Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 15:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: zesilovač 100w 8 ohm
PříspěvekNapsal: 31 srp 2012 20:04 

Kraj: ČR - Pardubický
Zdavím má dotaz co bude zvukově lepší konec z auj637 , konec od štefana a nebo dpa280
chtěl bych si postavyt koncák 100w 8ohm a nebo nemáte nemáte někdo nějaké shéma s dps . Jde mě o to použít starší zásoby co tady mám (kd503 kd 3773,kd607/617)
díky za info
ps: štefana jsem stavěl cca před rokem a zdálo se mě že auj637 zvukově lepší

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: zesilovač 100w 8 ohm
PříspěvekNapsal: 31 srp 2012 21:20 
Řádný člen

Kraj:
Pro jaké účely ten zesilovač má sloužit?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 srp 2012 21:35 

Chtěl bych ho na domácí používání -mám doma onkyo tx-sr600e (7 x 115w :lol: a450w příkonu) a zdálo se mě že ta tesla auj637 hreje líp.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 zář 2012 07:23 

kluci tak se vyjádřete ;) ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 zář 2012 03:11 
Řádný člen

Kraj:
Já ti to povím asi trochu jinak. Přímé srovnání (současné a za stejných okolností) jsem neprováděl. Každý z těch zesilovačů má svá pozitiva a negativa takže záleží co ti na zvuku vadí více a co méně. V současné době AUJ637 není zesilovač, který bych si přál doma provozovat na plnohodnotný poslech na normálních bednách. Zato bych neměl problém ho provozovat jako zesilovač na sub. Ale sto lidí, sto uší a tak to můžeš slyšet jinak. Pokud ten zesilovač máš, vyhovuje ti a je v dobrém technickém stavu tak ho klidně poslouchej. Já bych zkusil postavit 4 moduly (pokud to máš na stereo) DPA110 na deskích od righta (viz link níže) a vždy dva a dva moduly bych zmůstkoval. Můžeš tak využít zásob KD6x7, zbytek materiálu je současný běžně sehnatelný.

http://mirprojekt.webnode.sk/

Takto vypadala stará verze, nová má některé věci trochu jinak (až na pouzdra je shodná s verzí na TO264). Ber to tedy jen orientačně.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2012 07:14 

Kraj: ČR - Zlínský
Můstkování se mi v tomto případě a vůbec v případě takovýchto malovýkonných zesilovačů zdá pochybné až zbytečné, můstkovat padesátiwattové a málo proudově odolné zesilovače je hloupost. Zkusila to již kdysi Tesla Vráble v zesilovači AKZ500, jenž byly v jednom kuse posrané.
S tranzistory KD503 lze /když pominu AUJ637/ sestavit bez větších problémů koncový zesilovač 100W/8ohm, je pouze nutné kádéčka přeměřit na Uceo, aby i s odpojenou bází měly Uceo nejméně 130V, opatřit k nim vhodné budiče a tranzistor do rozkmitu s Uceo aspoň 150V a frajera, který celý zesilovač navrhne včetně desky-což mnohdy bývá to nejzásadnější. Asi nejjednodušší a nejschůdnější cesta je DPA280, která má ale na konci sérioparalel s KD607/617-to je výhoda, protože tam jsou budiče i konce v sérii, takže není nutné nic vybírat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 zář 2012 22:19 
Řádný člen

Kraj:
To je sice pravda, otázka je jestli ten kvazoš s KD503 bude hrát ve fullrange režimu lépe než ty DPAčka v můstku. Totéž DPA280 (která se mi jinak jeví jako celkem prima konstrukce vzhledem ke složitosti, materiálu a dosaženým výsledkům), ale přeci jen kvůli tomu sériovému zapojení bude o cosi pomalejší. Prostě jako nejmenší zlo (celkové vlastnosti) se mi jeví asi ten můstek. Kdyby to bylo na pohon nějaké basové sekce nebo na miniPA řešil bych to jinak.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2012 09:10 

Kvazikomplement, je-li slušně navržený, není o mnoho horší než komplementár-ostatně to dokazuje LM3886 a další obvody, které jsou kvazikomplementáry a hrají slušně. Pravý komplementár v integrovaném provedení jsem snad ještě neviděl, pokud pominu hybridy Sanyo typu STK4048VI a 4050VI, což jsou pravé, fantasticky hrající komplementáry, které je ale v současné době v originálu těžko sehnat, dají se objednat například přes AME ze skladů Onkyo a Pioneer, ovšem cena těchto NOS /New Old Stock/ originálů Vás přibije k zemi. To, co má např. AME standardně skladem nejsou originály, ale druhovýroba jinou firmou, kdy obvod sice funguje jak má, ale s trimováním na nejnižší zkreslení se nikdo nezabýval, takže těch 0,008% THD dávno není pravda /zjištěno na AudioPrecision a naměřeno o řád více/.
Co se týče DPA280, tak ta má 28V/us a to je pro její výkon bohatě dostatečné. Navíc - a to zdůrazňuji - je tam možno využít tranzistorů KD607/617, případně i KD606/616, které splňují katalogové hodnoty jen taktak.

Naposledy upravil sinclair dne 06 lis 2012 15:17, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 zář 2012 17:14 
Řádný člen

Kraj:
Měření rychlosti přeběhu DPA280 jsem nikde neviděl a ani jsem neměl možnost to sám změřit, ale zato si pamatuji jak bylo v diskusích kolem koncáků se sériově zapojenými tranzistory řešilo jejich zpomalení. Ostatně i P.D. uváděl že ty sériové konce jsou nejpomalejší zesilovače které kdy stvořil. Myslel jsem že to bude horší ale 28V/us je OK. Jinak u té upravené 110 bylo naměřeno takřka dvojnásobek. Zanedlouho si je vyzkouším sám při vestavbě do aktivních beden tak si poslechnu co se změnilo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 zář 2012 19:36 

Jak se tak dívám na modul "MIR50", tak mě berou všichni čerti z metaloxidových paralelních odporů v emitorech - jakoby konstruktér nevěděl, že podobný odpory jsou do emitorů, kde se vyskytují proudový špičky, naprosto nevhodný a podobný postup vyčítám i Pavlovi Dudkovi, který totéž dělá s mnoha metalovými 0,6W odpory paralelně. Nevím, kolik toho víte o chování tohoto druhu odporů vy, ale mě jako servisáka mohutně serou z několika důvodů : 1. po odeznění přetížení odpor mění hodnotu a to směrem nahoru /na což jsme nikdy nebyli zvyklí, český jakýkoliv odpor buď shořel, nebo šel do červena a po vychladnutí měl stejnou hodnotu-tzv.cihláky a smalťáky, ale i ruské MLT2/, další věc, co mi vadí je, že odpory vždy byly až to poslední, kde se hledala závada a když už, tak poškozený odpor byl hnědý, černý, osmahlý, prostě bylo to poznat - kdežto moderní metalové odpory se přetížením prostě přeruší, nebo jejich hodnota stoupne o dva až tři řády a to vše bez jakýchkoli vnějších stop, opticky prostě takový přetížený odpor nepoznáte.

AUJ637 bych nezatracoval, pár jednoduchými zásahy se z něj dá udělat svižný, příjemně hrající kvazikomplementár.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2012 01:06 
Řádný člen

Kraj:
To máš sice pravdu, ale myslím že na pokusničení (odladění prototypu) to stačí a každý nechť si při stavbě osadí co uzná za vhodné. Bylo by vhodné uvést toto jako poznámku v dokumentaci. Protože kompletní psaná dokumentace od toho asi neexistuje pak smůla. Je to projekt bez podpory "as is", tedy v první řadě nikoliv pro úplné začátečníky. Nikdo netvrdí že je to něco víc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 říj 2012 17:38 

Kraj: ČR - Vysočina
myslím ,že k tomu dokumentace je. right ji posílá těm kdo si kupovali společnou desku, pokud jsem to správně pochopil. myslím, že tam je někde problém i v kondu boucherotu, který je upřesněný v té dokumentaci(?)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012 15:14 

Bez velkého přemýšlení bych postavil DPA280, případně pro větší rasovačku DPA1000. To jsou zesilovače, které i s běžnými, nijak zvlášť nevybíranými tranzistory i při měkčím napájení 2x60V stejnosměrných pohodlně odevzdají požadovaných 100W/8 ohm.
Není tam potřeba nic vybírat, do DPA280 je prakticky všechno k dispozici. Všechno je za pár peněz k sehnání, dokonce i axiální elektrolyty, emitoráky se už nemusí dneska motat z konstantanu, ale dají se koupit pod označením G202 v ECOMu.
DPA 1000 - fotky dole-jsou dvě, jedna se mi zdá ostřejší :
Tento zesilovač, tak jak jej vidíte, je postaven z jenom přibližně vybíraných, obyčejných tranzistorů KD607/617 a jen na Uceo vybíraných budičů KD337/KD338, o zbytku nemá cenu mluvit, snad jenom pnp tranzistor KFY18 je třeba vybrat na Uceo aspoň 140-150V, což splňuje přibližně každý třetí, alespoň ze zásob, co mám doma. Zesilovač při napájení 2x60V ss a slušném zdroji odevzdá s lehkostí pírka výstupní výkon 250W/4ohmy, při stejném napájení,ale zátěži 8 ohmů odevzdá o dost větší polovinu, což je v tomto případě asi 150W, protože jsou vlivem menších proudů všude menší úbytky. Tranzistory jsem kontroloval pouze v tom směru, je-li dodržena spodní hranice Uceo, což je 80V /většina ale měla kolem 100V/. Budiče se dají výhodně nahradit tranzistory KD237T/KD238T, které mají podle mých zkušeností o dost vyšší průměrné Uceo. Občas jsou za babku vidět na Aukru a myslím, že je má i Denkl. Ještě existovala verze KD237AT/KD238AT, kde to A znamená třídění na Uceo, v tomto případě 120V a jak znám teslácké součástky, bude to o mnoho víc. KFY18/KFY46, KC307V, KC639, KD135 a další podobné má každý správný bastlíř plnej šuplík :-), no a když ne, dají se za pár kaček koupit na Aukru či u Denkla.
Jinak takto vypadá DPA1000, postavená ze striktně originálního materiálu, jediná úprava je tam snad přívod Un, GND a výstup na fastonech a vstupní konektor :-)Jinak KDčka žádné zázraky, co se týče h21e tak na dolní mezi katalogových údajů, pouze PŘIBLIŽNĚ na Ube spárované paralelně jdoucí trandy /zbytek srovnají emitoráky, které jsem zmenšil na 0,18R/, budiče kapku lepší - Uceo kolem 120V všechny, taktéž pnp trand KFY18 v rozkmitu /150V/. Je to velmi příjemně hrající zesilovač - ostatně je to výmysl a koncepce Erna Borbelyho, použitá v koncovém zesilovači DYNACO 400 Stereo. Může to potvrdit např. george /Jiří Čapka/, který s třemi můstkovými kusy zcela běžně a profesionálně zvučí.

Přílohy :
Příloha:
dpa1000.jpg

Příloha:
dpa1000orig.JPG

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil sinclair dne 07 črc 2014 02:33, celkově upraveno 5

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012 17:08 

díky za info
jdu do toho dpa 280

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 lis 2012 20:06 

Hlavně nezapomeň všecky výprodejní teslácké součástky, byť i od poměrně seriózního Denkla, pečlivě změřit. Je třeba si uvědomit, že defacto jde o úplně poslední zbytky produkce Tesly, poskupované různě ze zrušených výrob, skladů apod., které už mohou být přebrané a vytříděné co se týče Uceo nebo jiných parametrů, což prodejce nemusí ani vědět, když to od někoho nakupuje.

Pozor na všechny firmy ze severní Moravy /ostravsko, opavsko, frýdecko-místecko a karvinsko/,
objevily se tam doslova padělky tesláckých součástek a např. jako KD607 se prodávaly umyté a přeznačené KU607 nebo KUY12, což je z hlediska funkce i spolehlivosti hrozný průser. Psalo se o tom i na Audiowebu a byly tam i fotky padělků KD617 s Uceo přesně 70V, což byly s největší pravděpodobností přeměřené KD616, které už nikdo do ničeho nechtěl.
Tuším, že nějaké přeznačené padělky se objevily i na Slovensku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 lis 2012 21:14 

koukal jsem se sem a má tady i věci co jinde nemaj http://racvonka.cz/tranzistory/tranzistory.html

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 12 lis 2012 23:09 

S tímhle kšeftem zkušenosti nemám, ale teda ceny tam má přepálený fest, za KC307 chtít dneska tři koruny je docela slušná drzost...podobný hovado jak Buček.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 lis 2012 00:52 

keby ste mali záujem , tak http://mirprojekt.webnode.sk/ ponúkam dosky aj s dokumentáciou ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2014 12:31 

Tak mám hotovej 1 kanál . naskočil na 1 zapnutí

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2014 17:06 
Řádný člen

Kraj:
Koukám žeš si bastlil z toho co dům dal co? :)
Máš to sice pěkný, ale ten TC235 se mi tam moc nelíbí.
Jak si pořešil drátovačku s koncáky? Vzhledem k tomu že nevidím žádné díry skrz, kde by byly třeba nýtky nebo tak tak předpokládám že si spojovací dráty pájel rovnou za měď na desce a tím pádem za ní dráty tahají nebo jí jinak mechanicky namáhají. To není optimální.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]