Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 17:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3-pásmový ekvalizér
PříspěvekNapsal: 09 lis 2012 22:58 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Dobrý den potřeboval bych poradit... Našel jsem si schéma ekvalizeru a ptám se jestli se dají ty hodnoty potenciometrů změnit namísto 100Kohm na 50Kohm a jestli se budou muset změnit hodnoty ostatních součástek? děkuji za odpověď
http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... alizer.htm

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 3-pásmový ekvalizér
PříspěvekNapsal: 09 lis 2012 23:52 
Řádný člen

Kraj:
Ano musí se změnit. Ta konstrukce ale není zázrak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 01:13 

Já jsem hledal všude možně a vylezlo mě jen toto... Tak nemáte nějakou rozumnou konstrukci ve které bych mohl použít ty 50kohmový potenciometry???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 01:37 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
On to není ani tak ekvalizér, jako spíš škrundátko. Už původ konstrukce leccos napovídá. Pokud to za každou cenu chceš použít, změň i odpory a kondenzátory kolem potenciometrů. Namísto odporů 33k dej 15k, místo 18k dej 10k a místo 12k bude 6k8. Místo kondu 15n bude 33n, místo 6n8 dej 12n a místo 1n5 bude 3n3. Ten přepočet není úplně přesný, ale bude to stačit. A tranzistor musí být vybraný s co největším hFE. Bylo by lepší ho doplnit ještě emitorovým sledovačem (T2 - viz obrázek).

EDIT: Máš ty potenciometry aspoň lineární??? (50K/N, nebo 50K/A)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 07:47 

Kraj: ČR - Zlínský
Bacha na to značení zahraničních, 50kA je logaritmický potenciometr, lineární je 50kB, exponenciální pak 50kC, se středovým klikem a odbočkou pak např. 50kB-W.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 08:16 

Ransome, Tesla Litovel na soumraku své činnosti chystala zesilovač AZS225, který se měl vyrábět ve dvou verzích - s dvou a třípásmovými korekcemi. Speciálně ten třípásmový obvod funguje velmi dobře, mám jej vyzkoušený. Pokud bys byl ochoten zapojení překreslit a dát jej sem, pošlu Ti sken - vlastním totiž původní výrobní dokumentaci na AZS225, který se pak později vyráběl v očesané verzi a s pouze dvoupásmovými korekcemi pod označením ETA2477. Je to ten zesilovač, co má koncový stupeň s KD711/712, obšlehnutý z Texana, celý zesilovač je pak osazen obvody NE5532, 5534 a TL082. A mám právě dojem, že je spočítaný na lineární potenciometry 47kOhm.
Původní schéma sice je čitelné, ale je na světlotiskové kopii, která po oskenování vypadá hodně blbě, proto by to bylo dobré překreslit, pro univerzální použití i se sledovačem na vstupu a ochrannými odpory 100R s blokovanými zenerkami 18V v napájení plus blokování keramikami 2x100n u každého pouzdra. Na jeden kanál tak stačí jeden obvod NE5532AP, někdo šikovný by na to mohl udělat i plošák.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 12:51 

Jj jsou to 50kohm lin. Ale ten malý zelený poťák je logaritmický dal by se použít na hlasitost?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 14:18 
Moderátor

Sinclair:
Tak což o to, překreslení je otázka chvíle. Tak mi to to pošli mailem.
Tišťáky jsem vždycky kreslil od ruky na čtverečkovaný papír, tak kdyby někdo poradil nějaký free kreslící program pro wokna...?
Když už komunikujeme tady, teprve s Tondou řešíme ty ochrany, já mu řekl, ať tě kontaktuje sám a dohodne si, co by se mu hodilo a pak to objednáme společně.

Alexandr: Obyčejný logaritmický potenciometr na hlasitost použít můžeš, ale dá se to udělat i líp.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 17:14 

No, ty vrábelské ochrany se pro ochranu výstupu OTL elektronkového zesilovače moc nehodí, časová prodleva sepnutí u nich lze nastavit změnou elektrolytu a děliče na max. pět až sedm sekund, kdežto elektronkový zesilovač potřebuje nejméně minutu, než si "učeše peří" a na výstupu bude prakticky nula. No - ona tam nula nikdy nebude, protože pokud je ten zesilovač zapojen standardním způsobem, bude se nula výstupu hýbat se změnou emise elektronek i s anodovým napětím. OTL zesilovačů bez kondenzátoru na výstupu, tedy se stejnosměrným výstupem jsem zkoušel několik, ale jedině Futterman z roku 1959 se choval jakžtakž slušně, kdy ss složka na výstupu kolísala podle napětí v síti zhruba +/-300mV, někdy i o fous víc. To je sice napětí, které žádnému reproduktoru neublíží, ale dost zahýbe s TS parametry zejména basáku, zbytek v třípásmu je stejně oddělen kondenzátory. Takže to chce zapojení s fetem, tedy s vysokým vstupním odporem, aby se časovací kondenzátor nabíjel velmi pomalu a samozřejmě to nesmí být elektrolyt. Nemyslím si, že by bylo nutné něco znovu vymýšlet, na netu je toho určitě dost a já jsem to tehdy do Futtermana dodělával taky s nějakým fetem z hlavy, na papíře to nikde není.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 18:13 

Můžu na ten sledovač použít Tesla KC509?
Ale on ten poťák je jen 10Kohm ale ve schemu je 50Kohm můžu ho taky použít?
Ranson: A jak by se to dalo udělat líp?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 18:38 
Řádný člen

Kraj:
Ransome já taky dlouho dlouho dělal návrhy DPS jen ručně. Eagle mi nikdy k srdci nepřirostl - zdá se mi poněkud těžkopádný. Osvědčil se mi ale jednoduchý prográmek Sprint layout. Nemá sice některé funkce, které mi tam chybí (například tahání sběrnic, jasně definované rozestupy vedení, mezer a podobně - to ale neznamená že to nejde udělat, jen to trvá déle), ale zato je velice intuitivní, nekecá člověku do toho co dělá (netvrdí mi že něco nejde když já vím že to jde) a má jednu úžasnou funkci - velmi dobře se s ním překreslují návrhy které nejsou z toho programu. To se mi velice osvědčilo třeba při výrobě replik mechanicky poškozených originálních desek a nebo když si chci upravit návrh který byl dělaný původně v jiném programu nebo prostě z obrázku (nekvalitní předlohy v AR), z fotografie a podobně. Dobře se v něm kreslí do knihovny součástek vlastní prvky. Je to malé, nenáročné takže to běhá dobře i na starých plečkách. Naučit se v něm můžeš zcela samostatně během deseti minut, takže by stálo za to kdyby na něj kouknul třeba i tady Leoš aby nemusel dávat kreslit desky někomu jinému ;) . Z těchto důvodů mám ten program rád. Ale bacha! Oproti lepším programům to nemá propojení se schematem, takže když uděláš nějakou botu tak ti to neřekne žes jí udělal. Mě to nevadí protože u tužky a papíru mi to taky nikdo neřekne, ale mají s tím problémy lidi kteří jsou třeba z Eaglu zvyklí že jim program neustále stojí za zadkem a kontroluje je.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 21:03 

Pánové já bych taky potřeboval poradit....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 22:12 
Řádný člen

Kraj:
Už jsem ti psal že poťák bez úprav použít nemůžeš. KC509 můžeš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 22:24 

To vím ale já myslím ten malej zelenej na hlasitost má 10Kohm a je logaritmickej

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 22:28 
Řádný člen

Kraj:
Pokud je stereo tak můžeš, ale jsi si jistý že nebude lepší koupit nějaký nový rozumný?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 22:43 

On má 6 poťáků v sobě já chci požít jen tři z nich abych reguloval hlasitost satelitů a subwooferu zároveň....
A je to ten co je ve schemu zakreslen před výstupem ekvalizeru.(?)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 23:07 
Moderátor

Tak regulace hlasitosti se zpravidla dělá jen ve stereu ještě před výhybkou pro sub a na to je použitý jen dvojitý potenciometr. Tady bych hádal, že to je nějaký souosý jako z autorádia a že bude točit vždy dvěma běžci najednou. Takže asi chceš měnit i vzájemnou hlasitost subu i satelitů? Ono je lepší mít to nastavené napevno a regulovat jen hlasitost celkovou. Takže odpovím: Ano, šlo by to, ale lepší je regulovat to najednou už před výhybkou.
Pro lepší vjem se používá potenciometr s jednou nebo více odbočkami, který upravuje kromě hlasitosti i kmitočtovou korekci tak, aby se blížila fyziologii lidského ucha - na zesilovačích se to většinou nazývá LOUDNESS. Dá se to tak nějak udělat i s logaritmickým potenciometrem, ale není to úplně ono. Když se to udělá pořádně, zvuk je subjektivně o mnoho lepší, hlavně při tichém poslechu. Myslím, že investice kolem osmdesáti korun do potenciometru a pár součástí okolo se vyplatí.

K původnímu dotazu: ano, je to ten potenciometr za výstupem a pokud doplníš ten jeden tranzistor jako sledovač, může být i 10k. Ten tranzistor může být v podstatě jakýkoli univerzální NPN.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 23:15 

Já to ale budu vést rovnou ze zvukovky oddělené (5.1)...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 23:21 
Moderátor

Jasný. Kam potom ale chceš vmáčknout ty korekce? Navíc jestli to je ze zvukovky, tak podstatně líp poslouží nějaký softwarový ekvalizér v počítači.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2012 23:26 

Není to nicmoc kvalita ale takhle nějak bych si to představoval...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]