Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: oprava korekcí jo nebo ne?
PříspěvekNapsal: 15 pro 2012 21:36 

Kraj: ČR - Středočeský
Zdravím vás předělával jsem starý zesik půlku součástek sem vyházel ale nechal sem si korekce. Tetka posílám signál přímo na koncák. Ale chtěl bych tam něják dodělat i korekce a tak se vás ptám zda se vyplatí opravit ty původní a nebo koupit třeba EQ. Jakmile se korekce připojej na zesik tak v tom začne šumět jak v pytli s hadama a dotek na poták je ještě horší. Ale asi bude stačit jen vyměnit potenciometry. Co si o tom myslíte mám tam dát nové potenciometry nebo koupit EQ. A po případě jaké potenciometry by to měli být? ty původní sou 47Ω.
Děkuji vám za radu a za názor.
O.U.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: oprava korekcí jo nebo ne?
PříspěvekNapsal: 15 pro 2012 22:07 
Řádný člen

Kraj:
Ten popis je skutečně Pat & Matovský. Vůbec nevíme co máš před sebou a co s tím děláš tak těžko radit. Jediné co vím je že ty poťáky zcela jistě nemají 47R. Spíš 47K což by napovídalo zahraniční výrobek. Takže zkus pořádně napsat co to tam vlastně máš. Ideálně označení stroje, ze kterého je máš, nějaké ty fotky, zesilovač na který to chceš připojit atd.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 pro 2012 22:49 

Zdravim zesik je nějáký polácky výroby, tuším že to je byl UNITRA zatra 1207.
Tet tam zbyl pouze koncák se zdrojem a cívkou, a dvouma potáky pro regulaci hlasitosti. A jinak nic. Jo jo s tímto máš pravdu špatně jsem se na to podíval. [quote=Thales]Jediné co vím je že ty poťáky zcela jistě nemají 47R. Spíš 47K což by napovídalo zahraniční výrobek.[quote] (foto dodám až zítra až budu na stolním PC kde mám čtečku pam. karet)
zatím děkuji
O.U.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2012 02:26 
Řádný člen

Kraj:
Bohužel mi ten model nic neříká a google neporadil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2012 21:52 

Zdravím tak sem dávám fotky toho zázraku, je sice už po velice velkých úpravách a už je to zase trochu jinak ale v podstata je stejná. Takle a korekce ty sou jak byli beze změny. Děkuji a vím že je to docela sprasený no tak ale na hraní to stačí.
http://xxll.rajce.idnes.cz/zsk
děkuji O.U.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 pro 2012 23:49 

Kraj: ČR - Zlínský
Ten zesilovač znám, nedávno jsem jej opravoval /odprásklé konce/, ale nezdálo se mi, že by ten zesilovač jako celek nějak výrazně šuměl sám o sobě. Kámen úrazu může být v tom, že zesilovač má na lineárních vstupech poměrně vysokou citlivost /asi 150mV, tak se to bohužel dřív dělalo, protože ani zdroje signálu moc vysoké napětí nedávaly/ a pokud zesilovač používáš ve spojení s PC, tak zesilovač díky té vysoké citlivosti zesiluje i základní šum zvukové karty. Jediná pomoc je snížit citlivost koncových stupňů a tím klesne i citlivost celého zesilovače, resp. jeho lineárních vstupů a klesne i citlivost na indukovaný brum. Tuto úpravu jsem na tom opravovaném zesilovači nakonec udělal, výsledná vstupní citlivost lineárních vstupů vyšla asi 350mV, což se velmi pozitivně projevilo i na celkovém odstupu zesilovače.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2012 01:28 
Řádný člen

Kraj:
Nebylo by vhodnější ho zatlumit hned na vstupu? Takto může signál z některých zvukových karet vstup přebudit a když stáhne výstup aby se tak nedělo tak si zase zhorší odstup, nehledě na to že pak ty zvukovky hrají samy o sobě blbě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2012 07:46 

Thalete, věř mi, že v oboru nf elektroniky moc dobře vím, co dělám. Lineární vstupy toho aparátu /má ale jiné označení, které si už nepamatuju/ mají téměř studiovou přebuditelnost skoro 20dB, takže uvedený zákrok byl velmi dobře možný.
A co se týče Tebou navrhovaných vstupních děličů, tak to je řešení k ničemu a víš proč? Říká se tomu úrovňový diagram toho přístroje - tím, že jsem snížil citlivost konců, jsem zabil dvě mouchy jednou ranou. Jednak jsem výrazně zlepšil nevalný základní odstup celého přístroje a jednak snížil citlivost lineárních vstupů na potřebnou velikost /musel jsem ale ještě dvěma odpory upravit citlivost přenoskového předzesilovače, protože ten spadl na 1kHz na 8mV a to už je dost málo/.
Při Tebou navrhovaném řešení bych sice dosáhl snížení citlivosti vstupů. ale základní odstup celého přístroje, který není zrovna nic moc -75dB, by zůstal stejný, tj. zabitá pouze jedna moucha. V přístroji pochopitelně šumí korekce, protože jsou pasivní a dvoutranzistorový zesilovač, který kryje útlum pasivních korekcí, prostě při zisku 20dB šumí, s tím se nedá nic dělat, i když jsou tam BC413B.
Snížením citlivosti konců se pochopitelně zlepšil základní odstup přístroje jako celku až na klidových a snesitelných -88dB, protože koncové zesilovače už tolik nezesilovaly šum "vykrývacích" zesilovačů v korekcích. Korekce mají na vstupu emitorové sledovače a jsou napájeny poměrně vysokým napětím 30V, takže přebuditelnost i při zdůrazněných okrajích pásma je značná. Jediné, co jsem ještě na přístroji dělal, bylo připojení odporů 22k kvůli snížení zbytečně vysoké vstupní impedanci lineárních vstupů, která byla 100kOhm. Kontrolní otázka soudruhu :-) : víš, jak se měří vstupní odpor?
Neznám z hlediska základního šumového čísla lepší tranzistory, než jsou Siemensy, nebo i licenční polské /kupovali čipy a jen to pouzdřili/ BC413, BC414, BC415, případně "zastaralý" BC214 s šumovým číslem 2,5dB. Možná by pomohlo z Philipsů BC550 vybrat kusy s šumovým číslem pod 2dB, ale to se mi moc nedařilo, když jsem dělal BA-100. Proto jsem se raději zaměřil na "čarování" s pracovním bodem, resp. kolektorovým proudem. Je známo, že každý tranzistor, označovaný jako nízkošumový, má svoje nejlepší šumové číslo jen v poměrně úzkém rozsahu kolektorového proudu, což samozřejmě platí i pro KC509 či KC149, nebo novější KC239F či KC309F.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2012 08:27 
Řádný člen

Kraj:
Jen jsem se ptal. Zapojení jsem odhadl správně, ale to vysoké napájení (a tedy přebuditelnost) jsem nemohl na dálku čuchat.

Soudruh sice nejsem (to by dopadlo jako ve filmu "Pelíšky" ta scéna ve škole na chodbě ke konci), ale jak se měří vstupní odpor vím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2012 15:19 

Zdravím tak jste to vyřešili ale mě ste moc neporadili. Ten zesilovač nešumí ten je v pohodě ale jakmile tam připojím ty korekce tak to strašně šumí. Bez korekcí když sem píchlej přímo na koncák tak je to v poho. Ale s korekcema to je peklo, tak co s tím mám udělat koupit EQ, vyměnit potenciometry na korekcích??? Jo máš pravdu na korekce sem naměřil napájení 44v.
děkuji O.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2012 23:14 
Řádný člen

Kraj:
Na rovinu - potřebuješ ty korekce? Nebylo by vhodnější postavit třeba kvalitní fyziologickou regulaci hlasitosti? Vím že u řady lidí potom potřeba korekcí odpadla nebo se podstatně snížila.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2012 03:59 

Odpověděl jsem Ti poměrně rozsáhlým příspěvkem. Tak ještě jednou: připojením korekcí se zvedne vstupní citlivost celého zesilovače natolik, že ta soustava korekce-koncové zesilovače pak zesilují i vlastní klidový šum zvukovky a případné rušení z PC. Proto to jen se samotnými koncovými stupni nešumí, protože ty mají vstupní citlivost kolem půl voltu.
Jenže já mám blbý pocit, že tady někomu pojmy jako vstupní citlivost, zisk a útlum nic neříkají.
Nerad dělám zbytečnou práci, takže už se do tohoto threadu zapojovat nebudu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2013 14:17 

Kraj: ČR - Karlovarský
Dobrý večer. Mám doma receiver na kterém mi odešlo přepínání na cd přehravač. Chtěl jsem se zeptat zda mohu cd přehrávač zapojit na jiný výstup z receivru,třeba na Phono,nebo Tape,VDP,VCR? Bude mě to hrát,nezmění se nějak přenos audia z cd přehrávače? Omlouvám se za asi hloupý dotaz,ale jsem laik a raději se zeptám než bych něco pokazil. Děkuju moc za radu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 led 2013 16:03 

CD přehrávač můžeš zapojit do kteréhokoliv lineárního vstupu o tzv. linkové citlivosti, tj. 200-300mV, na vstupní impedanci v podstatě nezáleží, protože vždy bývá vyšší, než 50kOhm. Takové vstupy jsou označeny jako TUNER, AUX, VCR, MD, Tape PLAY a podobně.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]