To že v Tesle naprojektovali tunu věcí neznamená že alespoň polovina z nich nešla udělat lépe. Holt jiná doba, jiný mrav. I ten technický.
Vezmu to bodově:
ARV160 je blbost. Proč tam cpát 15ohm výškáč?
Libovolný Tesla výškáč vyjma ARV161/168/089 se nehodí pro dělení s 8" střeďákem. Výše jmenované typy lze použít, avšak jen silně kompromisně a za předpokladu strmého dělení.
ARE689 se od ARO667 liší jednak směrovkou, jednak svým zvukovým projevem a nakonec i citlivostí (92dB versus 95dB). ARO689 má měkký neagresivní projev (někomu by se možná mohlo zdát že i lehce mdlý). Není ukřičený takže pokud nevadí měkkost projevu a zužující se směrová charakteristika pak ho lze i celkem jednoduše navázat na běžný výškáč. To je výhodné pro domácí experimentátory kteří nemají možnost měření. ARO667 je živější, má pevnější projev, ale začíná poměrně brzy řvát a tudíž je lépe ho včas a strmě frekvenčně ufiknout jinak je zvuk celkově nepříjemně uřvaný. To lze ovšem korektně provést jen na základě měření a simulace. Pokud se toto udělá poskytne lepší výsledky. Pokud se to neudělá mohopu být výsledky naopak uchometricky horší.
Zjednodušeně řečeno ARE689 pro experimentátory, ARO667 spíš pro ty co mšří. Můj názor je subjektivní a máte plné právo s ním nesouhlasit
Kdybych mermo mocí chtěl soustavu podobného typu a s přihlédnutím k tomu co máš za materiál tak bych vzal ty dvě ARZ668, nad ně dal ARO667, nad to ARZ3604 (nebo ARE3604 s minikopulkou nebo ARO3604 s minikopulkou), nad to klidně i ten ARV081 co už máš. Pak to celé poslat na odladění a máš soustavy která může velmi dobře zahrát bez nějakých podstatných kompromisů. Jenže to by se ti nevešlo do původních beden.
Jediné co se do původních beden vejde a dá se to považovat za rozumný kompromis je to co jsem ti psal už výše a tobě se to nelíbilo - ARE4604 + ARV081 a předělat to na 3,5 pásmo (kvůli potřebné vyšší děličce ARE/ARZ, kde by to mělo ve třípásmu negativní vliv na směrovku v oblasti středů). Výhybka by byla sice složitá ale myslím že by to hrálo slušně a navíc by to vypadalo alespoň trochu podobně jako originál. Ostatně přesně tohle chci realizovat i já.