Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 00:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Tesla
PříspěvekNapsal: 13 úno 2013 12:09 

Kraj: SR - Bratislavský
Nazdar,
než začneš zasahovat do soustavy odpověz si na otázky:
1. Jaké jsou akustické vlastnosti poslechové místnosti,
2. Jaké jsou vlastnosti fyziologické korekce hlasitosti,
3. Jaký je frekvenční průběh zesilovače, rysky umístěné na nulu nemusejí znamenat rovný průběh,
4. Jak kvalitní je zdroj hudby.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2013 18:45 

Zdar,
1. nie velmi dobre, ale beriem to ako plus, trochu to tlmi skriekanie
2. je pravda, ze momentalne mam na zosilnovaci fyziologicku regulaciu hlasitosti, vo finale tam nebude... ale ci s nou ci bez, stale to neni ok
3. frekv. priebeh zosilnovaca a vsetkeho pred nim su ok, ziadne vykyvy atd (tak +/- 3dB 20-20k)
4. zdroje su rozne, NC500+TP306 az po MC911. Myslim si, ze vsetky su dost kvalitne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2013 19:41 
Řádný člen

Kraj:
ještě je tu jedna možnost - že nevadí hlasitost středů ale zkreslení které ten reproduktor produkuje. To se může subjektivně jevit podobně. Další věc je jestli an to nemá vlivy ten tvůj flaškostroj kterým to živíš. No a nakonec - z jaké vzdálenosti posloucháš a jak vypadá tvoje poslechovka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 úno 2013 21:02 

Kraj: SR - Bratislavský
Máš pravdu, i mně se zdá ten ARZ trochu přetížený. Těch uváděných 20 W, při energetickém rozložení dnešní hudby je hodně optimistické. Já poslouchám hudbu při hlasitosti odpovídající asi 5 VA příkonu soustavy a za těchto okolností ten středotónový reproduktor hraje obstojně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2013 00:02 

No moze byt aj to co pise Thales, ono to revanie je velmi zretelne az pri vyssich hlasitostiach. Takze nieco asi na tom bude. Chcel by som odskusat to zatlmenie, ak nepomoze tak mozno aj vymenu za ARX ci co to je vlastne ako odporucana nahrada.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2013 01:46 
Řádný člen

Kraj:
Ono je to docela dobře vidět i na měření jak se vzrůstající frekvencí roste i bordel co z toho leze. Chápu myšlenku kterou při vývoji sledovali, v zásadě nebyla špatná, ale reálně se jim to moc nepovedlo. V podstatě chtěli vyrobit větší a více středovovou náhradu za širokopásmový ARX364, ale narazili na omezení vlastnostmi použité papíroviny (mimo jiné).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 20:29 

Tak ako s tym zatlmenim? Poradi niekto hodnoty, ci mam skusmo :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 01:55 
Řádný člen

Kraj:
Vem si nějaký program který umí počítat útlumové články (např. WinISD. LspCAD, Embelish to taky myslím umí, Xover atd.) nebo si to spočítej sám. Na výstup pověs reproduktor (jedno jaký - hlavně že bude mít stejnou impedanci) a sleduj vstupní impedanci a měň hodnoty tak aby se ti neměnila vstupní impedance ale jen útlum. Je to v podstatě jednoduchý výpočet zatíženého děliče. Ten pak vložíš mezi střeďák a zbytek výhybky. Odhadni o kolik dB bys to rád zatlumil a vyzkoušej co ti bude vyhovovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2013 00:47 

Kraj: jiný stát a kraj
Mne sa zda pani ze tomu arx 130/20 4 nieco chyba na vyssich frekvenciach. Oproti arz 4604 hraje proste tak utlmenejsie. Mam ho v 3 l drevotrieskovej ozvucnici ktora je vyplena tlmiacim runom. Vyhybku mam tuto Ars 1054 dole obrazok.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 lis 2013 13:40 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
V reprosoustavách ARS 330-03/8 které jsem kdysi vlastnil, byl použitý na středech již z výroby (místo v dokumentaci uváděného ARP 150), reproduktor ARX 150. Sliboval jsem si od této změny daleko lepší přednes středového spektra, ale posun vpřed byl proti dříve používaným ARZ 46.. a ARP pouze minimální.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 lis 2013 18:40 
Řádný člen

Kraj:
Jistě že to hraje jinak když tomu není přizpůsobena výhybka. Bezhlavá výměna kus za kus nic neřeší. Tím spíše ne když přímá mechanická náhrada není možná jelikož ARZ460x i ARP150 mají svoje vlastní "kýblíčky" coby samostatné ozvučnice, kdežto ARX130 jí potřebuje dodělat, nemluvě o jiném tvaru příruby.
Obecně ARX130 je úplně jiný typ reproduktoru. Dá se dělit o fous níže, ale podstatné je že k sobě vyžaduje nějaký rozumně nízkodělitelný výškáč. Čistě z tohoto hledsika vyhoví takřka jakákoliv moderní kalota co zvládne děleičku do 2,5KHz. Z toho plyne že původní Tesla výškáče příliš vyhovující nejsou (jelikož ty je naopak záhodno dělit vysoko) a už vůbec ne s původními výhybkami.

Z toho plyne že pokud se člověk nechce pustit do zcela radikální přestavby (což by byl v podstatě zcela nový projekt) tak je lépe původní reproduktory jen ošetřit (závěsy, membrány), ve výhybce vyměnit kondenzátory, zkontrolovat těsnost, eventuálně si pohrát s tlumením a nechat to tak být. Kdo má peníze nazbyt může pro původní osazení nechat odladit novou výhybku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 03:13 

Kraj: jiný stát a kraj
Thales ja som tam to arx bezhlavo nedal ale nechal si bezhlavo poradit. Takze nahrada arz 4604 je len arz 4604. Ktore je este k tomu nezohnatelne...

Pani neviete o nejakom tesla update projekte Ars 1054/58??

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 11:18 

Repro ARZ 4604 je v nabídce téměř permanentně na Aukru, stačí jen nějakou dobu sledovat ceny, abys náhodou nepotěšil nějakého vydřiducha.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 11:45 
Řádný člen

Kraj:
O takovém projektu nevím a pochybuju že se do něj někdy někdo pustí. Důvod je prostý - byly by nutné příliš velké úpravy a nebylo by to levné.

ARS105x má tyto problémy:
- Nekvalitní a navíc nevhodný střeďák. Nehodí se ani k použitému basáku, ani k použitému výškáči.
- Nepříliš kvalitní výškáč, ale nikoliv nepoužitelný. Jen ne v této konfiguraci.
- Dobová výhybka. Nelze říci že by byla ošizená, dle dobových zvyklostí byla navržena dobře a nešetřilo se na ní nějakým nevhodným způsobem, jen dneska se to dělá jinak a podstatně lépe.
- Objem bedny menší než by bylo záhodno, nikoliv však nepoužitelně.

Toto jasně říká odkud by bylo třeba postupovat. Vzásadě jsou dvě možnosti, záleží na tom jakých výsledků by se chtělo dosáhnout a na tom, zda by člověk ten projekt dělal pro sebe a vše na vlastní náklady, nebo by se pokuil o nějakou skupinovou akci kvůli rozložení nákladů a opakovatelnosti.

Pokud bys to dělal pro sebe pak nemusíš řešit sehnatelnost či nesehnatelnost použitých reproduktorů pokud je máš. V tom případě by ty ARX130 mohly zůstat byť tam nejsou zcela optimální. Tedy pokud bys ho tamdokázalo nějak rozumně usadit, což není úplně jednoduché pro zcela jiný tvar příruby. Vyhodil bys výškáče a místo nich osadil nějakou moderní kalotu. Tesla/TVM v tomto ohledu nemá co nabídnout. Protože původní ARV360x mají atypický rozměr tak bys musel nechat vysoustružit nějaké vhodné mezikruží. To je problém mimo jiné i estetický - nevypadalo by to nejspíš moc dobře. Jednodušší by bylo osadit tam zvukovod, který je větší než původní otvor, což by bylo čistější řešení. Bylo by však nutné nějak pořešit vzhled příruby střeďáku aby to nějak vypadalo. nějaké ozdobné mezikruží nebo tak něco. Na to by se pak odladila nový výhybka. Hrálo by to sice podstatně lépe než originál, ale výsledek přesto nic moc.

Zajímavější by byla varianta skupinového projektu, kde by se to vzalo trochu více zgruntu a výsledek by byl opakovatelný. Bylo byto však materiálově nákladnější protože krom výměny výšek jako v předchozím případě by bylo nutné vyměnit i střeďák za něco soudobého. To by přineslo podstatně lepší výsledky a mohlo by to být zajímavé pro více lidí. Pokud bys našel někoho, kdo by do toho šel s tebou, náklady by se příjemně rozložily.

---------------
Z toho že si tam bezhlavě nacpal ARX130 si nic nedělej, každý děláme chyby. Já tam zase před řadou let nacpal upravený ARP150. Také nápad pro kočku.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 17:46 

Tady se stalo již zvykem v mnoha vláknech, že se vždy silně pohaní ARZ46.., ale nějak jsem ještě nenarazil na konstruktivní kritiku typu: ARZ mi nevyhovoval, tudíž jsem místo něj v dané sestavě použil výrobek ten a ten, neprovedl, nebo provedl jsem tyto úpravy výhybky a poslechovým srovnáním bylo zjištěno patrné zlepšení.
Planě kritizovat je jednoduché a jde to lehce každému, ale místo kritiky dodat nějaké praktické řešení, to už se jaksi nenosí. Každý kritik přece musel něco pro vylepšení podniknout. Anebo to všichni kritici řeší prodejem s následnou koupí něčeho jiného?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 19:50 
Řádný člen

Kraj:
A to co jsem napsal je co?

Je to všechno otázka peněz a chtění. Řešení navrhnout lze, ale otázka je kdo do toho půjde. Protože je předpoklad že nejspíš nikdo tak se nikdo kromě mých občasných výpadků z reality neobtěžuje nějak rozvíjet myšlenku co by se dalo. To není bezhlavá kritika, to je realita. Ono totiž u málokterých beden je ten problém jen jeden a snadno řešitelný. Až někdo přijde a řekne "já to chci řešit" tak se to bude řešit.

Mimochodem jaké technicky opodstatněné úpravy si tu zveřejnil ty?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 20:57 

Thales: docela jsem nepochopil co jsem měl zveřejnit. Pokud jsem upravoval Videoton DC 2580, nebo 1PF067 08, tak jsem výsledky a hlavně závěry ze své práce zde zveřejnil. Takže nevím, proč mě v tomto směru napadáš.
Jak vypadá hnutí za vylepšení beden v tvé režii se tady všeobecně ví, takže nač zakládat další propadák, jen pro změnu s jiným typem reprobedny.
Já jsem nebyl nikdy mezi těmi, kdo ARZ46.. zcela zavrhují. Myslím, že reprosoustavy s tímto repro jsou zde velmi rozšířené, v inzerci se prodávají za nemalé ceny, takže názory z tohoto fóra asi nejsou pro drtivou většinu uživatelů rozhodující.
Poslechové vlastnosti reprosoustavy nejsou odvislé jen a jen od jejího měření, ale je to i o zvyknutí si na zvukový projev daného typu. Je všeobecně známo, že reprosoustavy se často zalíbí až po delším "naposlouchání". Čili pokud někdo takto osazené bedny vlastní dlouho a nemá zájem o nějaké porovnání, tak může být s nimi plně spokojený i když jsou tímto fórem vlastně zavržené.
Nyní ještě zpět k onomu ARZ46.. - jen pro zajímavost si chci provést úpravu na jedné reprobedně a to náhradou ARZ středovým repro polské výroby. Pokud to dopadne lépe, nebo ev. i hůře, tak se zde rád se svými závěry objevím, ale nikdy nebudu bezhlavě kritizovat něco jen proto, že je to módní nyní říkat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 led 2014 23:15 
Řádný člen

Kraj:
Ale já tě přeci nenapadám. Šlo mi cíleně jen o technickou relevanci. Ta není možná bez měření takže náhodnou změnou součástek to asi nebude ta pravá cesta. Tím narážím na to že nějaké promyšlené změny něco stojí jak na materiálu, na nákladech na mechanickou úpravu. Nezanedbatelnou částku i na měření a ladění pokud nejsi schopen si to udělat sám nebo ti to někdo neudělá ze známosti za nějakou zvýhodněnou cenu. Protože tu nejsou lidi, kteří by to platili tak tu nejsou ani takové relevantní projekty. Bez toho není možné jen od oka házet schemata a výsledky.

Mě je úplně jedno co je módní nebo ne, je mi to vážně úplně u zadku. ARZ460x bez ohledu na to, co si o nich myslíš prostě jsou špatné reproduktory, zvláště pak v nejčastější kombinaci s reproduktory, které se k němu nehodí. Typickým příkladem takovéto velmi nevhodné kombinace jsou práve ARS105x. Je to jasně rozeznatelné prostým poslechem i na měření. Z měření lze celekm snadno odvodit i co se tam děje. Abys neřekl že nejsem dostatečně konkrétní tak ten reprák má velké zkreslenáí, nedá se tahat moc dolů takže není vhodný kandidát na spolupráci s velkými basáky, tím spíše ne těmi od Tesly. Nahoru se také moc tahat nedá protože tam už si ta membrána dělá co chce vlivem nedostatečné tuhosti a vnitřního tlumení. Vzhledem k tomu že ARV360x se nedají tahat tak nízko, aby to nepůsobilo problémy tak to vážně není dobrá kombinace. Ten reprák by dokázal přijatelně fungovat jen s nějakou moderní nízkodělitelnou kalotou a 6,5" Tesla basáčkem. Nebo moderním 8". Takovou kombinaci by mě však ani nenapadlo vzhledem k cene výhybky kazit takovým reprákem, jaký ARZ460x je.

Cena v bazaru vážně není relevantní ve smyslu kvality. Já se na to dívám primárně jako technik. Když do toho zatáhneš emoce tak to je pak úplně jiné debata.

Pokud chceš mluvit o propadáku tak prosím vyčkej poslechových hodnocení majitelů těch 1PFek. Myslím že během nedlouhé doby se tu nějaká hodnocení vyrojí. Obávám se že ty bedny hrají nesrovnatelně lépe než libovolné tvé laborace metodou pokus-omyl. Nechci ti tvoje úpravy nijak hanět, klidně si jdi svou vlastní cestou, ale v tom případě se zdrž hodnocení toho co nemáš jak hodnotit. U mě ty bedny už několik lidí slyšelo a ohlasy byly pozitivní. Měření také cosi vypovídá. Tvé negativa mě tedy netrápí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2014 19:45 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Beden s ARZ460x a ARV360x jsem už za bolševika postavil několikero. Řadu let jsem si lámal hlavu tím, proč tak blbě hrajou - nic ve zlým, ale ucho si na to skřípání nikdy nezvyklo. Povídat o tom, že si na to člověk časem zvykne - prosím, ucho si opravdu zvykne na ledacos. Každá bedna hraje jinak. Ale rozhodně je přijatelnější, když v reprodukci něco trochu chybí, než když to ječí tak, jak dovede jedině ten ARZ. Prostě ta kombinace stojí za hovno. Proč nikdo nevymyslel a neodměřil lepší výhybky, případně s jiným střeďákem? Prostě proto, že se to vždycky zasekne na tom, že se to nevyplatí. Udělat bedny z úplně jiných repráků je jednodušší, v důsledku i levnější a ve výsledku rozhodně lepší.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 99 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]