Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 05:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1573 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Projekt TOTEM 100 (dvoupásmo Monacor MRD-34PA, SPP-250)
PříspěvekNapsal: 19 úno 2013 23:57 

Kraj: SR - Bratislavský
Díky. Áno, je to na ľavej strane tej výpadovky, neviem či je tam zber, ale je tam toho viac než iba Danering. Ostalo mi asi 1,5 metra štvorcového, použil som MDF 22 mm. Z nej je celá bedňa vrátane hranolov a výztuh nielen v rohoch, ale aj zvnútra na bočniciach, na tých je pripevnená krážová výztuha tiež z MDF. Kupoval som v Daneringu aj vruty, platil som tuším okolo 50 € za MDF platňu, asi 25 € za rezanie a nejaké drobné za vruty €. Steny mi nerezonujú. S MDF sa veľmi dobre pracuje a údajne má celkom dobré akustické vlastnosti.

Vetlín je syntetika, sú to rôzne odrezky, rôzne hrúbky, šírky a dĺžky. Nie sú to ale malé kúsky ktoré by v bedni lietali. V bedni je to čiastočne namačkané. Je to ale premiešané aj s papierovým podkladom, takže pred cpaním do bedne to musíš vytriediť. Ide to však ľahko, sú to väčšie kusy papiera, nie je to zlepené. Kolíkovanie je iste super, ale to je nutné mať 100% zalícované diery na kolíky, čo v amatérskych podmienkach robiť nechcem.

Chcel som pôvodne poslať súkromnú správu, ale možno niekoho zaujíma môj postup stavby ozvučnice, tak je to tu pre všetkých. ;) Už som v živote zopár bední pomáhal stavať, tak som použil známe postupy, nevymýšlam nič nové. Netvrdím že môj postup bol najlepší možný ani neviem či bol správny. Nie som stolár, iba som aplikoval moje strojárske vzdelanie pri návrhu ozvučníc. Konštrukcia aj technologický postup stavby boli hotové behom jedného večera pri PC a to ešte pred objednávkou na rezanie. Vopred som myslel na to aby som sa všade dotal akumulátorovou vŕtačkou, čo mi rozmer bední umožňoval, aj keď občas bit preskakoval pri doťahovaní, najmä v rohoch bolo nutné opatrne pracovať.

Po kontrole som si spravil zoznam dosiek ktoré potrebujem a poslal som ho do Daneringu. Najprv týždeň čakania, potom telefonát, ďalší týždeň čakania a telefomnát a potom som to za dva dni mal a išiel to vyzdvihnúť. Až doma som zistil že boky a čelá sú o 6 mm nižšie než v reznom pláne :shock:, čo ma trošku naštvalo, ale nemalo zmysel to s nimi riešiť. Tak som operatívne upravil konštrukciu a rozmery, vnútorné zvislé výztuhy som skrátil na pokosovej píle, lebo tie narezali správne. Zvolil som spájanie stien cez vnútorný hranol tak, aby som zvonka nemal žiadne diery ani vruty. Monžo trošku náročnejšie, ale takto sú spoje spevnené a bolo menej práce pri tmelení. Do predného čela sa výrezy na meniče spravili priamočiarou pílou, otvor na vaničku v zadnej stene výkružníkom s priemerom 50 mm, oboje ešte pred stavbou ozvučníc. Pred stavbou bední som si prichystal všetky hranoly a navŕtal cez ne na stojanovej vŕtačke direy pre vruty tak, aby nehrozilo zrazenie dvoch vrutov pri spájaní. Montáž som to sám, pomáhal mi otec, štyri ruky sú lepšie, jeden pridržiava časti ozvučnice, druhý značí diery.

Ako prvé som nalepil a priskrutkoval hranoly na boky a zadnú stenu, kde som si všetko vopred naznačil, resp. používal som dva iné hranoly správnej šírky ako dištančné drievka pri montáži. Potom som spojil boky so zadnou stenou. Nasledovalo vrchné čelo, "kríž" vo vnútri a potom spodné čelo, je to vidno z tých fotiek ako som postupoval. Potom už iba predné čelo a bednička bola hotová. :) Pri spájaní som predvŕtaval diery na vruty a to tak, že som klincom ktorý akurát pasoval do diery pre vrut vo výztuhe a kladivom naznačil polohu dier a predvŕtal ich do potrebnej hĺbky (vrták trčal žiadaný kus zo skľučovadla, nie viac). Potom stačilo očistiť triesky, naniesť lepidlo, priložiť rastúcu bedničku a spojiť. Keď to trošku nelícovalo tak som to cez drevený hranol sklepol, kúsok sa to posúvať dá aj s čiastočne zatiahnutými vrutmi, keď nie je lepidlo stuhnuté. Posledný krok bolo konečné dotiahnutie vrutov a utretie vytečeného lepidla aby neboli stekance, hlavne vonku. Potom sa išlo k ďalšiemu spoju.

Lepené je to Duvilaxom, na obe bedne som minul jednu asi dvojdecovú fľašku. Celá bedňa je napevno spojená, žiadne čelo nie je vyberateľné. Predné čelo má vruty zvonka, takže by ich bolo vidno keby som na ňom nemal sieťku. Nakoľko som s ňou od začiatku uvažoval tak mi to nevadilo. Výhybku zletovanú na kuse kuprexitu som montoval cez otvor pre stredobas. Skrutky v bedni nerezonujú. Bedňa drží pokope hlavne lepením, skurkty iba urýchlili stavbu, nebolo nutné čakať kým lepidlo zatuhne, obe bedne boli hotové asi za tri hodinky práce a do druhého dňa lepidlo stuhlo. Potom som vŕtačkou s papierovými kotúčmi zrnitosti tuším 160 nahrubo prebrúsil vonkajšie spoje a ručnou frézou zaoblil všetky vonkajšie hrany po obvode. Potom plnič, brúsenie vodným šmirglom tuším 640 a lakovanie. To som trošku sfušoval, ale bolo chladno a nechcelo sa mi s tým vonku piplať. :? Po nalakovaní som nalepil kruhové gumené nožičky na spodnú stenu, aj keď viem že hifi bedne mávajú toto úplne inak riešené. Snáď mi za to nikto nevynadá. :lol:

Výroba sieťky už bola jednoduchá záležitosť, rám som po spojení natrel na čierno (hrany ktoré bude vidno) a priezvučnú tkaninu lepil chemoprénom na zadnú stenu sieťky, ktorá nebola natretá. Rovnako je chemoprénom prilepený aj suchý zips medzi bedňou a rámom tkaniny. Rám na sieťku je z hranolov 22 x 35 (tiež narezaných z tej MDF platne) aby nerezonoval, je dobre tučný a ťažký. Celá bedňa je výlučne z rôznych narezaných kusov MDF dosky, vrutov a lepidla.

Ak by si chcel, tak ti môžem poslať plánik ktorý som si nakreslil v Autocade, tam si môžeš pomerať všetky rozmery, prípadne prekresliť bedňu na stĺpovú alebo upraviť si ju do ľubovoľných rozmerov. Táto ponuka platí pre všetkých.

Michel Camilo mi nič nevraví, možno som to počul len nepoznám interpreta. Na takéto veci ale musím mať náladu. Momentálne by som si skôr pustil Candye Kane alebo Little Feat, prípadne Robbena Forda. Musím si spraviť poriadok vo veciach, mám strašné kvantá hudby, len málo času na počúvanie. Dnes tu mám ticho. Za jazzmana sa nepovažujem, počúvam rôzne žánre a jazz skôr výnimočne, doma som v bluesrocku. Take Five pozná asi každý. Ja som to počúval hlavne ako inšpiráciu pre rôzne techniky hry na bicie, keď som ešte hrával. Samozrejme pri hraní som to nevyužíval, jednak by to do Bluesrocku príliš nepasovalo, dvak by som to asi ani poriadne nezahral. Môj najväčší idol je stále Bonzo, pán bubeník.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 00:49 

dopravopat: Tak toto je za jedna s hviezdičkou! Vážne. :| Takýto popis konštrukcie som potreboval a verím, že nielen ja, ale ďalší, ktorí nemajú zodpovedané všetky detaily stavby.
Ten výkres v CADe by sa zišiel, ale neviem ho otvoriť. Jedine, keby si ho vedel exportovať. Mala by tam byť tá možnosť. Ja som si kreslil dačo, ale v inom programe a silne amatérsky.
Ja dúfam, že do leta sa mi podarí dostať sa k podobnej stavbe. Snáď sa mi podarí našetriť dovtedy. Teraz mám na programe zosilovač. Ale keď Totemy, tak to vidím asi na stĺpy, nakoľko by som chcel z toho stredobasu vyťažiť oficiálne čo najviac. Uvidíme.
Čo sa týka naozajstných jazzman-ov, tak si vypočuj toto:
http://www.youtube.com/watch?v=hnmQUIgqzd0 - autora určite poznáš ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 09:23 

Kraj: ČR - Středočeský
dopravopat píše:
Vetlín je syntetika, sú to rôzne odrezky, rôzne hrúbky, šírky a dĺžky. Nie sú to ale malé kúsky ktoré by v bedni lietali. V bedni je to čiastočne namačkané. Je to ale premiešané aj s papierovým podkladom, takže pred cpaním do bedne to musíš vytriediť.

Tady se pod názvem vatelín tedy většinou rozumí tohle:
http://www.patchworkostrava.cz/img/prodej/vatelin.jpg
http://www.galanterka.cz/pictures/zbozi ... e-90cm.jpg

Tím neříkám, že to uvedené neslplní účel, ale nikdy jsem nic takového neviděl - žádné zbytky papíru.

Např. LuKyss pak prodává "tlumící rouno", podobný materiál, o tloušťce 50mm, což je ideální:
http://www.reproobchod.cz/tlumici-rouno ... 2x1m-p3406

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 20:47 

jon:
Keď pôjdeš okolo Vrakune zastav sa popočúvať Totem stĺpy.. ;) Stačí napísať SZ, alebo mail a dohodneme sa.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 21:53 

Tak páni, naofotil som ten môj "vatelín" čo mi ostal. Našiel som ho na inzerát, bol predávaný ako vatelín, nič iné o ňom nepísali. Možno je viac druhov, toto sa asi používa v nábytkárstve alebo na nejaké vypchávky, nepýtal som sa z čoho tie odrezky sú.

V tom vreci je na dne riadne namačkaný, pri miernom tlačení je tam určite dosť na vyplnenie dvoch 60 L bední. Z tohto istého vreca som vypchal aj moje Totemy (spolu asi 100 L), keď bolo narvaté až po vrch. Je to veľmi mäkký a jemný materiál, dá sa trhať aj rukou ak sa človek trošku snaží. Na druhej strane sa sám nerozpadáva, drží pokope. Ten papier ide bez prolbémov vytriediť. Niektoré menšie odrezky som buď zabalil do väčších alebo vyhodil s papierom, ale bolo ich málo.

Predávali to na vrecia ktoré by bol problém vopchať do menšieho auta, za jedno chceli 10 €. V tých vreciach to ale nebolo tak namačkané. Ja som si do tohto menšieho vreca odobral asi tretinu jedného veľkého, dobre som to v ňom potlačil aby to nezaberalo toľko priestoru. Zašpinil som sa pri tom od toho, nechávalo to menšie chumáče na oblečení (dosť som to "šúchal" pri komprimovaní), ale išli ľahko ostrániť. Vypýtali si sa zo 5 €. Zvyšok čo mi ostal môžem niekomu nechať za 3 €, nakoľko som neminul ani polovicu. Keby niekto chcel kontakt na tú pani čo to predávala tak môžem dať. Možno to budú mať aj častejšie. Čo som tam bol tak mali prichystaných asi 5 obrovských vriec týchto odrezkov na predaj cez inzerát.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 22:05 

miknov píše:
jon:
Keď pôjdeš okolo Vrakune zastav sa popočúvať Totem stĺpy.. ;) Stačí napísať SZ, alebo mail a dohodneme sa.

Vďaka za ponuku, mikov! Keď dôjde na lámanie, tak Ťa určite budem kontaktovať. Som veľmi zvedavý! Len naozaj musí prísť čas, lebo inak by som sa len vyprovokoval a to by nebolo produktívne pre percentuálnu mieru nákladov :) Reálne to teraz vypadá asi na letné mesiace. Dovtedy ročnú poistku na auto, letné gumy a snáď popri tom ešte 2xJPA100 :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 22:15 

dopravopat píše:
Možno to budú mať aj častejšie.

Je to tak príťažlivá ponuka, ale ja stále nie som rozhodnutý, čo vlastne do tej bedne dať! Hútam niečo prírodnejšie, ako 100% syntetiku. Keby bola 99% syntetika, tak by som to hneď bral :D Ale nie. Musím ešte počkať. Možno ho ešte budeš mať, ak sa preň rozhodnem :shock:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 22:27 

jon:
Však dojdi aj skôr aby si vedel či ti tento projekt vyhovuje, alebo sa poobzerať inde.. Do leta budeš mať čas pouvažovať a prípadne porovnávať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 22:56 

Posielam PDFko môjho pôvodného návrhu regálovky (nezníženého kvôli zle odrezaným kusom). Môžete si ho zväčšiť na 600% aby bol čitateľný. Snáď to pochopíte. Je tam aj stručný rozpis materiálu, s tým počtom vrutov si nie som 100% istý, záleží aj od toho koľko a ako ich tam budete cpať. Na kratšie časti išli po 3 ks, na zvislé 4 ks.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 12:15 

Kraj: ČR - Pardubický
Ja bych vsem,kdo si chteji vyrobit ozvucnice doma na kolene ,doporucil brezovou preklizku 20mm,nechat presne naformatovat tam kde ji prodavaji a slepit natupo kvalitnim konstrukcnim lepidlem,ja pouzivam pro namahave spoje powerkleber od firmy Solido,dodavano k kartusich,pri mirnem navlhceni povrchu drzi za 20 minut...
Samozrejme mozno slepit i za pouziti lamel nebo koliku,ale to uz vyzaduje specialni pripravky nebo naradi...lepeni natupo mozno uskutecnit za pomoci dobry lepici pasky a nekolika kurtu,pripadne Kurdů....truhlarsky sverky jsou vyborny nejsou ale bezpodminecne nutny...
Povrchovka se pak da udelat pomoci lnenyho oleje a vosku,pokud to nekoho bude zajimat,muzu uvest podrobny postup,pripadne jaky vosk pouzit...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 12:58 

Kraj: ČR - Plzeňský
kudlibabka : nemáš fotku čehokoliv v té bříze ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 13:18 

treba tady:
https://lh5.googleusercontent.com/-jOOP ... 22.NEF.jpg
je mozny tu brizu i libovolne morit,vysledek treba tady:
https://lh6.googleusercontent.com/-5w9P ... C_2550.JPG

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 14:07 

Kraj: ČR - Plzeňský
To nenamořené vypadá dobře, v kombinaci s broušeným hliníkem..... Potřebuji nějaký stojan/stolek na hi-fi, budu muset v PM mrknout, kdo to nabízí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 17:04 

kudlibabka:
Preglejka je lepší materiál, len drahší a pre niekoho možno aj ťažšie opracovateľný. Ak má niekto možnosť že mu presne narežú dosky s ktoúčom pod 45° uhlom k rovine rezania aby sa dali spájať presne na pokos, tak je to určite lepšie ako keby to malo byť spájané na tupo, čo by vyzeralo neesteticky, ak by sa bedne nemali natierať farbou. V amatérskych podmienkach mám už obavy o dosiahnutí presných nielen rovných, ale aj rovnobežných a kolmých rezov, nie ešte s kotúčom pod 45° uhlom. Predné a zadné čelá by šli spojiť aj na tupo, dovtnútra "obvodu", ale to už záleží od toho ako si kto bedňu navrhne. Esteticky je to lepšia voľba ako MDF, hmotnostne tiež. Akusticky považujem oba typy za rovnocenné, len musí byť preglejka kvalitná, bez dutín, sukov a podobných vád vo vnútorných vrstvách. Keby som mal robiť ešte jedny bedne tak by som skúsil z preglejky. Možno niekedy o pár rokov, momentálne sa mi 1. nechce a za 2. nemám dôvod. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 19:08 

miknov píše:
jon:
Však dojdi aj skôr aby si vedel či ti tento projekt vyhovuje, alebo sa poobzerať inde.. Do leta budeš mať čas pouvažovať a prípadne porovnávať.

Vďaka miknov, určite Ťa budem kontaktovať. Najskôr asi cez SZ. Ale asi najskôr keď budem mať ten zosik spravený, nech nechodím strašiť Transiwattom :lol: Mám tam totiž len reprákové výstupy staré Teslácké, tie s tými ohromnými prechodovými odpormi 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 19:15 

dopravopat píše:
Posielam PDFko môjho pôvodného návrhu regálovky (nezníženého kvôli zle odrezaným kusom). Môžete si ho zväčšiť na 600% aby bol čitateľný. Snáď to pochopíte. Je tam aj stručný rozpis materiálu, s tým počtom vrutov si nie som 100% istý, záleží aj od toho koľko a ako ich tam budete cpať. Na kratšie časti išli po 3 ks, na zvislé 4 ks.

Paráda, dopravopat!
Takže stavebnicu kúpim aj s výhybkou a tu mám pod nosom presný návrh ozvučnice! Už len peniaze a jede se! :) Ja si chcem spravíť asi ty stúpy. Aj tak mám ešče čas.

Počuj, dopravopat, môžem Ťa prezývať drevoodpad? :) Vždy keď idem písať Tvoju prezývku, tak ma to hneď nutká napísať drevoodpad. Už som sa Ťa to chcel opýtať veľa krát, len teraz som to už nevedel vydržať. :cry: Naozaj nemám nič proti, vážne, robíš tu veľkú službu. :|

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 19:19 

kudlibabka píše:
Ja bych vsem,kdo si chteji vyrobit ozvucnice doma na kolene ,doporucil brezovou preklizku 20mm,nechat presne naformatovat tam kde ji prodavaji a slepit natupo kvalitnim konstrukcnim lepidlem,ja pouzivam pro namahave spoje powerkleber od firmy Solido,dodavano k kartusich,pri mirnem navlhceni povrchu drzi za 20 minut...
Samozrejme mozno slepit i za pouziti lamel nebo koliku,ale to uz vyzaduje specialni pripravky nebo naradi...lepeni natupo mozno uskutecnit za pomoci dobry lepici pasky a nekolika kurtu,pripadne Kurdů....truhlarsky sverky jsou vyborny nejsou ale bezpodminecne nutny...
Povrchovka se pak da udelat pomoci lnenyho oleje a vosku,pokud to nekoho bude zajimat,muzu uvest podrobny postup,pripadne jaky vosk pouzit...

Díky za rady, kudlibabko! Mně by ten postup docela vážně zajímal. Ty kolíky jsou náročnější, prý nejlepší. Jenomže je za potřebí Kurdi, a to je problém. Respektívně sehnat Kurdy bude asi přinejmenším problém, nýbrž je ještě donutit ke spolupráci. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 20:03 

jon:
Nazvať si ma môžeš ako chceš, len aby som pochopil že je to myslné mne. Aj keď čokoľvek s odpadom spájané... :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 20:07 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
JON nemudroval bych a nechal si to slepit někde v truhlárně.Budou sice brblat,že sis to nechal
nařezat někde v Bau..a dal vydělat němcům,jako v mém případě,ale udělají to určitě slušně.
Mně to udělali místo kolíčků na půlměsíčky.Mají na to takové frézky...Stejně jako to má jeden kolega v galerii Totemů.Zeptej se pokud možno na více místech,hlavně tam kde dělají nábytek.Můžou tam mít i tu MDF.Nech si udělat kalkulaci...a vybírej v klidu ;) NEJDŘÍVE samozřejmě objednávka u
Lukysse!Abys nebyl za číňana :)
Jo teď jsem si vzpomněl.U Vás na slovači nemáte požičovny náradie?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 úno 2013 20:34 

Vyrabel jsem nekolik kitu beden,obrazky tady:
https://picasaweb.google.com/1178211544 ... /Totem100#
...pokud bude zajem neni problem u Lukysse udelat poptavku na preklizkovej kit...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1573 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]