Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 20:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Cambridge SoundWorks Speaker MC55
PříspěvekNapsal: 19 lis 2012 20:17 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Mohl bych tedy použitím 4 ohm reproduktorů něco poškodit? Teď nevím, jak se rozhodnout. :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2012 20:23 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Já bych to zase nějak nehrotil...Kdyby to bylo moje, už to letí do kontejneru a dál bych se tím nezabýval. Nebo v obou bedýnkách ty repráčky vyměnil a hrál bych na to dál. Pokud se k tomu budu chovat jako člověk, vydrží to. Pokud jsem idiot, tak to chcípne i s origo repráčkama. :)
Kolik vlastně tahle sranda stála?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2012 20:36 

Ta sranda stála 350,- :D No možná tady budu vypadat jako hlupák, ale nehraje to zas tak špatně. Měl jsem je již kdysi (taktéž 5.1 a 7.1 verzi) a zvuk z nich mě překvapil.

Opakuji, vím, že to jsou u Vás jen chrastítka, ale poměrem cena/velikost/výkon jsou pro mě dobré. Navíc nerad vyhazuji věci a už vůbec ne cokoli z audiotechniky.

Já poslouchám hudbu na Onkyu SR600E a Jamo JAMO S 606 HCS 3 a hraje to samozřejmě lépe, než tyto Creativy.

A také vím, že to Onkyo a Jamo taky není nic úžasného a nikdo tady neřekne, že to hraje fajn. To chápu, ale jsem rád za to, že jsem si mohl finančně dovolit alespoň tyto věci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 lis 2012 22:16 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
To je skoro neřešitelné, náhradní repráky za takovou cenu sotva seženeš a práce k tomu... To bych chápal jedině u mimořádně sentimentálního vztahu k něčemu hodně starému a vzácnému.

Proč bys měl být za hlupáka? To jedině, kdybys tvrdil, že ty chrastítka přehrajou aparaturu za čtvrt mega. Každý má svou úroveň, která mu stačí k radosti. Vsadím se, že polovina lidí tady stejně poslouchá doma horší zvuk, než o jakém diskutují - a taky žijou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 10:57 

Napsal jste to pěkně, plně souhlasím.

Je trochu nezozumím tomuto: "náhradní repráky za takovou cenu sotva seženeš a práce k tomu..."

Ty 4 ohm Monacor stojí kolem 100,- ks a napájím si je sám.

Otázkou ale stále zůstává, zda je vhodné je použít. Nerad bych to odrovnal celé. (V souvislisti s využitím 4 ohm repro). Využíval bych chrastidla na chalupě. A tam bohužel platí, čím více piva, tím více volume do prava. :-)

Ale musím napsat, že rozumně. Na nějaký extrém v hlasitosti jsem žádné audio neprovozoval.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 12:29 
Řádný člen

Nemyslím si, že bys to při normální hlasitosti mohl odrovnat. Při polovičním odporu teče dvojnásobný proud podle vztahu I=U/R, to je jasný. Na druhou stranu mluvíme o satelitech, do kterých asi ani nejde celé spektrum, ale spodek bude odfiltrován. Takže do těch satelitů se až tolik energie nepouští, aby došlo k nějakýmu přetížení zdroje, nebo tepelnýmu kolapsu. Stále se ale bavíme o normálním využití, ne dělání randálu. Klidně bych tam ty monacory našrouboval, pokud Ti to za to stojí. Jak jsou ale oproti originálům na tom zvukově, k tomu Ti už neumím říct nic a už vůbec dát nějakou záruku. Možná to bude hrát líp, možná hůř.
Jinak tady je něco s 6 Ohm impedancí a nevypadá to tak zle. Uváděný kmitočtový rozsah a citlivost budou ale nejspíš nějaký bludy.
http://www.bsacoustic.sk/sirokopasmove- ... /5dr61107/

A pak jsem ještě našel Visaton FR8/8. To je 8 ohm a asi ideální kandidát. Jsou tam nějaké milimetrové rozdíly v rozměrech, ale to by asi vadit nemuselo. Průměr je 86mm a rozteč děr 96mm.
Cena 5,40€, takže taky fajn a Visaton lze v ČR sehnat bez problémů.
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=46342 ... ton-fr-8-8

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 12:50 
Moderátor

Kdyby na tom opravdu moc záleželo, vzal bych třeba nějaké 3.3" a našrouboval je na redukci z plechu. Když se to neodflákne, i to pěkně vypadá. Ale pořád je tam ta otázka, jestli se vyplatí investovat tolik energie, když to celé stálo pár šupů. To jsem tím přesně myslel: Dvě či tři kila za repráky, něco za poštovné a nějakou hodinu práce k tomu, to vše na opravu sestavy, která stála celá 350 (jestli jsem to pochopil správně). Být to podobná situace s autem, šlo by okamžitě na šroťák.
Použití 4ohm repráků bych se taky nebál, pokud jsou opravdu to jediné, co se dá sehnat v původních rozměrech a pokud se to celé bude používat lidsky (nutná podmínka). Na druhou stranu, pokud s tím chceš (byť jen občas) hrát na pijatice, moc bych si už na přežití zesilovače nevsadil. Jakpak se stalo, že jsi ten jeden repráček odkouřil?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 13:04 

TheLastUnicorn píše:
Nemyslím si, že bys to při normální hlasitosti mohl odrovnat. Při polovičním odporu teče dvojnásobný proud podle vztahu I=U/R, to je jasný. Na druhou stranu mluvíme o satelitech, do kterých asi ani nejde celé spektrum, ale spodek bude odfiltrován. Takže do těch satelitů se až tolik energie nepouští, aby došlo k nějakýmu přetížení zdroje, nebo tepelnýmu kolapsu. Stále se ale bavíme o normálním využití, ne dělání randálu. Klidně bych tam ty monacory našrouboval, pokud Ti to za to stojí. Jak jsou ale oproti originálům na tom zvukově, k tomu Ti už neumím říct nic a už vůbec dát nějakou záruku. Možná to bude hrát líp, možná hůř.
Jinak tady je něco s 6 Ohm impedancí a nevypadá to tak zle. Uváděný kmitočtový rozsah a citlivost budou ale nejspíš nějaký bludy.
http://www.bsacoustic.sk/sirokopasmove- ... /5dr61107/

A pak jsem ještě našel Visaton FR8/8. To je 8 ohm a asi ideální kandidát. Jsou tam nějaké milimetrové rozdíly v rozměrech, ale to by asi vadit nemuselo. Průměr je 86mm a rozteč děr 96mm.
Cena 5,40€, takže taky fajn a Visaton lze v ČR sehnat bez problémů.
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=46342 ... ton-fr-8-8

Tak ten 6 ohm by byl asi nejlepší. Visaton se už bohužel hodně rozměrově neshoduje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 13:20 

ransom píše:
Kdyby na tom opravdu moc záleželo, vzal bych třeba nějaké 3.3" a našrouboval je na redukci z plechu. Když se to neodflákne, i to pěkně vypadá. Ale pořád je tam ta otázka, jestli se vyplatí investovat tolik energie, když to celé stálo pár šupů. To jsem tím přesně myslel: Dvě či tři kila za repráky, něco za poštovné a nějakou hodinu práce k tomu, to vše na opravu sestavy, která stála celá 350 (jestli jsem to pochopil správně). Být to podobná situace s autem, šlo by okamžitě na šroťák.
Použití 4ohm repráků bych se taky nebál, pokud jsou opravdu to jediné, co se dá sehnat v původních rozměrech a pokud se to celé bude používat lidsky (nutná podmínka). Na druhou stranu, pokud s tím chceš (byť jen občas) hrát na pijatice, moc bych si už na přežití zesilovače nevsadil. Jakpak se stalo, že jsi ten jeden repráček odkouřil?

Ano, proto stály 350,-. Kvůli zadřenému reproduktoru. Ale co tomu předcházelo, netuším. Bohužel.

Všiml jsem si, že je uvnitř bedničky kondenzátor s hodnotou 150uF a 100V. To jen pro doplnění.

No celkem mám obavu ty 4 ohmy použít. Ty 6tky by ale mohly být, co říkáte?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 13:43 
Řádný člen

A kolik stále tahle sestava nová? Předpokládám, že víc než 2000Kč...

Jo, u toho visatonu jsem se krapet spletl u rozměrů.
Těch 6 ohm bych se nebál vůbec. Předpokládám, že ten kondík 150uF je v sérii...to odpovídá děličce tak 100-150Hz se strmostí 6dB u těch 8 ohm. Při změně reproduktoru budeš muset ale změnit i hodnotu kondenzátoru - přidat k staávajícímu paralelně bipolární kond hodnoty cca 50uF.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 14:02 

Nová tenkrát stála tuším kolem 5000,- Bohužel se již nevyrábí. Za tu cenu jsem prostě nemohl jinak, jistě chápete.

K PC to bylo tenkrát snad to nej v kategorii 2.1. Mě se zdají poslechově lepší, než ekvivalent Z-2300. (Subjektivně).

Ten kondenzátor je tam připájen na plusovém vodiči. Kde bych prosím musel připájet ten další? Jsem na toto opravdový amatér, nezlobte se.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 14:24 

Zřejmě asi takto...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Paraleln%C ... ojen%C3%AD

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 20:59 
Moderátor

Aha, tak teď mi to začíná dávat smysl. Teprve mě napadlo podívat se trochu líp, co je to vlastně za zařízení. takže pardon.
Zapojení s přidaným kondenzátorem by vypadalo takhle (obrázek).
Použít by se dal třeba tenhle kondenzátor:
http://www.hadex.cz/i094-47uf63vdc-tf20 ... bipolarni/

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 lis 2012 21:36 

Není to opravdu taková hrůza. I z dnešní nabídky 2.1 to přehraje prakticky cokoli. (Stále se bavím o kategorii PC repro, v jiné by zřejmě sestava moc neuspěla).

Jinak moc děkuji za schéma. Trochu jsem uvažoval, že to zapojím takto a jen jste mi to potvrdil.

Takže půjdu zřejmě cestou 6 ohm + kondenzátor.

Edit: Ovšem na takové BOSE Companion to mít nebude. :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2012 01:57 
Moderátor

Na fórech bývá zvykem tykání, nehledě na to, že si nechám tykat i od učedníků, kterým bych mohl dělat hodně přestárlého fotra...

Přeju příjemnou zábavu při kutění a ať se daří.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2012 11:12 

No to tykání bude asi lepší, to je pravda. Mě připadá vykání slušnější, proto jím vždy začínám. :)

Chci moc poděkovat všem, kteří byli ochotni poradit a pomoct a věnovali mi tady svůj čas. Až budou repro vyměněny, napíšu, jak moc se zvukově liší od původních.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2012 12:51 
Řádný člen

Nemáš vůbec zač. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2012 12:52 
Moderátor

To bude myslím zajímavé, protože to vypadá, že ty původní nemusely nutně být ty úplně ze všeho nejvíc nejlevnější šmejdy, co kde vyhrabali. tak to snad výměna nezabije.
The last Unicorn: To už mi děláš naschvál, ne? Kdykoli chci odeslat příspěvek, jsi tam o minutu dřív :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 lis 2012 13:48 
Řádný člen

No jasně, telepaticky číhám jak jdeš psát příspěvek a rychle něco napíšu, abych Tě předběhl. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 úno 2013 17:00 

Ahoj. Tak jsem nakonec sehnal jiné satelity. Jsou to 2 pásma ze sestavy Creative Gigaworks S750. Hrají o dost lépe, mají i svou výhybku.

Chtěl jsem se jen prosím zeptat. Zvukovou kartu a tyto repráčky bych rád připojil digitálně. (Subwoofer má digital na cinch, ale zvukovka digital jack 3.5)

Můžu použít tuto redukci? Bude to fungovat? :D Předem díky za info.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]