Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 21:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 2-pásmo s dvěma reproduktory Dexon IRB 20
PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 00:23 

Kraj: ČR - Ústecký
Takže repas ozvučnic Videoton opustím a vrhnu se tedy na něco s větším potenciálem kvalitnějšího výsledku.

Jelikož mám 4ks IRBček, měl bych chuť postavit teda dvě reprobedny který by byly osazeny dvěma středobasama Dexon IRB 20 a jako výšku jsem zamýšlel Monacor MRD-34PA + zvukovod Selenium HM17-25. Tedy kombinace která je použita u Totemu 100.

Ozvucnice vyšla na 100l a 3ks BR 6,5x16cm z důvodu dosažení max. rychlosti proudění vzduchu v BR kolem 17m/s.
Grafy z WinISD níže + přibližný návrh ozvučnice jakou bych zamýšlel postavit.

Jen bych potřeboval poradit ohledně impedance. Když chci použít 2x IRB s 8Ohm a zapojím je paralelně aby impedance byla 4Ohm, co se pak musí pořešit aby se mohla použít 8Ohm vejška? Řeši se to pak nějak na výhýbce, nebo se k paralelním repro přidá 4Ohm odpor do serie abych se dostal zpět na impedanci 8Ohm?

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo s dvěma reproduktory Dexon IRB 20
PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 02:51 
Řádný člen

Kraj:
Takto ne. Proč si nekoupíš dokumentaci k VMA II ?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 09:50 

Proč jako takto ne? V simulaci nic špatnýho nevidim. Jestli se jedná o špatnou vejškou, rad se nechám poučit.

Nejvíc mě ale zajímá, jak se řeší ta impedance!!!

VMA II nechci!!!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 10:56 

Kraj: SR - Trenčianský
Menovita impedancia sustavy 4ohmy - ziaden odpor do serie k basaku sa nedava (potom tam koniec koncov nemusia byt ani dva). Ak je vyska dostatocne citliva tak zrazaci odpor bude treba jedine tam. Nevravim o zvukovej "kvalite", takato kombinacia nie je zvukovo zrovna najlepsia, skor 2.5pasmo alebo ako bolo odporucene VMA II resp trojpasmo... ci dvojpasmo s jednym basakom.

Naposledy upravil ple dne 18 říj 2012 11:27, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 11:10 

Kraj: ČR - Středočeský
Bez potřebných znalostí a vybavení tohle nikdy nedáš dohromady tak, aby to hrálo trochu slušně. Není to úplně snadný, natož tak, jak by naznačoval původní dotaz ohledně impedancí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 11:32 

Zde je podobný projekt kde jsou použity 2ks IRB20 s jedním IRT 10 a šlo to realizovat...

http://www.dexon.cz/clanky/reference/sl ... -01-8.html

V čem je tedy u mě o tak větší problém, že to nedám? Jestli se mnou uvedenej vejškáč nehodí, nemám problém s tím ho nahradit jinym ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 11:44 

Neříkám, že to nejde realizovat. Ale kdybys věděl jak, neptal by ses takhle, a v tom to je.
Tj. problém není ani tak v reproduktorech, ale v tom, že bez znalostí, jak to dát všechno dohromady, jsou ti k ničemu. Nevím, jak na tom bude IRB jako střeďák, řekl bych, že spíš hůř, než líp - dělící frekvence bude muset být okolo 1,5kHz a to celé jako 2,5pásmo.

Takhle se bedny opravdu stavět nemají a IMHO nedají.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 12:19 

No a o tom tohle forum snad má být, abych se něco dozvěděl. Kdybych potřebný znalosti měl, tak se nezdržuju tím jsem vůbec něco psát a ptát se na něco.

Měl jsem představu že pořídím repro, nechám dle dat z WinISDčka postavit ozvučnici a pak bych se dohodl s někým ochotnym, který by bedny změřil a odladil na ně vyhýbky.
Myslím že nic extrémně složitýho by v tom bejt nemělo.

Bohužel se tu ale místo rady, dozvím jen že to sám nedám dohromady, to vím samozřejmě taky, proto tu hledám rady ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 12:24 

Že počítáš s měřením a ponecháním návrhu výhybky někomu zkušenějšímu, je ale potřeba říct hned. Nevyznělo to tak, sorry.

V tom případě tomu nic nebrání. Pro basáky udělej dvě stejně velké oddělené komory, každou se svým nátrubkem, ideálně zezadu ozvučnice, jeden úplně dole, druhý nahoře. Jinak nic víc ohledně impedancí řešit nemusíš, o to už se postará ten, kdo to bude dělat dál. 100 litrů je podle mě zbytečně moc, jednomu IRB20 by mohlo stačit tak 40.

Počítej ale s tím, že výhybka nebude jednoduchá a tedy ani levná. Totem 100 by ti IMHO udělal stejnou službu za míň peněz. Osobně bych prodal basáky někomu, kdo chce VMA-II a pořídil Totemy. To je samozřejmě čistě můj pohled na věc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 12:42 

Oni se ty dva středobasy budou muset každý dělit na jiné fq, nebo proč je musim osadit každej zvlašť do své ozvučnice a nemohu ponechat dva v jedné?

Ještě ktomu driveru, nebylo by lepší použít místo Monacor MRD-34PA který má doporučenou dělící fq na 4000Hz, nahradit driverem Selenium D202Ti, který lze dělit na 2000Hz - 2500Hz a tím pádem by podle mě neměl být problém udělat dvoupásmo když IRBčko hraje do 3500Hz

Mění se charakteristiky zvuku, když dám BR místo dozadu na přední stranu?
Takže ty 3BR o rozměru 6,5x16 nahradím 2BR 8x15...

Jinak k těm Totemum, nic proti nim nemám, ale chci mít bedny který se jinde vyskytovat nebudou, prostě vyrobenu kusů-1 ;)

Ještě by mě zajímala hrubá odhadovaná cena té vyhýbky na míru? Jestli mám počítat 500,- / 2000,- nebo 5000,- za kus.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 16:09 

Citace:
Oni se ty dva středobasy budou muset každý dělit na jiné fq, nebo proč je musim osadit každej zvlašť do své ozvučnice a nemohu ponechat dva v jedné?

Ano, bude třeba je dělit jinde (tzn. 2,5pásmo - zjisti si někde, co to je), jelikož nechat hrát dva basáky pod sebou do 1,5kHz (nebo výš) není IMHO dobře.

MRD-34PA zvládne na doma dělení na 1,5kHz naprosto s přehledem. Nakonec jinak bych je mohl těžko použít v Totemech, kde se dělí ještě o něco níž. A není to k podobnému účelu vůbec špatnej driver, naopak.

Nemůžeš teď čekat, že tě tím vším někdo provede za ruku a bude všechno vysvětlovat. Pokud chceš sám stavět bedny, které nikdo nemá, budeš toho muset ještě hodně nastudovat a to za tebe nikdo neudělá a nebude to hned... Nechci, aby to vyznělo nějak negativně, tak to prostě je. Sám vím, co to obnáší, a vysvětlit to všechno na pár řádcích nejde.

Naposledy upravil mabat dne 18 říj 2012 16:23, celkově upraveno 2

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 16:21 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
marvinnrv: Já mám jen dotaz...proč nechceš VMA-II? Co Ti na nich konkrétně nevyhovuje?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 18:13 

to mabat: takže podle toho co jsem se dočetl o 2,5pásmu, to dle sebe chápu tak že se bude v jedné bedně jednat o jakou si dvojitou vyhýbku, která rozdělí středobasy a výšky a druhá čast ještě rozdělí ty dva středobasáky a ten druhý bude první podporovat v nizských fq.
Když to teda napíšu jak si to předstahuju. příklad - tak 1. IRBčko bude hrát od spoda do 300Hz, 2. Irbčko od spoda do 1500-2000Hz a výškáč od 1500-2000Hz nahoru. (ty dělící fq jsou jen pro příklad) jestli jsem to vůbec pochopil správně.

Nečekám že ty bedny uděláte za mě, vždyť se snažím,aspoň teda myslím :) . Na nějaké věci se hold ale musím někoho zeptat. Tak to neberte jako oprus, ale jako radost že můžete jako profíci pomoct a poučit začátečníky ... ;)

to TheLastUnicorn: už jsem psal výše, nic proti VMA II a Totemum nemám, ale rád bych něco svého, co nelze pořídit jako stavebnice. No a myslím že touto cestou z té stvby beden toho pochytím o něco víc, než když koupím plánky a jen to okopčím a sestavím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 říj 2012 18:23 

Jo, s tím půlpásmem jsi to pochopil dobře.

Když se podíváš na měření IRB 20, je vidět, že co nejdřív nad 1 kHz je třeba ten reproduktor dost strmě oddělit, aby se do výsledku příliš nedostaly rezonance, které jsou nad tím. Dělící frekvenci dál určuje šířka svazku a tady to bude cca těch 1,5kHz. To není nahodilé, ale zcela realistické číslo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 18:57 

Pročítal jsem net ohledně toho umístnění BR. Co člověk to jiný názor. Jeden doporučuje do zadní stěny, druhý do přední a třetí do spodní. Ta poslední varianta je pasé, jelikož nechci mít bedny kvůli tomu 7cm ve vzduchu. Tak jsem přemýšlel, když už budu muset dělat pro každý reproduktor vlastní komoru, tak co udělat kompromis a jeden BR komory dát na přední stranu a druhý BR na zadní???

Když budu dělat to 2,5pásmo tak asi středobas který bude ořízlí k těm cca. 500Hz budu muset umístit až na spod a druhý co bude ořízlí do 1500Hz nad něj, že. Teď mě jen zajímá u kterého z nich bude lepší mít BR vpředu a u kterého vzadu, nebo jestli je to konec konců jedno???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 19:07 

U spodního basáku ho můžeš nechat dole vpředu, u horního basáku ho dej dozadu, co nejdál od samotného reproduktoru.

Když se dává nátrubek dolů, nemusí tam být mezera 7cm, stačí míň.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 19:51 

mabat píše:
Když se dává nátrubek dolů, nemusí tam být mezera 7cm, stačí míň.

...to byl jen příklad, ale i kdyby stačily 4cm, tak bych musel dát bednu na nějaké vyší nohy, ale jelikož to chci mít z vnějšku na pohled jako PAčkovou ozvučnici, budu tam dávat jen malé gumové nožky, ochrany rohů, madla na transport a Warnex lak ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 20:01 

Dobrej fór :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 20:23 

taková parodie na PA :D ... Ba ne, ale jde o to že se to bude používat na malinký oslavy, (narozky, silvestry,grilovačky) tak aby to sneslo nějakej ten častější přenos...
Bedny nebudou sloužit do obýváku ... nebo myslíš že když to bude provedený poctivě a pečlivě, že to bude vypad i tak DEBILNĚ :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2012 22:44 
Řádný člen

Kraj:
Tak když to chceš na oslavy tak proč nepoužiješ repráky které jsou na to dělané a odvedou adekvátní výsledek? Tyto reproduktory se na takové věci nehodí. Ach jo.

Naposledy upravil Thales dne 20 říj 2012 04:08, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]