Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Čím osadiť X1 12"
PříspěvekNapsal: 07 led 2013 12:42 

Kraj: SR - Trnavský
Zdravím, na speakerplans som narazil na celkom zaujímavý projekt subwooferu X1 ale s osadením 12" . Je celkom malí oproti 18". Čím by sa to dalo osadiť? Je to vlastne použitelné? Mohlo by to v 4 kusoch aj niečo zahrať? Satelity mám 12"+1,4". Momentálne mám dva subwoofery 18" v bassreflexe ale chcel by som niečo menšie.

foto:
http://forum.speakerplans.com/12-x1-bui ... page1.html

plán:
http://forum.speakerplans.com/12-x1-bui ... page2.html

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Čím osadiť X1 12"
PříspěvekNapsal: 07 led 2013 13:02 

Z toho co jsem vyčetl je patrné, že jde o pouhou zmenšeninu originálu, což není zrovna dvakrát vhodné na konstrukci. Nějak to fungovat bude, ale těžko říct jak dobře. Pravděpodobně to bude rozladěné - na nějaké frekvenci zabučí, jinde bude chybět, a o kontrole výchylky membrány reproduktoru, což je tu takového bandpassu také podstatné, se nedá mluvit. Tudíž prozatím nedoporučuji.
Co se velikosti týká, malá bedna s malým reproduktorem nemůže hrát zároveň hodně i s dobrým frekvenčním rozsahem, a ceny 15" i některých 18" nejsou tak daleko, aby se nedalo připlatit, a dostat tak mnohem "větší" zvuk za obdobné peníze, když zvážíš cenu celé ozvučnice aj s reproduktorem.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2013 13:30 

Kraj: SR - Trnavský
Práveže 18" mám a je to dosť velké. Financie sú takže tam problém nevidím. V pláne som mal kúpiť 4kusy 12" reproduktorov v hodnote 1000-1200 eur. Zosilovače mám cresty cpx 2600 dva kusy a v pláne mám ešte ďalšie dva kúpiť. Takže keby ste mi poradily niečo čo je malé a dobré, bol by som rád. Rozmíšľal som aj nad variantov dvoch subwooferov s dvoma 12" v bassreflex, to by nebolo dobré?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2013 18:30 

Problém je ten, že dva 12” nebudou hrát stejně jako jeden 18”, když nemají dost velkou budku a dost velký příkon. Z toho titulu není tak snadný prostě vzít menší budky. Zaplatíš strašný prachy za neporovnatelně menší zvuk, a to nedává smysl. Také jsem měl 18”, zvuk super, jen se to nedalo v jednom člověku nosit. Vyzkoušel jsem si i 12”, ale za lidský peníze s nimi prostě nic obdobného udělat nejde. Na basech je prostě potřeba něčím do toho vzduchu zabrat, a jak není čím, nestojí to za nic, hlavně pod 50Hz. Pokud jsi schopný nosit budku s 2x12”, připadá mi nejrozumnější pořídit 15” reproduktory, v ozvučnici menší než by bylo optimum, a rozhodně nebude problém s transportem. Budka osazená neodymovým reproduktorem, z lehké 15mm překližky nebo multiplexu s cca 80-85l čistého objemu, rozměry třeba 50x60x43cm bude vážit aj s mříží 20, max 25kg, půjde nosit v jedné ruce, a bude zas o kousek jinde než 12” ve 40l , za velmi podobné peníze. Ty si ale moc nemůžeš vybírat ani tak – asi si to doma neodladíš, tak je potřeba stavět z ověřených projektů. Bylo by hloupé postavit něco, co zničí samo sebe, a měl bys prd, ne hudbu. Jedině to někomu svěřit ať to odladí nebo rovnou postaví. Ta zmenšenina X1 je bohužel jen príma “zadělátor” na problém.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]