Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 17:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Identifikácia repráku
PříspěvekNapsal: 04 pro 2012 00:08 

Kraj: SR - Bratislavský
Zdravíčko!

Prosím o pomoc pri identifikovaní reproduktoru, viď fotky. Rozmery: vonkajší priemer: 16,5 cm, výška: 7,5 cm, , priemer membrány: 12,5 cm, priemer vrchlíku: 6 cm, priemer magnetu 10 cm, hrúbka magnetu 1,8 cm, hrúbka magnetu aj s telesom 2,5 cm. Hmotnosť asi 1,15 kg.

Zvažujem použitie tohto repráku v uzavretých regálových hifi bedniach o rozmere 40 x 40 x 60 cm, materiál MDF platňa 2,5 cm, s výstuhami a vaničkou pre streďák cca 62 litrov. Potrebujem totiž vymeniť staršie stĺpy vlastnej stavby osadené meničmi TVM za niečo, čo nebude zavadziať v izbe a čo môžem položiť na skrinky, nie pred ne. Na nové bedne mám už prichystané basáky Alphard LW 1200 (podľa neho volené rozmery a objem) a výškače RT-25S60-803, momentálne riešim otázku stredových reprákov a rád by som použil tie na fotkách. Lenže nemôžem k nim nájsť žiadne grafy, charakteristiku ani nič zmysluplné. Vzhľadom k zaveseniu membrány vyzerajú ako stredové (záves nie je gumený). To mi však k ich použitu nestačí. Predbežne mám už aj návrh výhybiek s deliacimi frekvenciami 600/575 6dB/okt a 5300/4800 12 dB/okt (úmyselne zvolené presahy), ktoré som vypočítal za pomoci jedného programu. Ale vôbec netuším či by ten reprák mohol byť použiteľný. A kupovať iný sa mi práve príliš nechce.

Uvítal by som akúkoľvek pomoc čo sa identifikácie týka, nepodarilo sa mi nič zmysluplné vygúgliť. Ak máte nejaké zásdné výhrady voči návrhu bední ako takých, tiež môžete napísať.

Erik

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Identifikácia repráku
PříspěvekNapsal: 04 pro 2012 08:37 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Vyzerá to ako autoreprák pochybnej kvality, pravdepodobne čínskeho pôvodu, brandovaný v Połsku, podła nápisov "wat", "profesional" a "Rms". Kde si prišiel na to, že basák musí mať gumový záves? Ostatné jsme si vydiskutovali v súkromnej korešpondencii, ak trváš na absurdnom zadaní "mám zmes reproduktorov, k tomu si podła vzorcov spočítam výhybku tak, ako sa to nerobí a mám bedne", tak toho sa zúčastňovať nebudem :-D.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 pro 2012 09:33 

Čínske šmejdy s pochybným nápisom? A čo ak sú Vietnamské? :lol:

Pri stavbe bední je iba logické že najprv sa snažím zúžitkovať to čo mám. Basáky Alphard LW 1200 sú v pohode, výškače som kúpil, vyberal som. Jediné čo riešim sú teraz stredy, podľa nich ešte doladím výhybku. Charakteristiky basáku aj výškaču sú známe, nie je problém vygúgliť.

Tiež sa mi ten "stredový" reprák nezdá a chcem radšej kúpiť nejaký, tak mi teda skús poradiť aký. Ja už aj mám niečo vybraté, ale schválne to nenapíšem, aby som neovplyvňoval tvoj výber.

Ajtak by som ale rád vedel čo ten reprák na fotkách je zač, či to niekto náhodou nepozná alebo nemá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 01:43 
Řádný člen

Kraj:
Víš on se nevybírá reprák samostatně. Vždy se vybírá za konkrétním účelem a tak aby byl vhodný k reproduktoru či reproduktorům se kterými sousedí. Jinými slovy dáš vedle sebe dvě třípásmové bedny, obě budou OK a přece střeďák každé v nich bude jiný protože na něj budou kladené jiné nároky. Schválně zkus napsat co si vymyslel. V té tvé kombinaci s tím budeš mít problémy protože ani mě nenapadá co by se zcela bez problému hodilo mezi ty tvé dva repráky.

Výškáč možná není takový průjem, ale chtělo by to k němu spíše menší střeďák aby se to dalo dělit alespoň na 2,5KHz.

Malý střeďák ale nepůjde k velkému basáku, o kterém nevím co si mám myslet. Našel jsem několik různých sad TS parametrů od něj od jakože použitelných až k úplně na dvě věci. To znamená že ty parametry jsou buď bláboly vycucané z prstu nebo lítají ode zdi ke zdi. Každopádně pochybuju že by se výrobce nějak zaobíral kvalitou toho, co z něj leze, natož pak na vyšších frekvencích.Tudíž i za předpokladu, že se podaří získat kusy které mají parametry alespoň trochu OK tak by ho to chtělo preventivně dělit nízko. To nám zcela koliduje s myšlenkou menšího střeďáku. Tak a co teď?

A to jsem vynechal problematiku výhybky, kterou bez měření rozumně prostě nenavrhneš. To co ti vybleje ten program jen zabrání zničení třeba výškáče nebo střeďáku tím že omezíš frekvence, které do něj jít nemají. Jinak je to ztráta času a vyhozené peníze protože s takovou výhybkou to kvalitně hrát nebude ani omylem.

Asi jsem tě nepotěšil co? :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 11:33 

Neprišiel som sem pre potešenie. Naopak si cením rady a aspoň mám nejaké argumenty, totiž pôvodne som tie repráky vôbec ani nechcel použiť, to mi ich len foter tlačí. Ale napíšem to pekne po poriadku...

Môj pôvodný zámer bol postaviť si menšie regálové bedne, ktorými by som nahradil stĺpy vysoké 1,2 metra, tie totiž zavadzajú pred skrinkami, chcem niečo čo by som položil na ne (výška skriniek asi 70 cm). Tie stĺpy vlastnej stavby s uzavretými ozvučnicami sú osadené meničmi 2 x ARN 226, ARZ 4604 a ARV 104 (presné čísla za pomlčkami si už nepamätám). V stĺpoch boli použité pri stavbe (dávno) výhybky BS Acoustic CN 03-3-12/4. Tieto svojou charakteristikou úplne nezodpovedali použitým reprákom, basy boli zahuhňané a nekonkrétne. Vyhodením kondenzátorov zapojených paralelne s basovými meničmi (tie sú dva 8 Ohmové) sa to výrazne zlepšilo. Možno ma za to niekto zabije, že takto przním výhybky a rozbíjam charakteristiku delenia, ale zvuku to naozaj pomohlo. Upravená bedňa sa púšťala spolu s druhou neupravenou na tom istom kanále a zvuk bol jednoznačne lepší v basovej časti, tie boli konkrétnejšie a čistejšie.

Priznávam sa že zvukovo mi tie bedne vyhovujú, možno vyššie stredy sú trošku uvrešťané, občas sú slabšie basy - ale tiež záleží od nahrávky, čo si práve púšťam. Za zvukodo dobrú referenciu považujem Master of Reality od Black Sabbath alebo The Best Band You Never Heard In Your Life od Zappu, naopak napr. Led Zeppelin 4 je nahratý zle, ďalších príkladov by som vedel nájsť. Ešteže ekvalizérom sa dá trochu korigovať kolísajúca úroveň nahrávok. Samozrejme zvuk nehodnotím tak že do bední pustím mp3 súbory. Svoje určite zohráva aj zosilňovač, ten Sony ktorý mám (model si nespomínam) ujde, ale druhý vlastnej stavby s dvoma toroidnými trafákmi (výrazne ťažší ako Sony) hraje lepšie. Len má stuďák alebo čo, jeden kanál vypadáva, musím sa na to niekedy pozrieť čo tomu je.

Môj zámer spraviť si menšie regálové bedne (výka cca. 60 cm) bol pôvodne úplne iný, chcel som použiť znovu meniče TVM alebo Tesla, doma to mám spísané, už si nespmínam (lebo sa to menilo). Konkrétny plán narazil hneď na fotra, ktorý mi natlačil repráky ktoré mal na povale a chce aby som ich použil (lebo mi ich chce za pár Euro predať). Osobne si o basákoch Alphard LW 1200 myslím svoje, totiž keď som hodnoty z obrázku http://obrazki.elektroda.net/64_1289352530.jpg nahodil do programu na simuláciu bední tak mi hneď vyplul že ten reprák sa hodí akurát tak do subwooferu. Na druhej strane som sa radil s ľudmi ktorí mi tvrdili že ten basák môžem kľudne "ťahať" až do 1500 Hz, čomu osobne vôbec neverím. A to prosím pekne povedal človek ktorý sa v Hifi vyzná a dokonca si výrobou zakázkových vecí (najmä zosilňovačov) aj privyrába! Nehovoriac o tom že na rôznych fórach som našiel často aj protichodné názory. Tak potom buď z toho múdry. :? Osobne sa mi tie basáky nezdajú a ak by som ich mal použiť, tak nad 500 Hz by som ich nepúšťal.

Čo sa delenia výškača týka, ten by som rád pustil až niekde od 5000 Hz, aj keď skôr to papierovo zvláda, zo skúsenosti by som do neho nepúšťal nižšie frekvencie. Samozrejme diera 500 Hz - 5000 Hz je obrovská. Štvorpásmu sa chcem vyhnúť, zvukovo by to mohlo ísť úplne zlým smerom. Nepoviem keby som mal zaručene overenú schému štvorpásma kde by boli použité tie repráky, ale experimentovať s tým nebudem.

No a stredy. Podobne ako s basákmi, foter mi odporučil použit tie na fotkách. Nemyslím si že sú vhodné. Áno, hrať to bude (ak sa basák pustí vyššie), ale nikto nevie ako, najskôr príšerne.

Včera večer sa mi konečne podarilo ukecať fotra že tie ním ponúkané meniče nemienim použiť, nebudem riskovať že nie najlacnejšia MDF patňa sa nareže a minie na niečo, čo bude zlé. Povedal teda že si vyrobí jednu bedňu z nejakých starých kusov bukasu sám, osadí ju tými meničmi a pôvodne vypočítanou výhybkou a uvidí, verí že to bude hrať dobre. Ja som skeptický.

Ináč streďák medzi Alphard LW 1200 a výškač RT-25S60-803 som pôvodne uvažoval Visaton W 130 S alebo niečo podobné, pričom mám tiež obavy ako by to znelo. Ale vyzerá to tak že celý tento pôvodný zámer sa ruší, čo som rád.

Ináč na internete je plno hifi návodov a sád, len problém je že drvivá väčšina sú stĺpové bedne vysoké 1 meter, ktorých sa práve chcem zbaviť. Regálové sú väčšinou maličké dvojpásma bez potrebného akustického tlaku (dvojpásmo ako také nevadí). Inými slovami nie sú dosť hlasné. A tie regálové dvojpásma ktoré majú hlasitosť ju majú na úkor basov. Potom basy naháňajú basreflexom, pričom aj tak tie basy nemajú bohvie aké, s jedným 20 cm stredobasom bez bedne dostatočného objemu ich ani mať nemôžu. Navyše Basreflexu sa chcem vyhnúť, osobne preferujem basy z uzavretej ozvučnice. Z nej mi prídu konkrétnejšie, s jasnejším attackom, lepším dozvukom a bez dunenia pri istých frekvenciách. Nepočúvam elektronickú tuc-tuc hudbu, tam by to možno bolo OK.

Som amatér, neživím sa tým, ani to nie je môj primárny koníček. Riešiť vo výhybkach linearizáciu priebehu frekvecnií alebo korekcie impedancie pre konkrétne meniče a podobné veci je nad moje sily. Najradšej by som použil kvalitné meniče ktoré majú v sebe už korekciu impedancie a jednoduché výhybky, ale to zasa trošku naráža aj na financie. Nakoniec tým že som napísal že zvukovo mi stačia (to ale neznamená že som s nimi úplne spokojný) tie staré stĺpy osadené "šmejdami" TVM dáva asi dostatočný obraz o mojich nárokoch v oblasti hifi. Aj keď monžo mnohí hifisti tieto repráky považujú za odpad, rovnako ako zásahy do výhybky a môj "nevedecký prístup" za zvrátený. Viem iba povedať čo sa mi zvukovo páči a čo nie.

Ak má niekto overené trojpásmo s konkrétnymi basami a dostatočnou hlasitosťou v uzavretej bedni o rozmere 40 x 40 x 60 cm, prípadne trošku menšej (vnútorný objem bez vaničky a výstuh cca. 60 litrov) tak nech mi poradí. Presne také niečo potrebujem. Rád by som použil aspoň tie výškače ktoré som už kúpil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 16:13 
Řádný člen

Ja by som videl ako najjednoduchšie riešenie prehodiť tie stĺpy, ktoré máš, do kabinetov regálového tvaru.
Tie kondíky, čo si z tých výhybiek vybral, po elektrickej stránke spôsobili, že nemáš basy delené 12 dB/okt ale 6 dB/okt, takže si si vyrobil okolo spodnej deličky prepad na impedancii a hrb na charke. Ak sa ti to páči, nechaj tak, ale HiFi to už asi nebude.
Vo všeobecnosti sa tu o používaní "univerzálnych" výhybiek už popísali stohy obrazoviek len vidím, že ty máš pred sebou ešte dlhú cestu, než pochopíš, že radšej odladený projekt z lacnejších komponentov, než bez ladu a skladu splácané drahšie komponenty.
O variante odpadové repráky a "univerzálna" výhybka radšej pomlčím :D .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 16:44 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Laminat to asi tak komplexne zhrnul a rada, že máš len prekopať tie stĺpy na regály bude pre Teba skutočne najjednoduchšia...aj keď tiež to nie je ideálne riešenie.
Ja by som len napísal, že ani superdrahé meniče nemajú nijakú kompenzáciu impedancie, ani ničoho podobného a vypočítaná výhybka je stále nepoužiteľná. Bez slušnej ladenej výhybky podľa merania to nemá význam. Tá Tvoja kombinácia je hrôzostrašná. Ten basák Renegade by som sa neodvážil pustiť vyššie, než k 800Hz. Ten Alphard ešte o oktávu nižšie. Výškač môžeš deliť bez obáv tak, ako napísal Thales...takže ideál medzi 2,5 a 3kHz. Takže máš hluché miesto medzi 800 a 2500Hz. 4-pásmo nedáš - to je jasné, s momentálnymi vedomosťami nenaladíš ani jednoduché 2-pásmo. Tvojho fotra sa nechcem dotknúť, ale ak tá kombinácia, čo dá dohromady bude dobre hrať, tak ja zjem kefu. Môže hrať dobre akurát tak pre niekoho, kto ešte nič slušné nepočul. V skutočnosti to ale bude desný prúser. Ešte k tomu výškaču : Nie je to taký zlý menič, zaslúži si vedľa seba niečo normálnejšie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 18:08 
Řádný člen

Kraj:
Kdyby to finance umožnily tak bych to viděl na slušné odladěné regálové dvoupásmo + sub. Tam by se pak možná nouzově uplatnily ty Alphardy. Minimálně do doby než by se pořídilo lepší řešení. Určitě bych je ale před použitím přeměřil protože k těm udávaným parametrům nemám důvěru. Nicméně podle stylů které posloucháš je mi jasné že ty Alphardy pro tebe dlouhodobě zcela uspokojivé nebudou, proto jsem psal o dočasném řešení protože ty regálovky a zes na sub budou něco stát.

Bassreflexu se netřeba bát. Já jsem si bassreflexfobickým obdobím také prošel, ale nakonec se ukázalo že pravdu měli ti, kteří tvrdili že na BR není nic špatného pokud je použit správně. To není zas až taková samozřejmost jak by se mohlo zdát. Nicméně kdybys na té uzavřence trval tak budeš mít těžký výběr. Uzavřených regálovek s kvalitními reproduktory a dobře odladěných mnoho není. Rovněž vzhledem ke tvému žánrovému zaměření bych se přikláněl spíše ke kovovým reproduktorům, které mají takový tvrdší a nabroušenější zvuk nebo jak bych to popsal (já tohle popisování zvuku nemám moc rád). U dvoupásmovek se to projeví hlavně na středech. To omezuje výběr ještě více. Kdybys ale chtěl tak se za čas budu zbavovat právě takových beden protože přecházím právě na stojanové třípásmo + sub. Zárukou kvality by ti mělo být že je tam sériová výhybka na které spolupracoval Dawsoo. Když se poptáš kdo to je tak nebude třeba se bát nějakého bastlu. Upozorňuji však že sub k těm bednám je nutný! Pro toto uspořádání byly totiž přímo navrženy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 18:35 
Řádný člen

Já jsem mu samozřejmě doporučoval, ať hodí Alphard i Renegade do kanálu a jde do projektu TOTEM 100 v regálové verzi, jenže když on si koupil ty vejškáče a je mu líto je mít nevyužité.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 18:56 
Řádný člen

Kraj:
Tak to je samozřejmě také možnost, ale mě se zdají (subjektivně) prostě podivné tak velké regálovky. Raději bych volil menší + sub, který se snadněji umisťuje a při nízkém dělení snad ani ty Alphardy nenapáchají tolik škody. Pokud však odmítne sub pak je toto asi nejmenší zlo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 19:08 

Když se tady řešila nemožnost odladění výhybky, tak mě napadlo dělit alphardy aktivně jako sub (stejne jako to psal Thales) a místo renegejdů použít nějaký širokopásmo, vejška se dá dělit jen tak podle výpočtu a zatlumit od ucha :) Bylo by to asi nejschůdnější na realizaci, ale furt to bude hroznej bastl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 19:18 
Řádný člen

Thales: To není žádná extra velká regálovka. 60 litrů, to je stejný jako třeba RS 638, o malý fous větší než ARS 1058. Ale je fakt, že je to o osobním vkusu. Já raději sebevětší regálovku, než sloup :-).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 19:57 
Řádný člen

Kraj:
Proto jsem psal subjektivně, tedy je to závislé na osobním vkusu.

Mimochodem pokud ty regálové totemy mají kompenzován bafflestep pro umístění na stojanu (což předpokládám že mají ale nehledal jsem to - mohu se mýlit) tak když se dají ke zdí (což zakladatel vlákna udělat chce) tak tam udělají nehezkou bouli na basech a bude mu to jen hučet. To by se mu asi nelíbilo. Leda požádat autora výhybky o novou verzi, ale to nevím zda by bylo možné protože na Audiowebu psal že na Totemy už dlabe.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 pro 2012 22:04 

laminat:
Áno, vybratie kondíkov zmenšilo strmosť výhybky a naozaj to pomohlo. Hifi sa určuje podľa krivky alebo podľa zvuku? Možno tá zprznená výhybka akurát kompenzuje nejakú charakteristiku reprákov, bohvie, to len čiste hádam.

TheLastUnicorn:
Ladenie výhybiek som nerobil a dnes večer som sa snažil fotrovi vyhovoriť mu zámer postaviť aspoň jednu bedňu, neúspešne. Keď zistil že mňa do toho nedonúti tak má potrebu dokázať že to bude hrať dobre. Ani nevieš ako som rád že som sa tu zaregistroval a spísal to. Od začiatku som mal divný pocit použit tie meniče ktoré on chce. Teraz si budem musieť niečo o ladení výhybiek naštudovať.
Vieš niečo k tomu výškaču čo mám odporučiť? Mám tu dva kusy ARN 5604, to asi nebude dobrá kombinácia.

Thales:
Verzia reágly + sub je problém, sub nemám kam rozumne umiestniť a už vôbec nie ak by som do neho vrazil tie obrovské Alphardy. BR sa zatiaľ snažím vyhnúť lebo ho nemám čím kŕmiť. Ja mám pocit že nielen uzavretých regáloviek, ale celkovo uzavretách bední (aj stĺpov) je málo. Uzavretý stĺp by prežil aj bez väčšej ujmy zmenu proporcií pri zachovaní objemu, ale BR by to úplne rozhodilo, trubka by sa mohla ocitnúť v mieste stojatej vlny a už by to dunelo a robilo neplechu. Nebál by som sa zobrať ľubovoľnú hotovú hifi sadu nejakého stĺpa a znížiť, rozšíriť a prehĺbiť ho. Ale akonáhle má BR, tak to robiť nemienim. Kovové reproduktory - zvažoval som, ale klasika mi postačuje. Nepočúvam výlučne tvrdú hudbu, to som napísal iba ako referencie, prvé čo ma napadlo. Neviem ako by znel taký Beatles na kovoch a či by sa mi to páčilo.

laminat:
Totem 100 by určite boli zaujímavé. Je to uzavretá bednička, regálovka sa z nej dá urobiť. Je to dobrý tip, ale obávam si či to bude hrať dosť hlasno. Predsa, jeden stredobas, myslíš že sa to vyrovná hlasitosti ktoré dávajú tie samodomo stĺpy ktoré som opísal vyššie? Navyše výhybka sa k tomu ešte vyrába? Síce tú by som vedel zo súčiastok spraviť na kus kuprexitu a pospájať drôtmi, ale to by vyzeralo... Aj keď pozerať na tom nikto nebude.

Thales:
Veľkosť regáloviek mi vôbec nevadí. Trošku sa obávam čo sa stane ak budú položené na skrinkách pri stene, nakoniec sám to píšeš. Súčasné stĺpy sú totiž pred skrinkami v priestore (a strašne zavadzajú). Samozrejme mohol by som skrinky vyhodiť a postaviť k stene stĺpy ale mám problém kam dať veci zo skrinky a skrinku samotnú.

Chcem sa všetkým poďakovať za rady. Rozoberať stĺpy a prehodiť meniče do nových regáloviek nie je opcia. Záriveň by som rád využil tie výškače ktoré som už kúpil. Stredy a basy alebo jeden stredobas sú otvorenou témou. Sub nie je tiež opcia, nemám ho ani čím kŕmiť, ani kam dať. Alebo mi odporúčate kúpiť nejakú hotovú staršiu regálovku Tesla? Dá sa to vôbec zohnať v nejakom dobrom stave?

Mimochodom, môj pôvodný, najstarší a prvý výber bol:

výšky ARV 3608
stredy ARZ 4608
basy ARN 8608

Neskôr som zistil že to zodpovedá bedniam ARS 1058. Lenže potom sa začalo vymýšlať. Možno sa na všetko vykašlem a skúsim si kúpiť zachovalé ARS 1058, vymením na výhybke kondíky a nebudem vymýšlať. Bohvie či sa podarí zohnať nejaké zachovalé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 01:08 
Řádný člen

Kraj:
ARS1058 nejsou dle mého názoru dobré bedny. Někdo je s nimi sice spokojený (budiž to dotyčným přáno), já si však o této kombinaci myslím své. Je to příliš mnoho kompromisů nakupených na jedné hromadě.

Kdybys někdy jel přes Prahu tak by nebyl problém se domluvit aby sis poslechl jak to hraje.

Ty bedny chceš dát na skříňky nebo na skříně? To je totiž obrovský rozdíl!! Na skříňky ano, na skříně ne. A nedávej je naležato.

Sub se umisťuje mnohem snadněji, čistě teoreticky by šel umístit i někam ke stropu kde by nepřekážel kdybys ho měl jak uchytit. Nenutím tě do toho, jen probíráme možnosti. Vyrobit subový zesilovač není takové drama.

Ty výškáče bys mohl použít kdybys mezi ně a ten ARN5604 dal ještě něco. I když by to pak mohlo hrát po odladění pěkně tak se obávám že bez subu to nebude postačovat tvým nárokům na hlasitost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 09:43 

O ARS 1058 som čítal že by im prospel trošku väčší objem. Neviem ako sú na nich vyladené výhybky, či by malo zmysel ich jednoducho okopírovať (schémy sú).

Do Prahy občasne chodím, díky za ponuku, možno využijem.

Bedne chcem dať na skrinky, nie do skríň, to by hralo hrozne. Predstav si to ako asi 70 cm vysoké a 40 cm hlboké skrinky asi 10 cm od steny, široké 1,8 metra, vpravo od nich dvere, vľavo vyššia skrinka. Je to menšia izba.

Heh, sub na plafóne som ešte nevidel. Teoreticky by tam šiel umiestniť.

Bez znalostí a technických možností dolaďovania by som sa nemal púšťať do experimentov, to som už pochopil. Jediné čím sa riadim sú moje uši. Napr. včera som si pustil Revolver od Beatles a mám trošku zmiešané pocity. Každá druhá skladba hrala divne, neviem či je to nahrávkou alebo čím. Možno aj ekvalizérom, zvykol som počúvať na vyrovnaných výškach aj stredoch, ale nebasovalo to dostatočne, resp. stredy moc revali. Navyše mi, ale to nie je chyba bední, pije krv to extrémne delenie do ľavého a pravého kanála na nahrávkach Beatles a to nehovorím o tom keď to mám počúvať na slúchadlách, to je priam utrpenie.

Hypoteticky experiment: Medzi výšky a ARN5604 dať niečo, fajn, ARZ 3604/3608? Možno niekde také aj nájdem. Je mi úplne jasné že ARN5604 nie je dostatočný pre basy ako ja potrebujem, ani keby boli dva také repráky. Takže sub alebo štvorpásmo. Jedno lepšie než druhé. Našťastie mám plno času, môžem aj 10 krát merať než začnem rezať. Natíska sa otázka ako to naladím? Je nejaký analyzačný software pre obyčajé PC? Bedne by som mohol nahrať kvalitnejším mikrofónom cez pult. Vidím v tom ďalšie potenciálne problémy... Koniec hypotetického experimentu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 pro 2012 09:52 

Regálové Totemy tam klidně můžeš postavit, když jim dáš těch cca 50 litrů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 pro 2012 16:57 

OK, regálové totemy, nechám si poradiť, cena je OK. Asi budem prvý kto spraví Totem 100 v prevedení regáloviek.

Objem ešte možno upravovať a môžem kľudne dať aj 60 litrov, ak to pomôže. Väčšie regálovky mi vôbec nevadia. Čo by som skôr spravil je zakryl predok sieťkou, ako to mávali staré bedne, aspoň nikoho nebude lákať to chytať a snáď sa to nebude špiniť. Samozrjeme sieťkou vhodnou na takýto účel. Chcem rovný a "minimalistický" dizajn bez akýchkoľvek nerovností (toto už nemá nič spoločné so zvukom). Nebudem musieť riešiť ani zapustenie stredobasu. Dúfam že zvuk to príliš neovplyvní.

Vzhľadom k väčšej šírke a hĺbke bedne (na úkor výšky) by som zvolil hrubší materiál, aspoň 22 mm MDF, možno aj 25 a hlavne hrubú prednú stenu, ktorá by bola zapustená asi 3 cm od hrany čela kvôli sieťke (zvukovod trčí 2,5 cm), ktorú chcem zalícovať s bokmi. Výstuhy po rohoch a samozrejme aj vovnútri ako výjdu. Zatlmenie aspoň hrúbky 2,5 cm všade s výnimkou prednej steny (tá vyberateľná). Mám predstavu ako by to mohlo vyzerať aj ako by som to poskladal. Výhybku by som dal buď na zadnú stenu alebo na predné čelo, uvidím ako bude miesta. Na plošák ju dávať nebudem, stačí mi kuprexitová platňa a káble.

Otázka je ako to bude hrať v kombinácii so Sony str gx 215, ale snáď OK.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]