Poslední návštěva: Právě je 08 kvě 2026 18:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Lenco L 75/200 - předezesilovač, přenoska
PříspěvekNapsal: 30 srp 2012 10:21 

Kraj: ČR - Vysočina
Zdravím,
už dlouho jsme si pohrávám s myšlenkou koupit gramofon, ale teď se mi dostal do spárů Lenco L 75/200
Obrázek

vypadá fajnově ale zvuk nic moc, takže bych ho rád zmodernizoval a dostal z něj maximum.
Co se mechaniky týče, je v super stavu - moc toho neodehrál, elektronika u motoru a nastavení otáček podle stroboskopu je ok, nastavení přítlačné síly a antiskatingu funguje taky bez problémů.

Horší je to zvukem, předzesilovač v gramofonu nebyl a můj receiver (Marantz 4002) gramo vstup nemá, takže jsem zkusil vyrobit vlastní, v podstatě nejednoduší zapojení s jedním operákem. Výsledek podle očekávání - žádná sláva (nejhorší jsou strašně přetažené výšky - asi je špatně nastavenej).
A tím se dostávám k problémům a věcem se kterými potřebuju poradit.

První věc, jaký postavit předzesilovač?
Zkušenosti s pájením a elektronikou mám, takže do bastlení se rád pustím :-).
Co jsem zatím vyčetl, dobře by měly hrát actidampy, jenže jakou verzi zvolit?
Má smysl uvažovat o MK3 případně 4, nebo bude s ohledem na šasí a jejich kvalitu stačit MK2, a stavět MK3 je zbytečná práce a zbytečně vysoká investice?

A druhá věc je přenoska.
Nyní je v gramofonu původní teslácká, viz foto:
Obrázek
Má smysl k tomuhle šasí kupovat nějakou lepší, pokud ano, co by jste mi doporučili?
Ju a dá se nějak zjistit/zkontrolovat, jestli je stávající přenoska v pořádku?

Předem velký díky, za každou radu budu fakt rád :D.

Naposledy upravil Raoul Duke dne 15 lis 2012 17:54, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Lenco L 75/200 - předezesilovač, přenoska
PříspěvekNapsal: 30 srp 2012 16:11 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
V první řadě si někde alespoň průměrně fungující předzesilovač vypůjč a vyzkoušej základní funkčnost gramofonu.
U přenosky je potřeba kontrolovat hrot pod mikroskopem, jinak tam moc nemá co odejít.
Lenco L75/200 je prakticky NC440 druhé generace (krokový motor) s jiným raménkem se všemi výhodami i nevýhodami.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 srp 2012 23:15 

Tak jsem ho zkusil na půjčeném zesilovači s "phono" vstupem (přenoska rovnou do vstupu, bez předzesilovače) a vše vypadá ok, včetně zvuku který je mnohem lepší :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2012 11:38 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Tahle věc pochází z doby, kdy se už něco o předzesilovačích vědělo - Actidamp to není, ale s kdejakým zpětnovazebním OZ předzesilovačem si vytře prdel (rozdělená RIAA korekce, lepší impulzní chování). Vyjde na pár korun a chodí na poprvé. Samozřejmě je lepší použít modernější nízkošumové tranzistory. Diody 1N4148, C2, C3 kvalitní svitkové, C1, C4 ideálně tantalové, ale postačí nějaké kvalitní elyty. Napájet dobře filtrovaným zdrojem.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2012 13:45 
Řádný člen

Kraj:
Tantaly tam rozhodně nepatří. Proč tam nedat svitkáče když už?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2012 13:59 
Moderátor

Na výstup možná. Ale svitkáč 47mikro? Kam bys ho tam chtěl dát?
Tantaly na těch dvou pozicích doporučoval sám konstruktér.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2012 20:10 
Řádný člen

Kraj:
Samozřejmě jsem ty svitky myslel jen do signálové cesty. Na pozici C1 svitek netřeba.
Tantaly jsou výborné na blokování napájení a podobné účely, ale nehodí se tam kde skrze ně prochází signál. Tím spíše ne pokud není možné zcela jednoznačně zajistit jejich dostatečnou polarizaci. Pokud tedy cpát někam tantaly tak na pozici C6.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2012 20:50 

Kraj: ČR - Pardubický
tantalu v signalovy ceste bych se nebal,mam vyzkouseno ze obstoji i tam,jen je potreba dal vetsi kapacitu...mam vyzkouseno...poslechem.... :geek: :ugeek:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 zář 2012 20:57 
Moderátor

Dobře. Tantaly nedávat, C4 by se hodil svitek, C1 kvalitní elektrolyt a radši u něj zkontrolovat skutečnou polarizaci (jednou mi pouhých -30mV zničilo kondenzátor 100u/6V v jiném předzesilovači).

Co říkáš zapojení jinak? Já to nikdy nestavěl, ale se mi to líbí jako alternativa těch profláknutých zapojení jednoho OZ s kompletní korekcí ve zpětné vazbě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 14:40 

Do téhle oblasti elektroniky zatím příliš nevidím, ale to zapojení s tranzistory vypadá docela zajímavě (a taky celkem jednoduše).
Jak obstojí kvalitou zvuku třeba oproti actidampu MK2, který ještě nevypadá zase tak přehnaně složitě (a draze)? Nebo je k tomuhle gramofonu fakt zbytečný?

Ju a pro zajímavost, už jsem i zjistil co je to za přenosku - tesla VM 2103 s diamantovým hrotem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2012 21:12 
Moderátor

No, zbytečný... Nějaký rozdíl tam bude ve prospěch Actidampu II. Jeho vyšší řady by mi už asi zbytečné přišly. Záleží na tom, jestli chceš jít na doraz, nebo prostě chceš něco lepšího než obligátní zpětnovazební korekci s jedním OZ, která prostě hraje blbě. A taky co bude za tím (zesilovač, bedny).

Já si před asi sedmi lety Actidamp II postavil, přehrál si s ním pár unikátních desek do PC a za cenu materiálu ho zas prodal. Tenhle předzesilovač jsem neslyšel, vycházím jen ze zapojení a popisu, ale bude mít k Actidampu blíž než k těm jednoduchým srágorám a nepotřebuje žádné specielní součásti.

VM2103 byla nejlepší přenoska, co Supraphon zplodil, malér je v tom, že do ní neseženeš náhradní chvějku. To raménko by ale dobře využilo i nějakou lepší.

Mě u desek lezou na nervy spíš jiné věci - hlavně praskot. Protože nejsem netopejr a neslyším kvantizaci u CD, ale zato praskot u desky slyším velice dobře, gramofon a pár desek na památku jsem zakonzervoval a poslouchám jen digitálně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 07:46 

Pro začátek vyrobím MK2, na rozdíl od MK4 mi přijde ještě celkem jednoduchý.
Jako zesilovač mám receiver Marantz 4002 a k němu sloupové repro pioneer (až budou finance rád bych vyměnil alespoň ty repro...).

Jinak co se zvuku desek týče, mám pár stejných nahrávek na desce i cd.
CD je sice dokonale čisté, bez praskání a s více detaily (nejspíš to bude tím že gramo ještě moc nehraje), ale zvuk na desce je trochu jiný.
Mezi nástroji je větší odstup, hodně je to znát třeba u bicích a basové kytary, celý je to takový vzdušnější, ale hlavně mi přijde že muzika víc žije => občas s chutí pár desek poslechnu a praskání k tomu asi prostě patří :) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 říj 2012 23:55 

Kraj: ČR - Zlínský
Jestli můžu poradit a jestli na to máš koule, postav si Actidamp Mk.III. Je sice trochu otravný na dvou deskách /ovšem o to má lepší hodnotu přeslechů mezi kanály/, do diskrétního předku je potřeba na příslušná místa tranzistory spárovat, mít poměrně dobrý a přesný RLC měřák, ovšem výsledný zvuk opravdu stojí za to. Jen připomínám, že do serv se MUSÍ osadit MAC156, ostatní materiál může být moderní, ale značkový - myslím tím tranzistory typu BC550/560 a BC639/640, kterými se to dá bez problémů osadit. Další "háček", který se ale snadno dá překonat je, že referenční červené LED, které tam byly původně LQ100, musí mít úbytek 1,5V +/-10%. Píšu to proto, že mnoho současných moderních červených LED má úbytky 2V a větší, což rozhodí v zapojení proudové zdroje.
Já osobně Mk.III osazuju zásadně materiálem, se kterým byl ten předzesilovač konstruován - tedy tranzistory Tesla typu KC237,238,239F a jejich pnp protějšky a používám všechny tři "betové" skupiny, tj. A,B,C.
Předzesilovač má jmenovité napájení před násobiči kapacity 21,5V, za násobiči to vlivem odběru asi 40mA na kanál dělá cca 20V. MAC156 toto napětí spolehlivě snesou a snášely to i NE5534 od Signetics, které se k nám původně dovážely. Současné NE5534AP od Texas Instruments, které se tu teď prodávají, toto napětí ale nesnesou, takže před násobiči musí být nejvýše +/-18V. Do násobičů lze použít místo původních KFY18/46 bez potíží KC635/636, nebo BC639/640 /pozor, mají jinak zapojené vývody než Tesla/, případně BC327/337. Na plošákách Mk.III je chyba, resp. chybí tam jeden spoj.
MK.II je dobrý, relativně jednoduchý předzesilovač. Někde na netu se povaluje jednodeskové provedení ala Mk.IV., tedy s násobiči kapacity, přepínáním vstupních kapacit a dalšími vychytávkami, kterou dělal /ale neodzkoušel/ dnes již bohužel nežijící L.V. ze Slovanetu. Odzkoušel jsem ji já, je bez problémů a fotky hotových kusů Mk.II, Mk.IV. a Mk.IV - 3 s přepínáním MM/MC a subsonicem jsou na mé stránce http://www.electronicservis.cz v sekci předzesilovače Actidamp.
Konkrétně dvojka je zde :
Příloha:
MkII_01.jpg
Příloha:
MkII_02.jpg

Tady se to už nedá zvětšit, na mé stránce ano.
Konstrukčních a jiných poznámek k Actidampům mám ještě daleko víc, jak co se týče materiálu, tak např. zemnění, napájení apod., ale to je spíš tak na telefon.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 říj 2012 20:02 

Tak zase po čase, teď už to s ním snad bude lepší:).

Předně díky za obsáhlý komentář, ale na tu MK3 koule nemám a hlavně ani jiné vybavení, třeba RLC měřák nemám žádný, a celkem mi tvůj rozbor přijde nad moje schopnosti - třeba časem až naberu nějaké zkušenosti.
Mezitím zkusím tu mk2, pak aspoň budu mít při případně stavbě té mk3 s čím porovnávat.

sinclair píše:
MK.II ... Někde na netu se povaluje jednodeskové provedení ala Mk.IV...
Hezky pohromadě je to třeba tady http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=9099&p=3 v příspěvku od dhamana (jen s otočenou diodou 304, jak píšeš kousek pod), zatím mi teda není úplně jasný jaký nakonec použít operáky (ještě pořádně prohrabu skříně a uvidím co najdu).

A taky jsem našel rozdíly v požitých kondenzátorech, na některých fotkách (hotových zesilovačů) jsou vidět - svitkové nebo keramické - u napájení: C21, 22, 23, 26, 27, 221, 222, 223, 226, 227 a kondenzátorů paralerních k přenosce: C1, 2, 3, 4, 201, 202, 203, 204
http://audioweb.cz/uploads/40_actidampiinew.jpg x https://plus.google.com/photos/110879269093265321205/albums/5804089335875803697/5804089355018971650 které jsou kde vhodnější?

A ještě mě napadla jedna věc, v papírech u zesilovače je "Input Sensitivity/Impedance ... 180 mV/ 47 Kohms" bude výstupní výkon aktidampu dostatečný aby tento vstup "nakrmil"?

předem díky:-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 říj 2012 22:19 
Moderátor

A ještě mě napadla jedna věc, v papírech u zesilovače je "Input Sensitivity/Impedance ... 180 mV/ 47 Kohms" bude výstupní výkon aktidampu dostatečný aby tento vstup "nakrmil"?

S rezervou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 úno 2013 16:30 

Pro zajímavost, jak to nakonec dopadlo:
Obrázek

Zvuk parádní. Po přidání zpožďovacích relátek na výstupy, už to v zesilovači při zapnutí/vypnutí ani nelupne.
Ještě by to chtělo vyhodit ven trafa, ale jsou slyšet až při velké hlasitosti - při normální poslechu vlastně není problém (ale až seženu vhodný konektor, pro lepší pocit to udělám).

No a všem co mi s tím pomohli, dík za rady :).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 kvě 2013 20:38 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravím,
já mám trošku jiný problém s tímto strojem. Po hodně dlouhé době jsem jej zapojil do sítě, ale nefunguje motorek. V čem může být problém? Trafo má na výstupu 9,5V.

Díky za tipy

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]