Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 05:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 3 pásmové repro s Wooferem
PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 18:09 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Už chápu, proč dawsoo odešel z AW... :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 18:25 

Kraj: ČR - Ústecký
TheLastUnicorn píše:
Už chápu, proč dawsoo odešel z AW... :roll:

Nevím oč jde, ale asi to bude mít něco společného s mejme dotazama. No pryšel jsem se sem jen poradit, jelikož nejsem výrobce profireprosoustav, tak jsem chtěl pokecat se zkušenýma. Jestli to vadí, tak se už na nic ptát nebudu ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 18:55 
Řádný člen

Víš, tyhle dotazy se opakují pořád dokola jak zde na RM, tak na AW. A zakždým je to o tom samým. Každýho, kdo se bednama zabývá jen trochu seriozně přestane časem bavit na tyhle dotazy odpovídat.
Bedny evidentně stavět neumíš. Parametry repro Ti vůbec nic neříkají, nemáš vůbec ponětí, jak funguje výhybka a co je vlastně reproduktor z hlediska elektrickýho. Tudíž pro Tebe nemá žádný smysl jít něco stavět od píky. Že Ti budou stačit takové, co jsou o něco lepšího od věže...
Já tvrdím, že máš dvě možnosti:
1. vybrat si a postavit již odladěný projekt (ve Tvým případě asi ten Totem 100)
2. koupit hotový bazarový bedny
Záleží pak už jen na vkusu a finančních možnostech.

Btw. Výhybky, co se prodávají jako univerzálky jsou tu spíš pro to, aby repráky fungovali bez poškození. Tam to začíná a tam to končí. Žádná univerzální výhybka nebude NIKDY správně fungovat s ŽÁDNOU kombinací reproduktorů. Výhybka musí být VŽDY odladěna pro konkrétní reproduktory a v konkrétní ozvučnici.
;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 19:20 
Řádný člen

Kraj:
HiFi repro nejsou dělané na dělání kraválu. Když chceš hrát pro 20 lidí tak to je z hlediska HiFi kravál. A na to potřebuješ PA bedny. Třeba i nějaké malé ale prostě potřebuješ. Komu není rady, tomu není pomoci. Je sice pravda že Marcel měl myslím odladěnou i nějakou citlivější verzi Totemů, ale tomu driveru se to asi moc líbit nebude vzhledem k děličce. Prostě Totemy nejsou PA bedny i když v této verzi by byly schopné zahrát hlasitěji.

To že to chceš na kravál mělo zaznít hned na začátku jinak si zavedl diskusi úplně špatným směrem.

Naposledy upravil Thales dne 04 říj 2012 19:22, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 19:21 

Kraj: ČR - Pardubický
Thales: o srovnání nepadlo ani slovo. Navíc MaBat ještě nemá ani měniče, natož aby byla navržená výhybka, nedejbože byly možnosti pro poslechový test. VMA + sub klidně může být lepší varianta, nicméně by stála cca 3-4x víc. Nadhazoval jsem to jen proto, že by to finančně vyšlo nastejno s uvažovanou variantou s tím JBL. ;)
Musím ale uznat, že by mě ten poslechový test více než zajímal, ač je mi jasné, že k němu nejspíš nedojde... :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 19:40 

ANO - nevím co je reproduktor z hlediska elektrickýho. Nejsem totiž elektroinženýr ale laik. Možné je škoda na tyto fora jako laik chotit, protože mi přijde, že když člověk neni vědomostma na vaší úrovni, tak tu vlastně tak trochu otrvuje a překáží.

Ono neznamená že když chci pustit hudbu pro 20 lidí, že to musí bejt pouze formou kravalu. Šlo mi o to aby to trochu slušně zahrálo od spoda, bez přidání subwooferu. Nikde jsem nepsal o tom že o musí přeřvat 20 lidi a mít výkon 1kW. Poslouchat v takové situaci nějaké větší repro které pěkně zabasuje i odspoda je určitě lepší než mít puštěné dvoujče od větví,ne?!

Hledal jsem nějaký kompromis mezi cenou/dobrým poslechem a využitím pro danou věc. S tím auto subwooferem to byla jen má představa,abych nstinil o co by mi tak nějak šlo. Nevím proč hned píšeš, že někomu hold neni pomoci, vždyť to JBLko nikam dál neprotlačuju. Stačily dvě odpovědi a bylo mi jasné, že s ním to nepujde. To že se dostaneme hned do bodu, že jediný dvě možnosti jsou buď Totem 100 a nebo něco jetýho z bazáče,jsem nečekal. Chtěl jsem zbastlit něco svího, samozřejmě jsem nevěděl že k tomu potřebuju vejšku a diplom!!!

Myslel jsem že nědko dá návrh typu, když už chceš něco sestavit sám do garáže, tak kup např. repro od Monacoru a k tomu od Monacoru vyhýbku, ať to neni až taková prasárna a trochu to k sobě sedí a je to. Ty bedny nemusejí přednesem a kvalitou vyhrát STEREO 2012. Chtěl jsem udělat něco svího, na co bych mohl řict hele vypadáto slušně, nehrajeto jako traňďák a na to že to máš v garáži to není až tak špatný....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 20:00 

Ještě jen dodám, že by mi vyhovovalo např. něco takového

http://www.repromania.net/projekty-hifi ... 4-04-4.php

Reproduktory pro hifi, ozvučnice upravená jako u PA. Sám strůjce těchto beden popisuje, že je použil na silvestrovskou oslavu a bylo to OK.

Jen bych to vyděl osazené něcím jiným než reproduktory TWM. Jak jsem psal víše, třeba těmi Monacory, nebo Beymou ... tam ale zase končím u vyhýbky, jelikož univerzální mi omlátíte o hlavu a o tom, že by se našel někdo kdo by na ty repro vyhýbku odladil a sestavil dost pochybuju ... podle reakcí některých uživatelů ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 20:08 
Řádný člen

Zle to bereš a buď rád, tady jsme na Tebe ještě fakt hodní a snažíme se Ti pomoct. Ale jde právě o to, že nikdo Ti tady neporadí "kup si takový repráky a výhybka bude takováhle". Takovou radu si tady nikdo z těch, co už něco umí nevezme na svědomí, že pak zplácáš něco, co nebude poslouchatelný. My se Ti tady snažíme ušetřit peníze a Ty to hned bereš jako nevímco...
Nepotřebuješ žádný diplom z FEL a ani nic podobnýho - hromada z nás ho taky nemá. Ale na netu je hromada dostupných informací, abys chytnul alespoň nějaký základy. Pokud si čekal, že zde dostaneš vše na stříbrným podnose, tak to se pleteš. Chceš stavět - jo, prosím, povedeme Tě. Ale taky chceme vidět, že máš snahu se něco naučit i sám. Tak si musíš rozmyslet, jestli to jsou jediné bedny, co chceš stavět. Pokud ano, dobře Ti radím - vyser se na nějaké své konstrukce a postav něco, co už před Tebou odladil někdo, kdo alespoň trochu ví, co dělá. Nebo si něco slušnýho kup z bazaru. Když se ale chceš zabývat stavbou beden, že to máš jako koníčka a utápět v tom peníze, tak musíš začít se studiem. Jak už jsem psal, dostupných informací je hafo. A jestli pak něčemu neporozumíš, můžeš se klidně zeptat.
Prostuduj nějakou teorii (zde na webu, na audiowebu),stáhni si třeba WinISD, nauč se simulovat ozvučnice podle Thiele-Small parametrů basáků a pokračuj dál. Pak si stáhneš ARTU, naučíš se měřit impedanci a TS parametry, pak frekvenční a f´ázovou charakteristiku...a pak můžeš zkusit nějaký to dvoupásmo (pokud nejsi až tak náročný, klidně s 8" basákem i za cenu horších směrovek). Rádi Ti pak pomůžeme.
To co ale chceš Ty...promiň, ale za mně NE, nezlob se.

Nebo je ještě taková možnost, že Ti doporučíme repráky, Ty sestavíš bedny a odvezeš je k někomu na měření a odladění výhybky. Budeš ale muset za to asi něco zaplatit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 20:48 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Když konečně začínám chápat, co vlastně potřebuješ, povím ti k tomu pár poznámek:

Nemluvíme o "dělání kraválu". Ale 20 lidí se sejde buď na otevřeném prostoru, nebo v hodně velké místnosti. Jde o velikost prostoru. Co stačí na obývák, bude při takové akci na hranici svých možností a to není dobře. Abys mohl hrát s výkonovou rezervou, potřebuješ buď výkonnější zesilovač, nebo citlivé bedny.

Nevím, proč trváš na rozsahu od tak nízkých kmitočtů. Ony se totiž v muzice zas tak často nevyskytují. Slušný aparát musí dobře přenášet dejme tomu 60Hz při maximálním výkonu bez poklesu a zkreslení, impulzy kolem 100Hz (kopák), ale nemusí nutně jít až pod 30Hz. Většina "basových tónů" má maximum mezi 100 a 300Hz. Tam musí hrát čitelně.
Myslím, že ty bedny z tvého odkazu osazené TVM by ti docela vyhověly. Proč myslíš, že by to bylo o tolik lepší s Beymou nebo Monacorem, když zároveň tvrdíš, že nepotřebuješ žádný High-End?
Doma bych to nechtěl, ale na podobné použití by to myslím bylo akorát. Přijde mi jednodušší vzít odzkoušený projekt, než něco komplikovaně a draho vymýšlet (v tomhle konkrétním případě). Kdybys časem chtěl něco lepšího, nebyl by problém takové bedny prodat.

Zároveň si pořád myslím, že na podobné ozvučení se levný AV receiver nehodí. Není dělaný na trvalý provoz na plný výkon. A ani zvukově to nebude žádná sláva. Ať budeš mít bedny jakékoli, ten receiver je bude brzdit. Je to jako tahat dvounápravovou lafetu s tunovým nákladem za Fabií 1,2HTP.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 21:14 
Řádný člen

Kraj:
Ten linkovaný projekt s ARN312 už prosím ne!

Zatím mi připadá nejmenší zlo poptat u toho Marcela tu citlivější verzi Totemů. ty basáky na to byly před časem tady v sekci bazar, kdyby tam byly bylo by to ideální. Ovšem je to za cenu o něco menšího rozsahu směrem dolů, ale to by řešil potenciální sub. Vím že takové využití se tomu driveru líbit nebude, ale mám takový pocit (technicky neopodstatněný) že by namáhání v takových nevhodných podmínkách mohl přežít spíš než výškáč v běžné HiFině.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 21:17 
Řádný člen

Ještě by to mohla přežít tankoidní DT-300 ve WG-čku dělená strmým filtrem kousek nad 2,5k. :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2012 16:35 

Dnes jsem od kamaráda obdržel ozvučnice reproduktorů, které obsahují ale bohužel už jen středový reproduktor a vyhýbku. Jelikož je někdo střikal černou barvu a nezalepil předtím štítek na zadní straně, tak jsem si nemohl přečíst ani parametry natož výrobce. Dle optické podoby bych ale soudil že se bude jednat o reprobedny Videoton DCR 2020.

Mohl by někdo poradit jakým basem a výškou by bylo nejvhodnější ozvučnice doosadit? Už z minule jsem poučen že nemůžu míchat různé vyhýbky a ruzné reproduktory, že nejlepší je vhodné reproduktory v ozvučnici k tomu určené a na to pak odladit vyhýbku. Ale musí být přeci nějaké řešení doosadit tyto skelety s nějakým kompromisem. Jak už jsem psal výše, bude sloužit pouze na akce do garáže, takže soustava nemusí být na sebe úplně odladěná, aby naměřil PERFEKTNÍ hodnoty!!!

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 říj 2012 16:40 

Zde ještě foto samotné vyhýbky, ale myslím že z toho asi stejně moc vyčist nepůjde ...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2012 20:40 

Dnes jsem do beden Videoton sehnal úplně nové Dexony IRB20 za cenu 600,- za dva kusy. Tak jsem je hned vzal a na test šoupnul do té ozvučnice... po pravdě nic moc z toho nelezlo a tak jsem se rozhodl, že když už mám nové IRB20, tak na ně hold postavím ozvučnice.

Takže jsem stáhnul dle rady WinISD, zadal v editoru parametry IRB20, zvolil jsem ozvučnici s basreflexem a v nabídce alignment jsem zvolil volbu "super boom box" (nevím ale zda to je to pravé na tento reproduktor, jelikož mi ani jedna z možností nic logyckého neříká, prostě nevím v tomto případě o co přesně jde)

Vylezlo mi z toho toto a zajímalo by mě co je špatně, nebo co by bylo třeba lepší pozměnit ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 říj 2012 21:21 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
chybí ti objem, rada 50 l a menší nátrubek, stačí klidně 6-7,5 cm

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012 05:47 

standby píše:
chybí ti objem, rada 50 l a menší nátrubek, stačí klidně 6-7,5 cm

Objem mi to ukázalo nějakých 30,2l. Ten nátrubek 6-7,5 cm si myslel délku a průměr 10cm ponechat? Osobně se mi ta délka 32cm co vypočítal soft zdá trochu extémně dlouhá ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012 07:31 
Řádný člen

10cm je zbytečně moc velký průměr a výchází to pak strašně dlouhé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012 09:30 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
průměr samozřejmě,délka pak vyjde kratší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012 16:30 

To jsem v tom WinISD, něco špatně zadal, nebo jak si mám vysvětlit že na místo vámi doporučovaného objemu 50l a basreflexu 6-7,5cm vypočital soft 30.2l a BR 10,2???

Jinak jsem dnes od prodejce těch IRB20 za tu cenu vzal ještě dvě, takže mám 4 kousky.
Bude lepší z nich udělat dvě reprobedny, z toho každá bude obsahovat dva tyto reproduktory, nebo by bylo lepší udělat ze dvou kusů po dvou bedýnkách a z druhých dvou k tomu dodělat subwoofery?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 říj 2012 16:58 

Kraj: SR - Košický
Program tam sám niečo nahodí , niekedy to samo dá objem aj 3000 litrov. Podla toho sa moc neriad.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]