Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: spínaný zdroj
PříspěvekNapsal: 25 říj 2012 12:18 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
chtěl bych se zeptat proč je špatně když zesilovač napájí spínaný zdroj?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: spínaný zdroj
PříspěvekNapsal: 25 říj 2012 13:17 
Řádný člen

Kraj:
V zásadě to špatné není, jde spíš o to že ten zdroj k tomu účelu musí být vhodný zatím co spousta lidí si myslí že to mohou připojit k čemukoliv. Výsledkem pak mohou být nejen zhoršené parametry, ale i řada dalších komplikací.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2012 13:36 

já třeba mám zes. z auta (protože už mě ty MBA810 přestaly bavit) mosfeťák s výkonem asi okolo 30W a teď se mi do rukou dostal zdroj k lampě který je spíňák no a tak se tedy ptám na neduhy. Ale teoreticky a v ideálním smyslu se to tedy normálně užívat dá. jo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 říj 2012 17:08 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Zdroj k lampě? Myslíš jako k halogenám na 12V? Jestli ano, tak na to zapomeň. Použitelný by byl třeba spínaný zdroj k CB.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 říj 2012 00:05 

Spínané zdroje mají obecně vesměs problém s vyzařováním rušivých signálů jak po výstupu, tak i po napájení ze sítě. Protože taková pořádná filtrační tlumivka na feritu stojí třeba půl dolaru a kdo by to tam cpal, když to funguje i bez toho, žejo :evil: A ty nepovedené můžou reagovat na náhlou velkou změnu odběru zhoupnutím výstupního napětí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2012 17:42 

dopytle zas se do teho trochu zamotávám :evil: al asi tak na halogenky to nebylo, na obyč led světla má to 6,7A a kdyby to přece rušilo ta to poznám přece tak že když je ticho i v přehrávači tak by to mělo pištět nebo tak že? a ono to je v tichu, zkrátka od doby co jsem odstavil mého TW tak jsem tak čistý, nezkreslený a detajlní zvuk neslyšel. je to moc dobrý zesilovač. ale odbočil jsem, takže nevím co bych k tomu dále řekl, snad jen se zeptal. mohou být tam nějaké skryté vady které se neprojeví ale kazí to buď zes nebo zdroj?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 říj 2012 23:39 
Moderátor

Otázka, zda z toho vůbec leze vyfiltrované napětí - a jak moc vyfiltrované. Ony ty zdroje někdy chodí až na desítkách kHz a nadzvukový kmitočet se může prososat do zesilovače a zesílený vylézt z výstupu, což vůbec není dobré.
Jinak zdroje pro LEDky, co jsem měl v ruce, mají až do maximálního proudu konstantní napětí, potom přejdou do režimu zdroje konstatntního proudu, což bude dělat velice zajímavé efekty v okamžiku, kdy se odběr zesilovače toho maximálního proudu dotkne - okamžitě mu spadne napájecí napětí a celé se to může kouzelně rozkmitat. Ty výkonnější pak ještě při větším přetížení (kdy napětí na jejich výstupu klesne pod cca 6V) přecházejí do charakteristiky "Z", takže začnou omezovat i proud.
Bez dobré znalosti konkrétního zdroje ti ale nikdo neřekne nic konkrétního. První pokusy radši dělej s chrániči sluchu a se sněhovým nebo práškovým hasicím přístrojem po ruce.

Ještě jednu otázku: Slyšel jsi už někdy opravdu dobrý zesilovač?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 říj 2012 23:48 

máš pravdu že existuje něco lepšího, ale jako je to poslouchatelné, jinak když má být ticho tak je ticho. A pravda je taky ta že je ještě trocho poddimenzované ale zase moc přehnaně netopí, navíc musím používat ventilátor protože to mám položené vodorovně a ne svisle takže musím používat ventilátor a vhodným nasměrováním chladím i zdroj a uchladí se to dopohody, teď ještě chci tedy sehnat lepší case pro tento zdroj do kterého udělám dírky a nebo bych je vlastně mohl udělat do stávajícího ale aby to nevypadalo blbě ještě uvidim, no.

jinak k tomu zesilovači: zkreslení je vlastně to kdy to při vyšších hlasitostech lidově řečeno "rve uši že"? No a toho jsem se s tímto zesilovačem moc nedočkal reprobedny mám ty RK10 :P ale (arv261 přes 2mikroF ,are998 přes asi 25mikroF) a basy obstarávají bedny k tomu určené. pravda abych něco slyšel musím to mít narvané do hlavy ale ale furt si při poslouchání říkám "tyjo to ani nevím že to tam je" což značí kvalitní vyzařování že?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2012 13:16 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
To při vyšší hlasitosti (kdy to začíná "chrčet") je limitace. Limitace může nastat i při poslouchání nahrávky s velkou dynamikou, kdy u málo výkonného zesilovače dochází k limitaci špiček již při relativně nízké hlasitosti (což se projevuje takovým plochým, poměrně nepříjemným a tupým zvukem, nebo jak to popsat). Pokud to vyloženě rve uši, jde většinou o zkreslení reproduktoru, než zesilovače. Reprák Ti tím dává najevo, že už má toho plnou kečku.
Co se týče napájení zesilovače ze spínanýho zdroje pro halogeny atď....nevím, nakolik dát na tohle jednoznačnou odpověď. Klasický modul zesilovače z toho rozhodně napájet nedoporučuju a důvody byli popsáný výše. Co se ale týče autozesilovače, který má ještě uvnitř další spínaný zdroj (měnič z 12V= na kupř. 2x25V=), tak tam by to až tak vadit nemuselo, jelikož ten bordel z toho žárovkáče už pravděpodobně tím zabudovaným měničem neproleze. Slušně konstruované autozesilovače bývají vůbec velmi odolné na rušení (o které ve starších a autech nižších tříd nebývá nouze) a hodně dobře zatlučené. Takže tam by to fungovat mohlo. Otázka je, co na to řekne ten žárovkáč, až autozesík řekne, že chce od něj 10A při alespoň 9V...aby se Ti to pak celý nevypínalo.

Co se týče pořádnýho zesilovače...zkus si někdy našetřit na nějaký starší Marantz, Accuphase, Luxman nebo něco podobnýho...něco z vyšších tříd a klidně i z 80-tých let. Nebo si postav nějaký SPV, DPA..nebo alespoň LM3886. A pak nám poreferuj dojem ze zvuku. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2012 14:42 
Moderátor

Mě by hrozně zajímaly ty ARE998. Jak jsi k nim přišel?
Nikdy jsem je neviděl, ale tipoval bych, že vznikly jako spojení ARE532 a ARE466???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2012 19:13 
Řádný člen

Kraj:
To je překlep od ARE668 ;) Jinak myslel jsem že v RK10 je ARE667 ale třeba nějaký ARE669 existoval. Proč ne když existuje i ARO669 ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2012 19:39 
Řádný člen

Možná jo, ale já měl v RK10 ARE667. Zase na druhou stranu bych se nedivil ani kdyby tam bylo něco úplně jinýho. Nikdy nezapomenu na naše ARS825 osazené ARN6608 + ARV3608 přes kond 8M. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2012 21:00 

no jo ono to s těma RKčkama bylo takhle. onehdy jak jsem kutil to přenosné "hi-fi" tak jsem se k tomu nedostal jen od thalese jsem koupil ten zesík do kompu který používám k ůčelu ke kterému byl určen, no a tam jsem chtěl dát ty AREčka ale zase od Vipera jsem koupil ty ARE 669 (díky za opravu :D ) ale jelikož byly v naprosto "popelnicovém" ale funkčním stavu ty jsem natřel mým lakem :oops: (poprosím o nerozvádění :roll: ) no a jelikož jeden má bordel ve štěrbině druhý se s basama vypořádat taky neumí kvůli cvakacímu závěsu což, jsem moc nepochopil, tak šly právě do RKček z těch beden jsem sundal zadní stěnu dodělal "výhybku" a i přes to že to výhybku nemá tak to překvapivě hraje pěkně a basovým jednotkám to taky nevadí že jsou napřímo protože jsou tak umístěny že ten zvuk se ztratí pod stolem kde jsou různé mé věci. jinak s tím zesíkem, silnější neplánuju a ani plánovat nebudu protože i kdyby byly s novýma reprákama by to s výkonnějším zesákem nebylo OK zkrátka na to stavěné nejsou už použitý matroš je nedobrý a to lamino 18mm. a navíc to kolikrát používám i venku jen na baterku která má 12Ah a už tak to na plné kule hraje nejlíp 2h.

EDIT: jinak toho bordelu v magnetu tam není moc ale pro širokopásmo se zkrátka nehodí. ještě se mi nestalo že by za provozu šuměl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2012 21:18 

jinak díky moc za rady osvětlení atd. a na závěr odbočka s dotazem jestli nento reproduktor je dobrý :arrow: http://www.ges.cz/cz/crb-130ps-GES07004657.html

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 říj 2012 21:48 
Řádný člen

Kraj:
Pokud si ho někdo nezměří a neposlechne tak nevíme, ale je to autoreprák (byť od serioznějšího výrobce) a z toho bych vycházel. Možná bys měl položit otázku jinak - k čemu ho chceš použít?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2012 07:36 
Řádný člen

Měl jsem doma CRB-165. Nehráli na autorepráky zle, ale na doma bych to asi nepoužil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 lis 2012 17:21 

koukněte se, jestli chete, na můj FB mé jméno je Václav Zahradník a a na mém profilu někde ve fotkách je mám, nemám jich tam moc těch fotek

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]