Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 16:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Push Pull
PříspěvekNapsal: 16 úno 2013 21:13 

Kraj: SR - Bratislavský
'brej vespolek. Nemá někdo zkušenosti se zapojením Push-Pull, tedy jeden repro standardně košem dovnitř bedny, druhý repro nad ním ale obráceně, tedy košem ven. Samozřejmě polarita zapojení toho košem ven musí být taky obráceně. Nemám na mysli Isobaric, nýbrž Push-Pull ve pravém smyslu slova. Válí se mi dvě ARN 6618, jsem uvažoval, jestli by sem tímto způsobem nic nezkazil do 60l uzavřenky.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Push Pull
PříspěvekNapsal: 16 úno 2013 21:45 
Řádný člen

Kraj:
Co tím chceš získat?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2013 22:52 

Kraj: ČR - Plzeňský
to sem taky zvědav ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2013 23:36 

No myslel sem, že nižší zkreslení, nebo potlačení uchu nepříjemných harmonických a taky citlivost by měla stoupnout alespoň o 3dB, tedy jestli by šlo se pohrát s kompenzací ohledně toho hrbu při cca 150Hz, tak by z toho mohl být low-end (sub)woofer na doplnění, nebo zvýraznění basů. Tak a teď do mne! :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 úno 2013 23:38 

Kraj: ČR - Pardubický
http://www.musicanddesign.com/Isobaric.html

http://www.eng.hifi.pl/1gfx/dict/isobaric.gif

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 00:02 

Díky za link! Já se zajímám opravdu jenom o Push Pull. Isobaric nikoliv. Takže asi zatím nevíme o nikom, kdo by zkoušel tuhle ozvučnici a byl pozorován výsledný efekt jako přínos. :shock:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 01:54 
Řádný člen

Kraj:
To je prakticky totéž. Jediná výhoda je menší objem vzduchu mezi oběma reproduktory, nevýhoda je vzhled což je u klasických beden problém. Pokud chceš z toho repráku vytěžit něco víc tak se zaměř raději na pohon.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 12:45 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Není to totéž jako isobaric. Ty repráky jsou umístěné vedle sebe, nikoli membránami k sobě. Akorát jeden čumí magnetem ven, a jsou zapojené tak, aby membrány kmitaly ve fázi. Takže to potřebuje i ten dvojnásobný objem.
Naposledy jsem se s tím setkal někdy v osmdesátých letech, zkoušeli to v ústavu A. S. Popova se dvěma ARN6604 nebo ARN5604. Očekávalo se snížené zkreslení tím, že nelinearita výchylky by měla být jiná při výchylce směrem k magnetu a směrem od něj, nicméně přínos veškerý žádný kromě jisté exkluzivity za cenu komplikovanější konstrukce.
Prakticky ty repráky byly namontované nad sebou na nakloněné desce a před ní byl rámeček s tkaninou, takže to ani vidět nebylo. Návod pro dva ARN5604 s tímhle druhem montáže vyšel v modrém AR někdy v druhé polovině 80. let.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 18:05 

Ransomi! Díky, to je pravá struna. Hřebík uhoděn přesně! :) .
Na jedné straně jsem zaplesal, že dokonce ze skoro stejných měničů byly dělány testy. Možná, že kdyby se daly bedny ze standardním zapojením a tuhle konfiguraci vedle sebe, že by tam byl šlyšitelný rozdíl.
Nápad s nakloněnou čelní deskou je praktický. Ono stejně nezáleží "kam" ty repráky hrají, když se jedná o basy.
Říkáš AR, jo? Jdu pátrat po tom návodu, cos psal.
Totiž nenapadá mne žádne jiné řešení s konkrétně 6618. Dělat s nima trojpásmo by byla škoda v pravém slova smyslu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 18:58 
Moderátor

Je to modré AR 6/1986 na str. 215-216. když mi napíšeš mail, pošlu ti ho v PDFku.
O slyšitelném rozdílu trochu pochybuju, nicméně ho nevylučuju. Je to vhodné jen pro subbas třeba ve čtyřpásmu nebo jako subwoofer - ten se ale dá se stejnými náklady a objemem udělat jednodušeji. Nad 100Hz začne vyzařování ze zadní strany membrány spíš překážet a pazvuky mohou taky vznikat na hranách otvorů v koši.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 19:04 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Osobně se domnívám, že proti paralelnímu chodu dvou stejných basáků bude výsledek spíše horší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 19:08 
Moderátor

Což to já se domnívám taky. V tom AR je sice naměřené o něco menší zkreslení, ale to je tak všechno. Nikdy se tahle koncepce neuchytila a má to asi svůj důvod.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 19:34 

Ještě sem ten článek nenašel. Jsem zvědav, co nového se dočtu. Promiň, ransomi, nevšim sem si Tvou ponuku. Pošlu Ti mail.

Laminat: Díky za názor. No jo, pak je třeba oddělit prostor příčkou? Prý je to lepší, když má každý svůj obsah. Kdyby byly spolu, nerušili by se mechanicky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 20:46 

jon píše:
Ještě sem ten článek nenašel.

já jo . . .

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 20:48 

Thales píše:
Pokud chceš z toho repráku vytěžit něco víc tak se zaměř raději na pohon.

Vrtá mi to hlavou, cos napsal. Při takové přestavbě se jedná o doplnění magnetu nejlépe ze stejného měniče? No jo, kde bych takové magnety sehnal? To bych jako amatér asi ani neměl přemýšlet nad svoupomocí. Teda asi.
Jsem zvědav, jestli pak máš konkrétní recept ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 úno 2013 20:49 

Díky ok1hga!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 01:29 
Řádný člen

Kraj:
V podstatě uděláš totéž jako udělali v TVM při upgradu ARN226-05 na verzi 07. Prostě přilepili další magnet na dolní pólák tak, aby se magnety navzájem odpuzovaly. Tím se omezí vyzařování magnetického pole skrze dolní pólák mimo magnetický systém a tím dojde k určitému zlepšení parametrů. Dá se to udělat sice i jinak a lépe pomocí přímého posílení původního magnetu, ale to je mechanicky složitější a defakto nerentabilní. Jinak magnet by měl být podobný tomu původnímu co už na repráku je - koupíš ho například na neomag.cz Ale pokud bys měl ty repráky 4 a použil bys izobarické uspořádání tak nemusíš kupovat žádný magnet - stačí když to mechanicky uspořádáš tak aby byly magnety co nejtěsněji k sobě a bude to fungovat naprosto stejně a zadarmo.

http://www.neomag.cz/cz/katalog/feritov ... g=1,razeni,

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 09:00 
Administrátor

Jeden typ magnetu mám taky k dispozici http://www.reproobchod.cz/magnet-kompen ... 17mm-p3407

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 10:56 

Thales píše:
V podstatě uděláš totéž jako udělali v TVM při upgradu ARN226-05 na verzi 07. Prostě přilepili další magnet na dolní pólák tak, aby se magnety navzájem odpuzovaly. Tím se omezí vyzařování magnetického pole skrze dolní pólák mimo magnetický systém a tím dojde k určitému zlepšení parametrů. Dá se to udělat sice i jinak a lépe pomocí přímého posílení původního magnetu, ale to je mechanicky složitější a defakto nerentabilní. Jinak magnet by měl být podobný tomu původnímu co už na repráku je - koupíš ho například na neomag.cz Ale pokud bys měl ty repráky 4 a použil bys izobarické uspořádání tak nemusíš kupovat žádný magnet - stačí když to mechanicky uspořádáš tak aby byly magnety co nejtěsněji k sobě a bude to fungovat naprosto stejně a zadarmo.

http://www.neomag.cz/cz/katalog/feritov ... g=1,razeni,

Díky, Thalesi. Cívka z toho nebude vyšinutá, když bude mět za sebou další magnet? Čím to lepíte?
Thalesi, po asi nalepení magnetu je za potřebí změřit TS parametry? Nebo jak si to odsimuluju, abych jakš takš viděl co to bude dělat v bedně? Bavíme se pořád o uzavřence? Nebo Q-čko se zníži natolik, že by sme mohli přistoupit k návrhu bassreflexové ozv.?

Naposledy upravil jon dne 18 úno 2013 11:00, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 úno 2013 10:58 

LuKyss píše:
Jeden typ magnetu mám taky k dispozici http://www.reproobchod.cz/magnet-kompen ... 17mm-p3407

Díky, LuKyssi za nabídku. Jednom přemýšlím, kolik by mě to vyšlo na Slovensko. Jak to realizuješ, když to jede na Slovensko?

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]