Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kvalitní zesilovač s 4xKD503
PříspěvekNapsal: 21 pro 2012 19:54 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zdravím,chtěl bych se zeptat,zda-li někdo nemá/neví o nějakém slušném zapojení? zesilovač by měl sloužit pro subwoofer s 12'' reprem.Už dlouho uvažuji o malém PA projektíku na grilovačky,nějaké oslavy s kamarády no a tak bych chtěl něco sestavit ;) jen pořád nemůžu sehnat nějaké kvalitní schématko.Díky za všechny rady ;).Kdybych něco nenapsal,klidně se ptejte,díky Lukáš ;)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Kvalitní zesilovač s 4xKD503
PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 01:30 

Kraj: ČR - Zlínský
Proč zrovna dva páry KD503? Pro výkon 100W Ti bohatě stačí jeden pár, ledaže by ten reproduktor měl impedanci pod 4 ohmy, pak by ty dva páry byly nutné. Už hodně dlouho uvažuju o tom, zda pustit free svůj projekt BA-200. To je slušně udělaný kvazikomplementární zesilovač se dvěma páry TO3, ovšem s KD503, pakliže nemáš možnost je měřit, stejně vyššího výkonu, než 100W/4 nedosáhneš. Bez měření a výběru by to šlo například s KD3773, s napájením 2x60V tenhle zesilovač dává bez potíží 250W/4.
Popravdě řečeno, moc se mi nechce schéma a desku pouštět do oběhu, protože téměř celý Audioweb a i část lidí odsud se ke mně v poslední době nechovala tak, abych jim všem zdarma věnoval desítky hodin práce své /vývoj, odladění, testování, zkoušky s různými typy tranzistorů/ a jednoho svého kamaráda jménem Mirek Čejka /dělal knihovny do Eaglu a desku-ani mu nezkoušejte psát, nedá Vám nic/.
Je to výborná konstrukce v tom, že umožňuje velkou variabilitu použitých polovodičů /z toho je odvozen i název Bare Ass-holá prdel/, v podstatě co kdo najde doma po šuplíkách, na desce jsou integrovány všechny ochrany včetně tepelné, které nepotřebují extra napájení, ale vystačí si jen s hlavním výkonovým vinutím transformátoru. Lze to osadit prakticky čímkoliv, samozřejmě lepší součástky=vyšší výkon, ale těch 100W/4 případně 200/2 to dá vždycky.
Zkusím se ještě poradit s Mirkem Čejkou, ale předesílám, že moc chuti do toho nemám. Ke koncovým zesilovačům BA-200 patří ještě stereofonní korekční zesilovač BA-100 a zdrojová deska BA-300, na které je velmi hustě dimenzovaný hlavní ss zdroj a i pomocný zdroj napětí pro BA-100 a ventilátory, myšleno je na všechno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 02:26 
Řádný člen

Kraj:
Mě by jen zajímalo jestli si s vývojem od verze 2 nějak pokračoval. Když jsme spolu posledně mluvili po telefonu tak si říkal že to chceš znovu celé předělat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 09:26 

Jojo, předěláno jest, současná verze má označení BA-200 rev.1.2.
Nechával jsem si to projít hlavou - co bys dělal na mém místě a v mé situaci Ty, Thalete?
Já mám sto chutí to provést tak, že budu dodávat desku, kompletní dokumentaci a set součástek, které každý doma nemá /rychlé a výkonné jap. budiče apod./, pokud to bude požadovat. Pokud mu bude stačit 100W z neměřených KD503 a má je doma vykuchané např. z AUJ637, tak si koupí jen dokumentaci a desku.
Desky budou kohoutovsky žluté, pouze postříbřené, nalakované a na 70um, je to BA project, to znamená žádný drahý masky a potisky.
Je to odzkoušený s kondy SAMWHA SD /s drátovými vývody/, které se plně osvědčily a chovají se lépe, než Jamicon. Zdrojová deska je odzkoušená se šesti TE925 4G7/63V, rovněž kuchnuté a proměřené z AUJ637. S 300VA toroidem, zdrojovou deskou BA-300 a propojovací kabeláží CYA2,5 to má lineární odstup -104dB při vstupní citlivosti 0dB, což na bastl není tak špatný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2012 13:34 

no Já bych chtěl dosáhnout výkonu 200W/4 tak proto jsem navrhnul ty 4 KD503 ;) protože z dvou bych to nedostal,to je jasné ;) reprák bude 4 Ohmový nějaký 12'' :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2012 18:35 

Ze dvou párů ten výkon také nedostaneš, není to tak, že se výkony jednotlivých párů prostě sčítají. Výstupní výkon je dán napájecím napětím a pokud ty tranzistory potřebné napětí nevydrží, tak máš prostě smůlu. Nemáš to ani čím měřit, sice z KD503 se dají vybrat kusy, které mají Uceo až 140V a v tom případě by ze dvou párů vyletělo 250W/4, ale jak už jsem napsal, protože ale nemáš čím měřit, musíš počítat s nejhorší katalogovou hodnotou, která je 80V, takže nejvyšší napájecí napětí takového zesilovače bude asi 2x38V, což ve výsledku dá nějakých 100-110W/4, víc ne. Pro vyšší výkony je potřeba použít buď KD3773, nebo MJ15003 a odpovídající zbytek /budiče, rozkmit, diferenčák/.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 pro 2012 18:45 

a tak teda nějaká zes kde bude 1 pár KD503 by se našel? když už ne 2 páry,tak jede ;) kdyžtak bych si postavil 2 zesy ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 pro 2012 03:36 
Řádný člen

Kraj:
Faldy tvoje touha něco stavět je fajn. Je to určitě lepší než pořád koukat na TV, ale dokud si nepořídíš alespoň ten multimetr tak je ti třeba i 50 těch KDček na houby.

No co bych dělal Sinclaire na tvém místě já? Rozmyslel bych si jestli chci udělat dobrý skutek a darovat tu konstrukci bastlířskému světu pro svůj i jejich dobrý pocit dokud to má ještě smysl - ony tu ty KDčka taky nebudou donekonečna a pokud ano tak tu nebudou lidi co z toho budou chtít něco stavět. Už dnes spousta lidí frflá na tesla součástky a dostupnost. Další možnost je že se tím budeš doma kochat jak si dobrej ale víc než pár lidí to mít nebude. Však se podívej jak dlouho se to už táhne. Moc jiných možností není protože něco na tom vydělat asi moc nepůjde. Můžeš zkoušet prodávat desky + neúplné sety součástek (něco jako Aldaxí Leach set) ale opět je otázka kolik lidí si to koupí aby se s tím vyplatilo patlat. Jako kompromisní řešení se mi jeví prodávat dokumentaci za nějakých symbolických 100 až 150Kč ať máš alespoň na cigára a každý ať si s tím dělá dále co chce podle své úvahy pokud se s tebou nedomluví jinak. Chtělo by to však už nějakou serioznější prezentaci aby člověk věděl naprosto přesně co kupuje. Nejen pár řádek někde na fóru, která zapadnou někde prachem.

Rovněž by mě zajímala myšlenka, s tím výkonným sérioparalelním kvazi koncem co se řešila v tom tvém koutku na Audiowebu. S tím se nijak asi nehlo co?

http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15865

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2012 12:55 

Thalete, sérioparalelní kvazikomplementár je hotový ve vrabčím hnízdě, otázka je, zda má či nemá smysl na to dělat desku. Na to, že je to kvazoš a ještě k tomu sérioparalel je to docela rychlý i s KD502, uvidíme, kolik času bude mít Mira Čejka, kterému bych návrh desky svěřil.
Všelijakých kádéček tady Thalete bude dost nejméně dalších deset let, ne-li víc - a teď nemyslím kádéčka kupovaná od všelijakých doprodejců - stačí rozebrat pár AUJ637 a máš KD503 hafo. Tam, kde se likvidoval rozhlas po drátě a šikovní lidi u toho byli, tak mají KD503 pytle, protože jenom v jednom 500W bloku ADJ636A jich je 12 a ve stojanu byly bloky dva, v každém městě nad 5000 obyvatel byly tyhle výkonové rámy nejméně tři jedoucí paralelně. Takový Sendy by Ti mohl vyprávět, kolik ještě existuje jakoby šrotišť elektroniky, kde se tyhle věci vyskytují.
S tím BA projektem si to ještě rozmyslím - dobrých skutků jsem udělal, jak jsi jistě sledoval, už docela dost a co jsem z toho měl? Rejpání, nadávky do zlodějů a myslím pokračovat nemusím, vždyť jsi to ostatně viděl sám. A navíc, což je nejdůležitější, se musím poradit s Pierrem, protože jestli ten celý projekt uvolním, pak to bude mít nemalý vliv na Aldax.
Pro začátek bych mohl udělat to, že dám k dispozici film a osazovák na vrábelský konec s jedním párem, který jsem kdysi před rokem 89 překresloval tuší na pauzák a ve fotoslužbě mi z toho udělali docela slušný film.
Gavin Milarr má ostatně vypiplaný konec nazvaný Quasit, vycházející z vrábelského zapojení a jistě k němu má i desku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 pro 2012 13:52 
Řádný člen

Kraj:
O Quazitu vím, ale zrovna tak vím i o lepším kvazi konci s KD. Vlastně hned o několika. Desky jsou na aktuální součástky, navržené v na to určeném programu takže problém s kvalitou desek není. Pro mě je zajímavý spíš ten sérioparalel jelikož by se dalo vydupat něco z trandů, které jsou samy o sobě (a pro běžné konstrukce) ne až tak zajímavé. To že někdo má to štěstí že má KD503 po pytlích je prima, budiž mu to přáno. Takových lidí však bude nemnoho. Zajímavost té konstrukce vidím v tom že tam by právě KD503 být nemusely, daly by se výhodně používat i jiné trandy s menším Uce, kterých je mezi lidmi též dost. Rychlost není podstatná protože takový konec by se používal stejně jen na basy, kde neduhy kvazoše nejsou v podstatě slyšet. Kdybych nebyl línej a měl více času tak bych si upravil DPA880, ale to je teď až na asi miliontém místě v pořadí. Holt nejdřív práce a pak zábava.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2012 13:21 

No tak proč Faldymu kompletní dokumentaci i s klišé desky nedáš, když máš cosi lepšího? Faldy bude rád. Půjde si nakoupit matroš do GME a bude sranda.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2012 16:55 
Řádný člen

Kraj:
Já vím že by byl rád. Jenže když bych to tu řekl nahlas proč ne tak by se urazil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2012 21:57 

Pánové to je takový problém mi tady poslat odkaz nebo tak? :) součástky v GME určitě kupovat NEBUDU! nějaké šuplíkové zásoby tesel mám a kdyžtak objedn¨ám v EZK,stejně tam budu objednávat,takže bych byl moc rád,kdyby jste mi pomohli zavčas,dokud v EZK neobjednávám ;) díky :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2012 23:03 

Zdravím panové taky bych se přimlouval za zapojení s tranzistory KD503 těch mám asi 40ks nebo KD502 těch asi 20ks a další třeba KD606 a podobné málo využitélné kousky takže by se hodilo zapojení kde by se daly použít.Předem mnohokrát děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2012 23:39 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já mám doma pytlik vypájených KF506 tak kdybyste někdo měl nějaké schéma na zesilovač 400W/2 Ohm...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 15:30 

Ransom: předpokládám že s těmi KF506 jsi to myslel ze srandy :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 15:41 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jasně. Jsem rád, že´s to pochopil.
Já taky někdy hrábnu do starých zásob a potom dumám, co by s tím šlo třeba udělat.
Většinou by se to ale mělo dělat spíš opačně:
Stanovit si požadavky, podle toho vybrat konstrukci a pak dávat do kupy potřebné součásti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 pro 2012 16:51 

Jo to máš pravdu ;) ale tak já nevím co stím,chci pro to najít nějaké využití ;) když ty trandy mám doma tak znich aspoň něco postavit ;) odpory,kondíky nejsou žádný problém :) jen to schéma :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 11:09 

Vygoogluj si někde koncový stupeň ze šestivstupého mixu Regent Vermona 1060. Postni ho sem a já Ti napíšu, co čím nahradit, protože kromě koncových KD503 jsou tam NDR-ácké součástky, které ale mají ve většině případů evropský ekvivalent.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2013 15:29 

Kraj: SR - Košický
So 4 KS KD503 dokažes spravit aj cez 200W do 4 ohm avšak iba v mostikovom zapojeni (pri SW sa bežne používa) na každy monoblok 1 par napajanie teoreticky cca 2*26-30V JS. Alebo použiť 8 ohm repro tam by to malo dať okolo 200W, samozrejme pri rozumne vyššom napajaciom napeti, pokiaľ to stači tak aj to môže byť schodna cesta, bude sa to menej trapit ako do 4 ohm.

ransom: myslim ze tych 400W/2ohm by aj šlo stači k nim zvoliť vhodné koncové tranzistory, nmyslým že ako buduče ich nieje problém použiť.
Dokonca som dakde aj videl stare schemy ako zapojiť ine menej vykonove tranzistory aby to davalo pomerne vysolky vystupny vykon, dakede som videl staru schemu kde boli v asi v darlingtonovom zapojeni dvojice a kvazi seriovo-paralelne zapojene asi 20-30 trandov, len niesom si isty ci to bolo urcene na audio alebo to bol VF zosilnovac, zrejme este germaniove tranzistory to boli, uz nepametam.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]