Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 22:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: formáty hudby
PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 19:49 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
mám dotaz o formátech hudby.
chtěl bych se zeptat v čem se liší jednotlivé formáty. za sebe se přiznám že poslouchám ZATÍM všechno v mp3 :? kvůli čemu je tento formát nedobrý? prý je nejlepší FLAC v čem je tedy dobrý?

děkuji za názory :-)

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: formáty hudby
PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 19:54 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
mp3 je často silně zkomprimovaný. Komprimací se strácí část hudebního obsahu (prý ta neslyšitelná, ale to je blbost, páč rozdíl mezi 128kbps a 320kbps mp3 uslyší i hluchý poleno), FLAC je bezstrátový a tedy kvalitativně rovnocenný s CDDA nebo wav. Nevýhodou je, že zabírá dost místa - stejně jako wav.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 20:05 

na místo nehledím vůbec :-)
aha tak mám jasno
jinak mp3 v 320 kbps je v pohodě ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 20:20 
Řádný člen

Já ty 320kbps klidně snesu. ;) Spíš mi vadí, pokud jse skladba nahrána bez dynamiky se střední hlasitostí velmi blízko 0dBFS.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 20:24 

přesně. ta hlasitost se dá jinak zesílit vhodným překonvertováním, nebo se tímto taky kazí zvuk? jinak zatím jsem neměl problém s dynamikou, no, vlastně měl ale do je dost dávno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 22:54 

Jo, poctivě kódovaný VBR MP3 320kb/s se dá poslouchat, soubor není úplně velikej, a je to dobře kompatibilní. Pokud nemáte dobrou poslechovou místnost a dobré řešení audia, je to dobrá cesta.
Při dnešních cenách disků snad ani nemá cenu koukat níž. Naopak.
Mnohem horší je zmiňovaná dynamika. Současná tvorba je jeden velký odpad.

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 01:30 
Řádný člen

Kraj:
Přesně tak. MP3 jako ztrátový formát je samozřejmě už v principu znevýhodněný oproti formátům bezeztrátovým. Pokud je však nahrávka kvalitní a převod do MP3 je provedený kvalitně tak se to dá poslouchat. Příkladem budiž i ty ukázky co jsem teď dával do sekce "Co posloucháte?". Tam se jedná o velmi nízké datové toky a i když je samozřejmě dobře slyšitelné že ke ztrátě došlo, tak je znát že původní nahrávka je kvalitní a že se ten kdo to konvertoval snažil. Vydavatelská společnost, která má tyto záznamy na svědomí nabízí k prodeji nahrávky na CD nebo MP3 320Kbps. Věřím tomu že by byly poslouchatelné, ale je to pořád výjimka. Jiné nahrávky je možné mít třeba i v bezeztrátovém formátu a je jim to stejně prd platné když je to šmejd. V první řadě bych však i tak doporučoval preferovat bezeztrátové formáty. Jednak proto že na tom nelze prodělat, jednak proto že když o ně bude větší zájem tak se třeba dočkáme více zajímavých nahrávek v tomto formátu a ne v MP3. je třeba propagovat to co je dobré.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 16:46 
Řádný člen

Hlavně by už mohli konečně zastavit ten Loudwar a začat to nahrávat v plné dynamice...kdo má poslouchat skladbu s dynamikou 4dB? To je děsný...
Zakaždým, když poslouchám byť jen starý pásek nahraný v 80-tých letech z rakouskýho vysílání OE3, tak si normálně tu muziku užiju i přesto, že frekvenční rozsah končí někde u 12kHz. Ale ta dynamika...ta je perfektní.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 19:18 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
TLUnicorn: Collegium Musicum - Zelená pošta, pôvodná LP z roku 1972. Šumí to, praská to, ale dynamika je cez 40 dB. Lenže to mastroval pán zvukový majster Juraj Filo a nie nejaký rýchlokvasený zvukár s kompresorom a limiterom. Našťastie aj CD je v poriadku, pretože ho nikto ne"remasteroval".

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 20:08 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
ztrátový formát je samozřejmě už v principu znevýhodněný oproti formátům bezeztrátovým,logicky. takovýto formát má své určení.tam plně vyhovuje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 20:32 

Kraj: SR - Košický
Už ked tu bola reč aj o dynamike. Vie mi niekto odporučit nejakú skladbu prípadne rovno link odkial stiahnut niečo z naozaj dobrou dynamikou ? Chcem to len na ref. porovnanie..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 pro 2012 01:10 
Řádný člen

Kraj:
To by nebyl až tak špatný nápad udělat takovou referenční sbírku.

Něco málo poměrně kvalitní muziky je na FTP Hospůdky ;) Dynamiku jsem netestoval ale hraje to pěkně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 pro 2012 09:28 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Mereksk:
Poslechni si Ravelovo Bolero z kterékoli německé nahrávky z 80. nebo začátku 90. let.
Ze staršího bigbeatu Thick of the Brick nebo Minstrell on the Gallery od Jethro Tull. (Původní nahrávky). Nebo neremasterované Konvergencie Collegia Musica (jmenovitě Suitu po tisíc a jednej noci, nebo PF1972). Případně prakticky kteroukoli nahrávku prakticky kterékoli artrockové nebo jazzrockové kapely ze 70. nebo 80. let. Z našich nových třeba Alan Vitouš and Clarinet Factory. Všecko od Ivy Bittové. Manžele Havlovy. Vladimíra Václavka. Čili muziku, která je v podstatě na dynamice postavená.
U klasiky obecně si nikdo dynamiku prasit nedovolí, protože ji poslouchají fajnšmekři. Navíc tu má CD jistou výhodu, protože je sice digitální, ale má přeci jen větší reálný dynamický rozsah než LP a tak se při nahrávání nemusí dynamika tolik komprimovat jako při masteringu LP desky - dojem detailnějšího záznamu totiž u desky vzniká zčásti právě z tohohle důvodu. Je to vždycky něco za něco. Já proto nepovažuju desku za "lepší", ale za "jinou".

Moderní remastering starých nahrávek bohužel často původní zvuk kurví. Ne samotnou digitalizací, ale necitlivou prací zvukaře. Už to postihlo i pár legendárních starých nahrávek, v čele s Kuřetem v Hodinkách od Flamenga. Bohužel.

Jo - ne každému to jde pod fousy hudebně, ale jako etalon dobrých nahrávek lze použít parakticky všecko od Franka Zappy. Sheik Yerbouti je podle mě docela stravitelný i pro normálního člověka.

Thales:
Odkazy byly pěkné, některé velmi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 pro 2012 20:41 
Řádný člen

Kraj:
Ransome pokud tě to zajímá tak jsem zachytil komplet playlist toho netového rádia 8-) Moc titulů tam není (141), ale oni to vždy jednou za čas vymění. Každopádně mě sejří že na tom playlistu není jedna konkrétní skladba, přestože několik jiných od stejného autora a ze stejného alba tam je. A je nesehnatelná. Konkrétně na adrese

http://www.candyrat.com/artists/JordanO ... ntsVolOne/

je ukázka ze skladby Part III, IV a V. To by mohlo hrát moc pěkně v plné kvalitě.

Moc se mi líbí že tam mají u každého autora ukázky z každé skladby na každém albu. Někdy v budoucnu až to finance zas někdy dovolí přemýšlím že bych si koupil origo CD pokud mi ho budou ochotní poslat, ale asi to bude docela pálka. Být to někde za rohem asi bych tam chodil poměrně často.

Kdybys chtěl ty věci co jsem chytnul tak není problém.

To Bolero od Maurice Ravela mě napadlo taky, ale to asi není skladba která by chytla každého (mě se však líbí). Taky něco nahoď ve slušné kvalitě jak si jmenoval ne?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 pro 2012 19:19 

tyjo to je zvuk!!! ty skladby s tou basou ze začátku, jen jsem uvažoval jestli taťka není mág protože bedny s bassreflexem a ještě k tomu neměřeným nemohou hrát dobře ale tyto na svou velikost hrají opravdu výtečně, neuhuhňaňe a ostře je slyšek "každý kmit membrán" slyšel jsem každý tón téměř stejnou hlasitostí, ještě ve spojení RK desítek (vím že o nich melu furt a při každé příležitosti) ale naprosto klidný a čistý zvuk nic uřvaného. jen mě sejří že jedno AREčko má asi volný závit na cívce a u těch skladeb s klavírem jen "zvoní" nevíte co s tím?

ještě jedna věc, slušně navrhnutá BR bedna se pozná tak, že při ucpání BR se zvýší výchylka reproduktoru?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 pro 2012 21:08 
Moderátor

Při některých kmitočtech se opravdu výchylka při zavřeném rezonátoru zvětší, ale rozhodně podle toho správně navrženou bednu nepoznáš. To pozná cvičené ucho podle zvuku, jinak podle měření.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 pro 2012 22:08 
Řádný člen

Kraj:
Venouši zajímalo by mě kolik toho zvuku si reálně slyšel, protože ty nízké frekvence v některých nahrávkách to je žrádlo pro ARS850 a jiné systémy které jsou schopné tak nízké frekvence zahrát +- rovně.

Dneska uploaduju všechny ty skladby co jsem zachytil na FTP.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2012 03:27 

asi takhle, hraje to obstojně :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 pro 2012 22:29 
Moderátor

venouš
přesně. ta hlasitost se dá jinak zesílit vhodným překonvertováním, nebo se tímto taky kazí zvuk? jinak zatím jsem neměl problém s dynamikou, no, vlastně měl ale do je dost dávno.

Jenom pro jistotu - chápeš správně, čemu se u hudby říká dynamika?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 pro 2012 02:16 
Řádný člen

Kraj:
Když zesílíš hlasitost tak ti zbyde méně místa pro dynamiku. To je jako bys byl v baráku s nízkým stropem a zkoušel tam chodit na chůdách. Půjde to když ty chůdy budou nízké, ale i tak tu hlavu pěkně sehneš a omlátíš. Proto stará CD hrají relativně potichu (střední hlasitost) protože zvukař si tam nechal x dB rezervu na špičky. Když CD hraje nahlas samo o sobě tak není kde brát. Holt všechno se přizpůsobuje těm plastovým sračičkám co bychom si my dali stěží do kuchyně.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]