Poslední návštěva: Právě je 27 kvě 2026 01:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Vintage Open Baffle - projekt
PříspěvekNapsal: 07 led 2010 13:14 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Kedysi v nejakej diskusii bolo spomenuté, že ARO 664 má poddajnejší a mäkší kmitací systém ako štandardný ARO 667. Thales, keď ich máš takto pokope, je to naozaj tak? Aj keď ono záleží na tom, aký konkrétne je ten 667, v ktorom období bol vyrobený...

A ďalej, to počuteľné skreslenie pri textilnom vrchlíku sa podľa tvojich zistení prejavuje ako? Lebo môj dojem, ako som už niekde písal, je opačný - teda že tá sieťka tam práveže pomáha. Síce ja som tento dojem nadobudol nie pri širokopásme, ale potrebné frekvencie boli pri tomto experimente zastúpené dostatočne. A dovolím si tvrdiť, že boli prednesené aspoň tak dobre, ako to dokáže ARO 6604 / 8. Nevidím dôvod obávať sa tých textilných sieťok.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 14:36 
Řádný člen

Kraj:
Prostě ten zvuk mi bez nich přijde čistější. Zkoušel jsem to na několika širokáčích sundat a poslouchat bez a nebo porovnáváním těch samých reproduktorů verzí se síťkou a s minikopulkou (nař. ARE460x, 480x, 380x a pár dalších). Vždy to bylo v neprospěch verze se sí'tkou. Ona kmitá a vyzařuje vyšší kmitočty ale zkresleně. Zřejmě se chová na těch vyšších kmitočtech nekorektně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 17:25 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Podľa mojho dojmu teslácka textilná sieťka od istej hranice, závislej na veľkosti reproduktora, naozaj naťahuje jeho kmitočtovú charakteristiku do oblasti vysokých tónov (či a ako skreslene, to je ťažké ľudským sluchom posúdiť). Ale zároveň - čo je ešte dôležitejšie - postrehol som, že vyhladzuje paseku pred touto hranicou. Tie repráky so sieťkami tak určite neboli navrhnuté pre nič za nič. Údajne je to dokonca úmysel. Keď v 60. rokoch začali vyrábať nový rad (1. generáciu), tak s tým, že u nich je na rozdiel od starého radu (2AN ...) zámerne zvýraznené pásmo vysokých tónov, aby tie menšie typy už nebolo nutné pre kvalitný posluch dopĺňať vysokotónovými reproduktormi. V tom má však prsty okrem sieťky aj iný materiál membrány, ktorý sa používal na začiatku ich výroby. Lenže napokon ani tie sieťky nie sú u Teslákov vždy rovnaké. V priebehu rokov výroby sa aj ich hustota, kvalita, tvrdosť, impregnácia atď... menili.

Novšie verzie reprákov s tvrdou papierovou kopulkou mi unisono pripadajú ako keby boli, obrazne povedané, priškrtené. Niečo mi tam v tom zvuku chýba, zdá sa mi taký umelý. A nedokážu hrať tak vysoko ako tie so sieťkou. Asi aj preto, že tá papierová kopulka je zjavne ťažšia a okrem toho často býva okolo nej zbytočne naplácaného strašne veľa lepu, čo je ďalšia zbytočná hmotnosť navyše. Takže to je vec názoru, každý si musí zvoliť, čo mu vyhovuje...

No a ako to je s tou poddajnosťou ARO 664 vs. 667?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2010 20:25 
Řádný člen

Kraj:
To že ty reráky tzv. první komerční řady (60. leta) jely výše je dané jednak jejich konstrukcí která už je modernější ale zejména použitým materiálem, sílou membrány a geometrií. Ty starší membrány mi připomínají takový nějaký zpevněný ubrousek, když vyměkne je to jak ubrousek nasáklý olejem. Síťka tam byla protože se snažili aby nic neomezovalo pohyb membrány a cívky což vzduch pod kopulkou omezuje. Mělo to mít stejnou prodyšnost jako spider u starších repráků. U basáků nebyl předpoklad že bude třeba aby hrály detailně a tak tam dali kopulku a nebo provedli u některých typů takové úpravy které to více či méně nahrazují. Síťka byla zpočátku i na reproduktorech tzv. druhé komerční řady. (teď vynecháme basáky) Ta přinesla pět nový papír na výrobu membrán což bylo dozajista plus a kladně se to projevilo na zvuku. ten papír je subjektivně i objektivně lepší. Stačí opět tenčí a přitom je pevnější, chová se víc pístově. Bohužel současně s tím stoupla tuhost uložení což tomu pro změnu zase značně odpomáhá. Přesto když sečtu pozitiva a negativa vidím to jako krok kupředu. Další věc cio se stala bylo nahrazení síťky minikopulkou. Ta se chová v podstatě jako kalota. ta miniopulka je pevnější a je velmi důkladně připevněna ke konstrukci kmitacího systému což zvyšuje kontrolu systému nad ní a poměrně slušná tuhost toho papíru omezuje vlastní dokmity. Díky tomu kleslo zkreslení a tyto reproduktory typicky chodí i výše.

A teď vysvětlení toho "přiškrcenému" zvuku co se ti zdá. je to dané tím že staré membrány měly malou pevnost a nedokázaly kmitat dostatečně pístově. Díky malé pevnosti ale nedocházelo k prudkému přelomu mezi oblastí kde to ještě zvládá a kde už ne. Membrána se prohýbala řekněme více pozvolna takže si toho nevšimneš tak snadno. Díky tomu trpí celou řadou rezonancí všude možně, Ty maskují jiné neduhy toho reproduktoru a vytváří to silně papírové zabarvení zvuku které tak nemám rád. Strašně moc věcí se v tom ztrácí, funguje to jako maskování. Novější řada hraje lépe ale jen ve svém pracovním pásmu, za jeho hranicí se to už láme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2010 00:13 

Tak co, nakreslí to někdo, nebo na to prdíte, to to mám vymejšlet všechno za Vás :-) Vybereme nejhezčí návrh...Já ty moje prototypy mám už hozený v cadu, matroš bude březový multiplex na přírodno láknutý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2010 05:54 
Řádný člen

Kraj:
A co chceš přesně nakreslit? Tu Emi Alpha 15"+ nějaký 8" + šíro 2xMonacor SPX-20TB ? Nebo jakou kombinaci?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 led 2010 09:37 

Kraj: ČR - Pardubický
Jarous píše:
Tak co, nakreslí to někdo, nebo na to prdíte, to to mám vymejšlet všechno za Vás :-) Vybereme nejhezčí návrh...Já ty moje prototypy mám už hozený v cadu, matroš bude březový multiplex na přírodno láknutý.

tady je moc hezkej projekt:

http://www.decware.com/newsite/ZOB.html
:roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 úno 2010 22:34 

No já nakresleno skoro mám, ale skončil jsem opět trochu někde jinde, můj problém je, že všechno řeším moc nekompromisně. Protože jsem přišel o možnost zaoblování velkými radiusy, vymyslel jsem konstrukci, která je hranatá a zohledňuje difrakce, je to kombinace vyosení a tvaru desky, jenže není to "jen" klasická deska a na výrobu to nebude jednoduchý. Tady na fóru jsem spíš čekal, že někdo zkusí nakreslit "jen" klasickou jednoduchou desku a do ní osazení...1x15"+1x8"+1x2" zepředu a 1x2" zezadu, případně takovou kombinaci s 2x15". Inspirace je všude na netu hafo. Když na to teď koukám, tak je to téma nějaký mrtvý.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 úno 2010 23:57 
Řádný člen

Kraj:
Tak já jsem čekal až se vymáčkneš. Nicméně já už svůj projekt mám a designově se mi docela líbí a momentálně mě nenapadá co bych na tom udělal jinak. Ten 2" místo vejšky by mě celkem i lákal ale když já jsem si přiblble umanul že musí být hranatej a ne kulatej a o ničem takovém nevím. Mimochodem byl bys ochotný se mi na to pak kdyžtak mrknout až by se to pohnulo do více reálné podoby?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 úno 2010 22:49 

Ale jo, počítám s tím, že něco jednoduchýho dám k dispozici, jen to nechci dávat napůl, tzn. udělám, odměřím a pak se uvidí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 bře 2010 05:27 
Řádný člen

Kraj:
A co tam strkáš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 úno 2013 15:33 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravím. Chtěl jsem se jen zeptat,zda je v tomto projektu otevřené ozvučnice něco nového. Díval jsem se na net,na nějaké projekty a docela mě to zaujalo. Zajímalo by mě,jak to hraje rockové věci a všeobecně tvrdší muziku. Na internetu je dost videa,ale vesměs tam pouští jen klasiku,a ta zní moc pěkně. Láká mě to zkusit postavit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 úno 2013 16:28 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
No, posuzovat zvuk repráků podle videa natočeného mobilem...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 úno 2013 17:03 

Je mě docela jasný,že kvalita je nic moc a podle toho se nedá vycházet. Jen jsem chtěl říct,že to není až taková hrůza jak by se mohlo zdát,respektive,jak se mohlo zdát mě,já bych nikdy nevěřil,že by otevřená ozvučnice,mohla vůbec hrát. Nikdy jsem ji neslyšel a jen mě zajímá zvuk,co se z toho může linout.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2013 21:35 

zalezi na tom co poslouchas za muziku,ale z vlastni zkusenosti muzu rict ze OB se tezko neco vyrovna...natoz aby to bylo lepsi

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 úno 2013 21:58 

Tak,poslouchám heavy metal,ale i třeba Pink Floyd,J.M.Jarre apd. Opravdu jsem podobný projekt nikdy neviděl a ani neslyšel. Moc by mě zajimal ten zvuk. Na některých projektech open baffle,jsou basáky úplně otevřené a někde jsou zas uzavřené. Neumím si ten zvuk co se z toho line,vůbec představit. Dal by se na takové reprosoustavě poslouchat rock,metal ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2013 11:33 

No OB muzes treba koncipovat tak,ze mas basak v bedne a vyskac se stredakem v otevreny ozvucnici...svuj dilenskej system mam koncipovanej prave takhle,spodky z AKR s 15´´basaky a stredy Isophon Alnico a kalotak vyskac mam na desce,tedy OB...pokud bys takovyhle system krmil v biampingu,nemusi ti sedet ani citlivosti repraku...
V poslechovce mam OB,fullrange a ted doplneny 15´´ basakem,metal neposloucham,ale starej bigbit obcas jo a na to je tahle kombinace super...
Pred casem jsem mel tripasmovy OB a basak v bedne bez zadniho vika,parkrat si byli poslechnout i priznivci metalu,byli nadseny hlavne prehlednym podanim kytar....no na spodek by to chtelo nejaky mensi rychly basak,proto myslim ze by byla dobry kombinace bedny na spodek a zbytek OB...pokud prijedes muzes si moje vytvory poslechnout...
inspirace zde:http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=8172&p=9
post 213

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2013 15:33 

kudlibabka: Díky za vysvětlení. Ten odkaz mi nejde spustit,mohl bych poprosit o zaslání třeba fotek na meil? Mooc mě to láká zkusit něco takového postavit. Ty projekty co jsem našel na netu mají fakt koule,moc se mě to líbí. Díky moc. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2013 15:39 

http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=8172&p=9

prispevek 213

http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJECTS/ ... tchen.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 úno 2013 17:41 

Většina OB je s 15" basem,nebo i se dvěma. Stačilo by udělat projekt třeba se dvěma 8-10"? Bylo by to do bytu. Bude ten basový projev při použití menších basáků dostačující? Ten bas v bedně se zdá být dobrý řešení,asi je ten projev výraznější.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 53 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]