Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Tlampač, provoz na klasickém zesilovači
PříspěvekNapsal: 26 zář 2012 20:23 

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ještě k těm ARZ711,protože jich mám víc,jednomu páru jsem zvedl citlivost.
Repro mají zezadu přímo v prostřed magnetu vnitřní závit.Krátkou závitovou tyčí jsem spojil s reproduktorem pouze holý magnet.Magnety se dost silně odpuzují,tak je to jejich sešroubování praktické.Tomuto předcházelo zkusmo přibližování magnetů u zapojeného repro.Protože nemám měřící vybavení,posouzení zda je toto úsilí k něčemu proběhlo uchometricky.Zvuk se po přiblížení magnetů pěkně zesiloval a já jsem tím spokojený.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2012 21:15 
Řádný člen

Kraj:
To je docela zajímavé. Žádný z ARZ711 který jsem měl v rukou žádnou díru se závitem zezadu neměl. Díru měly jen staré 2AN (už nevím jaká verze, musel bych to dohledat na fotkách) ale ty díry nebyly v ose ale u okraje. Mohl bys udat kód výroby a eventuálně i dodat fotky?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2012 21:33 

Aha,tak to je opravdu zajímavé,to jsem netušil.Všechny moje kousky jsou z těch laminátovejch tlampačů,a do té díry byl zašroubován šroub,který přitahoval laminátovou mísu(ozvučnici).Tady mám zatím jedno foto jak jsem to zrealizoval v konkrétní ozvučnici.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2012 21:45 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
horemic: V zásadě s nima v dohledné době neplánuju nic, ale určitě bych je rád zkusil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2012 21:57 
Řádný člen

Kraj:
Momentálně mám doma 4 kusy. Dva šedé, jeden černý a jeden zelený. Ten černý tam tu díru asi měl, ale je ucpaná. Ukončení té ucpávky je hladké a se zbytky laku takže uštípnuté to nebylo. Kdyby to někdo řezal muselo by to zanechat kolem nějaké stopy. Zelený nemá nic, šedé nemají nic. Pak tu mám ještě jeden rozebraný na prvočinitele protože byl v hrozném stavu. Původní barvu už nevím neb jsem ho kdysi obrousil od rzi (asi šedý) a ten jako jediný skutečně závit má. Ten jako jediný také pochází prokazatelně z tlampače. Původ ostatních neznám.

Jinak ARZ711 má takové parametry jako má domnívám se schválně. Zajímavější je pro domácí provoz ARO711 pokud ho chceš strkat to normální uzavřené bedny.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 26 zář 2012 22:06 

Já to mám v uzavřence,jen tak co dům dal...,v pomocných bedýnkách k hlavním bednám s L3701.Ten ARZ711 má díky svojí frekvenční charakteristice největší uplatnění asi opravdu jen v tlampači.Taky např. daleko víc směruje než ten macek L3701.
Kamarád měl čtyři ty ARZ v platě v autě,měl rád když to "řvalo".S třicet let starými repráky které vymontil z vyhozených tlampačů,jeho splněný sen. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2012 03:40 

Kraj: ČR - Zlínský
Závit M8 v magnetu měly reproduktory ARO711, které měly jednu vlnku navíc na horním závěsu, měkčí spodní závěs a říkalo se jim instalační pod označením 2AN633 70 a 75, které se montovaly do velkých, vícekomponentních hudebních skříní a také do Filharmonie a tuším že i do Hymnusu.Ten závit tam byl proto, aby reproduktor mohli upevnit i za magnet, ježto byl relativně těžký a nábytkářské materiály nebyly v té době nic moc. Šly docela hezky do hloubek a já jsem z nich asi před patnácti lety dělal poslechovou soupravu pro starého pána, který měl doma strašnou spoustu monodesek z 50 - 70 let. Souprava vypadala tak, že jsem sehnal šasi HC42, vestavěl do kastle, do které jsem přistavěl RIAA předzesilovač pro přenosku se čtyřmi ECC803S /okopírovaný předzesilovač Shure M65/ a vlastním zdrojem, který jsem proti amíkům lehce poupravil a dostal z toho odstup lepšískoro o 15dB. K tomu byl elektronkový zesilovač 2x15W s dvěma EL84 na konci /v podstatě zdvojená enderácká MV3 s původními výstupáky a jen s korekcemi, bez předzesilovačů/ no a bedny byly zhruba šedesátilitrové s basreflexem, který jsem spočítal podle knížky pana inženýra Boleslava "Reproduktory a ozvučnice", jako střeďák jsem použil "dráťákový" eliptický reproduktor ARE582, což je reproduktor se starým typem koše, ale už s velkým feritovým magnetem a citlivostí 93dB/W/m a výškáč tam byl jak jinak, staromilský ARV231 s AlNiCo magnetem. Výhybky pouze 6dB/okt, akorát pro ten výškáč jsem přidal tlumivku, tedy 12dB/okt., aby jej tolik neničily středy. Mohu Vám říct, že ta soustava po vybavení odbručovači a ss žhavením preampu hrála naprosto úžasně, omezený kmitočtový rozsah použitých reproduktorů byl spíš ku prospěchu, protože maskoval šum a praskot více používaných monodesek SP, EP a LP. Pán žije dodnes a dodnes to poslouchá, jediné, co jsem na tom měnil, byla jedna ECC803S, která začala být mikrofonická.
Ne všechno staré je úplně špatné...jen vědět jak a k jakému účelu to použít.

Jo a k těm reentrantním tlampačům /to jsou ty s takovým tím čumákem uprostřed/ - drivery v těchto tlampačích mají v drtivé většině impedanci kolem šesti až osmi ohmů, takže přes kondenzátor /třeba bipolár udělaný z obyčejných elektrolytů/ kolem 100uF jdou normálně provozovat na nízkoimpedančním zesilovači. Bipolární kondenzátor z obyčejných elektrolytů vyrobíte tak, že koupíte dva kondíky 220uF na nejméně 63V a zapojíte je do série třeba plusama k sobě /nebo mínusama, je to jedno/ a vznikne z toho bipolární kondenzátor okolo 100uF vhodný pro střídavý proud, což je elektroakustický signál.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2012 11:39 

Aj ja sa vratim k tym "amplionom"
Toto je zostava ktoru pouzivam na stavbe nasho domu je napajana za baterii,zosilovac je vybrakovany z pocitacovych repracikov Genihnus (max 2x1W) a pripoji sa k nemu cez ten jack mp3- ka alebo telefon.Napriek malemu vykonu toho zosilovaca to hraje dost hlasno a aj dlho to vydrzi hrat z baterii.Repro je teraz zapojene do serie z bipolarom podla rady o prispevok vyssie.(predtym som to tak nemal a vzhladom na vykon toho zos to nebolo asi ani potrebne)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 říj 2012 16:31 

To je rovněž T5OF, ale už modernější, plastový-ty dřívější byly hliníkové. Vzhledem k tomu, že citlivost těchto reentrantních reproduktorů běžně dosahuje i 105dB/W/m, tak i ten jeden watt nasměrovaný do daného prostoru dokáže udělat slušný kravál.
Já při venkovních akcích používám zesilovač TB-500B a 25W reproduktory ARS453, které mají jednak citlivost myslím 108dB/W/m a jednak to TB-čko běží skoro naprázdno, takže na 100V výstupu má běžně 120V i víc, dá se tím uřvat i otevřené prostranství natolik, že se lidi musí bavit z metru, jinak by se neslyšeli :-) Sháněl jsem na podobné účely reproduktory ART300, ale ty měli bohužel jen vojáci a speciální složky, civil neměl šanci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2012 18:05 

Tak ještě nějaká fota těch mých...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2012 18:06 

štítek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 25 lis 2012 02:58 

ARZ 711-ky,minimálně ty opravdu z tlampačů je v jiné ozvučnici než tlampač vhodné používat s mřížkou.V tlampači je mřížka dost hustá,tedy je tam hustě plechu a málo děr ve vzájemném poměru až mě to překvapilo.Já použil jemnou mřížku a rozdíl ve zvuku je bez a s veliký.Bez je pro mě zvuk se...cí a smřížkou dost dobrý,řekl bych příjemný.
A přidání druhého magnetu zezadu k tomuto reproduktoru znamená nárust citlivosti pěkných pár decibel.Změřeno to nemám,ale slyšet to je opravdu dost,takže jsou to minimálně 3 dB.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2012 10:41 

Jediný rozdíl, který jsem mezi ARO711 a ARZ711 zaregistroval byl ten, že ARZ má ČTYŘOHMOVOU kmitačku a M8 díru přesně uprostřed magnetu, kdežto instalační /do RP, hud.skříní apod./ a volně prodejné ARO711 měly šestiohmovou kmitačku a díru se závitem M8 na horním okraji AlNi magnetu.
Při kuchání dalších, ať už laminátových či plastových jsem si všiml, že u většiny ARZ711 -ne u všech- byla membrána vybavena ztužovací vlnkou zhruba uprostřed membrány, samozřejmě měla závit M8 v ose magnetu, čtyři ohmy a celkově tužší systém. Mohu se ale také plést, tuhost mohla být způsobena stářím, i když reproduktor vypadal jako nový. Domnívám se, že ona ztužovací vlnka /dva takové reproduktory jistě na půdě ještě mám a Betaron je má také a určitě zachovalejší/ měla za úkol mechanicky oddělit obě poloviny membrány a tak rozšířit kmitočtový rozsah, který je v porovnání s reproduktorem ARO711 z nějaké skříně LExxx skutečně slyšitelně širší. Dva tyto ARZ711 ve velmi zachovalém stavu /zpod stropu tovární haly/má Betaron, tak jestli je ještě nenechal předělat na ARO790x, zkusím je z něho vylomit. A ještě jedna zajímavost: převodní stovoltové transformátory z tlampačů ARS432, které by teoreticky měly mít ze 100V sítě příkon 12,5W, mají ve skutečnosti /po zatížení sekundáru 3R9 odporem/ skutečný příkon ze 100V sítě téměř 25W, takže do dotyčných čtyřohmových ARZ711 futrují nejméně 22-23W, což těmto reproduktorům čtyřicet let evidentně nevadilo a dobře to snášely. Velmi zachovalé laminátové skelety /ty šedožluté/ mi včetně transformátorů Betaron věnoval - vášnivému sběrateli této techniky jsem ochoten jeden přenechat /stereo to asi ze sloupu těžko kdy budu poslouchat :-) /.
Na závěr tohoto příspěvku bych měl prosbu:
Dostaly se mi do rukou dva reentrantní tlakové reproduktory ARS453 s poškozenými skelety, které jsem ale ještě v TVM stihl za 150,-Kč/kus zakoupit, zbytek jako driver, vnitřní zvukovod apod. byly ve výborném stavu, ovšem ne už tak převodní transformátorek s kondenzátory.
Na relativně malém převodním transformátorku /proč by ne, reproduktor stejně nesmí jít pod 300Hz/ jsou dva hovňáky různé velikosti, tedy i různých kapacit, které ale byly tak zdevastované vlhkem, že absolutně ani přibližně nešlo určit jejich hodnotu a voltáž. Navíc z transformátorku vedou tři vodiče - černý, bílý a žlutý. Jasně, je to přepínání výkonu z plných 25W na 15W a 10W, potíž je v tom, že dokud nebudu znát kapacity kondenzátorů, neurčím ani, který drát znamená který výkon - vím jen, že černý je jeden konec vinutí, protože je spojen s jedním vývodem osmiohmového fenolového driveru /jde o autotransformátor, proto je tak maličký/.
Prosím tedy touto cestou někoho, kdo má ve vlastnictví stejný tlakáč, tedy ARS453 a vnitřní schéma zapojení, zda by mi sem nenapsal kapacity kondenzátorů a jaký vývod /barva vodiče/ znamená jaký výkon.
Prosím neplést si ARS453 s modelem ARS456, který NENÍ přepínatelný, má pouze 15W a značně nižší citlivost. Má sice uvnitř také transformátorek, ale pouze s jedním kondenzátorem neurčité kapacity a prodejně byl výrazně levnější - zřejmě se do ARS456 používaly méně kvalitní drivery /vypadají na pohled stejně a mají též osm ohmů/, možná odpad z výroby výkonnějšího modelu ARS453.
Sami chlapi z bývalého vývoje TVM mi řekli, že tlakáč ARS453, který se také vyráběl téměř čtyřicet let, neměl v komerční sféře co do výkonu a citlivosti obdobu ani v RVHP, ani nikde jinde, pokud samozřejmě nepočítáme exota ART300 nebo ART900 /ten první pracoval se sedmi tlakovými jednotkami ART981 do sčítacího zvukovodu, ten druhý se používal pouze v armádě a pracoval s šesti upravenými tlakovými jednotkami ART150 rovněž do sčítacího zvukovodu/. U ART900 /Bouře/ byly tlakové jednotky upraveny impedancí tak, aby mohly bez transformátoru pracovat s výstupem 200V na zesilovači TESLA TB500A či TB500B a byly každá jedna vybaveny termistory, které zpětně do zesilovače hlásily přetížení tlakových jednotek. Ve voze Bouře na podvozku UAZ452 byl totiž ještě mixážní zesilovač s výkonem 300W, který mohl pracovat i z 12V palubní sítě, tento koncový stupeň měl výstupní napětí 100V a používal se při běžném ozvučování reprosloupy a malými tlakovými reproduktory na stojanech. Potlučenou, ale kompletní mixážní jednotku s výkonovým zesilovačem 300W, označenou TT300 mám díkybohu a Sendymu ve vlastnictví, stejně jako zesilovače TB500A a TB500B, z nichž druhý běžně používám při venkovních ozvučovacích pracích a který na sebe nechá navěsit 700W příkonu v reproduktorech a naprosto v pohodě to zvládá. Kdyby někdo nevěděl, co to je za zesilovače, tak vězte, že se vyráběly ve Vrábloch pouze pro potřeby armády a jde jen o mírně upravený komerční koncový zesilovač ADJ636A, ovšem zabudovaný do bytelné /byť hliníkové/ kastle, přesto zesilovač váží asi 35kg. Ale je to nezmar k neutahání, konstruovaný ještě na napětí 220V, takže při dnes běžném síťovém napětí 235-240V odevzdává o dost větší výkon. Schéma je k dispozici, sám jsem do něj čuměl jak študent do kundy, co to v těch Vrábloch stvořili. Zlé jazyky říkají, že se ve Vrábloch vyráběly skvělé věci, o kterých tuzemský trh neměl ani ponětí - vše beze zbytku šlo na export do bývalého SSSR.

Na závěr tedy ještě jednou prosba: nemáte prosím někdo vnitřní zapojení tlakáče ARS453 i s hodnotami kondenzátorů a významů barev přívodních vodičů k transformátorku?
Za případné rady budu velmi vděčen.

P.S.: do tlakáčů T5OF, ať už starších hliníkových, nebo novějších plastových, patří do série s
primárem převodního trafa kondenzátor 0,47uF/400V. Dříve tam dávali papíráky -
megahovňáky TC174, které ale brzy na sluníčku či v mrazech popraskaly a bylo po kondíku.
Do trafa pak šly kmitočty i pod 100Hz, který to sice částečně utlumil, ale ten zbytek
schytal driver a přerušila se kmitka velkými výchylkami. Jinak - pokud to kondenzátor
nějakým způsobem přežil, či byl ve stínu, tyto tlakáče byly téměř nesmrtelné. Taková ta
maličká škrundátka, co prodává Drekson a jiní, jim nesahají ani po kotníky. Výborný je i
tlakový reentrantní reproduktor TVM ARS4508.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2012 16:06 
Řádný člen

Kraj:
To jestli ARO711 nebo ARZ711 mají uprostřed membrány vlnku nezáleží na tom jestli je to ARO nebo ARZ, ale na datu výroby. Starší typy měly membrány bez vlnky a z papíru který se používal třeba u ARO511 a jiných těchto starých typů (většinou zelená barva koše). Novější verze obou reproduktorů vyrobené někdy od roku cca 1965 (nevím to přesně) mají nové membrány, které jsou z kvalitnějšího papíru, mají upravenou geometrii horního závěsu a uprostřed membrány mají vlnku. Poslechově jsou jednoznačně lepší. Podle měření kusů které jsem měl k dispozici se ARO a ARZ od sebe liší i parametry, kde u ARZ je vidět jistá optimalizace pro práci v malé ozvučnici pro daný rozsah (větší Qts, malý Vas). Už jsem to tu psal. ARO711 jsou parametrově reproduktory do běžných reprosoustav.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2012 16:18 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Zmysel tej vlnky na membráne si viem predstaviť v tom, že má napomáhať k rozšíreniu kmitočtového rozsahu smerom hore, kedy vlastne mechanicky odizoluje stred, teda tú vnútornú časť membrány od vonkajšej časti. A tá vnútorná časť potom pri kmitaní na vyšších kmitočtoch 'nevláči' so sebou tú vonkajšiu, kmitá akoby nezávislejšie od nej a vyžarovanie je účinnejšie a kvalitnejšie. Potom je tu ale otázka, prečo tú vlnku zdedili ARN 73x, nízkorezonančné basáky, koncepčne navrhnuté a určené len do trojpásma.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 21:18 

Kraj: SR - Bratislavský
Ja používam Zosilňovač z repro Trust Qubic 2x 10W odpojene trafo v amplionovh a ide super.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 pro 2013 21:39 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Driver ze starších hliníkových T5OF
https://plus.google.com/photos/117801715606905349610/albums/5953638807952462225
Mám tři kusy a všechny stejné

PROTON AA-1150 | PROTON 1100 preamp
Projekce: BenQ TH670 + Optoma DS-9092PWC

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 57 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]