Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tesla reproduktory chronologicky
PříspěvekNapsal: 27 úno 2013 12:02 
Řádný člen

Kraj:
Založil jsem tento samostatný thread za účelem shromažďování informací o počátcích výroby jednotlivých typů reproduktorů Tesla/TVM (a případně jejich výrobních změn) protože současný stav je takový že data nejsou ucelená, u mnoha výrobků chybí a nebo je to roztroušené všude možně po netu. Rád bych tato data shromáždil na jednom místě a následně použil při vyplňování katalogových listů jednotlivých reproduktorů na nové Reprománii. Spolu s doplňováním informací budu tento úvodní příspěvek editovat.

Začal bych tematicky třeba výškovými reproduktory a teprve pak se přesunul dál, protože k založení mě donutila má nevědomost o tom kdy se začal vyrábět reproduktor ARV1804 a tím pádem nevím jestli ho mám zařadit chronologicky před nebo po ARV3604. Domnívám se že pravděpodobně po. Pokud se nějaká impedance nezačala vyrábět až jindy (nebo nebyla ukončena výroba třeba později) tak jednotlivé impedanční verze nebudeme probírat. Naopak pokud nějaká impedanční verze ve výčtu chybí prosím doplňte mě.

Jako datum vzniku bych asi uváděl první zmínku o něm, ne kdy se to dostalo do prodejen protože to bychom se asi nedopátrali. Pokud nevíme o oficiální zprávě pak nezbývá než odhad.

ARZ201 1958(?) do ????
ARZ202 ???? - ????
ART581, 582 ???? - ????
ART481 ???? - ????
ARV231 ???? - ????
ARV261, 265 1965(?) - ????
ARV081, 082 ???? - ????
ARV160, 165, 167 ???? - ????
ARV161, 168 ???? - ???? (změnu na ARV089 zaneseme sem)
ARV3604, 3608 ???? - ????
ARV1804, 1808 ???? - ????
ARV104-00/4, /8 ???? - ???? (můžeme to pak upřesnit i na podverze 01 až 05)
ARV068-80/4, /8 ???? - ????
ARV078-00/4, /8 ???? - ????

Nevím jestli bychom sem měli dávat i aurovýškáče ale asi ano abychom to měli komplet

ARV035-00/4, 01/4
ARV040-15/8
Vím že na poslední verzi stránek TVM byl minimálně ještě jeden nebo dva další typy ale už si nepamatuju jaké.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Tesla reproduktory chronologicky
PříspěvekNapsal: 27 úno 2013 14:27 

Kraj: SR - Bratislavský
Nazdar,
Pokiaľ by sa jednalo o ARV 231, tak rozmerovo zhodný bol reproduktor RO 231 (vtedy bolo iné značenie, uvádzal sa f_rez 200 Hz). Je o ňom (a aj o RO 211) zmienka v RK 10/1957 na str. 392. V Lukešovi, 1962, je už ako ARV 231 uvedený na str. 281.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2013 15:56 
Řádný člen

Kraj:
RO211 je původní značení ARO211. Stejným způsobem i zbytek. RO231 tedy není předchůdcem ARV231 ale ARO231. V té době skutečné výškáče neexistovaly (ne od Tesly) a tak se místo nich používaly malé širokáče.

Zajímavé je že zmiňují i RO731 o kterém víme že používal v kinobednách (ovšem už pod označením ARO731) a pak v podstatě zmizel ze světa a objevil se až v trochu modernizovanější podobě v první verzi ARO7904 (ta původní s AlNiCo magnetem). Marně se jí už delší dobu snažím dostat do pazour.

Mimochodem hezké počteníčko ten RK že?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2013 19:29 

RK bola výborná publikácia. Mám to v adresári s AR, ale nie v každom ročníku. Kdo ho vie ako pravidelne to vychádzalo?
Thalés, dobre, že spomínaš tie RO 731. Už dlho som sa Ťa chcel spýtať na jeden basový reproduktor Tesla. Vizuálne bol presne ako RO 731, tvar koša, otvory, magnet, všetko svetlo modré, ale priemer mal 30 cm. Videl som ho v roku 1969, na vystúpení jednej kapely, keď otvorili basový box. Mali tam také partizánske osadenie - tú modrú tridsiatku a ARO941. Krkol im jeden prevodný transformátor zo 100 V - hrali na AZK 401. Nevieš nejaké podrobnosti?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2013 04:35 
Řádný člen

Kraj:
Radiový konstruktér vycházel v letech 1955-1957 a po obnovení pak 1965-1975. Následně byl změněn formát a vycházel jako modré Amatérské rádio (B). Po celou dobu vycházel ob měsíc, tedy 6 čísel za rok. Mám všechny čísla v elektronické podobě a větší část i na papíře. Bohužel v elektronické podobě chybí některé informace protože ten co to skenoval je ....

Těch 30cm byl průměr membrány nebo celého reproduktoru? Nejblíže tomu má ARO814/835, ale ten se nikdy nedělal v modrém provedení a taky by sis ho jistě zapamatoval díky charakteristickému tvaru (pokud byl namontovaný zvenku). Byl ten reprák opravdu kulatý a ne ušatý? Navíc v roce 1969 Tesla ještě modrou barvu nepoužívala (to až o rok nebo kolik později). třeba to ani nebyla Tesla.

Vlastně teď mě napadla jedna možnost. Viděl jsem dvě fotky z různých zdrojů, kde byl prototyp ARN8604 ale bez uší. Třeba to byla nějaká uniklá upravená verze - kdo ví. měl si to vyfotit :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2013 10:25 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Prototyp ARN 860x v roce 1969? Bych řek, že takový reproduktor tenkrát ještě nebyl ani ve vlhkých snech konstruktérů Tesla VM, se obávám.
Já mám zase nutkavý pocit (ovšem ničím nedoloženým, je to jen matná vzpomínka), že jsem kdysi viděl modrý ARO 8xx s kulatým dírama, jako 711.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2013 10:36 

Áno, ten reproduktor, čo som videl, mal kôš lisovaný z oceľového plechu, kruhové otvory a celkove vyzeral ako zväčšená alernatíva ARO 711. Mal modrú farbu (modrú, možno skôr azúrovú, cyanovú) ako všetky dobové ARO (511, 611, 711). Reprobox navozoval dojem, že tam pôvodne boli dve tridsiatky, pričom jedna bola neskôr nahradená ARO 941 (stiesnená montáž, menší objem ozvučnice). Viem, že sa 30 cm verzia ARO 711 očakávala, možno vyrobili nejaké množstvo. Masovo sa potom vyrábali ARO 814, ktoré už sú novej generácie a sú aj dobre známe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 úno 2013 14:13 
Řádný člen

Kraj:
Já jsem v dobové literatuře četl že už bylo dopředu známo že ARO814 bude oním očekávaným větším typem, ale kdo ví, třeba skutečně vyrobili i nějaký mezityp který byl na trhu jen chvilku v malém množství. To je to samé jako ARO611. Nikdy jsem to neviděl (ani na fotce) ani neznám nikoho kdo to kdy viděl naživo. Ty ano?

Tu modroj jsem nemohl pobrat protože za modrou považuju třeba to na ARN734, to co je na ARO511 říkám zelená i když je to takový mix (některé typy jsou však i vyloženě zelené jako tráva napodzim).

laminat píše:
Prototyp ARN 860x v roce 1969? Bych řek, že takový reproduktor tenkrát ještě nebyl ani ve vlhkých snech konstruktérů Tesla VM, se obávám.
Já mám zase nutkavý pocit (ovšem ničím nedoloženým, je to jen matná vzpomínka), že jsem kdysi viděl modrý ARO 8xx s kulatým dírama, jako 711.

Tak ve Valmezu měli setrvačnost. To máš jako ještě šedé ARN664 - kdo to kdy viděl? Přesto byly (má je Svíťa ale ani nepůjčí na nafocení). Nebo platforma K9 byla vyvinuta už někdy v 50. letech, ale reálně se to začalo vyrábět až o 10 let později. Ty kulaté ARO mám pocit že jsem také někde viděl, ale nevím jestli si to nepletu s ARO835 kterým někdo ty uši odřízl. Ty jsem viděl určitě a minimálně 2x. Taky mám pocit že jsem na nějaké staré mizerné fotce viděl ARN860x s AlNiCo magnetem, ale jiným než je na K9 nebo na 73x, velikost tak něco mezi. Právě proto je průšvih jak jsme se s Lukyssem už nestihli dostat do toho archivu než to zavřeli, dodnes se biju do hlavy.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]