Mabat:
Ty ale mluvíš neustále o jiné věci.
Tady jde o reakci na vybuzení signálem s nízkým kmitočtem a s velmi krátkým trváním. To nemá vůbec společného s tím, jak vysoko reprák zahraje. Když se podíváš na ten sampl, tak přeci musíš vidět, že u té zelené křivky je první půlvlna výraznější a dokmitávání je malé, zatímco u té žluté je první půlvlna deformovaná, s menší amplitudou a pak to výrazně dokmitává. Původní budící signál byl ale pro oba reproduktory shodný. Šlo mi o takovéhle srovnání dvou různých reproduktorů.
Proto metalisti nemají moc rádi basreflex, velké basáky a repráky s velkým Qts - protože tam ten chybějící náběh a dokmitávání je. Spolu s vlivem výhybky a zesilovače to pak začíná vadit dost. A proto mě zajímá, jak si s takovou specifickou záležitostí poradí 10" v Totemech. Zajímá mě to, protože se mi ty bedny svou koncepcí hodně líbí. Ne proto že bych hledal mouchy na práci někoho jiného.
Zkus někdy vybočit ze své zaujatosti - mohou existovat i věci, které jsi dosud nepotřeboval vzít v úvahu, přestože jsi ve všem ostatním odborník (což uznávám).
K tomu Tvému tvrzení, že basové impulzy neexistují: Otevři si v libovolném editoru sampl jednoho úderu zatlumeného šlapacího bubnu, zazoomuj si ho asi tak na 0,5s přes celou obrazovku a řekni, co jiného to tedy je, než impuls se základní periodou, která odpovídá cca 100Hz??? Ano ta první půlvlna má ostřejší špičku, čili obsahuje i vyšší harmonické, ale mě jde jen o tu základní harmonickou složku, která je basová.
Vždyť už jen to, že náhradní obvod reálného reproduktoru se kreslí jako RLC obvod musí každého, kdo něco ví o impulsní technice trknout, že to s přechodovými jevy něco provede. A některé časové konstanty tam mají i desítky ms. Jako silnoproudař tohle znám velice dobře v situacích, kdy základní harmonická má pouhých 50Hz. Jakýkoli obvod nemá okamžitou odezvu na první půlperiodu a každý dokmitává.
Promiňte, že to tady zasírám offtopicem, už vypadnu a nechám to tady jen Totemu