Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 20:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: genihnusy
PříspěvekNapsal: 20 pro 2012 21:05 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Vendo, ještě počkej. Mě je toho kluka líto, tak to třeba ještě budu zkoušet dávat do kupy. On má soustruh a tryskací komoru, tak bych to třeba směnil za nějakou protislužbu. Jenom se musím rozhodnout, jestli mi je víc líto kluka nebo drahocenného času. Každopádně to není moje, takže o dalším osudu nerozhoduju.

Co si tak všímám, odcházení elektroniky je u téhle sestavy asi běžný jev. Nevím proč by se jinak pravidelně objevovaly na Aukru samotné satelity a centry a proč se pravidelně objevuje poptávka na funkční sub. Jako příčina mě napadá jedině teplota vnitřku v kombinaci s vibracemi. Celé je to docela robustní, chladič slušný, elyty na 105°C, jen se mi nelíbí ta nevětraná elektronika a sousedství kopajícího repráku. No a zadní deska subu z 1mm plechu, to je taky akusticky ideální stav, že jo.
Pak taková drobnost, že zatímco deska zesilovačů pro satelity má odjištěné napájení, zatímco deska zesilovače pro sub nikoli. A primár trafa, které má v nejlepším případě kolem 100VA, je jištěný pojistkou T3,15A, takže co se musí na sekundáru dít za věci, aby vůbec shořela...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2012 00:33 
Řádný člen

Kraj:
Nevím jak se chová ten novější model, v tom jsem se zatím nehrabal. Mám ho tu a čeká na verdikt. Soused to používá v létě na grilovačky. To co napíšu tedy vycháze ze staršího modelu. Tam je ejn pojistka na primáru, sekundár není jištěn nijak. Při poruše sekundár rád uhoří. Už jsem těch uhořelých traf měl v ruce několik. Co se tam děje dokládá to že když ten zes zdechne tak IOn jsou schopny DPS pod nimi zcela zuhelnatit, cesty slezou dolů po celé délce, diody zcela zčernají a přeruší to až upálení DPS ve zdroji a nebo odejde tepelná pojistka v trafu. Ty kondy SuScoon jsou pěkný humus. Není třeba je ani kontrolovat. Hned ven pokud to člověk myslí vážně. Desku toho zesilovače navrhoval snad nějaký autorouter. Přijde mi to dost škoda protože ten starší model má ještě větší chladič (a z hlediska chladícího účinku lépe rozvržený), skelet toho subu je relativně (!) bytelný a brzda je tedy elektronika a zadní stěna. Když by se tam dal nějaký rozumný reprák tak by to mohlo klidně celkem rozumně fungovat na nenáročné použití.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2012 09:47 

Kraj: SR - Košický
Tiež som mal 2 kusy týchto zostáv. Jednu som stihol predať pred jej samo deštrukciou :-D a druha časom tiež zhorela. Ale tam odišli záhadne odišly tranzistory a aj nejaké tie koncové TDA samozrejme diódy tiež. Opravilo sa to len do núdzového režimu a dnes ta elektronika živí ARS9210 u bratového PC.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 13:41 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Koncový stupeň pro sub je osazen TDA 7296,na satelity je tam TDA 7269 co si tak pamatuju,ale na centr byl myslím jiný,rusím nějaký 22W a na setelity to bylo po 2x14W

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 13:46 

jo jo je to tak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 13:49 

ˇuž jsi to opravil? pokud né,tak ti přeju hodně štěstí :) při opravě těchhle šrotu,snad je to opravitelné... :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 14:56 

přečti si úvod :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2013 16:25 

ještě jsem zapomněl napsat že je tam prasklý Q5 a ptám se jestli ho můžu jen tak vyletovat, jestli to je třeba nějaká funkce mute či co, potom by absence nevadila protože kámoš k tomu stejně nemá ovladač a zapínat se to jinak nedá, hlavně do toho chce vrazit co nejméně (klasika). takže integráč dosadit blokovací kondy tam mám vstupní kondy taky nové filtrace sice ne ale to by se "zbytečně" prodražilo, on prostě jen chce ať to hraje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2013 22:30 

tak jak?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2013 23:59 
Řádný člen

Kraj:
Není schema - nevíme co tam dělá Q5. Napiš alespoň na které desce se nachází a já se kouknu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2013 22:32 

aha, Q5 je tam kde je zesák pro subáč a center, deska má dva usměrňovače.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 led 2013 22:35 

chtěl by podotknout že na to spěchám, není to moje a kamarád na mě už tlačí že to chce mít doma :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2013 08:48 

No to je hezké že spěchá, ale když něco potřebuje, tak by pro to něco měl udělat. Když se spěchá, vemu bednu a obíhám s ní kamarády elektroniky nebo servisy.
Konkrétně u téhle bedny by na tom opravdu bylo práce jak prase. Je to z lisovaného papíru aj s PCB a stářím/teplem tam odejde snad všecko. Napětí je taky vyšponovaný na hranici. Potvrzuji, že na satelity je tam osazeno TDA7269, bohužel ty švábíky na sub jsem nezdokumentoval.
Všiměte si, jak to tam ale vepředu pěkně hořelo. Druhá fotka jsou moje TSka toho basáčku. Moc jsem tomu nedával, ale obrázek si člověk udělá.

Obrázek Obrázek

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2013 11:11 

díky že jsi zopakoval vše co už vím :-) ale mě se jedná o to, když tam ten transistor jednoduše vyletuju co to bude znamenat. vím že to bude nejlepší celé předělat ale mu se jedná spíš o to aby to už hrálo a aby to neodešlo za rok. Větší úpravy budu dělat u kamaráda, ketrému hraje jen centr+sub :-D a tam si s tím pohraju protože chce udělat věc co se mi hodně líbí, zadky chce vyhodit pryč a chce nechat jen předky, centr a suba. potom si něco přečtu o úpravách a budu konat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2013 11:36 

Bohužel nevíme, nemáme komplet schéma. Pokud se to celé nepředělá, odejde to stejně. Je potřeba zdvojit diody na usměrňovači ať malinko klesne napětí, pak vyměnit rezistory za výkonnější, kapacity už jsi asi udělal (snad dobře), a další špeky až se schématem. Takhle naslepo na foru se nedá poradit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2013 12:15 

je to v "panenském stavu" zdvojit diody, dá se použít nějaké od tesly? mám toho mraky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2013 16:20 

Špatně jsem to řekl. Mám nějak dost, (něco mě sejmulo) tak mi to v potu na práškách nemyslí.
Ty diody můžou jít na stejnosměrné napájení. Pokud je symetrické, tak jednu-dvě sériově na každou větev. Panensky je pořád špatně. Některý věci se prostě musej udělat lépe.
Nějaké Tesly použít půjdou. Které konkrétně, to bude muset někdo kdo o Tesle něco ví. Já vím prd, jedu jen v moderních a nově vyrobených součástkách. To už je takovej zlozvyk...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 led 2013 22:14 
Řádný člen

Kraj:
Dej mi mail - pošlu ti servisku.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]