Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Denon PMA-715 R
PříspěvekNapsal: 24 pro 2012 19:48 

Kraj: SR - Bratislavský
Zdravím, mám tento zosilňovač a kolega naznačil že by bolo dobré ho trochu "potuniť" Konkrétne výmena výkonovej kabeláže za hrubšie, konektory a dáke operáky.. Ja tomu nerozumiem. Chcel by som poznať váš názor či to bude mať prínos ohľadom kvality zvuku, lebo ja som zástanca že keď niečo funguje nieje treba do toho vŕtať :)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Denon PMA-715 R
PříspěvekNapsal: 24 pro 2012 20:14 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Mám vážné obavy že by značka DENON udělala něco pod dimenz na úkor kvality zvuku , taký nápad slyším poprvé :D , jediné co můžu doporučit , tak předčasně vyměnit výstupové spínací relé na repro , ty se hodně serou a začínají chrčet a slábnout bedny ( tak se to jeví ) , už jsem toto řešil hodněkrát , ale nic víc nešťourat ! Není důvod .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2012 20:26 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Výmena výkonovej kabeláže...hm...vplyv takejto úpravy na zvuk sa myslím limitne blíži číslu 0,00.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2012 20:35 

Ide o to že ak ste si všimli na obrázku rozobratého zosiku ( google ) zdajú sa mu tam veľmi tenké kábliky na výkonovú časť.. Ale ja ako laik si myslím že na takú krátku vzdialenosť netreba hrubé káble..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2012 22:09 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jednou jsem se s podobnou záležitostí setkal na jednom ruském hi-fi fóru u zesilovače Pioneer A305.
Silové propoje (napájení a výstupy) byly provedeny plochou kabeláží 0,14mm2, což se údajně docela podepsalo na zvuku a po výměně části kabeláže to prý hrálo docela jinak.
Původní provedení můžu potvrdit, protože jsem ten zesilovač měl a proto jsem i cosi o něm na netu hledal.
Výsledek úprav potvrdit nemůžu, protože jsem ho v původním stavu pustil dál do světa. Svým způsobem to ale jakýsi smysl dává.
Denon je sice lepší, ale stále ještě spotřební značka, takže nevidím důvod, proč by něco nemohla ojebat, zvlášť když to ušetří náklady a není to zas tak moc znát.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 00:16 
Řádný člen

To, že něco po výměně nějakých kabelů hraje o moc líp (jak se člověk občas dozví) je zase jenom placebo efekt.
1. Ten Denon nemá kabely průřezu 0,14mm2 ale odhadem min. 1mm2
2. Takže na 20cm délce je to v tomhle případě skoro fuk
3. Filtrace je až na desce zesilovače

Možná jsem nahluchlej, ale na podobný pikatchoviny už fakt nevěřím. A je mi celkem jedno, že na nějakým ruským fóru někdo něco napsal. Na netu se už popsalo takových hovadin... Věřit všemu by bylo stejný, jako věřit plkům ve zprávách na TV Nova.
:lol:

miknov: Skutočné zlepšenie podobných integrovaných zosilov obvykle vedie cez prekopanie korekcií, výmenu väzobných elytov za svitky, zvýšenie filtračnej kapacity (do určitej miery) atď. To je tuning, ktorý môže toho Denona vykopnúť o level vyššie. Drátiky a konektory...v tom zmysel fakt nevidím. Tým, že vymeníš kabeláž a konektory tomu samozrejme neublížiš, ale podľa mňa je to úplne zbytočná práca. K tomuto by sa najlepšie vedel vyjadriť Sinclair.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 01:38 

V káblikoch tiež slabinu nevidím, ved čo už sa dá na kábloch ušetriť.. :) Keď už som pritom mohlo by také SPV, alebo JPA hrať lepšie ako ten Denon? Pýtam sa preto či sa oplatí investovať do starého črepu, alebo radšej urobiť niečo nové.. Samozrejme by som sa o to nepokúšal ja, ale mám možnosť si to dať postaviť..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 10:42 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Já nevím , zas i tak když se udělají tyto změny v průřezu kabeláže a podobných úprav , tak zvuk se maximálně změní o pár procent hlavně na basech , ale to si myslím že nebude tak ohromující změna , snad za úvahu by stálo posílit filtrační elyty kterýma to trochu přitvrdíš na špičkách basovém projevu v náročných pasážích skladby a možná decentně na výkonu , ale jinak je to mrhání časem a taky otázka jaké máš reprosoustavy ? Jestli ten rozdíl vůbec poznáš po tom tuningu .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 11:41 

Práve dokončujem Totem100 už len povrchovku a hotovo.. Prvé posluchové testy dopadli celkom dobre, len na vyškach je to slabšie, ale uvidim časom a možno to spôsobuje aj ten Denon.. Zatiaľ nemám s čím porovnať.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 11:50 
Moderátor

Ten Denon jsem neviděl, ale přesto si myslím, že ten problém jistý smysl dává.
V onom Pioneeru třeba byla kabeláž poměrně dlouhá (od desky zesilovače na přepínač repráků a od něj dozadu na konektory skoro 50cm se spoustou zatáček, k tomu byla zem vedená jinudy, takže se dělaly smyčky) a výkonnější zesilovač odebírá ve špičce desítky Ampér (na to stačí vzít v úvahu špičkové výstupní napětí, zatěžovací impedanci a dva kanály vybuzené naráz - pokud je přívod od zdroje nesmyslně tenký, poklesy nejsou malé a vadí to hlavně na zemním vodiči).
A nejde jenom o samotný průřez, ale o celou topologii kabeláže, která je u sériovky podřízená jednoduchosti na výrobu, nikoli účelnosti. Jedna kšanda s konektory odsud sem, druhá ocamcaď tadyma - hotovo, hraje to.
Nejsem magor, abych věřil na nějaké čáry máry fuk, ale vliv to má a konstruktéři některé zásady prostě ignorují.
Opakuju ale, že nevím, jak to je u tohohle konkrétního zesilovače.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 12:13 

Áno súhlasím že tie káblové zväzky môžu byť univerzálne a preto zbytočne dlhé. To povedal aj ten kolega z práce. To chcel upraviť a popri tom aj zväčšiť prierez vodičov vo výkonovej časti. Chcel by som poznať váš názor ako by mohol dopadnúť ten Denon v porovnaní s bežne dostupnými stavebnicami. ( Leach, SPV, JPA ) Lebo vážne uvažujem že ho predám a vyskúšam niečo nové..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 13:08 
Moderátor

Zesilovač úplně jiné kategorie tím nezískáš, spíš vědomí, že jsi odstranil všechno, co může výsledek nějak kazit. Pokud si to člověk dovede udělat sám, investuje jen čas a dělá to pro radost. Jenomže jakmile začneš za práci platit, má to smysl jedině v souvislosti s celkovou generálkou (přeměření, případně výměna kondenzátorů, vyčištění potenciometrů, uvedené úpravy korekcí a fyziologie, seřízení klidových proudů...)
Stavba vlastního zesilovače má nějaké výhody i úskalí. Pokud víš, co děláš, můžeš celou konstrukci zjednodušit na nejnutnější minimum (vynechat nadbytečné předzesilovací stupně, korekce...), vylepšit o pořádnou fyziologii, udělat si správně rozvrženou kabeláž, masivní chlazení, odpovídající zdroj s pořádnou filtrací - a právě tolik toho taky můžeš pokazit.
A nejnáročnější není ani tak elektronika. Osadit a oživit desku ze stavebnice svede kdekdo. Nejhorší je asi udělat účelnou a přitom vzhlednou krabici.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 13:19 

Samozrejme kabelážou nič zásadne nezmením, ale hovoril mi niečo o kvalitnejších operákoch a nakoľko ja sa tomu nerozumiem neviem povedať o čo presne ide.. Že to by malo mať vplyv na zvuk a samozrejme nové filtračné kondíky.. Prosím o vyjadrenie porovnania Denon vs. stavebnica :)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil miknov dne 25 pro 2012 14:59, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 13:38 
Moderátor

Tak to se obávám, že na takovou otázku sotva kdo jednoznačně odpoví (kromě výhradního dovozce Denon a několika výrobců elektronických stavebnic).
Na takovou otázku se odpovídá tak, že si poslechneš deset - dvacet zesilovačů a vybereš si, co ti sedne.
Výměna OZ by měla význam, pokud by tam byly použité nějaké opravdu, ale opravdu blbé. Jenže to by se ještě tradičně pojilo i s blbou obvodovou konstrukcí. Předpokládám, že Denon nepoužívá jednostupňový předzesilovač pro přenosku s výprodejním MA1458...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 13:54 

Skôr som myslel či niekto nemal tú možnosť porovnať zvuk zosiku tej triedy z 90tich rokov ako je ten Denon so stavebkou napr. JPA alebo SPV prípadne Leach. Ďalej by som bol vďačný za servisný manuál k môjmu zosiku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 15:52 
Řádný člen

Mám pri počítači Kenwood KA-1030...bez úprav zvukový prúser. Proti tomu, čo som nedávno staval (korekcie, fyziológiu a koncák som si navrhoval sám, RIAA preamp je Actidamp MKII) je to ale aj po úpravách len krabička na topánky. Rovnako sa ten Kenwood nemôže nijako porovnávať s Luxmanom L-410, ktorý mám v zostave.
A aj keď predpokladám, že tá Tvoja PMA-715R je lepšia ako KA-1030, tak na tú postavenú vec, alebo tú L-410 nebude mať ani po tuningu. Za 100€ sa skrátka žiadna pecka kúpiť (ale zase ani postaviť) nedá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 17:23 
Řádný člen

Kraj:
Od té 715 jsem nenašel schema. Pravda mohl jsem tomu věnovat více času ale nebyla to až taková priorita. Vypadá tak trochu podobně jako 735 který jsem měl možnost si poslechnout. Je to už ale x let takže... V zásadě ten konec tam nehrál zas tak špatně. Zázrak to nebyl ale vyloženě ostuda také ne. Brzda byla zejména předzesilovač, který se ukázal být kurvítkem zvuku. Naštěstí má zesilovač tlačítko direct, kterým ho lze snadno obejít.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 18:35 
Moderátor

Malér ale je v tom, že většina zesilovačů tlačítkem Direct vypíná i fyziologii. Ta by se podle mě měla odstavovat samostatně.

Jinak se domnívám (slovo DOMNÍVÁM zdůrazňuji), že moderní konstrukce ty zesilovače z 90. let přehrají. Přeci jen používají modernější součásti a novější znalosti. Takže na Leach či Aldax bych si proti 20 roků starému Denonu vsadil asi spíš.

Naposledy upravil ransom dne 25 pro 2012 19:03, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 18:45 

Tak opýtam sa inak.. Na Denon kašlem a nejdem ho riešiť kým funguje ako má a nechám si ho v zálohe. Otázka znie čo si mám postaviť aby som sa posunul o niečo vyššie? Rozpočet tak max. 250€ Nepoznáte niekoho v okolí BA kto má JPA, alebo DPA223 možno niečo iné zhruba v tej cene a bol by ochotný dojsť ku mne na porovnanie?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 18:55 
Řádný člen

Kraj:
250€ na moduly a blbinky kolem nebo sakum prdum?

Já momentálně číhám na novou verzi Leacha od Grolmusovců, prý by mohla být hotová někdy v lednu. To by mohlo být velice chutné sousto. Vím i o dalších zajímavých projektech. Nějak nám tu poslední dobou rostou pěkné kousky jako houby po dešti a člověk pomalu neví co vybrat.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]