tweeter za pět tisíc, vsadím se, že rozdíl proti MKT kondenzátorům nikdo neuslyší.
Během několika dnů přidám pár fotografií pro inspiraci.
Původní ozvučnice nebyla vůbec ničím vytlumená. Výrobce asi vsázel na členitý prostor uvnitř, který stojaté vlnění rozbije. Při prvním poslechu původních beden mi ale vadilo jakési dunění, jaké znám právě z nevytlumených beden. Vnitřek je proto nyní vytlumený materiálem, který se mi pro uzavřené bedny osvědčil, totiž řidce rozmístěnou geotextilií. Jedná se o cca 3mm silnou velmi řídkou a prodyšnou, ale pevnou netkanou textilii, která se používá jako podklad pro betonové podlahy a pod. Jako tlumicí materiál se mi velice osvědčila, ale hodí se opravdu spíš pro uzavřené ozvučnice, pro bassreflex je příliš hustá.
Po poslechu původního zapojení a po prostudování schematu ARS 844 ještě uvažuju o mírném zatlumení středového reproduktoru (o cca 1,5 - 2 dB).
No a teď se do mě pusťte :)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 1PF06708
PříspěvekNapsal: 23 led 2011 15:11 
Moderátor

Příloha:
100_2065.jpg

U truhláře připravené přířezy z kvalitní 18mm dřevotřísky. Deska 520x380mm, boky a přepážka 80mm vysoké. Klíženo na tupo disperzním lepidlem na dřevo.
Příloha:
100_2066.jpg

Nejbrutálnější část díla. Zadní stěna je vyříznutá přímočarou pilkou, ponechán asi 35mm široký lem (dáno základnou pilky). K tomuto lemu bude nadstavba přitmelená montážním lepidlem.
Příloha:
100_2068.jpg

Lišty kolem basáku jsou vytržené a na prohlubeň je plošně přilepená deska 380x320mm se stejným výřezem. zapuštění střeďáku je vyplněné mezikružím ze stejného materiálu.
Příloha:
100_2069.jpg

Nadstavba je nejdřív polepená tenkým melírovým kobercem (foťák pěkně zvýraznil švy, jinak skoro nejsou k nalezení) a kromě natmelení je pevně přitažená ještě čtyřmi zapuštěnými vruty 6x140mm se sedlářskými podložkami pod hlavami.
Králík Matěj, kterou mi celou dobu vydatně pomáhal, polemizuje o vhodnosti použití pérkových terminálů.
Příloha:
100_2071.jpg

Stadium poslechových zkoušek a ladění. Vzhledem k tomu, že repra ještě půjdou ven, čeká je ještě nátěr viditelných modrých dílů černým nitroemailem.
Příloha:
100_2072.jpg

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2011 15:14 
Moderátor

Zatím chybějí rámečky. Tkanina byla poškozená, tak budou nově potažené černým hrubým tylem.

A dostal se mi tam překlep. Mělo tam být králík, KTERÝ mi pomáhal...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2011 17:13 

Kraj: ČR - Olomoucký
PROČ????? PROČ ten koberec?? Nemohl jsi koupit alespoň lamino dřevotřísku, nebo udělat celou novou bednu s jednotným vzhledem. Promiň, ale i když je to vyrobeno precizně po mechanické stránce estetika ti asi nic neříká.

Pronájem a prodej ozvučovací techniky.
Ozvučování a technické zajišťování akcí, DJ's.
Návrhy ozvučovacích systémů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2011 18:24 
Moderátor

Naopak. Ale estetika je dost individuální záležitost.
Ve skutečnosti to vypadá líp než na fotce. A to, co je vidět, když nasadíš rámečky a strčíš to do nábytkové stěny, zůstává z větší části pořád tou původní bednou.
Ale podobné reakce jsem čekal, protože jsem se s chutí a vědomě dopustil svatokrádeže :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2011 18:53 
Moderátor

Jen si říkám, jak by asi vypadala esteticky kombinace lakované dřevěné dýhy s laminem...
O nových korpusech jsem samozřejmě dumal taky, ale co s těmi starými? K původním basákům se moc nehodí a dělat z nich bassreflex pro 8" basák by byla svatokrádež ještě větší.

Ne, tohle rozhodně neměla být ukázka estetiky, jen zkouška, co se z těch veteránů dá vytlouct zvukově. Jsem rád, že jsem to nedoprasil hůř. Kdybych získal druhý pár v lepším stavu, zkusil bych ukecat truhláře, aby mi totéž udělal s pravou mořenou dýhou, včetně přední stěny.

Druhý den v kuse poslouchám a ladím zatlumení středů. Vypadá to, že to bude potřeba ještě víc, než jsem čekal. Každopádně na basech jsem dosáhl očekávaného výsledku. Jde to trochu hlouběji a bez dunění.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 led 2011 21:36 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Mě příde škoda je předělávat, je možné že jich je za každym rohem. Ale za chvíly nebude žádná.
Ta zadní stěna by šla zkousnout ale ten předek, víc se mi líbila deska se zapuštěným basákem. A ten koberec :o
Je to teď prostě kostka.
No je to podle vkusu..

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Reakce: 1PF06708
PříspěvekNapsal: 25 led 2011 11:53 

No sice cápu tvůj záměr, ale mě se to taky nelíbí. :( Chudáci ozučnice, kdyby jsi napsal, prodal bych ti starší ozučnice, kde se zadní kryt odšroubovává a nemusel jsi tam nic řezat, ještě když jsou v tak nádherném stavu. Podle mě je bas nejsilnější stránkou těchto reprosoustav a při velmi
nízké pozici volume již o sobě dává vědět. Na druhou stranu alespoň chválím, že jis je ještě nenalakoval na černo. :-)

ARS 1054
1PF 067 08
ARS 635

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 led 2011 21:52 
Moderátor

Jak vidím, pár lidí jsem pěkně vyděsil :)

Ale po pravdě, nepotřebuju si nějak obhajovat co a proč. Taky by se mi líbilo udělat jeden pár perfektně do původního stavu, ale pochopte: Nezakládám muzeum. Bedny potřebuju a chci na každodenní poslouchání. A s tím, co konstruktér předvedl, jsem nebyl spokojený, i když dovedu domyslet jeho (dobré) důvody ke kompromisům.
Korpusy nebyly v nijak perfektním stavu - dřevu fotografie trochu přidaly, takže Gusep zas tak moc litovat nemusí. Na dvou či třech místech jsem musel dokytovat oloupanou dýhu například.
Co se týče vzhledu, dělal jsem to ryze prakticky a s minimálními náklady tak, aby to, co bude vidět, příliš neuráželo moje oko. Je mi jasné, že kdekdo vidí koberec jako rušivý, ale z akustického hlediska je vhodnější než holé dřevo. Na zadku je lepený do vrstvy disperzního tmelu a podílí se na celkové odolnosti proti vibracím. Jiná možnost by byla už jen lamino (podle mě horší kombinace k původní dýze), nebo černý matný lak. Stejnou dýhu bych prostě nesehnal, leda že bych rozřezal ještě jeden pár. (To byste mě teprve hnali.)
Na otázky Proč odpovím dalšími: Proč ty korpusy neudělali o pět čísel hlubší? Proč není vnitřek zatlumený aspoň bublinkama nebo hadrem na podlahu? Proč proboha je výškáč vedle střeďáku a to u všech vyrobených kusů vpravo??? Víte s jak rozdílnými fázemi se jejich signály potkají u levé a pravé bedny ve stereu??? Nepřehodil jsem to jen a pouze proto, že se mi nepodařilo nedestruktivně sundat horní desky na předku. Takhle by se vlastně ty PFka měly používat položené na levém boku, takže by byly excentricky umístěné basáky, což by vadilo nejmíň :)
Proč jsou přední desky tak strašlivě škaredě vyrobené, že v originálním stavu nelze bedny použít bez deklů?
Můžeme debatovat o mnoha detailech, ale udělal jsem to po zralé úvaze tak, jak to vyhovuje pro můj účel mně osobně. Uvést do původního stavu bych doslova chápal tak, že znovu zabliju repráky kilem modrého plastického tmelu a repra přišroubuju původními matičkami zakápnutými lakem...:)

Zvětšení objemu se projevilo na první poslech skokem k lepšímu. Při všech hlasitostech jdou basy hloub. Ne víc nahlas, ale hloub. Ještě jednou: Je jich stejné množství, ale zahrají hlouběji. Netvrdil jsem, že je jich málo, ale že jsou divné.
Zatlumení vnitřku beze zbytku odstranilo veškeré dunění, které mě zpočátku lezlo na nervy, krom toho je teď vnitřní prostor tak členitý, že se stojaté vlny z části rozbijí samy.
Dlouho jsem zkoušel, co se středy, protože opravdu nezněly dobře, lezly dopředu a při větší hlasitosti byly až protivné. Žestě například se skoro nedaly poslouchat. Odzkoušel jsem postupné zatlumování reproduktoru děličem, ale nakonec vyhrálo to, co jsem měl odzkoušené z kombinace s dvojicí ARN664. Střed je vyměněný za čtyřohmový ARO689 s rezistorem 3R9 v sérii, výhybka je beze změny. Protivné houkání odstranilo důkladnější zatlumení kabinetu AROčka dutým vláknem místo vaty. Najednou je rozumět nástrojům, vokálům, dřevům, virblu...

Poslouchám to už pár dní v kuse a jsem spokojený. Zvuku nic nechybí ani nepřebývá, ani po několika hodinách hlasitého poslechu neunavuje. V původním stavu bych to opravdu dlouho nevydržel. Poslouchám všechno možné - barokní hudbu, symfonie, varhanní koncerty, soul, blues, moderní akustiku, Zappu, etnickou hudbu, klasický rock, Pink Floyd, ELP, Collegium Musicum, thrashmetal... a ucho si lebedí.

Buďte zdrávi

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2011 01:35 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Resim ted neco podobneho, jak nalozit s 1PF 067 08. Mam dve cesty:
1) zachovat v puvodnim stavu (+vnitrni upravy)
2) poridit stejne basaky a k nim nove kamarady do uplne nove vetsi bedny

Tvoje cesta vedla upravou stavajici bedny. Chapu ze jsi korpusy chtel udelat hlubsi, ale pak to mohlo byt i vice (proc jen o 80mm ?) nebo zasunout novou bednu zezadu do stare, ale reseni uriznu to kam me pusti pilka... no nevim esli je to nejlepsi metoda. Ve vysledku je uvnitr bedna se "schodem". Spise mi to prijde tak nejak napul cesty, divny kompromis. Na druhou stranu bylo to levne reseni.

Neni prvni a asi nejjednodussi uprava repas vyhybky a zatlumeni zevnitr ? Myslim, ze uz tim by se bednam dost pomohlo ;)

(Jeste nakonec osobni nazor - koberec zepredu se mi nelibi, boky pekne udelane)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2011 07:33 
Řádný člen

Sorry za OT.
Ale za jakou cca cenu se dají 1PF 06708 pořídit? Mám je časem taky v plánu tak abych se připravil. Díky :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 led 2011 10:57 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Záleží na stavu. Koupil jsem od 500,- ubožáčky nastříkané na stříbrno, s vyříznutou dírou pro piezo výškáče a kusem plotu přišroubovaným na přední stěnu místo síťky až po dva a půl litru za "obývákovky", které mi tady zrovna hrají :-).
Zajímavostí byl třeba jeden pár, který neměl od výroby zapojený jeden výškáč (na jednom pájecím očku výškáče nebyla ani stopa cínu a výškáč byl přitom zakápnut originál barvou) a původnímu majiteli to nějakých 30 let nevadilo :-). Ty měly akorát nedostatek, že je majitel nechal stát na vytepovaném koberci, takže se jedné bedně rozklížily spodní hrany ale šlo to udělat. Ty jsem koupil za litr.
jinak mě překvapilo, kolik bylo mezi lidma receiverů 814 a 816 s jinýámi bednami než 1 PF 067 08. Očekával jsem, že v té bídě si je k tomu receiveru koupil každý a přitom když jsem kupoval 814 a 816, tak u toho lidi mívali od koupě třeba ARS 821, ARS 918 - asi se jim "péefka" zdály být moc velké.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 úno 2011 19:36 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Jedinný, co by mě mrzelo je ten zásah do originálu, ale hlavně, že ti teď zvukově vyhovují...
Když přes ně dáš ty přední kryty, tak bych zkousnul ten přední koberec, a když budou ve stěně, tak i ten zadní...
Supr, že jsi je dal do poslouchatelného stavu a budou sloužit minimálně dalších pár desetiletí..:-)

TASK-AvA: Běžná prodejní cena(alespoň podle aukra atd.) je cca 2500,- ...
V jednom místním bazaru, alespoň, když jsem tam byl posledně měli dva páry.. jeden hezký za 2000,- a jeden s přetřený barvou na hnědo za 1500,- ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 22:11 

Kraj: ČR - Plzeňský
Mě to nepřijde tak zlé. Alespoň se ten koberec hodí k barvě košů :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 pro 2012 10:01 
Řádný člen

Můj názor je takový že koberec patří na zem, ne na bedny :D

Ikdyž je to starší téma, Ransome, udělal si nějaký nový úpravy nebo tak zůstali? : )

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 pro 2012 14:28 

Kraj: SR - Bratislavský
Nazdar,
ďakujem za zaujímavý námet. Teraz si uvedomujem, že aj ja som mal tieto reproduktorové sústavy. Keď som ich uvidel v obchode bol som unesený tými proporciami, pripomínali mi nedostupné ´malé´ Klipsch (Heresy). Zvuk nebol bez nedostatkov, ale treba zobrať do úvahy, že v tých rokoch mala hudba iný zvuk a aj pohľad na HiFi bol orientovaný viac na vernosť zvukového obrazu (toho dobového). V minulosti bola basová gitara v nahrávkach pomerne málo výrazná až od istej doby sa furt posilňuje. Napr. na prvom koncerte v Bratislave vo veľkej sále mal slávny Olympic basu pripojenú na Regent 60 (40 W sinus) a 4x širokopásmové repro priem. 30 cm. Ja som hrával basu cez KE 100/20 (4xARO 667) a vtedy to bolo akosi únosné. Hrala sa tiež hodne tzv. ťukavá basa...
Mal som verziu s demontovateľnou, ale dobre zatmelenou zadnou stenou. Pamätám sa, že som utesňoval dutý nit na výškovom reproduktore :).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2013 08:53 

Je to super ransom, ja osobne sa chystám urobiť komplet nové ozvičnice :-) inak nemá tu niekto arn 738? Nejaky slovak alebo cech co by to bral v eurach?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2013 14:51 
Moderátor

Jestli to dopadne, možná budu mít pár ARN738 k repasi. Ale to tak za dva týdny.

Task:
Vidíš, Rusové třeba věší koberce na zeď. A není to koberec, je to tlusté sotva 3mm. Používám to na domácí bedny často, hlavně na přední desky. Akusticky to vyhovuje a esteticky neurazí - samozřejmě v závislosti na zbytku bedny a na interiéru.
Jinak k dotazu: úpravami středů se zvuk umravnil natolik, že jsem to opravdu vydržel poslouchat až dodnes, i když ty úpravy jsou takové ne zcela košer. Teď mám bedny vyrabované a chystá se pro ně nová výhybka, co se tu kolem ní diskutuje tak dlouho. Takže se bude zpátky zapouštět střeďák. Zvětšení objemu i tlumení se trvale osvědčilo. Bedny jsem měl v práci na dílně, kde jsem někdy poslouchal i deset hodin denně, takže by mi zásadní vady opravdu lezly na nervy.
Sorry, dřív mi dotaz unikl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2013 14:59 
Řádný člen

Však už je to fuk : D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2013 15:14 

TheTeslaSpeak12 mám tu dva ks ARN738 z toho jeden je O.K. a druhý zhoretý.Oba za 20€.Iba osobne v BA.Ďalej cez ss.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]