Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1573 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Projekt TOTEM 100 (dvoupásmo Monacor MRD-34PA, SPP-250)
PříspěvekNapsal: 01 led 2013 17:04 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zajímalo by mě, co na Totemech posloucháte za muziku - jak moc jsou Totemy "stylově vyhraněné".
Pořád mám dojem, že při svém žánrovém záběru bych musel mít minimálně dvoje bednění - jedno na akustickou muziku, klasiku a jazz a druhé na bigbít a metal.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 17:35 

Kraj: ČR - Středočeský
Pořád je to spíš na lehčí žánry, nebo řekněme pro ty, kteří jsou zvyklí neposlouchat moc nahlas. Což je ovšem dost relativní pojem. Ne, že by ty bedny nezvládly hrát doma nahlas (dost), ale kvalita jde pak samozřejmě rychle dolu (což je ale taky relativní - jistě se najdou lidi, kterým to tak bude stačit).

Pro vyšší nároky by ta bedna musela vypadat takhle: http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?pid=259941#p259941

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 18:12 
Moderátor

No, ono nejde ani tak o hraní nahlas - pubertu už mám za sebou a doma asi sotva kdy vylezu ke 100dB. Spíš jde o protichůdné nároky. Kostelní varhany potřebují slézt až ke 20Hz bez poklesu, metalový šlapák potřebuje kopat přesné impulzy kolem 100Hz. Když si vezmu, co všecko se děje nad tím, vychází mi z toho buď tří nebo i čtyřpásmo se subem (aby to zvládlo všecko), nebo prostě dvoje různé bedny.
Takže mě třeba zajímá, jak si Totem poradí s bicími? Protože co jsem tak kdy kde slyšel, nejlepší šlapák (ale třeba i jazzové bicí) se mi pozdával ze slušných 5" a 6,5". Větší jako by to už přestávaly stíhat.
Já už mám svoje ozvučení našlápnuto jiným směrem, ale může se stát, že bude poptávka od některého kolegy.
Ty megalomanské Grand Totemy by se mi ani snad do obýváku 320x420cm nevešly :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 18:29 

To nejsou protichůdné nároky. Celý důvod, proč může být reprodukce z beden, které nehrají samy o sobě tak nízko, na basech příjemnější (někdy pocit "rychlejšího" zvuku), je prostě ten, že takové bedny dostatečně nevybudí problematické vlastní rezonance místnosti, které pak mohou svým dozníváním vyšší kmitočty dost "přehlušit". Řešením je při full-range reprodukci pouze tzv. multi-sub, tj. skupina subwooferů, nakonfigurovaná podle měření v daném prostoru tak, aby se v tomto prostoru tyto rezonance "rozbily", a to frekvenčně i časově. Přenos na basech pak může být vyrovnaný a kvalitní i do poměrně nízkých frekvencí. Omezení spodního pásma na bednách v tom může subjektivně pomoc, ale jen na úkor spodního pásma. Totemy jdou dolů IMHO tak nějak rozumně.

PS - na 100Hz samozřejmě žádné impulsy nejsou, resp. tyto frekvence dokáže reprodukovat každý basák úplně stejně, stačí-li na to výchylkou pro požadovanou max. hlasitost, okolo které se to celé točí. Pro vyšší hlasitost je pak prostě třeba větší plocha. "Impulsní" zvuky vždy znamenají zastoupení i o dost vyšších frekvencí, může to být klidně i přes celé audiopásmo. Pak je to otázka toho, jak dobře je celá bedna sladěná. 6,5" ani 5" basáčky v tomhle IMHO nemají samy o sobě přímo žádnou výhodu, jen s nimi může být o něco jednodušší toho sladění dosáhnout, jelikož mohou samy obsáhnout širší pásmo - samozřejmě pak na úkor max. hlasitosti. Atd., atd.

Nezbývá, než doporučit si Totemy půjčit a vyzkoušet. Myslím, že LuKyss tuto možnost už nabízel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 19:08 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Přesně tak, jak pojede Ransom z Náchoda mým směrem, tak si je může zapůjčit po složení vratné zálohy. Ta možnost tu je a ne každý je tak ochotný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 19:45 
Moderátor

Nejsem si jistý, jestli tohle vysvětluje úplně všecko - konkrétně to, že se u některých reproduktorů série rychle po sobě jdoucích úderů kopáku slije do táhlého hučení. Chybí tam ten první náraz palice na blánu, jako by reprák nestíhal tak rychle zareagovat. Ono se mi to blbě popisuje vlastními slovy.
Myslím, že už jsem tady jednou s tebou o tomhle v opilosti polemizoval (a sral tě). Ale jestli jo, pak by možná pomohlo odfiltrování nižších frekvencí?
Nakonec nejjednodušší by bylo vyzbrojit se několika plackama s muzikou a rozjet se na poslech k Lukyssovi - mám to k němu v podstatě kousek. Jenom tak ještě mít čas.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 20:39 

Kraj: SR - Bratislavský
Žiaľ som posedné dni vôbec nepokročil pre chorobu a oslavu silvestra na chate, kde som dúfal že mi už bude lepšie, ale ešte aj dnešnú noc som strávil potiac sa v posteli. Dúfam že cez víkend 5. a 6. bedničky už dokončím a poskladám aj nové nižšie skrinky na ktoré ich položím (a staré vyhodím preč).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 21:25 
Řádný člen

Kraj:
Ransome ty si koleduješ :) Tohle už to bylo a víš že se pak zjistilo že všichni kteří mají pocit (nebo nedejbože dokonce tvrdí) to co ty jsou blbci? :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 21:58 

Představa, že reproduktor uprostřed svého pásma něco "nestíhá", je opravdu hloupost.
On stíhat nakonec skutečně přestane, především vlivem hmotnosti membrány, ale mnohem výš, třeba takový běžný 15" až někde na 1 kHz, rozhodně ne na 100Hz. Projeví se to tím, že chára reproduktoru prostě spadne dolu - působící síla "nestíhá" membráně udělovat potřebné zrychlení, reproduktor přestává hrát (krom toho se samozřejmě membrána začne dřív nebo později různě prohybat a vlnit, ale to s tím přímo nesouvisí). To jde všechno snadno změřit. Ale do této frekvence není sebemenší důvod, proč by neměl reproduktor jakkoliv stíhat, to je prostě nesmysl.

Proč to hučí, jsem napsal výše. A nehučí reproduktor, ale (nevhodně a řídce) vybuzené rezonance místnosti, kterým samozřejmě nějakou dobu trvá, než samy o sobě dozní.

Nesouhlasit můžete, můžete si myslet co chcete, ale tohle jsou fakta.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 22:23 
Moderátor

Já původně nechtěl nic rozebírat ani polemizovat. Vlastně mě zajímalo jen, co kdo na Totemech poslouchá a za jakých podmínek.
V budoucnu se snad rozjedu za Lukysem a nebudu se muset vyptávat :)
Jo, jinak pěkný kus práce! Myslím, že jste snad jediní v republice, kdo něco podobného nabízí. Nebo se pletu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 22:28 

Nevím o ničem podobném a myslím, že kdyby ten zvukovod nevypadal tak "nezvykle" (ačkoliv mně třeba nijak nevadí), dalo by se to s úspěchem prodávat hotové za pořád poměrně příznivou cenu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 22:33 
Moderátor

Mi to hloupý nepřijde. (Nenapsal jsi původně, že to vypadá hloupě?)
Udělej na přední stěně svislý černý pruh o něco širší než ten zvukovod a pěkně to tam zapadne.
A hodí se to prakticky k jakékoli povrchovce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 22:40 

Jo, hloupě. Věřím tomu, že ne každému se to líbí.
Ono se to dá samozřejmě zakrýt průzvučnou síťkou (která se dá udělat i akusticky relativně neškodně), což ovšem zvyšuje složitost.

Docela mě ale překvapuje, že to ještě nikdo žádným rámečkem nezakryl (vlastně ty regály ano).

Naposledy upravil mabat dne 01 led 2013 22:43, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 22:43 
Moderátor

Mě se to třeba líbí. A každá věc si najde toho, komu vyhovuje.
Mě se zase absolutně nelíbí jinak výborné bedny od Expolinearu. Prostě nemám rád leštěné kovy. A dřív používali černění.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 23:07 

BTW, když už jsme u toho, frekvence, od které přestává "stíhat" SPP-250, je cca 2kHz...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 23:11 

Jaka je maximalni rozumna SPL pro totem ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 23:16 

Číslo ti bohužel nepovím, změřené to nemám. Kromo toho, pro každého může být "rozumná" SPL trochu někde jinde. Smysl by dávalo změřit váhovaně SPL v místě poslechu při maximální přijatelné hlasitosti za nějakých typických podmínek. Třeba to někdo ještě udělá. Jak moc to bude nižší číslo, než je mechanický limit basáku, by i mě zajímalo.

Nicméně si ze zkušenosti myslím, že to bude hlasitostně dlouhodobě stačit 90% posluchačů, s tím, že velká část z nich se k těm limitům ani pořádně nepřiblíží. Ale mohu se mýlit.

To už je na vyjádření těch, kdo si to postavili a poslouchají to. Já žádnými čísly, které nikomu stejně nic neřeknou, mávat nechci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2013 09:52 

Mne osobne sa ten zvukovod páči hlavne preto že má na hifi netradičný tvar a podľa mňa sa výborne hodí k tomu SPP.. Je to všetko iba o tom, ako si to dokážeme farebne zladiť. Ako tu už bolo spomenuté dajú sa použiť rôzne stredové pásy, alebo sieťku komu to vyhovuje. Ja som použil bielu povrchovku, lebo vytvára kontrast pri ktorom ten zvukovod s basákom vnímam ako vkusný kompaktný celok. Najnovšie počúvam: Allan Taylor - Colour to the moon, Norah Jones, Yello, ale výborne na tom hrá aj Above & Beyond , alebo Rammstein. Tento projekt je výborne navrhnutý a s prehľadom zahrá Rock aj elektroniku. Naozaj zvládne všetky žánre a je priam stvorený na komornejšie počúvanie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2013 14:50 

Kraj: SR - Trenčianský
Tak ja sa stou povrchovkou asi najviac ser*m :) (čo sa času týka)
inak počúvam hlavne metal a rock (kopák je taký schovaný), na iné štýly ktoré som to skúšal to hralo bez výčitiek :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2013 15:06 

Tak to už dokonči nech vidíme výsledok.. ;)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1573 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]