Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Snížení výkonu u koupené věže
PříspěvekNapsal: 06 lis 2012 10:53 

Kraj: ČR - Pardubický
Dobrý den,
koupil jsem si Mikrověž Philips MCM3000, mám to do ložnice, kde ji využívám hlavně večer před spaním. Všechno dobrý akorát večer to dost řve i na minimální zeslabení. Není tam klasické kolečko ale spínač, který to reguluje stupňovitě.

Potřeboval bych nějakým způsobem zeslabit výsledný výkon soustavy. Vzhledem k tomu, že bedny jsou připojeny dozadu odnímatelným kabelem, předpokládám, že by tam šel vložit jakýsi mezikus, který by část výkonu "užral".

Intuitivně mě napadá vložit tam jen nějaký odpor. Ale vůbec netuším jestli je to správná cesta, popř. okolo jakých hodnot se pohybovat. Komfortní by bylo, kdyby se to zeslabení dalo nějakým tlačítkem vypnout/zapnout, aby se to nemuselo vždy rozpojovat noční/denní režim. Ale pokud se to dobře trefí tak, by to asi ani nemuselo být. Potřeboval bych to zeslabit tak +- o 50%.

Děkuji za poradu GB.

Data:
Philips MCM3000

Zesilovač
Jmenovitý výstupní
výkon
2 x 50 W RMS
Kmitočtová
charakteristika
80 Hz–16 kHz

Reproduktory
Impedance
reproduktoru
4 ohmy
Vinutí
reproduktoru
4palcový basový
reproduktor + 1palcový
výškový reproduktor
Citlivost >80 dB/m/W

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Snížení výkonu u koupené věže
PříspěvekNapsal: 06 lis 2012 16:28 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
asi tak reproduktory (reprosoustavy) s vyšší impedancí, s tím odporem to fungovat sice bude ALE zhorší se parametry jako jsou hlavně zkreslení potom to bude při nižších hlasitostech trochu šumět a část výkonu se zbytečně ztratí, protopí v tom rezistoru takže já bych to asi řešil tou impedancí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012 19:37 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Ježíšikriste venouši, co to meleš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012 21:56 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tohle je bohužel slabé místo mnoha kusů moderní spotřebky, které se snaží ohromovat kraválem a nedbají na tichý poslech...

Pro noční poslouchání by bylo nejjednodušší vložit mezi věž a bedny odporový dělič vyřaditelný přepínačem. Nebude to úplně ono, ale s ohledem na kvalitu podobných věží se zas tak moc nestane. Dají se koupit i regulátory pro ozvučení, které se zařazují do přívodu k reproduktorům, ale jsou drahé.

Vendo, neměl bys s hulením experimentovat. Uschne ti pytlik.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012 22:01 

PROČ DO MĚ RYJEŠ? náhodou, co je na tom mém řešení špatně? napiš mi to do SZ nebo tu, nebo jak chceš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012 23:48 

venouš píše:
zhorší se parametry jako jsou hlavně zkreslení potom to bude při nižších hlasitostech trochu šumět

Venouši, to co jsi napsal je naprostý blábol !!!

dát tam do série odpory, třeba 27 Ohmů, klidně může !
ale s větší zatížitelností, asi tak 10W a hotovo . . .
uvidíš sám jak hlasitě to bude hrát a ransom má pravdu !

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 00:40 
Moderátor

Dá se to zkusit třeba takhle.
Přepínač v horní poloze - plný výkon.
Přepínač v dolní poloze - útlum cca 10dB.
Pokud by i to bylo málo, můžeš zkusit rezistory 1R0 (na pozici R2, R4) a 3R9 (jako R1, R3). Případně zkusit zvětšovat R1, R3 až na 22R.
Na přepnutí stačí jakýkoli dvoupolohový dvoupólový přepínač (kolébka, páčkový), rezistory drátové 6W.
Vestavěl bych to do krabičky, nejlíp s terminály pro připojení repro a výstupů věže a umístil někde vedle věže, aby byl přepínač přístupný.
Byla by i technicky korektnější řešení, ale ta by znamenala zásah do nitra věže.
Kdybych věděl, že je v bedýnkách jen jeden širokopásmový reproduktor, dalo by se použít i připojení jen přes jeden rezistor, jak píše OK1HGA. Ale kdyby to byly dvoupásmové bedýnky, ono by to pak blbě hrálo. Technické údaje uvádějí dvoupásmo, ale ona tam je někdy jen atrapa výškového repra, která nehraje. Radši bych ale uvažoval s tím, že je funkční.

Myslím, že nejsi jediný, kdo se s podobným problémem setkal. Sám mám v ložnici jinak docela slušný mikrosystém Pioneer, ale regulace hlasitosti směrem k nule je taky taková nijaká. Má moc velký krok a blbě se nastavuje rozumná hlasitost. Mně osobně to nevadí, protože i na usínání si pouštím muziku spíš trošku víc, ale věřím tomu, že by to jiného dost prudilo.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 01:21 
Řádný člen

Kraj:
Je to sice nouzové a prasečí řešení ale jednodušší než to co sem dal Ransom nevymyslíš. Je to ale opravdu jen pro velmi tichý poslech, protože kdyby si zvýšil hlasitost tak zjistíš že to hraje s těmi rezistory o znatelně hůře a při větších výkonech to reproduktorům může i vadit. Když hraješ potichoučku tak zhoršení vlastností nezaznamenáš a reproduktorům to nevadí. Píšu to hlavně pro jistotu kdyby to tu četl ještě někdo jiný a pokusil se to využít nějakým nevhodným způsobem.

Hlavně by to ale chtělo upravit hodnoty těch rezistorů !!! Jednak by to chtělo větší útlum a jednak navýšit impedanci. Takto by se to nemuselo té věži moc líbit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 08:27 

Díky moc chlapy.
Takové nějaké řešení jsem si představoval. Nejsem žádnej elektronickéj kutil, ale tohle bych snad mohl zvládnout
Thales píše:
Je to sice nouzové a prasečí řešení ale jednodušší než to co sem dal Ransom nevymyslíš. Je to ale opravdu jen pro velmi tichý poslech, protože kdyby si zvýšil hlasitost tak zjistíš že to hraje s těmi rezistory o znatelně hůře a při větších výkonech to reproduktorům může i vadit. Když hraješ potichoučku tak zhoršení vlastností nezaznamenáš a reproduktorům to nevadí.
Předpokládám, že pokud vypínačem vyřadím rezistory na pozicíh R1,R3 z činnosti, že to bude hrát jako bez úpravy(denní poslech).
Thales píše:
Hlavně by to ale chtělo upravit hodnoty těch rezistorů !!! Jednak by to chtělo větší útlum a jednak navýšit impedanci. Takto by se to nemuselo té věži moc líbit.
A to konkrétně znamená co prosím?

Ještě pro jistotu se optám 2R7 znamená odpor o hodnotě 2,7 Ohmu? :oops:

Díky

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 12:59 
Moderátor

Jo, 2R7 je 2,7 Ohmu. V horní poloze přepínače je R1 zkratovaný a R2 vyřazený, takže je reprák připojený napřímo. V dolní poloze je připojený přes dělič.
Ty hodnoty jsou střelené od oka pro výslednou impedanci cca 4 Ohmy. Ono to vychází malinko míň, tak místo nich pro jistotu dej radši 3R3 nebo víc. Pro soustavy 8Ohm by byly hodnoty dvojnásobné.

Ono je dost lepších řešení, ale jsou složitá a nákladná - transformátor, regulátor (třeba od Dexonu), přestavba regulace hlasitosti přímo ve věži... Tohle moc velkej průser nebude a pomůže to. Ale opravdu jenom u nějaké věžičky, k solidnějším zařízením to je zhola nevhodné, nehledě na to, že z principu u solidního zesilovače nic takového není ani třeba.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 14:00 
Řádný člen

Kraj:
Mnoho mikrověží má 8ohm bedny - zkontrolovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 15:50 

No to je dobrý. :roll:

Předpokládám, že se tím budou muset změnit hodnoty odporů. Kdyby byly, co by se stalo s hodnotami, co kolega vypočítal. Předpokládám, že by to ubralo, ehm ... míň výkonu?
Ale věž to snad nepoškodí?

A navíc. Vím k impedanci jen to, co jsem napsal výše(výtažek z tech.popisu). Pokud bych to měl nějak změřit, tak nevím jestli umím, bo jediný co doma mám je takový levný universální multimetr pro běžné domácí měření popř. hledání zkratu apod. A jsem fakt laik, který sice něco tuší nějaký základy o pár součástkách(odpory, kondíky, ledky apod.), ale to je asi tak všechno. Moje samostudium skončilo zhruba na úrovni klopného obvodu. :oops:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 17:15 

vždyť tu vlastně rozebíráte to co jsem psal už v prvním příspěvku! a pak že já jsem vyhul... :| no pro příště by snad stačilo napsat "dobrá, navyjádřuj se" a ne se hned do mě navážet, ve škole už toho mám dost, i přesto že to vážně nemysleli.

impedanci jinak změříš tak že si na mulťáku dáš ohmy a normálně ten reprák změříš u 4R reproduktoru to sice naměří 3,8... ale při 0hz a to nikdy do reproduktorů záměrně nepouštíme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 17:32 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Venouši, tys tady psal něco o šumu atd., což bylo úplně mimo. Další věc, impedance a stejnosměrný odpor není to samý. Ten odpor je jen jednou ze složek impedance. Na repráku můžeš klidně naměřit stejnosměr 5,9 Ohm a jmenovitá impedance bude 8 Ohm.
Je to to samý, jako kdybys tvrdil že motor s krouťákem 200Nm bude mít výkon 100kW bez toho, abys znal otáčky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 17:44 

přece to jsem tam psal, co tu píšeš 0hz = stejnosměrné napětí

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 18:52 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
impedanci jinak změříš tak že si na mulťáku dáš ohmy a normálně ten reprák změříš u 4R reproduktoru to sice naměří 3,8...

Přečti si, co jsi napsal a co jsem Ti na to odepsal já...že měření impedance reproduktoru není měření jeho stejnosměrnýho odporu. ;) Trochu si to dostuduj. A taky si promysli, jestli sériový rezistor s reproduktorem vnese do reprodukce šum.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 20:18 
Moderátor

No, jestli jsem dobře četl ten výpis parametrů nahoře, bedýnky jsou čtyřohmové (Thales, ty jsi to zas nečet vůbec, ale šťouráš, viď?), takže je to v pořádku.

Vendo, já tě mám rád, ale myslím, že bys neměl zatím spěchat s raděním, ale víc naslouchat a učit se. Opravdu ti z toho vyšel blábol. Možná by sis měl trochu trénovat srozumitelnější vyjadřování. Pokud chceš být za odborníka, neříkej odporovým rozsahům multimetru Ohmy. To říkají elektrotechnicky negramotní modeláři.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012 20:27 
Řádný člen

Kraj:
Jo já to přehlédl, nebo spíš pozapomněl. Sorry.

Venouši multimetr měří stejnosměrný odpor protože měří obvykle stejnosměrným proudem. Impedance je vlastně odpor v obvodu střídavého proudu, který může být značně odlišný. Například taková cívka 3mH bude mít drobátko odlišný stejnosměrný odpor od impedance třeba na 1KHz ;) Na druhou stranu cívka v reproduktoru je malá takže rozdíl pro nízké frekvence nebude tak dramatický. jestliže naměříme multimetrem stejnosměrný odpor kupříkladu 3,6ohmu tak víme že jmenovitá (nikoliv skutečná) impedance reproduktoru bude s pravděpodobností hraničící s jistotou 4 ohmy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2012 09:16 

Tak vám všem díky. Zkusím změřit ty bedny jestli specifikace nelhala a půjdu shánět součástky.
Dík GB.

PS: Dají se sehnat nějaký rozumný vyrobený krabičky pro tento účel, nebo se to řeší jen samo domo? Vzhled úplně neřeším bude to pravděpodobně za věží.
už jsem našel KM 26 N

A netušíte prosím jaký je oficiální název toho konektoru co se do něj jen zasune drát od bedny? Mám ho na věži a počítám, že ho dám i na tu krabičku IN/OUT.
Už jsem to našel: Svorkovnice pro reproboxy PT 932

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2012 12:36 

pokud si chceš přepočítat hodnotu odporů v útlumovém článku,
můžeš použít tuto online kalkulačku
a abys věděl na jaké zatížení budeš potřebovat odpory,
můžeš zase použít tuto kalkulačku online (Ohmův zákon)

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]