Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vytlumení, jak?
PříspěvekNapsal: 30 lis 2012 19:04 

Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj.
Měl jsem repro ARS 824, kde je vytlumení provedeno zmačkanou a tam narvanou bublinkovou folií. Měl jsem pocit, že by si to zasloužilo větší objem, tak jsem bedny cca 2x zvětšil. Obložil jsem stěny minerální vatou. Ptám se, jestli mám do zbývajícího vzduchového prostoru nacpat opět bublinkovou folii. Dík za radu. Jinými slovy, jestli jsem svou úpravou zásadně změnil kmitočtovou charakteristiku bedny.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Vytlumení, jak?
PříspěvekNapsal: 30 lis 2012 20:26 
Řádný člen

Kraj:
Větší objem než u originálu by skutečně neuškodil, ale dvojnásobek je moc! Optimum je tak kolem 12-14 litrů max. Pokud si dostatečně (ne však přehnaně) tlumil po stěnách určitě bych tam už žádnou folii nepřidával.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 pro 2012 09:38 

No, změřeno to má asi 17-18 litrů čistého. Prosím o vysvětlení, proč ARN 664 potřebuje 30 litrů a o málo menší ARN 5604 jen 15l. Co se stane, když jde do většího objemu? (poslouchám potichu).
Dík

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 pro 2012 02:17 
Řádný člen

Kraj:
Když to dáš do většího objemu než je optimální tak ti to na basech moc nepřidá, zato se tam reproduktor začne tak nějak plácat, ztratí razanci a naroste výchylka. Výsledkem tedy není lepší zvuk, zato klesne zatížitelnost kvůli výchylce. Nicméně pokud hraješ potichu tak to alespoň nezničíš. Kdyžtak si to vyzkoušej - dej dovnitř pár cihel a zkus si tak pohrát s objemem a tlumením.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 02 pro 2012 08:13 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Přepočítej si "o málo menší" průměr membrány na plochu...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 pro 2012 19:08 

Příloha:
ARN5604_&_ARV161_vyhybka.jpg
Aha.
Prosím ještě něco:
Ta bedynka má nějakou tesláckou výhybku. Schema znám. Pak tady koluje na tytéž reproduktory jiná výhybka, viz obr. Bude mít změny výhybky na zvuk velký vliv, nebo jen nepatrný?
Děkuji

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 črc 2014 18:04 

Kraj: ČR - Olomoucký
Vyuziju tohohle tematu. Zrovna jsem z dvou beden klasika 9204 repraky a delany bedny, podobny o stejne velikosti- jen o 1 cm na vysku vic vnitrniho prostoru a resim tlumeni.

Vy s temahle dvoupasmama mate bohaty zkusenosti. Jak je tedy vytlumit. Mam par moznosti:

1. Narvat tam ty dva kusy bublinkove folie

2. Vystlat steny tim bilym vatelinem nebo jak se to jmenuje (3 cm ???)

3. Vystlat steny + i prostor vyplnit vatelinem

Jasne mohl bych si to poslechnout, problem jsou vruty, nemuzu repraky 10x odmontovavat a tak doufam, ze mi poradite co na ne plati.

Me se zda nejlip varianta 3. Pokud jo, tak ten prostor staci jenom zlehka (zhruba stejne jak te bublinkove folie minus neco, protoze uz tam budou ty 3 cm na stenach ??

B). A jeste jeden dotaz. Diru pro vyskac jsem musel pilnikem zvetsit, aby celej zapadl, protoze jinak by ty uchyty trceli jak trci ty na basaku. No a tak to neni krasne kolecko na setinu milimetru. Ale snazil jsem se. Muze to vadit? U klasickych teslovek jsou usazeny vzdycky to toho plastu, ja to mam na drevo, tak jestli to nemam nejak vychytat. Nejaky tesneni nebo neco. Doufam, ze ne.

C). Jeste mne napadlo utahovani. Basak se da utahnout tak, ze ty uchyty se trochu ohnou tim dotazenim. Muze se to, nebo naopak uz je to moc a v zadnym pripade? Origo tesly co jsem videl, to tak maji, ale kdo vi kdo se v tom vzdycky vrtal. Diky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 črc 2014 18:49 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Bublinkovou folii bych nepoužíval, na 2 bedny bude s rezervou stačit jedno balení:
http://www.reproobchod.cz/tlumici-rouno ... 5x1m-p3853

Dobře se to stříhá, ke stěnám možno připevnit sponkovačkou, či udělat pár bodů chemoprénem.

PS: mám tu i menší kusy mimo nabídku, které by mohli stačit, protože odebírám velké role a stříhání si zajišťuji sám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 črc 2014 20:06 
Moderátor

Nejvymakanější by bylo vnitřní stěny polepit zbytky cca 1cm tlustého koberce a celý vnitřní prostor rovnoměrně ale lehce vyplnit načechraným vatelínem nebo origo tlumícím rounem, co nabízí Lukyss (nestlačovat, bylo by ho moc)).

Dopilovaná díra nevadí, pokud není kolem repráku znatelná spára. Pro dobrý pocit je možno pod repráky použít pěnové těsnění, ale pokud tam není vyloženě díra, není to nezbytné. Když lehce zatlačíš na membránu basáku, tak aby to slyšitelně nefunělo kolem repráků.

Pod uši je dobré dát distanční podložky tak tlusté, aby umožnily spolehlivé dosednutí okraje koše na desku, ale aby se uši nedeformovaly. Jinak ale není problém dotáhnout to s citem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 črc 2014 23:57 

Dik za rady super. Udelam to presne tak.

Diky Luky, mam 3 tasky toho vatelinu.

Jeste se chci zeptat na mozna posledni vec.
Vymenoval jsem krabicovy kondiky. Nasel jsem nejaky tesla 205 a nejaky kvalitni ERA MKT.
No proste jednak dve firmy a kazda znacka na jinou voltaz. ERA je na 63V. Tak jsem je ruzne paralelni pospojoval, abych se dobral spravnych puvodnich hodnot.

Vadi to nejak. Mam jeste spoustu zech 205tek po 1 mikro, takze bych mohl ty ERA dat pryc (mely vetsi hodnoty, tak jsem je pouzil a jsou myslim celkem kvalitni) a misto nich, kdyby to bylo spatne vzit ty jedno mikrovy a udelat to z nich. Akorat by jich bylo hodne, ale to snad nevadi ne?

Ja citim, ze neni dobry ty dva vyrobce spojit. Co mam udelat ?
Jsou to tady tyto akorat na 63V a ruzny hodnoty od 1 - 10uF
http://www.ebay.com/itm/2pcs-ERO-German ... 0816198512

Doufam teda, ze nevadi spojit tesly s tema zelenyma MKT. Jsou brutalne presny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 črc 2014 10:37 
Moderátor

Tam nejde ani tak o míchání výrobců, jako o pracovní napětí, na které jsou ty kondy dělané. Obecně se doporučuje používat kondenzátory minimálně na 100V DC. Vzhledem k tomu, že tyhle bedýnky se asi nebudou používat s příliš výkonným zesilovačem a nejsou tam RLC rezonanční obvody, asi by kondy na 63V použít šly bez velkého rizika.
Jinak ty krabicáky není problém použít znovu v basové větvi výhybky, pokud jsou elektricky v pořádku. Já je měřím na svod při 100V, kapacitu a ESR. Tu a tam nějaký vyhodím, ale většinou jsou schopné sloužit dlouhá léta.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 črc 2014 20:13 

Jo zesilovac ma 2 x50W

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2014 10:26 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
s úspěchem používám filtrační vatu (je s ní příjemnější práce, narozdíl od minerální), anebo jemnou geotextilii, ale jinak bublinková folie (ta s drobnýma bublinkama) není nic proti ničemu z pohledu funkce, kterou má vycpávka plnit... jen to působí tak trochu divně, to ano

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2014 11:57 
Moderátor

Bublinková fólie v uzavřené bedně tlumí dobře, ale časem ztvrdne. Jinak bez problémů. Přesto je lépe se jí vyhnout a používat ji jen na balení.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 črc 2014 12:06 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
No vidíš, kdo má velký množství bublinkové folie na balení, můžu vyměnit za vatelínové rouno ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 črc 2014 09:25 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
beru te za slovo - co je v tvem pojeti velky mnozstvi..., ;)

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]